Jump to content

Moto Zajednica

Voznja skutera po snegu i po ledu

Recommended Posts

• U prolazu, 61 postova
  • Motocikl: Suzuki Sepia ZZ 50cc

Pomaze Bog. Pisem iz Novog Pazara. Moje ime je Farko. Upravo sam kupio skuter Suzuki Sepia ZZ 98-mo god. 50cc, 4ks i 65kg. Skuter sam uzeo da bih radio posao slusanje motorom. To cu ciniti po svim vremenskim prilikama, cak i po snegu i ledu. Svestan sam opasnosti, posebno jer sam bez iskustva. Cuo sam da to u vecim gradovima vec rade momci i dostavljaju pice po slicnim uslovima i rade slusanje, porudzbine. Da li neko moze reci svoja iskustva, misljenje ili bilo kakvu informaciju? Puno bi mi znacilo zbog visokog rizika kojem izlazem sebe ali i druge ucesnike saobracaja. Molim za savet. Hvala.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7487 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ako nisi do sada vozio dva tocka, ne bih tih savetovao da pocinjes zimi.

Pre svega trebaju ti dobri zimski pneumatici. Proizvodi ih Sava, Michelin, ako se ne varam i Continental ima nesto u ponudi. Svakako na ledu nema pomoci.

Drugo mozda i vise bitno je tvoja licna oprema.

Pet godina vozim motocikl u allseason modu. Za zimske uslove, nije dovoljna samo oprema, vec vrhunska oprema.

Pod obavezno integralna kaciga sa "Pinlockom".
Mnogo dobre zimske rukavice, od 100 eur. pa na gore

Cizme, ne bilo kakve, Goretex membrana, preko cevanice, tesko da ces ispod 230 eur. naci dobre.
Jakna i pantalone, opet, ne bilo sta.

Trebace ti oko 1000 eur za opremu.

Bez toga, upropastices se. Generalno moj savet ti je ako ne moras, nemoj da vozis u takvim uslovima.

• Podržavam 1

• U prolazu, 61 postova

I jos nesto. Kad vec zagovaram voznju i po ovakvim uslovima, sada osecam odgovornost, te iako pocdtnik moram reci sta sam jos procitao o voznji na ledu.

Kaze se da je najopasniji crni led. To je onaj koji se stvori nakon sto otopli pa opet zmrzne. Potom, kada se prolazi pored izlaza iz garaza i kuca. Verovatno jer je tu uglacano.

moj stav je da je spora voznja najbitnija. Postavlja se pitanje isplativosti ako se ide ispod 20, ali da li je pitanje opcije kada je zivot u pitanju i takva opasnost? Kad se polako vozi, malim motorom, sa iceman gumama verujem da je voznja podjednako sigurna. Ne uveravam. Samo je to moj trenutni stav. Verovatno necu imati pare za te gume tako da cu vec danas isprobati neke kanape da ih pripremim za led i sneg. Spora voznja izasla iz raja.

• Svrati ponekad, 294 postova
  • Motocikl: Yamaha MT09

Tu ne pomaze nikakva spora voznja ako sa losim gumama natrcis na led krece rodeo levo desno i pljas iz iskustva ovo pricam..a da bi ulozio toliko u opremu sto kolega gore naprica i raznosio hranu vise ti se isplati kupiti pandicu neku nece trisiti vise od skutera a nema rizika ni po tebe ni druge..

• Malinar u pokusaju, 1716 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Dok se natrontas opremom, i u njoj budes pesacio do odredista, bices i mokar i umoran i besan. Neke stvari jednostavno nisu za zimu, sto ne vidis nekog da se sanka leti? Panda, punto, yaris, seicento, ili nesto jos starije ce ti izaci jeftinije i prakticnije.

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Za cjelogodišnji kurirski posao zaboravi dva točka, najmanje tri. Znaćeš da si naišao na led tek kada lupiš tećom o ledinu, a tada ti je ta informacija nepotrebna. Zimske gume mogu pomoći u slučaju hladnoće, kiše, susnježice, ali na ledu samo šiljci rade a oni su zabranjeni za saobraćaj, a i smetnja su kad nema leda

• -+-, 1006 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

Provedoh skoro dve zime na skuteru kao kurir, nismo radil samo kad je sneg padne pa iznenadi putare, to znaci prvih par dana udarnog snega...Mada najvise sam mrzeo da vozim po kisi a vozio sam po takvom pljusku gde automobili stoje...No nebitno to sad....

Na skuteru imaj veliki vizir, ja sam vozio piaggio liberty, mufove na rucicama i onaj pokrivac preko nogu i sto ti ide kao kecelja na grudi...generalno na telu i glavi ti nije nista hladnije nego panduru koji stoji na ulici ALI sake i stopala auu tu sam naucio pravo znacenje reci hladno...

Ako je tvoj skuter ulozi u grejace rucica sad ti je to kod kineza sitne pare...

Sto se tice same voznje sta da ti kazem...imao sam savine zimske gume ako se dobro secam...sa letnjim nemoj ni da pokusavas da vozis.

Vozis po kolotracima od tockova kola , skreces bez ikakvog obaranja, kocnicu ne pipas ni po koju cenu po pesackom i liniama, po snegu sam kocio 80/20 u korist zadnje i kocis samo kada su ti prednji i zadnji u liniji...kad se malo uvezbas onda ces promeniti to pravilo i malo se zezati, zanositi dupe tj. no necu da ti pisem o tome...Asvalt je i zimi tvrd...veci problem je auto iza tebe koji isto kao i ti tesko koci i klizi prema tebi ako padnes...

Ono zbog cega se najcesce pada jeste kocnica. Mislim da ne moram da ti pisem da po snegu si 5x nezniji sa kocnicom nego po suvom..

I sa gasom nezno, posebno u krivinama i po linijama i pesackim...

Ono na cemu se sigurno pada su sine ali posto vidim da si iz NP, pa ih i ne pominjem...

Uvek vozi u levom kolotragu da budes vozacima kola ispred ociju, moj ti je savet na kofer dodatno svetlo, rano je mrak i magla...

Ovi moji saveti svi padaju u vodu ako ne poslusas sledeci a to je  TA-NA-naa: "Razmisljanje i planiranje unapred" - nista novo ne rekoh ali to ce te odrzati na tockovima, znaci ne gledas vozilo ispred sebe, ne vozilo ispred njega, nego vozilo ispred, skreces 50m ranije, kocis 100m ranije...

Samo polako, a misli brzo i unapred i pici...

• Podržavam 4

• U prolazu, 61 postova

Hvala svima. Moramo priznati da je golub dao veliko iskustvo nama na dlan. Nisam mogao ni da ocekujem ovako korisne, opsezne i koncentrovane informacije i, nadasve, vestinu pretocenu u reci tako da je, ah, odmah primenjiva. Sto je zaista najvaznije. Jos jednom, nemam dovoljno reci zahvalnosti. Hvala. Debelo iskustvo iz prve ruke je ono sto nam je svima potrebno. Ja cu ga steci, zato mi ovo tako puno znaci. Ovo je zastita za zivot. Sigurnost se lako mimoidje. Svi gledaju brzine, kubikaze i kilovate. Bice bolje.

• lone wolf, 526 postova
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

Kao osoba koja već devet godina vozi veće motore po svakakvom vremenu,iskren savet zaboravi na to jednostavno motor nije namešten za takve uslove ma koliko mi to želeli.Jebeš posao,retardirane poslodavce što nemaju za kola kao i pare...nije to vredno tvojih povreda koje pu pu mogu da ti ostanu za ceo život.

Ja lično vozim bilo gde sve dok ne postoje makar i minimalni uslovi za pojavu poledice(pratim prognozu),ovih dana polako dostižem limit što se tiče moje vožnje iako imam dobru(skupu) opremu sa kojim bi mogao i do -10C da vozim. 

Jednostavno kao što je vožnja motora na stazi priča za sebe,tako je i ova vožnja motora po hladnom vremenu posebna stvar ali i opasnija pošto se odvija normalnom  saobraćaju i po meni treba ti dosta iskustva za to ako nećeš da te boli.

• Ne silazi, 6311 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Provedoh skoro dve zime na skuteru kao kurir, nismo radil samo kad je sneg padne pa iznenadi putare, to znaci prvih par dana udarnog snega...Mada najvise sam mrzeo da vozim po kisi a vozio sam po takvom pljusku gde automobili stoje...No nebitno to sad....

Na skuteru imaj veliki vizir, ja sam vozio piaggio liberty, mufove na rucicama i onaj pokrivac preko nogu i sto ti ide kao kecelja na grudi...generalno na telu i glavi ti nije nista hladnije nego panduru koji stoji na ulici ALI sake i stopala auu tu sam naucio pravo znacenje reci hladno...

Ako je tvoj skuter ulozi u grejace rucica sad ti je to kod kineza sitne pare...

Sto se tice same voznje sta da ti kazem...imao sam savine zimske gume ako se dobro secam...sa letnjim nemoj ni da pokusavas da vozis.

Vozis po kolotracima od tockova kola , skreces bez ikakvog obaranja, kocnicu ne pipas ni po koju cenu po pesackom i liniama, po snegu sam kocio 80/20 u korist zadnje i kocis samo kada su ti prednji i zadnji u liniji...kad se malo uvezbas onda ces promeniti to pravilo i malo se zezati, zanositi dupe tj. no necu da ti pisem o tome...Asvalt je i zimi tvrd...veci problem je auto iza tebe koji isto kao i ti tesko koci i klizi prema tebi ako padnes...

Ono zbog cega se najcesce pada jeste kocnica. Mislim da ne moram da ti pisem da po snegu si 5x nezniji sa kocnicom nego po suvom..

I sa gasom nezno, posebno u krivinama i po linijama i pesackim...

Ono na cemu se sigurno pada su sine ali posto vidim da si iz NP, pa ih i ne pominjem...

Uvek vozi u levom kolotragu da budes vozacima kola ispred ociju, moj ti je savet na kofer dodatno svetlo, rano je mrak i magla...

Ovi moji saveti svi padaju u vodu ako ne poslusas sledeci a to je  TA-NA-naa: "Razmisljanje i planiranje unapred" - nista novo ne rekoh ali to ce te odrzati na tockovima, znaci ne gledas vozilo ispred sebe, ne vozilo ispred njega, nego vozilo ispred, skreces 50m ranije, kocis 100m ranije...

Samo polako, a misli brzo i unapred i pici...

Ja sam takođe vozio Liberty 125 kompletne dve zime i mogu da ti potvrdim sve što je Golub ovde naveo. Prva zima sa lubeničarkama a već sledeće pred sam sneg nas je gazda 'častio' svežim i novim gumama Michelin City Grip. Moš' misliti :lol3:

Dodao bih još, 'DUCT' trakom da obmotaš mufove tamo gde idu oko guvernala da ti ne duva unutra i između vizira i plastike fara da popuniš najlonom ili trakom.

Vunene pletene čarape, jedan do dva broja veće čizme sa postavom (može i one kao ribarske, gumene ali sa postavom!), tanke pletene rukavice na ruke a preko njih kineske termo.

Obavezno zaštiti vrat i lice koliko možeš, koliki god da je vizir, neminovno te šiba po sinusima. Ili full-face kaciga,ne mora pin-lock.

Ovo https://www.louis.de/en/artikel/probiker-coolmax-balaclava/209725?list=3760492plus dobar šal i nema zime.

Alekre je, po meni, malo preterao sa nabrajanjem opreme :)

Kišno odelo ili plastična montarica, da ne propušta vetar a ispod šta god imaš. Pa kad ljosneš (ne ako, nego KAD ), skotrljaš se kao lopta :jee:

Aktivni veš je dobra preporuka. Npr, imaš ovde dobar odnos cene i kvaliteta http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/103372-lucky-vladano-moto-oprema/?p=1794276

Prednju zaboravi, zadnjom minimalno i to samo kad baš baš moraš, što više koči motorom i nema naglog dodavanja ni naglog oduzimanja gasa. I vodi računa da je kod skutera sva težina na zadnjem točku (agregat, rezervoar, vozač) i skoro ništa na prednjem.

Kad vidiš da će da zalegne, skači od njega jer ume da ti podvuče nogu pod prag ili centralni...

Ako budeš vozio DOK pada sneg, gledaj da ugradiš brisač od auta na vizir tako da jednim kratkim potezom ukloniš sav sneg sa vizira. A ume da se nakupi za bukvalno 15 sekundi da ništa više ne vidiš.

Bem' ga sad, ne mogu da se setim više ničega :)

• Svrati ponekad, 138 postova
  • Motocikl: piaggio beverly 500

Golub i Lord su ti vec sve rekli sto treba. Bezi od pesackog prelaza (zebre) i pune linije kao djavo od krsta.  To ti je sigurica pod padanje. I nije toliko opasan pad, nego auto koji ide prema tebi , da ne podletis prilikom pada pod isti. Ako mozes , zaobidji voznju u Pazaru zimi, a Boga mi, kakav je mentalitet dole i saobracajna kultura i leti. Pozdrav i svako dobro.

• Podržavam 1

• U prolazu, 61 postova

Ovo su tako dobre preporuke da je sada moguce samo slusati i dubinski obradjivati informacije. Ipak, puko bih bar nesto sada da ne kazem. Pomenuo si zaleganje i noge. Bas nocas izasao krug jedan da se ne prazni akumulator. Za neki dan plata sa prethodnog posla pa cu ga napuniti. I sta se dedilo? Siri prostor na pustoj raskrsnici itd. Okrecem se u krug da proverim zaleganje. Nikad radio ni na biciklu. I noga mi se zaglavi ispod kurble, i bol tezak i tup. Nekako neopisiv, na stopalu. Podmukao spor i slab ali neumoljiv, ka da gravitacija upozorava i nakasljava se. Nefer odnos prirode prema zivim bi ima i slabost svoju osetih. A nije ni zabolelo toliko. Trajalo par minuta, kao pecat dogadjaja. Nestade, i potom zaborav. Odlucih u ovakvom stanju bolje je odmah kuci. StopLo je prosto bilo nagnjeceno. Uh. Dobro je. Od sada sa nogama oprezno. Itd. Hvala na savetima. Zadnja ne radi. Kad je stigao pre neki dan postom, noc, usled slabog fara ne vidim da li poklopci sahti stoje ili odnrseni, dok vozim, a sa leve strane kamioni sibaju, gradom tece magistrala, put izguzvan od tereta teretnjaka bas na mestasce duzine gde bi sitni motordzija mogao voziti. Volan vuce u levo a migavci ne rade. Pri tom motor je kao mustang i na gas obara sa sedista. Neiskusan do jaja. Prikocim prednjom. Asfalt mokar hladan i umazan tankim neravnomernim slojem blata. Proklizavanje i tocak ide u stranu. Pustam i vracam se. Vozim 10,15 na sat. Po gradu je bar uglavnom kolovoz jednako u upotrebi i pesaka pa mogu da ne vozim brze, a sto bi u tim uslovima i bilo ugrozavanje pesaka. Uh. Gde god da smo stali i sta god. Jebeno je vozacima motocikala. Sad mi je jasno.

• U prolazu, 61 postova

Pogledajte ove snimke, tj jedan. Kakav je vas odgovor sada na pitanje, voznja po snegu i ledu? Gume su Iceman ali se ne vidi da li je u pitanju opcija sa ekserima, njih stopedeset, ili bez.

https://scgt.wordpress.com/2008/02/08/those-are-some-serious-snow-tires/

shvatio sam da je moguce napraviti original gume sasrafovima. iznutra izbusis, postavis sarafe koji su busni i na njih se mogu namotati drugi sarafi. Oblozite selotejpom iznutra. spolja treba da je ravno i da sevide rpice. po zelji zabodete, zavijete eksere koliko zelite, ili ih skinete i dobijete obicnu zimsku.

Sta bi Kao klinci, davno nekada, dali da mozemo da imamo dozvolu, gorivo i gas, skuter koji ujeda, sneg i led i da nam je zakonom dozvoljeno da mozemo da vozimo kad hocemo i koliko hocemo? Tada su sanke i sneg bili vrh, da ne govorim kad se po pedeset klinaca gura ne bi li se uhvatlo na kuku ili branik o auta koji posustane pa gazda izlazi i juri vice. krene i mi opet, auto stane pod teretom. padali bi po sahtama koj ne bi bile pokrivene snegom i ledom. pa ovo je vrh. ne mogu da cekam da padne sneg. Ako ce neko da kritikuje, neka izvoli, to nas sve odrzava u zivotu. Uostalm, koga kritikovai prvo? Da li drzavu koja pravi bicikla koja idu 100 na sat? Cak i vise? Prikljuci se cirkusu i cekaj svoj red.Pri tome, dok srljamo u provaliju, pazimo da padamo tako da ne padnemo kada padnemo.

Mojesanke su bile nesto. rekli su mi da mi ih je poklonio deda mraz. verovao sam u to i tako pricao drugarima. asada imam skuter i zimu. Uh. jos posao da radim njima. Neko ce da daje pare da bih ja vozio skuter po ledu i jos mi dozvoljeno koliko hocu. samo da odaberem kolko sati cu da radim u satu. ima dobre shok absorbere. zadnji jepravi profi, jak sa podesavanjima osetljivosti. prednji mekan dobar za sneg. cetiri konja na 65 kila, a ja isto tako slicno, vuku kao ludi sa tom pecurkom na kaburatoru, a ja jos nov, tek danas poksavao da nadjem brojeve na gmama da shvatim koje su to velicine kad kupim ledenog coveka. iceman. vrh gume za vrh skijanje skuterima. uh. jos sve placeno. jbt. dal je ovo moguce? da l je ovo raj? neko mi nije rekao a usao sam u raj? je li to u pitanju? niste mi kazali? pa super. jbt. sad cu da skacem jermi krv bije u srce ne mogu da izdrzim od uzbudjenja.

• lone wolf, 526 postova
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

Druže pitao si da li prst može u oko,dobio si odgovor da može ali da boli ostalo je na tebi.Dobio si konkrentne savete  pa izvoli da li ćeš voziti po ledu ili ne i po meni se tu priča završava.

• Podržavam 1

• U prolazu, 61 postova

Postoji jedna auto skola vir. Nabasao sam trazeci obuku za AM. Tamo video saradnju sa BJB. A potom i podcast gde su autori govorili o skuteristima koji voze i zimi po snegu dostavljajuci pice. Zato sam dosao ovde. U medjuvremenu, zahvaljujuci brojnim zdravim clanovima, to jest postovistima, i kroz licne poruke, saznao sam puno vise, za vrlo kratko vreme, nego sto bih mogao zamisliti. Moja zahvalnost je isto tako velika.

Verujem da je tema aktuelna dok god ima neko da ksxe dodatnu informaciju. Voziti i raditi po ledu na-20 nije samo zabava. Znacaj svake informacije i iskudtva koje se moze dati je od velikog znacaja. Zamislite da vas bombarduju pod rovovima, ili ste u ratu i u krvi prsa u prsa. Na sve strane gine se i pokolj. Uh. Oci su otvorene. Svaka informacija jeste sanajvecom paznjom i budnoscu propracena za trajno. Verujem da nisam jedini kome je ova tema od znacaja, takvog kakav jeste. Jos uvek se, i uvek, pozivaju oni koji bi mogli pomoci na bilo koji nacin. Postoji nada i da ce se javiti skuteristi koji raznose brzu hranu i po svim vremenskim uslovima.

• BJB Maxi Scooter Club, 6041 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Ova, kao i nekoliko drugih tema otvorenih pre par dana služe samo i isključivo za off-ovanje, za šta dobar deo krivice snosi autor istih ali i nekolicina "raspoloženih" forumaša. Teme idu za sad u lock a vrlo brzo će silni off biti obrisan.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja