Jump to content

Moto Zajednica

Honda CBF 1000

Recommended Posts

• Drug član, 1159 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000, Automatik A3 S, Automatik A35.

@pedjazzznači ipak menjaš. :D Ima ovde u temi kad sam menjao, ni 1000 km od tada, Silkolene 10W50 Full sintetika. U Shadow prethodni sam sipao polusintetiku 15W50, isto čeka i crvenog kad bude stigao. Ne planiram da isprobavam druga ulja sve dok god ovo bude cenovno prihvatljivo i u praksi bude radilo ono što treba. 

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 2967 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Znači, ne pipaj ništa, samo gas ! :moto3:

• Haha 1

• Svrati ponekad, 302 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Pre 1 sat, Zlatko LA je napisao:

@pedjazzznači ipak menjaš. :D Ima ovde u temi kad sam menjao, ni 1000 km od tada, Silkolene 10W50 Full sintetika. U Shadow prethodni sam sipao polusintetiku 15W50, isto čeka i crvenog kad bude stigao. Ne planiram da isprobavam druga ulja sve dok god ovo bude cenovno prihvatljivo i u praksi bude radilo ono što treba. 

Ne jos,ali me zanima cisto sta drugi stavljaju u ovaj model kada dodje vreme😁...sada cu prvo da odradim sediste, navikao sam kacigu i rukavice da spustam na sediste,na ovo muva ne moz' da sleti nego spadne koliko je klizavo🤣🤣🤣...porucim rol bar i maglenke,zamenim plocice,ono crevo,sto si mi dao...to je otprilike sto sam prvo zacrtao...kasnije kofere da nadjem i nosac. 

• Svrati ponekad, 312 postova
  • Motocikl: Tomos Automatik 50, Peugeot Ludix 50, piaggio fly 150, Honda SW 400, Honda CBF 1000

Na mojoj hondi sam primetio da osovinica menjaca ima luft, ne onaj unutra napolje vec gore -dole, levo-desno, znaci radialni luft. Osetio sam da ima lokera kada menjam brzinu, to nije delovalo kao normalno. Pored ostalog, tesko sam nalazio ler. Proverom ustanovim da je taj luft oko 2mm, nema sanse da tako treba, jer cemu onda sluzi semering ako ga osovina rasteze toliko. Proguglam malo i vidim da je to nekakav standardni problem kod ovog modela. Resim da to sredim da bude kako valja. 

Kupim odgovarajući iglicasti lezaj KH1420 (14x20x12) i semering 22x14x5 i krenem da rastavljam. Kada sam skinuo dekl vidim "haos". Korozija, kondenzacija. Sve lepo ocistim, sredim, zamenim lezaj i semerin, litijumska mast na lezaj i semering i jos ponegde, nanesem masu za dihtovanje i sve lepo vratim i zategnem. Lufta vise nema, nije bas da je kao zavareno, ima mozda 0,1 0,2 mm ali smatram da je prihvatljivo. Sve radi kao sat, lakse se soli i sam oseaj menjanja brzina je puno bolji. 

1 osovina.jpg

2 osovina.jpg

3 os.jpg

4 osovina.jpg

os 3 1.jpg

upute.jpg

Promenio član keš
  • Sviđa mi se 9
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 10315 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Semering, dihtung( deluje kao da bi tu trebalo ulja biti) ... Da nema neku magistralu koja je zapusena?

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

• Svrati ponekad, 312 postova
  • Motocikl: Tomos Automatik 50, Peugeot Ludix 50, piaggio fly 150, Honda SW 400, Honda CBF 1000

I ja sam racunao da je ulje u tom prostoru ispod dekle. Taman sto sam zamenio ulje pa sam pomislio kako to nisam resio pre zamene istog. Onda sam krenuo da guglam da vidim sta i kako. Na nekom stranom forumu se razvila opasna diskusija oko tog lezaja i ozbiljnih kritika na racun Honde. U nekim zemljam je honda problem resila bez naplate, nesto kao opoziv, kasnije se nije ponavljao taj kvar. Citam da dimenzija fabricki ugradjenog lezaja nija dobra, nije po meri osovinice. Medjutim stari propali lezaj je sa oznakom 1420 kao i novi koji sam ja kupio i ugradio, drugacije ni ne moze jer je precnik osovinice 14mm, precizno sam je premerio celom dozinom, takodje i semering je 1422 i bas onako tesno ide na osovinicu.Sad iako je precnik osovinice 14mm i unutrasnji precnik novog ugradjenog lezaja 14mm ipak ima zazora, valjcici lezaja ne stiskaju osovinu vec ima zazora oko 02mm.

Pteporucuje se za lezaj koristiti litijumsku mast, naneti i na drugi kraj osovinice? Tu sam odmah shvatio da u komorici ispod dekla nema ulja. Semering valjda sluzi da ne pada kisa unutra😆 Moguce je da je Honda za prvu ugradju koristila neki jeftin lezaj.

NFS ti znas dosta oko motora i mehanike, zasto bi neko ugradio iglicasti lezaj na osovinu koja se ne okrece, ne rotira, zar nije logicnije da je tu postavljena biksna od neke srebro-bronze ili slicno?

Ja sam kupio i montirao najkvalitetniji lezaj koji sam mogao naci, pa kako bude.

• Integrisan, 10315 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Ako je tu predvidjeno da bude "suvo" a da sam ja u pitanju, neka mast na pokretne delove i to je to.
Nisam svojevremeno rasturao posto nije bilo potrebe ali svakako znanje vise imam sada , hvala!

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja