Mr_Wolf 3529 Napisano juče u 19:42 Drug član, 1119 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R 1300 RS Prijavi odgovor kao problematičan Uskoro... 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 3529 Napisano pre 1 sat (promenjeno) Drug član, 1119 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R 1300 RS Prijavi odgovor kao problematičan Da ne ponavljam, kontekst ovakvog putovanja je ispričan u prvom delu: Oni koji su posvetili vreme čitanju mog baljezganja na temama ovog foruma su možda primetili da kroz opise putovanja nekako reflektujem život. Valjda je to kriza srednjih godina, šta li, ali ovi moji putopisi nekako pre ispadnu živopisi - ispričani kroz putovanja. U tako nekom stilu će biti i ovaj tekst. Već nekoliko meseci pregovaram o promeni posla. Ne znam da li će se ostvariti, ali ako se dogovorimo ovo će biti poslednji putopis u formi službenog puta pa ću probati da ga napravim kao Terminatora - da je drugi deo bolji od prvog. Ako ostanem u firmi, treći deo će svakako biti sranje kao i sa svim franšizama. Dakle jul se približio, a sa njim i letnji sales meeting. Prošlogodišnji je uz manje ili više uspeha odrađen motorom pa bi bio red ove godine da pojačam napore i popravim uočene prošlogodišnje greške. Meta je ista, a i odstojanje - Minhen. Tačnije Freising severno od Minhena ali to je to. E sad, planiranju treba posvetiti celu temu. Kroz razgovor sa kolegama sam video koliko tu dosta ima nepoznatih, a opet sam i pokupio dosta iskustava koja su meni bila nepoznata. U svakom slučaju, u starom dobrom šizofrenom duhu, planiranje je bilo vrlo temeljno a opet poprilično nasumično. Šta to znači? Na primer pre 3 meseca sam imao spreman spisak stvari za poneti, dok sam hotele rezervisao 2-3 dana pre puta kada sam napokon finalizovao kuda ću ustvari ići. Po konačnoj verziji plana, iako je prvi dan samo tranzitni, krećem jako. Večera dobrodošlice za sales meeting je u ponedeljak, pa uzimam slobodan petak ranije i krećem. Ovako je izgledao motor spreman za put: Planiram ranom zorom - oko 4 ujutru da krenem od kuće autoputem do Jesenica gde bih se isključio na lokalne puteve do izvora Save Dolinke. Naime, ja sam dete iz blokova i meni je Sava nekako uvek bila bliža od Dunava, pa sam odlučio da vidim gde izvire reka uz koju sam odrastao. A i povratak će biti vezan za Savu ali o tom potom. Taj plan bi svakako bio dosta bolje izveden da ne patim već godinama od nesanice, pa tako od 10 kada sam probao, uopšte nisam uspeo da zaspim. U 2 kada sam shvatio da mi se ne isplati ni da pokušavam više ustajem, oblačim se i sedam na motor. Idemo. Autoputem do Ljubljane sam od prošlog putopisa vozio još jedno 20 puta, tako da vozim na vrlo pospanom autopilotu. Uz dva sipanja goriva usput stižem i do izvora Save. Tu sam snimio i vanzemaljca, kako bi potvrdio da isti nije samo posledica pospanosti: Ulazim preko Korenskog Sedla u Austriju odakle gađam put 111 skroz do Italije. I tim putem sam već vozio bar jednom ili dva puta pa me nije nešto dojmio, ali je svakako priroda lepa a put zanimljiv. Nakon ulaska u Italiju prolazim nekoliko gradova i dolazim do autoputa A22. Imao sam vrlo glupu ideju da idem na sever a onda da se spustim preko Passo di Monte Giovo do Merana, ali sam zaključio da je nakon neprospavane noći mnogo bolje da jednostavno odem najkraćim putem i smestim se u hotel što je moguće pre. Ovo je mapa prvog dana: ALT prvi dan | MyRoute-app Web WWW.MYROUTEAPP.COM Route by Vuk. Motorcycle, changed 11-07-2026. Ovo su servisne informacije: Dakle 902km i oko 12 bruto sati puta. Vraćam se na temu planiranja. Zašto je prvi dan bio toliko opterećen? U pitanju je julska subota uz lepo vreme pa hoću da budem što bliže Stelviju pre nego što nagrne gužva. Drugog dana se budim oko 6:30, pakujem i krećem... Do recepcije, gde čekam i tražim 40 minuta da se neko pojavi da se odjavim i platim. Neverovatan je taj odnos sa Italijom i žabarima. Koliko ih volim toliko ih i mrzim i to istovremeno. Krećem oko 7:40 i vozim nekih sat vremena do Stelvice Odatle nastavljam ka Švajcarskoj preko Umbrailpass-a - faktički spust sa Stelvia u Švicu, pa sa njega na nešto mirniji Fuornpass do Zerneza gde krećem na jug. U starom dobrom duhu i tu nailazim na neke Švabe sa kojima se malo jurim što čini vožnju zanimljivijom, a i pomaže oko razbijanja straha od murije i sumanutih kazni. E sad, ovde moram da pohvalim forum i da se javno zahvalim kolegi @dule0911. Naime u sklopu planiranja ture sam se konsultovao sa njim oko najbolje putanje. Faktički je aminovao moj plan ali uz vrlo detaljnu analizu i detaljne alternative. Dule će biti još pomenut do kraja teksta Spuštam se do mesta La Punt Chamues gde skrećem desno na Albula pass. Iako uzak, ovaj prevoj mi je baš bio simpatičan. Sa jedne strane zelenilo, u sredini kanjon, bez previše gužve... Baš me je nekako dojmio. Mada sada vidim da nisam lupio ni jednu fotku, svakako se pojavljuje u snimcima. Inače je Švajcarska ostavila utisak zemlje u kojoj možeš da parkiraš motor na bilo koje nasumično mesto, da okineš nasumičnu fotografiju bez ikakve pripreme i lagano da je okačiš na razglednicu: Albulom dolazim do Thusisa odakle krećem južno ka Belinconi preko San Bernardino prevoja. Ovaj prevoj je tehnički sličan Stelviju - poprilično zahtevan. Tu primećujem i jedan mali problem - toliko imaju puteva koji se prepliću da me je navigacija nekoliko puta poslala na pogrešni. Evo primera: Sa druge strane, kada se ne gleda kroz mapu, put izgleda ovako: Sa San Bernardina sam se spustio u Belinzonu i onda vozio još 20ak km na sever do mesta Bodio gde sam noćio. I pogled iz sobe: Ako imate neke dileme o kvalitetu i topologiji puteva, ovo bi moglo da odgovori: Ovo je mapa drugog dana: Alternativa alternative 2. dan | MyRoute-app Web WWW.MYROUTEAPP.COM Route by Vuk. Motorcycle, changed 11-07-2026. Kilometraža dana - oko 312km. Bruto vreme provedeno u putu oko 8 sati. Treći dan je uz drugi planiran da bude najlepši deo celog puta. I nije razočarao. Krećem oko 7 ujutru iz Bodia putem prevoja Tremola. Ovaj prevoj je jedan od razloga što sam rutu napravio ovakvom pošto me je baš intrigirao. Ceo prevoj je u kaldrimi i celom dužinom se vodi kao spomenik. Ovo je južna tačka Gothard pass-a. Inače Gotthard pass na istoku sa Furka passom na jugu, Grimsel passom na zapadu i Sustenpassom na severu formiraju "prsten" koji okružuje Gotthardski planinski masiv. Prema mom planu, preskačem Gotthard i idem na zapad preko Furka pass-a. Ukoliko neko ne zna, ovaj prevoj je najčuveniji po tome što su scene jurnjave iz Goldfingera snimane na njemu. Inače sam ovde primetio 3. put da Švajcarski vozači motora izgleda imaju baš plitke materice pošto su skloni, iako u krivinama voze kao babe, da na pravcima dodaju gas samo da ne bi dozvolili obilaženje. Vrlo neočekivano i iritantno. Sa Furke idem na Grimsel pass a onda na Susten gde čekam da mi se pridruži Dule kako bi se zajedno provozali. Uskoro se Dule pridružuje sa sestrićem Andrijom kao suvozačem i krećemo dalje zajedno. Prijatno me je iznenadilo da sa suvozačem vozi brže od 99% Švajcaraca tako da hvatamo sasvim pristojan tempo i obilazimo neke znamenitosti usput Sa Sustena idemo na sever ka Klausenpassu do Glarusa gde se rastajemo. Ja nastavljam ja Lihtenštajnu i Austriji gde sam rezervisao smeštaj u seocetu Andelsbuch. Inače, za ljubitelje alata, interesantna činjenica da Hilti potiče iz Lihtenštajna Pogled iz smeštaja: Ovo je mapa trećeg dana: ALT Probna švajcarska 3. dan | MyRoute-app Web WWW.MYROUTEAPP.COM Route by Vuk. Motorcycle, changed 11-07-2026. Kilometraža dana oko 380km uz oko 9h bruto puta. Plan za četvrti dan je da svratim do Held-ove fabričke prodavnice u blizini i onda nastavim lagano ka Garmisch-Partenkirchenu i Kochel am See-u dalje ka Minhenu. Krećem oko 7:30 i stižem do Heldove prodavnice oko 8:30. Otvara se u 9 pa nastavljam dalje praznih ruku. Inače za kolege sa nefabričkim izduvima je bitno znati da Austrijanci na sve više i više mesta stavljaju ograničenja buke motora: Nigrutin ima rimu "imam privilegije da obiđem i svet, u Garmisch-Partenkirchenu sam bio puta pet" Mislim da mi je ovo baš peti put da sam u Garmischu ili da prolazim kroz njega. Bavarska je inače jako lep deo planete. Postoji preko 300 jezera i, kao što bi se i očekivalo, adekvatno brinu o njima. Bivša koleginica mi je pričala da je put ka Kochel am See jezeru jedan od najboljih za vožnju motora u Bavarskoj. Prošle godine sam planirao to da isprobam, međutim vremenske prilike su me sprečile, pa ove godine idem u drugi pokušaj. Put je zaista lep međutim Nemci, takvi kakvi su, zbog velikog broja nesreća su postavili zaštitne ograde protiv izletanja motora, a onda fizičkim barijerama odvojili dve trake da se ne prelazi iz jedne u drugu. To može da znači samo jednu stvar - naleteću na babu u škodi čim uđem na put. U svakom slučaju sam uspeo na kraju da je obiđem i da provozam kol'ko tol'ko putem. Usput sam prošao kroz neka zanimljiva mestašca a jedno je bilo zanimljivo zato što je većina kuća u starom bavarskom stilu. Koga zanima može da vidi u snimku. Odatle sam se spičio autoputem do Minhena na ručak sa mojim timom, a onda i do hotela gde se održavao sales meeting. Kilometraža dana - 316km. Vreme provedeno u putu oko 7h bruto. Ovo je mapa 4. dana: ALT probna 4. dan | MyRoute-app Web WWW.MYROUTEAPP.COM Route by Vuk. Motorcycle, changed 29-06-2026. Zbog prošlogodišnje situacije sa šeficom su birali hotel koji se, zgodno, nalazi odmah pored bolnice. Ove godine je šefica ostala cela, ali je jedan od Bosanaca iz inženjerskog tima imao nešto što je ličilo na srčani udar, tako da opet nije prošlo bez incidenta a hotel je bio dobar izbor. Inače smo glavni događaj imali u zatvorenom bazenu za surfovanje Sales meeting je planiran da traje do četvrtka u 5 popodne. To znači da moram da tražim smeštaj negde usput, ne predaleko od Minhena. Smeštam se u seocetu blizu Zell em See-a. Ovo je inače severni kraj Grossglocknera, ali nisam još odlučio da li ću ići tuda. Malo autoputem, malo lokalnim putevima u roku od 3 sata stižem do lokacije Mapa prvog dana povratka: Povratak 1 dan | MyRoute-app Web WWW.MYROUTEAPP.COM Route by Vuk. Motorcycle, changed 11-07-2026. Ukupna kilometraža dana oko 200km. Bruto vreme u putu oko 3 sata. Nisam znao da li ću se vraćati direktno kući ili uzeti još neki dan da se provozam sve do povratka. A dan pre povratka sam zaključio da mi baš nešto nedostaje kuća, pa sam odlučio da se spičim u cugu. Krećem oko 6:30 iz ovog seoceta na jug ka Lienzu, a usput prolazim kroz neki solidno lep nacionalni park. Iz Lienza idem dalje u Spitral an der Drau pa onda malo ulazim na autoput do Klagenfurta. Iza Klagenfurta postoji put koji sam video odavno. Ne mogu da kažem da sam ga nešto istraživao, ali na mapi deluje baš kao nešto što bi me zanimalo: Zaključak - dobar je put, ali ne preterano tehnički zahtevan pošto je širine magistrale. Ulazim u Sloveniju na Radlje ob Dravi pa onda preko Dravograda, Slovenj Gradeca i Velenja dolazim do Celja. Ovde mi se desio prvi peh - jedan od dva ukupno za vreme ovog puta. Na pauzi sam skinuo jaknu i potpuno zaboravio na pametni sat navučen preko jakne pri oblačenju, koji će ostati na večnom počinku na autobuskoj stanici južno od Celja. Dalje nastavljam opet uz Savu kroz Laško, Krku lokalnim putevima do Hrvatske i Zagreba preko Zaprešića. Tu mi se desio drugi peh - pukao je selfie stick koji drži zadnju kameru. Sreća pa sam napravio fail-safe sistem koji je uspeo da zadrži kameru na mestu i sačuva me od dodatnog troška. Obilaznica oko Zagreba je bila pakleno zauzeta pa sam se provlačio sa još par kolega. Na granici nije bilo previše kola ali sam se svakako ubacio ispred i to je to. Oko 7 sam bio kući. Ovo je mapa poslednjeg dana: Povratak 2026 2 dan | MyRoute-app Web WWW.MYROUTEAPP.COM Route by Vuk. Motorcycle, changed 11-07-2026. Kilometraža dana - 907km. Bruto vreme puta oko 12:30h Ukupna kilometraža puta: Prošli put se povelo pitanje oko veličine i kvaliteta snimaka. Ove godine sam morao da nosim i eksterni disk a ovo je količina zabeleženih podataka: Plus A to sve da bih mogao da vam napravim zanimljive (verovatno samo meni) video izveštaje: Prvi dan Drugi dan Treći dan Četvrti dan Povratak Prvi dan Drugi dan Što se novog motora tiče, značajno manje me je umarao nego što sam očekivao. Istina, zbog tromboze sam morao da pravim češće pauze a i sve vreme sam bio na diklofenu ali se jednostavno nisam umorio ništa više nego, na primer, sa hondom. Toliko do neke nove avanture Promenio pre 45 minuta član Mr_Wolf 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dule0911 1239 Napisano pre 42 minuta Svrati ponekad, 206 postova Lokacija: Thun, CH Motocikl: 2024 Honda CRF1100L Africa Twin AS ES DCT, 2006 Honda XL650V Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Dok stojim u kilometarskom redu na Srb granici, sa Afrikom na prikolici, štucam i crvenim se - sreca pa je mrak i niko me ne vidi Nisam neki vozac al to sto si napisao je verovatno tacno, tih 1% sto vozi brze od mene krije tablice na neki nacin Odlican putopis, drago mi je bilo provozati se, bice ih valjda jos 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...