Jump to content

Moto Zajednica

Gde menjate gume(Beograd)

Recommended Posts

• Zainteresovan, 532 postova
  • Motocikl: 950adv 450exc

Odete kod Pavleta na 25. Maj, dok on radi Vi u kaficu pored uzivate (brze se zavrsi posao tako).

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 408 postova
  • Motocikl: Honda CBF600SA / Honda Hornet 600 / Honda Silver Wing 400

Kod nas u AC je skidanje, namestanje guma, balansiranje i montiranje oba tocka oko 1500, iako to radi samo jedan vulkanizer. 

Za skuter 2000 cini mi se, s' tim sto te male tockove ne moze da balansira, mada ja nisam s tim jos imao problema. Ja uvek malo castim jer je realno bas jeftino.

Promenio član Miroslav91
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 3922 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Ja imam drugara majstora, isto nešto đabalesku naplaćuje, i skine, otera kod vulkanizera... al zato budu izgrebane felne samo tako. Pa sam zamolio @N.F.S. da to obavi čovečanski, na novom skuteru.

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 2152 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Aj kad pišemo cene, u Nišu vulkanizer kog sam pominjao od ove godine naplaćuje 6000 zamenu i balansiranje guma sa skidanjem točkova.
Reče mi drug da od skoro i jedan servis radi isto, 3900 cena za oba točka.
Ne znam da li u Nišu pored toga postoji još jedno ili dva mesta gde možete zameniti gume.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 75 postova
  • Motocikl: liberty 125, beverly 250.......

4.000 dam vulkanizeru da zameni gume, ventile i balansira.

Gde se nalazi taj vulkanizer ?

Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka

• Svrati ponekad, 258 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX

Mozda glupo pitanje al nikad nisam sam radio, koliko je tesko skinuti i vratiti tockove? Da li je lako zeznuti nesto pri vracanju?

• Drug član, 1085 postova
  • Motocikl: Lep
22 minutes ago, Djeronimo said:

Mozda glupo pitanje al nikad nisam sam radio, koliko je tesko skinuti i vratiti tockove? Da li je lako zeznuti nesto pri vracanju?

Veoma jednostavno, prednji pogotovu. Zadnji skines kljesta (pripaze da ti ne ispadne neki sraf i slicno), izvuces cilindar i gurnes tocak napred kako bi svukao lanac, to je to. Prednji skines kljesta, izvuces cilindar i eto ga. Prilikom vracanja kod zadnje jedino lanac zatezes, namestas i moze se eventualno desiti (barem sto se tice trkalica) da zavisno od auspuha ti mozda bude lakse da svuces sam auspuh, mada mislim da je to bas retkost. Ukoliko nema centralni stender, ne mozes ovo odraditi bez zadnjeg i prednjeg stendera. Kada skines kljesta, nije lose da ih okacis tu negde na oklop/oko rama, cisto zbog tezine da ne razvlace creva kako vise. I da, nemoj pritiskati kocnice dok su ti kljesta skinuta :)

Ja sam prosle godine u Pozarevcu odneo tockove i napolatili mi dal 4000 ili 5000 din. znam da mi je bilo dosta, jer sam tipa pre 2 godine to platio fazon 2500-3000din. Razmisljam da kupim masine one rucne za kucu i za skidanje i za balansiranje. U Ceskoj su obe bile sve ukupno oko 100-120e i mislim da se isplati, pogotovu jer ja volim sam da radim sve.

Promenio član Abi
  • Sviđa mi se 4
  • Hvala 1

• Drug član, 2152 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Daj link?

Ja uzeo onu monterku kod nas mislim da je 8000 bila, kolega sa foruma poslao delove za balnserku, pa sam je zbudžio i udri!

Jedino nema teorije da zamenim a da ne ogrebem felnu. Mada i sad odnesem točkove kod vulkanizera kad me mrzi da se mlatim.

• Drug član, 3922 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Neša reče da radi to preko krpe. Ne znam baš kako, ali ih ne izgrebe😀

Al nije ni samo fora u (jeftinom) montiranju guma. To je prilika i da se pretresu kočnice, podmažu osovine da ne zapeknu, provere ležajevi...

• Podržavam 1

• Integrisan, 9852 postova
  • Motocikl: ---Honda---

... radionica koju pozajmljujem :D ima dve pneumatske monterke sa 4 "sape" koje hvataju felnu.

Postoje za njih plasticne navlake koje ovde nisu prisutne. Na njih stavim parcice nekog debljeg materijala, otvorim ih da se na ispumpanu gumu oslone, tada felnu gurnem na dole i nagazim papucicu da drzaci uhvate felnu.

Ja nisam vulkanizer i ovo sam od muke naucio, nisam vise imao snage da trpim grebanje i bahatost.

Balanserku imam svoju, onu gravitacionu.

• Sviđa mi se 5

Inace, postoji redosled srafljenja kod vracanja tockova, pisao sam 1000x ali ako ima potrebe da ponovim?

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

• Sviđa mi se 5

• Svrati ponekad, 258 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX
3 hours ago, Abi said:

Veoma jednostavno, prednji pogotovu. Zadnji skines kljesta (pripaze da ti ne ispadne neki sraf i slicno), izvuces cilindar i gurnes tocak napred kako bi svukao lanac, to je to. Prednji skines kljesta, izvuces cilindar i eto ga. Prilikom vracanja kod zadnje jedino lanac zatezes, namestas i moze se eventualno desiti (barem sto se tice trkalica) da zavisno od auspuha ti mozda bude lakse da svuces sam auspuh, mada mislim da je to bas retkost. Ukoliko nema centralni stender, ne mozes ovo odraditi bez zadnjeg i prednjeg stendera. Kada skines kljesta, nije lose da ih okacis tu negde na oklop/oko rama, cisto zbog tezine da ne razvlace creva kako vise. I da, nemoj pritiskati kocnice dok su ti kljesta skinuta :)

Ja sam prosle godine u Pozarevcu odneo tockove i napolatili mi dal 4000 ili 5000 din. znam da mi je bilo dosta, jer sam tipa pre 2 godine to platio fazon 2500-3000din. Razmisljam da kupim masine one rucne za kucu i za skidanje i za balansiranje. U Ceskoj su obe bile sve ukupno oko 100-120e i mislim da se isplati, pogotovu jer ja volim sam da radim sve.

Filip iz Surcina koji prodaje gume, montira ako mu se donese tocak, samo nisam siguran koliko naplacuje ako se kupe kod njega. Sledeci put nosim tockove, taman su i prednje plocice pred zamenu.

Da ne komplikujemo,

motor (prednjica) sigurno podignut, tocak smo skinuli, gumu zamenili i sta sad :D 

Viljuske/vile/stapovi na svom dnu imaju prihvat osovine tocka, sa jedne strane je (u vecini slucajeva) navoj u koji se osovina uvija a sa druge (na drugom stapu) je klizni prihvat osovine sa srafom ispod za fiksiranje. (uglavnom sa jedne strane se na neki nacin osovina fiksira a sa druge je slobodna da kliza dok ne pritegnemo sraf za osiguravanje na mestu)

Ocistimo lepo ovo iznad opisano i podmazemo ovaj "klizni"deo, bez navoja.

Tocak pripremimo, pregledamo lezajeve, zastitimo ih dodatno ako zelimo nekom mascu (prsnemo izmedju semeringa i tela lezaja), umetnemo caure distancere (jos ne vracamo na motor).

Osovinu ocistimo pa probamo kako ide u stapove (tako bez tocka!), mora da ode pravo i bez zadrski u svoj navoj, ako se bilo sta ne gadja nesto je krivo ili nije lepo montirano! 

Izvadimo osovinu, podmazemo celu (ja mazem i navoj blago), namestimo tocak, pazimo da distanceri ostanu na mestu, protinjemo i zavijemo osovinu (na propisanu silu ili na osecaj) potpuno, znaci ne privijemo!

U ovom trenutku, prisrafimo kociona kljesta (da landaraju), blatobran ako je ostao na stapovima takodje mora da se razlabavi, labavo privijen i onaj sraf/srafovi na kliznom delu osovine.

Znaci, svi srafovi ispod donjeg trokuta su labavi sem osovine tocka.

Tada, bez stiskanja kocnice prednjicu poguramo par puta direktno na dole, motor mora biti uspravan, ili na cent. stenderu/ zadnjem drzacu ili na tockovima a da ga neko drzi. Bitno je da se ne ukosi posle ove radnje.

E zato sluzi klizni prihvat osovine, da se "poravnaju" stapovi, koliki je razmak izmedju trokuta toliki mora biti i na osovini. Sraf koji fiksira osovinu prvi zavijamo posle opterecenja prednjice a dok je motor u uspravnom polozaju (ne spustiti na bocni stender pa zatezati, ukosi se).

Bez ovoga amortizacija ne radi kako treba, osecaj "cudan" pri upravljanju, u zavisnosti koliko je krivo ne koristi se "ceo" put amortizera.

Privijemo sve resto i to je to :D 

Laganica!

Na slici sam obelezio sraf koji fiksira osovinu, on se zavija prvi posle poravnavanja (onim guranjem prednjice na dole).

1.jpg

• Sviđa mi se 8

Ovo je znaci samo poravnavanje razdaljine koja je "gore" da bude i dole na osovini. Krucijalna radnja za ispravno funkcionisanje i upotrebu.

Nije tema za ono sto treba sledece reci a to je, sta ako osovina ne "gadja" svoj navoj a stapovi su pravi?!

Tada ih treba poravnati "u trokutima", postoji i za to procedura.

• Sviđa mi se 3

• Integrisan, 9410 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 6 sati, mihajlovic11 je napisao:

Gde se nalazi taj vulkanizer ?

Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka

Kod plavoga mosta, preko puta Slap pumpe.

• U prolazu, 24 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis 250

Прошле године у августу однесем точкове у један мото сервис на Старом Сајмишту ( нећу да их рекламирам) и човек ми наплати 3000 монтажу гума на фелне. Пет дана касније предња гума издувана, шта ћу допумпам и наставим. Па онда опет за три дана, па за два, док није почела да испушта преко ноћи. Одем у сервис који је Дарко споменуо, људи погледају и кажу па теби су вентили скроз отишли. Платим демонтажу, нове вентиле и монтажу 7000, и само проверавам притисак с времена на време. Хтедох рећи, на мотору смо, та два точка су једино што нас спаја са асфалтом и човек ме пусти из тог првог сервиса са неисправним точковима. И нема шансе да није видео, нарочито предњи који је био баш лош.Толико нељудски и непрофесионално да немам речи.

• Drug član, 1479 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

S jedne strane da, i razumem te, i na njemu je da ti skrene pažnju. S druge strane, ima nas raznih, i ljudi hoće da se naljute kad im se kaže da moraju i ventili da se menjaju (2*250 dinara, oće da nas izvaćari vulkanizer). Ja sam oooodavno stekao naviku da napominjem da hoću nove ventile kad god menjam koje god gume, na čemu god. Isto kad se menja spoljašnja, menja se i unutrašnja.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ja sam par puta prisustvovao kod mog vulkanizera da mušterije negoduju zato što su im zamenjeni ventili, po sistemu "nisu puštali, šta im fali i sl." 

Jedan drugar koji se bavi motorima, ali ne mehanikom, šta god usput da vidi da ne valja, jednostavno ćuti jer ljudi negoduju kad im se ukaže na evidentan nedostatak i jednostavno neće tome da se izlaže.

Ja pak kad iznesem puno zapažanje i predočim, isto se ne dopada mnogima, al ja ne mogu da se pravim blesav pa šta god mi etiketirali.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 669 postova
  • Motocikl: SV650A

Treci set guma sa istim ventilima. Ako nisu fizicki osteceni... ne menjam. Problem, po meni, nastaje kad majstor izvadi iglicu iz ventila i baci na kup, a kad montira uzme neku iz tog kupa. E onda ispusta na ventilu, a pre toga nije. E jbg, ispusta ...

Promenio član Petre

• U prolazu, 24 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis 250

У томе и јесте поента, пренесеш запажено и саветујеш да треба заменити. На власнику је да прими одговорност, негодује или прихвати замену/ поправку. По мом мишљењу никако не треба тек тако пустити некога да изађе из сервиса са неисправним делом или возилом. Неки клијенти не знају да треба, неки не желе да мењају а неки у ствари баш цене тај екстра труд који ти мајстор пружи. У томе је например разлика између Дарета или мог садашњег мајстора за кола и оних пре њих. Зато некима више ни не пролазим поред капије а ову двојицу не бих мењао.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja