Jump to content

Moto Zajednica

Bonus - malus sistem osiguranja

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: ktm duke 690

Sistem bonus/malus je najnormalnija stvar ali u ovom našem posrbljenom slučaju je čist kriminal. Pazi ti to, ako si čist 3 godine imaš svega 15% popusta ali zato ako napraviš jednu štetu automatski plaćaš 150%. Da smo normalna država neko bi zbog ovoga išao u zatvor jer ovakav odnos ne postoji ni u jednoj normalnoj državi i krajnje je nepošten.

• Podržavam 7

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6619 postova
  • Motocikl: đački pešački

Nekad bilo po 10% popusta godišnje, mislim do maks 40% i to samo ako je kod iste kuće osiguravano. Onda su počeli da se priznaju popusti neovisno gde je bilo predhodno osiguranje, zatim svima sav popust i na kraju naplata štete problem. Nije ovo ništa novo ni dobro. Neće niko od nas da profitira, samo će ko manje ko više da nagrabusi, tj. plati. U što nema ko u nekim zemljama, može bez osiguranja. Za svoj vozački staž već bi imao novac za nov autić.

• Mistik, 297 postova
  • Motocikl: Honda CBF1000A 2007

Jel tu ulazi i statistika o Kasko osiguranju ??

Recimo, mojima su kola kasko osigurana i svake godine

imamo po jednu prijavu stete i teranje u servis,

pa me zanima da li ovo vazi samo za obavezno osiguranje ??

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: ktm duke 690

Nevezano je za kasko. Malus dobijaš samo kad si ti kriv i tvoje osiguranje mora da isplati trećem licu.

• Ne vozi brze nego sto tvoj andjeo cuvar moze leteti., 113 postova
  • Motocikl: ,yamaha tzr 125

Počevši od prvog septembra u Srbiji primenjivaće se sistem umanjenja i uvećanja premije osiguranja u zavisnosti od ponašanja vozača u saobraćaju. Sistem koji se još naziva "bonus - malus" doneće pogodnosti savesnim i pažljivim vozačima, dok će oni sa lošijim ponašanjem za volanom morati da plate više.

To znači da će vozači koji tri godine uzastopno ne naprave štetu moći da računaju na 15% popusta, ali će zato morati da se pripaze oni malo žustriji jer ih očekuje da za tri ili više prouzrokovane štete plate 2,5 puta veću sumu.

Iz osiguravajućih društava objašnjavaju da bonus - malus sistem znači da od prvog dana septembra visina premije obaveznog osiguranja zavisi od toga da li je osiguranik u prethodnom periodu imao prijavljenu štetu na vozilu za koje je on odgovoran.

Nadležni kažu da će najviše koristi od ovakvog sistema određivanja visine osiguranja imati savesni vozači, kojih je 97%. U prvoj godini primene ovog sistema oni će moći da računaju na 5% popusta, u drugoj na 10, a ako ni nakon treće godine ne pričine štetu plaćaće sa 15% popusta.

Promenio član acim
Izmenjen naslov

• Svrati ponekad, 333 postova
  • Motocikl: Suzana GSXR 750 K8

Pa da, kad oni treba da caste onda ide ti daju bogovsku cifru od 5% na godisnjem nivou, ali zato kada oni tebe treba da rebnu onda pljas 2,5 puta veca premija. Jadna ta osiguravajuca drustva, grcaju jadni jeda kraj sa krajem svode.

• Podržavam 1

• U prolazu, 83 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZR 7 S

Pa da, kad oni treba da caste onda ide ti daju bogovsku cifru od 5% na godisnjem nivou, ali zato kada oni tebe treba da rebnu onda pljas 2,5 puta veca premija. Jadna ta osiguravajuca drustva, grcaju jadni jeda kraj sa krajem svode.

Sto, jesi se osetio ugroženim...

Vozi normalno i imaćeš popust... Zar je to toliko teško...

• Svrati ponekad, 333 postova
  • Motocikl: Suzana GSXR 750 K8

Druze, citam po forumu i mnogo se pravis pametan.

Da osetio sam se ugrozenim. Jel ti to radis u nekod O.D. pa ih zastupa? Ili se ipak samo pravis pametan,a ne ide ti?

• Podržavam 5

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Čekajte samo dok otkriju lepotu kaznenih poena kao ovde u SAD... a ako se ne varam, od skora su i u SRB uvedeni kazneni poeni za prekršaje... Pa kad krenu da određuju cenu osiguranja na osnovu broja kaznenih poena da vidiš miline... :bljak:

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Visinu bonusa i malusa, način obračuna, datum primene, sve podzakonske akte vezane za bonuse i maluse i uopšte sve oko toga je propisala Narodna banka Srbije i naložila O.D. da to primenjuju. Ne branim O.D. ni slučajno, ali su i oni u haosu jer je to napravljeno na naopak način (gle čuda kod nas nešto naopako) i naložena je primena. A sve je to delo političara bez znanja i iskustva u poslovima osiguranja.

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Meni najviše što vozačima koji nisu imali saobraćajke u poslednje tri godine ne daju odmah popust 15%, nego sada moramo ponovo da se dokazujemo :neznam:

Nego, da li je bonus-malus vezan za vozilo ili za vozača?

• U prolazu, 83 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZR 7 S

Druze, citam po forumu i mnogo se pravis pametan.

Da osetio sam se ugrozenim. Jel ti to radis u nekod O.D. pa ih zastupa? Ili se ipak samo pravis pametan,a ne ide ti?

Rekao bih ti svašta ali za razliku od tebe biću pristojan...

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 246 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600 Diversion

Meni najviše što vozačima koji nisu imali saobraćajke u poslednje tri godine ne daju odmah popust 15%, nego sada moramo ponovo da se dokazujemo :neznam:

Nego, da li je bonus-malus vezan za vozilo ili za vozača?

Naravno da je kretenski rešeno-za vozilo.To znači da ako ja nekome pozajmim auto i taj se slupa ja plaćam skuplje osiguranje.Nema veze što ja nisam slupao auto 11 godina.Idiotluk,mada kako sam čuo trebalo bi to da promene ali ovo je Srbija, zemlja čuda!

• Enduraš, 6403 postova
  • Motocikl: CRF300L

Sistem je totalno idiotski napravljen i smisljen zbrda-zdola. Ako vec prepisuju, trebali su da prepisu sve komplet. Prvo kako ja koji prolazim autom 5000 godisnje mogu da placam isto osiguranje kao trgovacki putnik koji prelazi 50.000 godisnje ? Od ima 10x veci rizik da napravi saobracajku. Drugo, ako su se vec vezali za vozilo, a ne vozaca, kako to da je isto osiguranje za dizela od 50 ks i sportski auto od 150 ks ?

• Drug član, 1694 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Sistem je totalno idiotski napravljen i smisljen zbrda-zdola. Ako vec prepisuju, trebali su da prepisu sve komplet. Prvo kako ja koji prolazim autom 5000 godisnje mogu da placam isto osiguranje kao trgovacki putnik koji prelazi 50.000 godisnje ? Od ima 10x veci rizik da napravi saobracajku. Drugo, ako su se vec vezali za vozilo, a ne vozaca, kako to da je isto osiguranje za dizela od 50 ks i sportski auto od 150 ks ?

U pravu si...trgovački putnik bi trebao da plača manje osiguranje. Ima 10X manji rizik da napravi saobračajku (pošto je po 8 sati u kolima nigde mu se ne žuri), puno bolji vozač je od onih koji prelaze po 5000 godišnje, puno bolje ocenjuje situaciju u saobračaju,....itd. Slično kao na motoru.....više kilometara=bolji vozač.

A to što ga drugi "drmnu" sa 5000 pređenih kilometara godišnje ionako ide iz drugih polisa, a ne sa njegove.

• Enduraš, 6403 postova
  • Motocikl: CRF300L

Koliko je meni poznat zakon verovatnoce, neko ko je 10x vise u saobracaju ima toliko vise sansi da napravi udes, ne ulazeci u sposobnosti vozaca. Ja sam za poslednjih 10 godina imao JEDAN laksi udes (cukanje pri maloj brzini) ne mojom krivicom, tako da ne treba generalizovati. A to koliko ne zure mozes licno da se uveris ako dodjes u Srbiju, pa posmatras malo situaciju na putevima, trgovacki putnici i vozaci raznih kombija koji razvoze robu uglavnom voze kao manijaci da bi sto pre zavrsili razvoz i ranije otisli kuci.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja