BaneVuk58 8212 Napisano Avgust 15, 2023 (promenjeno) Solo Rider, 3162 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Šta ćeš dalje pored takvih lepota po nosom. Ako Bog da možda još jedan kamp vikend ove godine do jezera Promenio Avgust 15, 2023 član BaneVuk58 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
draki 2622 Napisano Avgust 18, 2023 Vozac A kategorije :D, 940 postova Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS Motocikl: Suzuki V Strom DL 650 Prijavi odgovor kao problematičan Искористих јуче вријеме без кише и обавеза. Од Београда до манастира Мала Ремета и назад. Скоро сам видио на мапи да постоји Спомен обележје „Мост размене”. Ја какав сам путник све желим да видим и посјетим те сам се упутио тамо. Пут од Руме није неког квалитета али је околина прилично лијепа и за око и за душу. Спомен обиљежје је подигнуто као знак сјећања на размјену заробљених нацистичких војника за комунисте и војнике, 2. септембра 1943. године, када је Вукашин Биволаревић Волф размијенио 28 њемачких војника, за 64 партизана. Размјена је извршена на мјесту званом Курдин, на око тридесет метара од моста. Како је прошло 6 сати, а хтио сам да одем и до Бешеневачког језера и истоименог манастира, одлучио сам ипак да одем само до манастира Мала Ремета. Ове друге знаментости ћу чим прије посјетити. Манастир Мала Ремета је задужбина мени најдражег владара из времена Немањића, краља Драгутина. Предање каже да је првобитна црква подигнута 1243. године али је као и многе наше светиње претрило разарање и пљачање у налету свих окупатора од Турка до нациста. Тамо сам упознао монахињу Олимпијаду и мало је рећи да ми је разговор са њом пријао. Тешко да у нашем језику има ријеч којом се може описат разговор са монасима и монахињама. Њихове ријечи имају толику снагу да је то невјероватно. Зато и волим да посјећујем наше светиње. После сам наставио преко кроз село Јазак, па опет на Руму и даље у Путинце. Е онда сам, у потрази за новим путевима, пронашао пут кроз село Доњи Петровци до села Добринци. Никада више нећу ићи тим путем. Као да су тенкови туда прошли. Колико је добар пут говори чињеница да ми је отпала магленка и онда сам морао да је вежем везицама. Но све у свему, лијепих 180 километара сам направио. 22 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bokes 3002 Napisano Avgust 19, 2023 Drug član, 1060 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Aprilia Atlantic 500 Classic Prijavi odgovor kao problematičan Postaviću i ovde, kao i u temi o Maglič gradu, čisto da malo proširimo priču i pomognemo našem drugaru @marettoo i njegovoj ekipi u onome što rade.Dakle, ako ne znate kuda u vožnju i kako iskoristiti jedan lep dan, provozate se do Maglič grada, obidjete tvrdjavu, odslušate predavanje o lokalitetu (u 13 i 15h, morate ispoštovati vreme), odete do vodopada, iskulirate, rashladite se, vratite se do galerije, popijete kaficu koju ste ppneli u termosu, malo odmorite i pravac kod Mira u Bogutovcu na riblju čorbu, pa hvatajte krivine "nazad u veliki prljavi grad" (što bi rekao Bora). Detaljnije smernice možete naći u temi Tvrdjava Maglič.Drugarski pozdrav. 16 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasacg 237 Napisano Avgust 20, 2023 Svrati ponekad, 136 postova Prijavi odgovor kao problematičan Jedna, za vas, pretpostavljam relativno standardna tura, od juce.Bez previse guzve, uz par stajanja, samo Morini i ja, predjosmo oko 350km Bilo je svega, od lakat krivina na penjanju na Divcibare, do bas brzih izmedju Vladimiraca i Valjeva, nesto losijeg afalta posle ovog grada (10ak km), do idealnog puta na spustanju sa Divcibara i ka Mionici. Na deonicu Ljig-Rudnik, kao i Rudnik-Topola ne moram da trosim reci.Sve u svemu, jos jedan od razloga koji samo potvrdjuju da je odluka da konacno udjem u ove vode, prosle godine u ovo vreme, bila vise nego odlicna Sent from my SM-S908B using Tapatalk 12 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 4599 Napisano Avgust 20, 2023 Drug član, 996 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000. Prijavi odgovor kao problematičan Jako sličnu rutu kao ti juče sam vozio ja danas, ali se nisam peo na Divčibare, već išao do Mačkovog kamena. Razmišljao sam i o Divčibarama, ali mi je vreme preteško palo i nisam imao više elana da vozim na 35'C, te poranih autoputem od Valjeva kući. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
petar_lord 820 Napisano Avgust 23, 2023 Zainteresovan, 390 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Liberty 150 - Beverly 250ie - Majesty 400 Prijavi odgovor kao problematičan 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DarkoČa 1760 Napisano Avgust 27, 2023 Drug član, 620 postova Lokacija: Čačak Motocikl: BMW R1250 GS/A Prijavi odgovor kao problematičan Subota, 26.08.Kratko al slatko / Čačak - ski centar Tornik, pokušao doċi do antene na vrhu nekim drugim putem al stigoh samo do crvene, dalje može peške ili skijama - kad oadne sneg pa povratak do Zlatibora na piċence sa mojim bratom @Marko05 koji uz muziku okružen EM prelepim devojkama EM još uzima pare, provalio čovek pravi posao i spojio lepo i korisno Послато са 2201116SG помоћу Тапатока 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko05 5610 Napisano Avgust 27, 2023 Drug član, 1403 postova Lokacija: Ужице Motocikl: Гулим ђонове... Prijavi odgovor kao problematičan pre 15 minuta, DarkoČa je napisao: Subota, 26.08. Kratko al slatko / Čačak - ski centar Tornik, pokušao doċi do antene na vrhu nekim drugim putem al stigoh samo do crvene, dalje može peške ili skijama - kad oadne sneg pa povratak do Zlatibora na piċence sa mojim bratom @Marko05 koji uz muziku okružen EM prelepim devojkama EM još uzima pare, provalio čovek pravi posao i spojio lepo i korisno Послато са 2201116SG помоћу Тапатока Ко ли више ужива, ти или ја? Понуду си добио, неку фрулу у руке или трианг и да радимо пос'о. И мени би драго да се видесмо и попричасмо. Нисмо вала одавно. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DarkoČa 1760 Napisano Avgust 27, 2023 Drug član, 620 postova Lokacija: Čačak Motocikl: BMW R1250 GS/A Prijavi odgovor kao problematičan Ко ли више ужива, ти или ја? Понуду си добио, неку фрулу у руке или трианг и да радимо пос'о. И мени би драго да се видесмо и попричасмо. Нисмо вала одавно.Ma ima da nađem neki instrument koji se ne čuje mnogo ali samo da učestvujem u bendu Zavidim Vam! Послато са 2201116SG помоћу Тапатока 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
draki 2622 Napisano Avgust 27, 2023 Vozac A kategorije :D, 940 postova Lokacija: Beograd - povremeno Bijeljina,RS Motocikl: Suzuki V Strom DL 650 Prijavi odgovor kao problematičan Јучерашња вожња од 280 километара почела је из гараже и онда преко моста на Ади и Ибарске магистрале дођох до Аранђеловца. Одавно сам хтио да одем до осматрачнице на Букуљи тако да сам се одмах тамо упутио и помало разочаран у стање пута стигао до првог циља. На сву срећу поглед у коме сам уживао поправио је цјелокупни утисак. Наставак вожње је ишао преко Гарашког језера и Белановице све до Рудника тј. до Коте 555. Ту сам срео Микија из Требиња и заједно са њим отишао до села Винчка (општина Топола) гдје су мотористи из МК Опленац правили мото сусрет. С обзиром да је пут кроз Младеновац у фази реконструкције повратак за Београд ишао је преко Космаја и Барајева. Једна лијепа тура коју треба поновити :) 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kaligula1 1134 Napisano Avgust 27, 2023 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Vranje Motocikl: HondaAfricaTwin XRW750 RD07 Prijavi odgovor kao problematičan Lagana patrola sa drugarom po nasoj juznoj Srpskoj pokrajini,duzina puta 310km . Voznja preko ski centra Brezovica i Sar planine,pa kanjonom do Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena . Zapalili svece na grobu cara DusanaPrisustvovali rodjendanu monaha Manastira ,otpevali mu pesmicu divan danSvratili u Prizren na cufte i baklave U povratku se tako doobro izgubili u Urosevcu ,vrteli se u krug na temperaturi +35.. navigaciju nemam,idem spontano ( uglavnom se za*ebem) koristim neki telefon kinezarija Zaomi,mučenik toliko zabagovao zbog vreline,da se ugasio pa nemam vise slika,zato sam morao da predjem na metod,kartu citaj kozo*ebca pitaj..na jedvite jade se izvukli iz grada nakon sat vremena,pa lagano nazad ,naravno uz jos par za*eba ..na kraju svratili u poslasticarnicu u Bujanovcu na tri leće i bozu,to smo smazali ko panta pitu i pravac Vranjska kasaba Послато са M2101K6G помоћу Тапатока 17 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kaligula1 1134 Napisano Avgust 27, 2023 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Vranje Motocikl: HondaAfricaTwin XRW750 RD07 Prijavi odgovor kao problematičan Najlepsu sliku nisam ubacio Послато са M2101K6G помоћу Тапатока 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VLAD81 1597 Napisano Avgust 29, 2023 Zainteresovan, 429 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Kawasaki kle 500 Prijavi odgovor kao problematičan Kad nema puno mogućnosti za biranje, onda je daj šta daš. E tako i mi uzesmo najtopliji dan u godini da se, prvi put ove godine, malo ozbiljnije provozamo i ponovo testiramo stanje kičme. U subotu proslavili deci rođendan, ispratili goste, i onako, pogledamo se i u isti mah izgovorismo ono standardno, gde ćemo sutra?. Idemo uz Drinu. Može. Osvanu i nedelja. Nismo nešto baš poranili pa na put krenusmo oko osam sati. Ruševine "Viskoze" nisu baš najlepši prizor al nam je pekara na "Gradilištu" usput pa koristimo priliku da kupimo doručak za usput. Nastavljamo dalje kroz Banju Koviljču, Mali Zvornik gde na jezeru stajemo da doručkujemo. Boravak pored vode baš prija ali put nas čeka. Ovo je bilo najdalje što smo ove godine dobacili, sad idemo u plus. Vožnja uz Drinu je nešto stvarno posebno i svaki put me oduševi. Drina je neverovatna i iako ceo život živim pored ove reke, uvek me fascinira svojom lepotom. Ovde može komotno da se organizuje takmičenje u brojanju kamenčića na dnu reke, al sa magistrale. Toliko je voda bistra. Od starta ovog našeg puta soliramo nekih 70tak na sat, ne žurimo i tako nam prija. Upijamo pejzaže. Negde posle Ljubovije, sustižu nas trojica kolega. Polako nas pretiču i javljaju se sva trojica. Otpozdravljamo. Ni oni ne žure. Zapravo, za ceo dan nismo ni videli nekog da besomučno jurca okolo, što je za svaku pohvalu. Nas su uglavnom preticali, ali mi i jesmo lagano vozili. Dakle, ceo dan je u nekoj izbalansiranoj vožnji, nas i oko nas. Stižemo do Bajine Bašte. Na ulasku nas ponovo pretiče ona ista grupa kolega i staju na nisovu pumpu. Mi nastavljamo ka Tari. Dolazimo do Kaluđerskih bara i tu pravimo pauzu za kafu. Uz pogled na Mokru goru i Zlatibor komentarišemo kako uopšte nije bilo vruće do sada iako termometar ispred hotela pokazuje već 34 stepena. E to i bi. Za tih nekih pola sata temperatura raste već na 36 i kako smo krenuli dalje počinje ozbiljno da kuva. Spuštamo se niz Taru pored Tarabića i okrećemo ka Mokroj gori. U tunelu Šargan radovi. Čini mi se da onaj semafor sat vremena drži crveno svetlo. Klhučanje. Idemo dalje bez stajanja i slikanja jer je neverovatno toplo. Kotroman=haos. Prolazimo lagano pored kolone i pitamo da se ubacimo na tri-četiri auta pred prelazom. Sa ne baš velikom voljom puštaju nas. I tih nekoliko minuta čekanja je propast. Sa Bosanske strane još gore. Zastajem na početku kolone a u susret dolazi kolega i maše mi rukom da prolazim. Da, da, idemo, samo da prođe vozilo. Opet isto. Pitamo da se ubacimo, puštaju nas al onako, i njima je vruće. Gospođa ispred pokazuje da prođemo i ispred nje. Hvala. Prolazimo i nastavljamo sa vožnjom. Kako prija povetarac. Stižemo u Višegrad. Prolazimo pored rampe i parkiramo na ulazu u Andrić grad. Raspremanje i bežmo pored vode. Spustimo se pired Drine i tu malo zalivadimo u hladovini. Neverovatno kako je prijatno pored vode. Povetarac sa reke donosi svežinu kao da je neko otvorio frižider, ili uključio klimu. Dolazimo sebi i sada već možemo i da prošetamo. Odlazimo do ćuprije. Prelazimo most, neko vrišti na zip lajnu, i vraćamo se nazad. Moglo bi nešto da se pojede. Čuj nešto. Idemo u Gurman na ćevape. Tamo standardna gužva. Ništa, čekamo. Par stolova od nas dvojica kolega iz Valjeva(video tablice). Posle njih dođe još jedna grupa kolega, nose kacige i jakne sa sobom. Mi smo nekako sve nagurali u kofer i presvukli se pa smo neupadljivi. Obavismo i to moranje da se smažu ćevapi i osveženje pa produžismo do Andrić grada. Iskreno, na mene i nije ostavio neki utisak. Čini mi se da je sve to zarad većih cena nego u ostatku grada. Započeto-nedovršeno. Možda i grešim. Vreme da se krene. Opet oblačenje u ful opremu i polazak. Na prelazu opet haos. Stajemo na pumpu pred granicom i sipamo do čepa, celih deset litara. Prolazimo kolonu i stajemo uz trojicu kolega koji su se već ubacili u red. Kada smo prošli i naš prelaz zaustavljam se sa strane da stavimo i rukavice. Pored nas staje kolega iz istog razloga, on i suvozačica. Prepoznajem ih iz ćevabdžinice. Kakvi su bili ćevapi, pitam kolegu. Odlični, kaže. Pozdrav, nastavljamo dalje. Oni odoše ispred nas, mi soliramo. Doduše, do kuće ćemo gaziti celih 80 kmh. Vraćamo se istim putem uz stajanje na Tari da kupimo vodu. Temperatura je ponovo prijatna za vožnju, priroda prelepa, Drina očaravajuća. U Malom Zvorniku stajemo na koji minut da protegnemo noge. Prolazi nekoliko kolega, sviraju, javljaju se. Ajmo polako dalje. Spušta se i mračak, taman da probamo skoro ugrađene maglenke. Niko ne blica, znači ne smetaju. Dobro je. Kući stižemo pomalo iscrpljeni i uz manje bolove u leđima. Možda je bilo prerano al nije smela da se propusti ova prilika. Sad malo pauze pa opet. Sve u svemu, prelep dan uz pređenih nekih 360km i kao što sam rekao jednu umerenu vožnju većine kolega na motorima što ne mogu baš reći i za neke u kolima. I još nešto, na mene stvarno prelep utisak ostavlja to poštovanje i javljanje na drumu jedni drugima, taj mali potez rukom ili blagi naklon glavom, pozdrav sirenom, nebitno, ja se zaista osećam ponosno i posebno u tom momentu. Hvala. 16 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MaxiS 2657 Napisano Septembar 1, 2023 Drug član, 1520 postova Lokacija: Niš Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Danas napravio turu iz Nisa do Žiče, Studenice, preko Jošaničke banje, Brusa, Blaca i nazad za Niš. Mogu reći da me put uz Ibar oduševio. Prelep put-priroda za voznju, ali je preopterecen. Nisam mogao u potpunosti da uzivam. Mnogo brzo voze. Cak i buseve i slepere. Prvo sam furao tempo, a onda sam ih propuštao i oborio brzinu. Put preko Jošaničke banje je u lošem stanju. Dugo nisam prolazio tuda. Sve u svemu, 8 sati 20 minuta i utrnula guzica Relive 'Žiča đir' WWW.RELIVE.CC View my motorcycle ride: Žiča đir 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1327 Napisano Septembar 3, 2023 (promenjeno) Drug član, 871 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Dolazak na Lefkadu, auto se parkira i ne pomera do kraja odmora. Rentaju se skuteri, 125cc sasvim dosta, svuda izlazi i ima snage dovoljno, ovde su putevi uski i u krivinama, nemas gde ni voziti brze od 70kmh... Svi rentaju Sym skutere, okej su skroz... Od lokalaca niko ziv kacigu ne nosi, a motora je brdo, izbijaju iz svakog ugla... A ima i offroad voznje. Promenio Septembar 3, 2023 član Rider000 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6414 Napisano Septembar 3, 2023 Drug član, 1829 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Gde ste na lefkadi? Ja evo treci dan, jos kacigu ne videh, a vozi se svasta 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1327 Napisano Septembar 3, 2023 Drug član, 871 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan @Sharky - AlexBas u Lefkadi, gradu. Bas to sto kazes, da li je 50 ili 1050cc, kacige nema Meni neugodno iovako bez opreme sa samo kacigom, kamoli jos i bez nje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6414 Napisano Septembar 3, 2023 Drug član, 1829 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam u vasilikiju, skroz druga strana. U lefkasu jedino iznajmiti skuter i ne sedati u auto do polaska kuci, to si pametno uradio 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ПИпезос 8238 Napisano Septembar 3, 2023 (promenjeno) Drug član, 557 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: HONDA Africa Twin CRF1000 DCT (2016), BMW C 400 GT (2020) Prijavi odgovor kao problematičan 27.08.2023 Вожња до Араче Освануо је прелепи дан за вожњу, дуго се ломим када ћу да идем у правцу Араче, последњи пут тамо био са неколико другара бициклом пре 10 година, сад нешто више и нисам за бицикл да пеглам тамо и назад у једном дану па ћу ипак до тамо мојим бенгулићем. Кренух не баш рано, ајд недељаје да се мало и наспавам па након кфоице и доручка напокон кренух, Нови Сад, Бачки Јарак, Темерин а након њега мостић преко прелепе Јегричке а након ње божња до Бачког Градишта где код цркве срећем ка Мртвој Тиси и Бисерном острву Прођох Бисерним острвом, покрај винограда где се од тог грожђа прави надалеко чувени Мускат Крокан са Бисерног острва, пут ме даље водио ка Новом Бечеју а одатле на 12км се скреће у њиве и земљаним путем се неких 5-6 км вози до сјајног локалитета званим АРАЧА А о Арачи на Арача — Википедија SR.WIKIPEDIA.ORG Какву сам прешину дигао иза мене возећи прашњавим војвођанским ленијама можете видети по талогу прашине на мотору ... а ни моја јакна и кацига са задње стране нису били ништа бољи, па уживајте Време је да напустим Арачу, поглед ка прашњавој равници и нових 5-6 км труцкања до асфалта Наравно планирах да у повратку идем до Бегечке јаме код братанца на плац ал не истим путем назад већ да идем од Новог Бечеја на Бечеј, Србобран и Врбас а одатле на Змајево, Равно Село, Кулпин и само равно до Бегеча ал аћеш ђавла, дођох у Врбас и да скренем ка Змајеву као оно затворен пут, радови, ма ништа страшно, могу мало напред на следеће одвајање ка Куцури и опет ка Змајеву, кад дођох до тог одвајања кад оћеш Гиго курбабаружин на Куцуеу, и ту радови, ништа ајд на Кулу, кад ја напред кад опет блокада, раде и ту улицу, опет неким споредним уличицама изађох на џаду ка Кули а одатле сад већ доста заобилазно на Савино Село, Деспотово и најзад до Равног села и даље познатом трасом ка Бегечу и ка мом братанцу Салету а на плацу братанац је скувао пун котлић гулаша сас резанци и убих се ја ко звечка а снајка је топом од ваздушаре убијала комарце Некако се препуног стомака довукох до куће, једна фотка само вас гледам за крај Ах да, па има и видео вожње од Мртве Тисе, преко Бисерног острва па до Араче, уживајте Promenio Septembar 3, 2023 član ПИпезос 17 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1327 Napisano Septembar 4, 2023 Drug član, 871 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, Sharky - Alex je napisao: Ja sam u vasilikiju, skroz druga strana. U lefkasu jedino iznajmiti skuter i ne sedati u auto do polaska kuci, to si pametno uradio Treca godina ovde. Bili smo prve u Vasilikiju. Juce na Megali Petra plazu, serpentine i velike uzbrdice, smrdi lamela na 80% auta, a dolazio je i slep po ista. Sednem da rucam, jos mi miris lamele u nosu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10374 Napisano Septembar 4, 2023 Drug član, 3393 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Nedelja neradan dan.Plan skovan. "Znaš da idemo u KG u nedelju? Jel? Ima još dva ispita i gotovo,posle diploma,master i td.. Znam to,mislih da ide kasnije.Pa dobro... Uhhh...ma možeš ti to Milanče,da vidimo...420ak km.,hm...do 17h,hm...? Rano ustajanje,doručak,kafa,magla...polazim u 08:00h. Topola,Markovac,auto put,da se dizne malo produvaju,ubrza stizanje,ukrade vreme... 150km. za čas...Suzy ne mrda,srećna na "njenom terenu".A ova guma, GPR300,nove stavih pre oko 1000km.,što "igra" od 60ak do 80ak km/h,za neverovati...pustiš korman na 100 plus,ništa,mirno...kako se približava 80ak počinje,ispod 50 ne mrda...čudno ali tako je. Stižem... Na nekih 14 kilometera severoistočno od Paraćina nalazi se selo Zabrega. U ataru ovog sela i oko njega u klisuri reke Crnice postoji oblast koja se naziva Mala sveta gora. Ona predstavlja kompleks od desetak manastira i crkava nastalih od kraja 14. do sredine 15. veka. U ovom periodu vlastela i monasi, svesni opasnosti od najezde Turaka, počinju da podižu manastire na teže pristupačnim lokacijama, te kotlina Crnice i brdovitost Zabrege postaju idealno mesto za to. Jedan od najpoznatijih među manastirima ovog kraja nalazi se po sredini ove grupacije i zove se Namasija. Ovaj, danas napušteni i urušeni kompleks, građen je krajem 14. veka, a pretpostavlja se da je njegova gradnja otpočeta iste godine kada i Ravanice – 1371. Stručnjaci smatraju da je manastir zadužbina nekog monaha te se Namasija ubraja u najstarje monaške zadužbine Moravske Srbije. Lako se nalazi. Kad se stigne u selo prati se putokaz.Stižem do kraja asfalta,dalje je makadam od sitnijeg pa dalje od krupnijeg kamena,ne igram se,znam da ima manje od kilometra za pešačenje,tako da ostavljam Suzy. Posle 150m. stiže se do mostića preko Crnice... Sa mostića odmah dva fotosa...desno... ...levo... ...sa druge strane... Onda pored potoka... Stižem na uređenu stazu i tablu... 100tinak metara stižem do okuke Crnice,slap,klupice,voda bistra...lepota,mir... Na uzvišenju se nazire... Prva pominjanja ovog manastira mogu se naći u narodnim predanjima i u njema je oslovljavan kao Manasinja ili Namasinja. Kao Namasija se pominje u turskim defterima iz 16. veka dok je pod imenom Manasinja ubeležen je i u austrijskoj ratnoj karti iz 18. veka. U nekim drugim mlađim izvorima može se naći i kao Manasinjac. Manastir je podignut na malom platou pokraj Crnice tako da svojim severnim zidom gotovo dodiruje reku. Njegova osnova ima oblik nepravilnog trapeza koji zapravo prati oblik terena na kojem je podignut. Kao i skoro svi manastiri tog vremena, i ovaj je građen tako da mu je teško prići, odnosno da je veoma dobro zaštićen prirodom oko sebe. Tako je i danas prilaz manastiru moguć samo sa zapadne strane, preko reke. (foto sa weba) Za crkvu u okviru manastira, koja je jedini deo kompleksa koji i danas u potpunosti stoji, se pretpostavlja da je bila posvećenja Svetom Nikoli. Unutar bedema manastira, pored crkve nalaze se ostaci nekoliko velikih privrednih objekata. Peć sa sušarom... Kažu da manastir čuva ikona Bogorodice Lepavinske... Uđoh,poljubih ikonu,ostavih koji dinar... Mnogi ovi delovi manastira se danas samo naziru ali objekat koji je, pored same crkve i danas upečatljiv je velika keramička peć sa sušarom koja se nalazi u severozapadnom delu kompleksa. Postojanje peći, kao i kovačnice u kompleksu ukazuju na to da je bio Namasije bila, ne samo duhovni, veći privredni centar ovog kraja. Takođe, u kompleksu su pronađene i keramičke posude, oruđe, alati za razne zanate koji potvrđuju da je manastir opsluživao i dalju okolinu. Interesantno je da je na ovoj lokaciji pronađen i stari ugarski novac. Za kraj,postoji jedna legenda o sirotoj devojci iz sela koja je bežeći od turaka htela da se sakrije unutar zidina manastira, ali da monasi nisu stigli na vreme da otvore kapiju i turci su je ubili ispred kapije manastira. Legenda kaže da su monasi zakopali njene posmrtne ostatke kod ulaza u manastir. Ova legenda je potvrđena u istinitu priču kada su prilikom restauracije pronašli ženske kosti upravo na mestu gde je bio ulaz u manastir. Njene kosti su neopisivo lepo mirisale što pravoslavni tumače da se duša upokojenog posvetila. Ok...to je tek trećina plana,vremena za gubljenje nema,tako hvatam maglu...ka Homoljskim planinama. Samo stadoh za jedan fotos pored svetinje-manastira Ravanica,bejah,sada nemam vremena. Ubrzo stigoh do Resavice,prođoh tablu,čini mi se da piše:Dobro došli u najsrećiji grad... Beše mi krivo što ne fotografisah...najsrećniji?A radi u rudniku? Prođoh dečka u crnoj košulji,ispod nekih traka za transport uglja valjda...dakle crna košulja(a sunce),da se ne vidi ugljena prašina,zato mu je faca garava,kako li mu je u plućima?Radne pantalone sa tregerima,vidim u pogledu nema sreće,kako bi... Nastavljam... Svraćam do Cveta u kamenu... Spomenik u znak sećanja na jednu od najstrašnijih nesreća u Srbiji...21.aprila 1984.godine je 34.rudara izgubilo živote!Laka im zemlja! Rudnik Vodna u sistemu Rembasa i Resavice je najveći i zapošljava oko 330 rudara koji godišnje iskopaju oko 100 hiljada tona uglja. Dalje ka Krupaji,svraćam na Krupajsko vrelo na par fotosa u podnožju,ne idem do vrela...razlog poznat,vremena jok,a bio par puta. Krepoljin pa desno do Žagubice i Vrela Mlave. Lepo,duboko,neispitano... Sa sadržajem,restoran,prenoćište... Obiđoh krug...pravo blago prirode. Milanče,vreme je za nazad...nema predaje!Nešto mi poznato ovo?!?! Idem ka Žabarima,Svilajncu...Manastir Blagoveštenje samo fotografisah,još jedno blago... 430km. i stigoh pre 17h.,au Milane sine!Stigoh u toplo porodično gnezdo...koje je prazno,otišli da gledaju neku tekmu,sa šurakom.Čuh se,kad krećemo?Oko 18h...dočepah onu džiger-sarmu... 17 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Deki Katana 1781 Napisano Septembar 4, 2023 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki GSX 750 F Prijavi odgovor kao problematičan Na putu za Jasi prijatno iznenadjenje. Kolega @Forsberg se na istom granicnom prelazu nasao odmah iza mene u redu. Posto me je prepoznao sa foruma, upoznali smo se i uzivo. Gde primerenije nego na putu, kao sto i dolikuje moto putnicima. Misa inace dobro poznaje ovaj deo Rumunije i predlaze da zajedno predjemo deo puta ali posebnom deonicom koja je skoro obnovljena. Stvarno put za preporuku. Nisam se usudio da ga brze prodjem, ipak je to nov put za mene ali me je kolega nekoliko puta sacekao, "da se ne izgubim". Lep gest. Na ovoj raskrsnici smo se rastali pa smo sa jednom slikom i obelezili ovaj nas susret i zajednicku voznju. Mozda se drugom prilikom i zaputimo na duze staze. Razlog zasto je ovaj detalj u rubrici kratke voznje sledi u nastavku ... 17 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Deki Katana 1781 Napisano Septembar 4, 2023 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki GSX 750 F Prijavi odgovor kao problematičan Elem, nastavljam voznju za Hunedoara gde se nalazi prelepi zamak Korvin gde mi je i prvo nocenje na ovom 8 dnevnom putovanju od oko 2500km. Lepi predeli i lep put sa otvorenijim krivinama. Bas uzivam u voznji, japanac samo sapuce, sto bi rekao "Jare" iz "Kamiondzija". Dugo nisam vozio, zapravo cela godina je protekla bez i jednog kilometra. Ovo je prvo razgibavanje. Inace je motor upalio iz 4-tog puta sa akumulatorom koji je na motoru od kako sam ga sa istim kupio pre 7 godina. I nije bio ni na kakvim punjacima. Sunce sija i temperatura je idealna, negde oko 25C. Kisa je najavljena tek u Ponedeljak, danas je Subota, tj. ova Subota koja je tek prosla. Odjednom kisa .... pa sta je bre ovo.....? Nigde pumpne stanice da se sklonim onako nespreman (kisno odelo u koferu). Prognoza ne gresi za isti dan. Pojavi se parking i restoran. Moze i to, samo da se sklonim dok ne prodje kisa. Mirise klopa, ima gostiju, pa rekoh, dok cekam da prodje oblak hajde nesto i da pojedem. Niko ne govori drugi jezik osim Rumunskog. Prepoznajem, corba a kasnije cujem narucuju kotlet. I tako dok sam se fino okrepio, pogled mi pada na "Pansion Mimi" u neposrednoj blizini. Prodje mi misao ... "Mozda bih mogao ovde i da prespavam?". Ima jos 25km do Hatega + 15km do Hunedoara sto i onako za danas nema obilaska zamka, vec je kasno po podne. Ipak nastavljam. 1-2-3-4-...krk. Puce sajla za kvacilo. Nekako se zaustavih na kraj asfalta u drmusanje masine dok se nije ugasila. E sada pocinje avantura. 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tuitamomotorom 172 Napisano Septembar 5, 2023 Svrati ponekad, 65 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Yamaha Super Tenere 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Nedelja, nešto malo slobodnog vremena, pa da se iskoristi da se malo provoza Tura od nekih 100-120km _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Dobrodošli: Youtube: https://www.youtube.com/@tuitamomotorom Instagram: https://www.instagram.com/tuitamomotorom/ Facebook: https://www.facebook.com/tuitamomotorom 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8762 Napisano Septembar 6, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1913 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Bili ste do Mačkovog kamena a niste otišli do Perunike makar na par min? (vidikovac, manje od kilometra dalje) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...