Jump to content

Moto Zajednica

Moja radionica i/ili garaža

Recommended Posts

• Integrisan, 9836 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Nova radiona, servis zvao se Flash koji je držao Vlada iz Velikog Sela.

Listao sam novine, tražim novi posao. Posao koji će biti plaćen jer znam da vredim više od bakšiša i tapšanje po ramenu

Izdvojio sam nekoliko brojeva, okrenuo i rešio da odem kod onog ko mi normalnije zvuči dok razgovaramo.

Vlada je super lik, fenomenalan dečko tako da sam već sutradan počeo da radim.

Dogovor je da prvi mesec bude probni rad, posle toga 20% pa ako se pokažem 30%.

E sad tu podvlacim crtu što bi rekli.

U prethodnom servisu radio za dzeparac, servis ima samo kanal koji je hladan ka da si u grobu, čistio gazdin kombi posle pecanja, unosiio drva, ugalj.

Radno vreme ponedeljak-petak 8-16h, subota do 14h.

Novi servis kulturica, pločice svuda, nema kanala već dizalica, nema unošenja koječega već samo ono što treba za ogrev i to u većini slučaja Vlada odradi.

Radno vreme ponedeljak-petak 9-17h, subota 14h.

Što je najbitnije radim za platu, ej moja prva plata., ma velik sam ko kuća.

Jedino je sranje što iz MML  moram putovati za Kotež a to je u prevodu tam-vam 6-8 prevoza promenim....ali nema veze idemo ka boljem.

Sa Vladom sam se tako usemio da su mnogi mislili da smo braća, svega 3god je stariji od mene. Pokazao mi je nove fore, naučio cake tako da se lestvica znanja podigla za koji stepenik.

Tu sam video drugačiji pristup kod ljudi/musterija u Vladinom razgovoru sa njima. 

U gradu više se cenio majstor, mušterije su nekako kulturnije no na zrenjanincu što se moglo videti (molim da se neko ne uvredi). Kao da su sa marsa pali, nit kulture nit ičega, oni su bitni.

Pored posla, sa Vladom sam naučio da ne treba svakog primiti i raditi. Ima tu raznog kadra.

Prvo proceni čoveka, to ti je najbitnije .....da ne dozvolis da te budala zajasi za vrat.

Kako kažu, nije svaki majstor za musteriju.....kao što nije svaka mušterija za majstora.

Probni rad smo odmah preskočili, bio sam bogatiji tog meseca za 20% truda, rada, znoja :)

Dobio svesku gde sam zapisivao šta sam radio i koliko naplatio.

Posle nekoliko meseci, ne sećam se tačno koliko, otišao sam na 30% i vrlo ubrzo dobio ključeve (što znači poverenje) od servisa.

Ginulo se od posla, sa 30% već se može nešto napraviti, recimo automobil kupiti.

Tu bi sebi dosta olakšao put do posla i nazad.

Radio sam od 9-19h.

I tako rešim da od svake plate odvojim koliko mogu, trudio se da to bude 200€. Majci davao da mi čuva i čim skupim 2.500-3.000€ kupiću nešto, ni sam nisam znao šta.

Za to vreme radi, uči, čitaj ljude.....trajalo je dve godine, došlo je vreme za odlazak na služenje vojnog roka, postadoh tenkista na T-55.

Kasnije sam i o njemu učio, desetar postao, srafio.....lepo vreme beše.

Lepo dok se nisam na straži tako povredio da sam na VMA završio.

Čeka se teža operacija kolena.

Završila se operacija, završila se vojska (koliko samo tu i tad možeš videti gde si kao čovek u društvu, spoznas stvari i više no što možeš zamisliti), oporavak je trajao baš dugo.

Trebao sam se vratiti srafiti kod Vlade ali dobi zanimljiv poziv.....

Dobar drugar zove me pita hoću li da dodjem u Verano na razgovor?

Screenshot_2026-06-22-09-20-59-146_com.google.android_apps.maps_1.thumb.jpg.81717f2ab454a9d3f5592381519b4cc4.jpg

Moja nova vrata servisa biće ova skroz levo.

Screenshot_2026-06-22-09-20-43-713_com.google.android_apps.maps_1.thumb.jpg.d3f92f3fad0b96107570621f144f4340.jpg

Na tom istom placu nekada je bio Mercedes, znak možda i danas stoji na kamenoj zgradi ulaz iz Beranske ulice.

Posle je bio Autoremont do raspada te postade najveći servis na Balkanu......Verano Motors 🦁

Moja nova kuća..... nastaviće se 

• Sviđa mi se 20
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Krenem ujutru sa drugarom u Verano na razgovor kod šefa servisa Brace.

Tad mi je bilo 22, 23 godine, neko znanje je tu ali nemam pojma sta me čeka i čemu da se nadam.

Razgovor je bio vrlo kratak.... šta si završio od škole, gde si i sta radio do sada.

Nisam ni stigao do kraja odgovoriti kad me Braca prekide i reče sutra pocinjes da radiš.

Okrete se čovek i ode negde, ja u čudu jer mi nije realno da ovako lako na ovakvom mestu dobijem posao.

Još veći utisak je na mene ostavila veličina servisa kad me je drugar sproveo kroz sve delove.

Tu sam ostao 10god i 4 meseci, veliki skok je napravljen u svakom pogledu.

Skupili se novci i posle nekih god dana rada kupujem sebi auto. A3 1.8 zelene boje za koji nisam imao dovoljno para.

Majka dopunila budžet i napravismo dogovor da se nastavi kao i do sada.,.odvajanje svaki mesec keš mani.

Ovlašćene kuće, skroz nebitno kog brenda mogu najviše pružiti onom ko je voljan da nauči posao. 

Velika platforma gde je još veći promet informacija. Od alata ima bukvalno sve, na osnovni mislim. Specijalni alat takodje ima ili se odmah nabavlja kada izađe drugačija potreba.

Dijagnostičkih aparata bilo je min 6 komada.

Nema da čistis, brišeš, unosiš jer to je posao tetkica.

Svoja kuhinja dole koja je sredjena kao da si u restoranu

Ja iskren da budem..... oduševljen.

Tu obrzo shvatam da nema servisiranja gotovo ničeg. Nema ono da od pookvarenog popravis već pokvareno skines i zamenis novim.

Za mene je to bilo sranje, za njih je čisto gubljenje vremena i manje se naplati.

Od 5 električara, drugar i ja smo gurali tj učili sve što je moglo.

Tako smo radili na ugradnji muzike, hands free, parking senzori, alarm, ugradnja sekvent plina, motorola i radio stanica za policiska vozila.

Pored svih tih bedževa i znački, 2010 godine dobijam još jednu.....prelazim na učenje o mopedima, skuterima.

Moj prvi skuter bio je Peugeot Satelis te mi otud i nik na forumu 🙂

Misliio sam da ovakav servis ne može nikad umreti jer smo godinama pravili neverovatne rezultate. Što prodaja, sto kroz servis.

Ali jednoga dana sreća je rešila da okreće ledja polako.

Neću ulaziti ko je kriv, cinjenica je da je posla sve manje, kreće se sa otkazima.

Sve sam mislio da je to samo privremeno, vratiće se normali.

Ma kakvi, otkazi samo prste, odoše kolica nizbrdo.

Mi koji smo ostali, prvi put dolaziš u situaciju da plata kasni.

Tu je već vreme da se nešto preduzme dok vrag nije odneo šalu.

Dumao sta mi je činiti, ko će opet listati stranice, tražiti posao......

Rekoh dosta je više, možda je vreme da probam sam.

I pre gotovo da jesam bio sam i to mnogo puta, stim da se tad radilo za drugog a sad bi radio za sebe.

Kada sam dao otkaz, u tom trenutku firma je dugovala 4 plate što ni malo nije malo.

Kući sam, na kraju placa, od dela gde je nekad bio kokošinjac rešio da napravim mali kutak za sebe i tu počnem srafiti. Oženjen, Veljko je bio mali u tom periodu.

Tu nailazim na problem od oca mi, ne da mi da zamišljeno sprovedem u delo.

Navukao je krša i loma i sve to njemu treba. Ceo život tera mi kontru pa što da prekida niz.

Ja iznosim, on unosi, ja iznosim, on unosi .... posle par dana sam je sve izneo.

Udenuo sijalice, preko kolege kupio Abakov 100L kompresor, za dizilu išlo se za KG kod Panca, nešto osnovnog alata, nešto sam iz ex firme poneo, sklepam sto od kutija i blazuljke.

Od onakvog giganta gde sam radio.....spadoh na kokošinjac ....e moj Darko!

Nastaviće se (moram naći sliku prvu napravljenu kad sam to odradio)

• Sviđa mi se 28
  • Podržavam 2

Šta sam zaboravio reći. 

Tad u tom periodu, kad su krenula prva smanjenja plate ujedno mi se počeo otvarati privatno posao jer je ljudima bilo skupo da plaćaju servise ovlašćenima. 

Pa onako izokola, pitaju me da niko ne čuje, da li mogu da dobiju moj broj? Servisiranje bi tim putem nastavili.

Za mene je to bio veći problem, mač sa dve oštrice jer ne znam kakva je namera a objasniću i zašto.....to je jedna stvar.

Druga stvar je ta što i da sam hteo privatno raditi nisam imao gde.

Sad da objasnim zašto mi je bio veći problem da prihvatim nekog raditi o privatnoj režiji.....

Suki i Vlada te posle Baja (Radomir Živanić) i svaki drugi gazda ima iste metode provere novozaposlenog.

Suki i Vlada se ne pojave na posao ali zato pošalju svog drugara ili rodju sa nekim sitnim problemom tipa crko osigurac, ne radi neka sijalica, sirena....ti neki kvarovi 1.000 do 2.000 dinara.

Eee tu je čučao zec, proveravali su da li ću upisati uradjeno, keš staviti u fioku ili sebi u džep. Tako, na svaka po nekoj mojoj proceni kontrola je bila na 3 meseca :)

Baja je imao drugi princip, on posalje svog čoveka da vrbuje majstora da dodje kod njega privatno raditi što dalje znači da taj majstor ima drugu radionu gde srafi a to je u Veranu bilo strogo zabranjeno. Niko od majstora nije smeo imati radionu svoju ili da srafi u nečijoj mimo posla tj posle 16h.....ako Baja sazna, isti dobija momentalan otkaz.

Rešio sam da rizikujem jer plate nema pa nema a računi svakako stižu. Tu sam se setio Vladinih reči..... "čitaj čoveka dok razgovarate, ceni da li ste za saradnju ili ne". Gde mi je bilo sumnjivo odbio sam, odmah kažem da je to zabranjeno. I tako kreće mašina....

Dok kokošinjac ne premigerim u radionu, počinjem praviti "firmu" unutar firme....ludost prava.

Jedino je moj šef Milan znao za situaciju i drugar koji me je onomad pozvao da dodjem na razgovor.

Čekao sam da bossovi glavni odu. Posle 16h ubacim bajk i srafim max 19:30 da bi se mogao spakovati i izaći iz firme jer se alarm automatski pali u 20h.

Ne sme nikog biti inače sam ga najebao od obezbedjenja.

Tako ide period radnog vremena od 8h - 19h.

Nastaviće se....

• Sviđa mi se 22
  • Podržavam 1

Šta se dalje dešava.....

Izbačen je sav krš iz kokošinjca, srušen je jedan zidic sa desne strane gde su vrata bila. Odradjena struja, odradjen deo gde će dizalica doći. Zatim je napravljen sto od kutija ka što sam rekao i blazuljke.

Kupio kompresor, creva, Rothvald dva alata, stolica i radna kolica od Sekule stiglo (Louis.de) tj nije stiglo već sam otišao u Šabac po to.

Ostaje da Pančo napravi dizalicu i biće malo lakše.

Zašto lakše....zato što sam imao još jednog šefa.

Prvi je bio Milan šef elektrike, drugi je bio Boban (sef servisa) i treći Miša Despot šef na dva točka koji nije znao za zbivanje sve dok me nije video da srafim nešto što na plastici nema znak 🦁

Poziv stiže da dodjem na razgovor kod njega u ofis..... Jes of kors i sad bi ja treba da se plašim, bar on tako misli.

Moram reći da se Miša i ja nismo mirisali  nikako al baš nikako. Smrdu prepoznam sad i odma te se tako i postavim, teška dileja od čoveka.

Krenuo da mi drži predanje, preti odlaskom kod gen. direktora (Milan Vukasović) sav pun sebe objašnjava mi ka da ja ne znam šta radim.....sasekoh ga u trenutku!

Sad i odmah možemo ići gde hoćeš i kod koga god hoćeš.

Ako misliš da uzimam delove iz firme, kradem....to se grdno varas. Jedino što koristim je dizalica i ova muzika na akumulator.....bez muzike nema šanse da radim.

Rekoh, da mi je i onako svega preko glave!

Obraćam se Miši "Mišo jel si ti svestan da radim za čoveka koji mi neda novce, odbijam drugog čoveka koji hoće da mi ostavi novce jer ne mogu stići".

Ja ovako moram još nedelju-dve dana (dok se dizalca ne završi ) , odo a ti radi šta god ti volja.

Nije me više čačkao.

Ovo postaje moja nova kuća srafljenja, gde ste sami mogli videti mnoge radove kroz razne teme.

nisam mogao naći izvornu sliku ali bila je slična ovoj 4m dužine i 3.5m širine 

IMG_20260713_1016213.thumb.jpg.d6a97cb4dbd2e116e7640a527e0b5774.jpg 

Koliko malo za sreću treba.....

Na trenutak je svanula, ide period mirnijih dana i noći al i to će proći....

Sad je već 1:0 za mene vs firma.

Stvarno me je više bolelo uvce šta će se desiti. Samo sam nadredjenima rekao "pipnete li mi 4-tu platu, dan jedan da zakasni momentalno da mi spremite knjižicu"!

To se momci ubrzo i desilo.

Svakog jutra, glavni šef servisa Boban Madjarevic (sad već pokojni) inače Bajin kum ako je bitno a nije bitno.... čim dodje pita šta ima novo za danasnji dan?

Tuc muc zamenici rekoše kratko šta su imali te odmah za njima podižem visoko dva prsta....imam nešto reći.

- Reci Atanackoviću

To bi bilo to drug Boban, dajem otkaz, dosta je bilo 🙂

- Ako si rešio, zovem Jelenu iz pravne službe da spremi papire

Rešeno, javi gde trebaš javiti

Uze telefon, okrete se i ode, zove Jelenu i kaže šta se zbilo.

Nije prošlo 5min eto ga gen. direktor, eto ga i teh. savetnik Slavko Bjelovic da dodjem u kanc sa Bobanom na razgovor.

Tu su pokušali da me nagovore da ipak razmislim o otkazu. Da sačekam jer je smisljena jos jedna XY strategija da se firma izvuče, da sam im potreban jer Darko magarac zna na više polja delati.....

Mmmmda jes of kors.

Neka rodjaci, snaći ćete se vi i bez mene, draži mi je kokošinjac gledati no vas.

Iguman ode i to već treći dan od tada koske su bile u GR.

Maa idi....najbolji i najlepši odmor na svetu tad je bio.

Nastaviće se.....

• Sviđa mi se 31
  • Podržavam 1

Malo sam požurio.....

U vreme dok sam radio u firmi i gde je oformljena radiona, moje radno vreme počinje u 8h - 16h.

16'15 sam kod kuće, 16'30 gotov je ručak i pravac na ledja da danem dušom.

Presvlačenje i pravac u moj mali kutak sreće, start kreće od 18h.

E sad, da bi nešto pametno odradio mora se srafiti bar 3h što dalje znači da se u kuću nije ušlo gotovo nikad pre 21h, retko se desi da zaginem posle toga.

Taj tempo ni kamen ne bi izdržao, tako sam i ja počeo da se raspadam :)

Taman je vreme da se podvuče _____ da vidimo gde smo, šta smo.

U Veranu sam imao radionu od skoro 50m2....odje sam na 13. Zatim 2 dizalice (što mnogo znači) spram 1.

Tetkica čisti prostor, ovde ja moram metlati.

Ovo sve je manje bitno, razlika jeste ali nije problem.

Gde je caka.....caka je u tome što sam u firmi imao prijemno odeljenje, ovde sam ja prijemno odeljenje.

Imao sam čoveka na deset koraka od mene koji će iz magacina da donese deo, moje je samo trebovanje da napišem (milina).....ovde prc, vrti motoradnje i otidji po potrebno.

I najjbitnija stavka na kraju....u firmi  imas mogućnost zarad prove ugraditi nov deo te isti vratiti ako nije do toga problem....privatno opet prc, tu mogućnost nemaš ili ti taknuto maknuto.

Nije frka kad je deo manje para ali ajd ti budi mangup pa uzi nešto skupo a da nisi siguran 😉 

Tako da ....dosta veći teret pada na ledja koji tu ostaje dok je takva situacija.... čisto da se zna, ne bude posle nisam kaZo 🙂

Da se vratim na onaj moj prvi najlepši odmor posle dužeg vremena.

Kad sam odlazio pozdravii se i rekao da neću niko da me zove pa da ne znam šta je u pitanju. Završio sam i hoću da odmorim ko čovek a ne na svaka 2-3 dana da me zivka neko i jaoo kaoo izvini da te pitam..... nešto.

Sve što je lepo kratko traje, ubrzo saznajem da je otac napravii od more pizdarija još jednu i to veliku.

Kad je napravio pizdariju ja sam tad imao 15god.

Pisao bi o tome ali to nije tema ove teme.

Tad reših u glavi da prepravljeni menjač još jednom prepravim, dodam 1 brzinu pa kud puklo da puklo.

Da bi se iščupao iz go*ana (moja porodica) vrtim se na visokim obrtajima iz meseca u mesec duži period.

Namerno neću pisati kako je prošla potražnja za placem, posle svi radovi ....

Bitno je, da je kuća napravljena, bitno je da smo se preselili....za početak.

Da se ovo nije desilo, ja stvarno, ne bi znao gde bi danas bio i dal bi održao porodicu. O tom delu možda budem pisao u temi Zidane kuće, montažne.

U glavnom, da se vratimo na temu Moja radionica i/ili garaža.....

temelj nove radione je odradjen, takođe voda i kanalizacija, staze

IMG_20251210_153858.thumb.jpg.54d0a362369c638d1abc2c98e5251a8b.jpg

nedeljno jutro nikad lepše 

IMG_20260621_0726102.thumb.jpg.ed27e6417457756b19a03badf3079d36.jpg

IMG_20260621_074155.thumb.jpg.3b2248b5f63cd2f37001d5bbc9ddd903.jpg

IMG_20260621_102100.thumb.jpg.5a4144d913421d2bac9b6d7bbfa3d7b3.jpg

IMG_20260621_152030.thumb.jpg.cc2ef760d1e4afa7736e053e897740da.jpg

IMG_20260621_1934332.thumb.jpg.39c98a8220cd6a5ea185d55188a93d08.jpg

IMG_20260621_193602.thumb.jpg.4f5d984a1c5082315392dc8a7bf754d1.jpg

Prosto ne mogu ništa kucati...od sreće! Dodje i taj dan.

Kako tema kaže.... Moja radionica i/ili garaža 7x6m ⚙️🛠️🛵🔧🏍️🛠️⚙️

• Sviđa mi se 43
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

• Svakom po zasluzi, 12507 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Честитам Даркић, најзад свој на своме. 

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 3286 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Čekaj, jel su ovo skorašnje slike ? Ja kao još čekam da uđemo unutra :D 

Čestitke Darko, svaka čast! 

p.s: Nisam uspeo da skontam kada si dao otkaz u Veranu, tj koliko dugo si radio u prethodnoj garaži ?

Promenio član živke
  • Hvala 1

Pre 7 sati, živke je napisao:

Čekaj, jel su ovo skorašnje slike ? Ja kao još čekam da uđemo unutra :D 

Čestitke Darko, svaka čast! 

p.s: Nisam uspeo da skontam kada si dao otkaz u Veranu, tj koliko dugo si radio u prethodnoj garaži ?

18 i 19 god kad sam imao ....idu prvom servisu u J. Bulevaru

19-21god odoše drugom servisu kod Vlade.

Zatim sa 21 odlazim u vojsku da bi sa 22-23 ne znam tačno počeo u Veranu da radim i tu ostajem 10god i neki mesec.

Mislim da je bila neka 2011/12 kad sam počeo sa "firmom" unutar firme da radim, posle samo kući.

• Sviđa mi se 5

• Zainteresovan, 337 postova
  • Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021

Predobra prica

Pre svega cestitke na svemu. 

I zelim da kazem svaka cast na istrajnosti, uporu i na svemu sto si preneo preko svojih ledja da to sve izneses do kraja. 

Covek nije svestan sta je sve spreman da uradi i da napravi dok ga muka ne natera, pogotovo zbog porodice. 

Ovo zapravo nije prica koja je bila jednog dana, ovo je deo tvog zivota koji si podelio sa nama i koji traje duzi vremenski period. 

Bravo💪 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Baš tako Vujka, trajalo je jako dugo i trebaš psihički kao i fizički sve istrpeti i izgurati. 

Moj otac je do moje 13god bio težak alkoholičar, porodica (Majka, sestra i ja) skoro da nismo postojali za njega.

Bicikla kad se pokvari sam sam je morao popraviti i ako nit znam koji alat mi treba nit znam šta treba da radim, dete 8-10god. Otac nema vremena jer se trezni dok spava na kauču.

Radio je u Pošti, imao je kožnu torbu sa alatom tad meni teška u tri lepe.

Izvadim alat na beton, čučim i gledam, razmisljam sta je problem i kako da rešim.....posle sam mojim drugarima srafio bicikle :)

Da, šta sam zaboravio reći....kad sam već kod oca mi moga.

Krene meni da se širi posao, 1 dizalica nije dovoljna.

Tad smo još pričali.....kazem ocu, da hoću da prosirim radionu, napravio sam plan.

Tu gde su koke šetale da se poredja cigla da ne gvačkam po blatu.

Stavimo koji stub i samo natrkijemo da bi mogao staviti dizalicu tako na poluotvoreno.

Znači jos jedna dizalica, lakše i brže se odradi potrebno.

Rekoh takodje....napred gde su paprike bile isto ciglu da poredjam i tu iza kuće da budu motori a ne napred do ulice.

Otkud znam dal će neki narkoman doći u posetu a i ne bi komsiluku da bodem oči jer ima zlih pogleda koji bi da te prijave na 1.

Ljudi moji, kako sam ja to njemu rekao, tako je covek počeo da dovlaci blokove i stiropor neki....nemam pojma gde je ono našao.

Zagradio me je sa svih strana da se ne mogu proširiti.

Kaže ne može, šta ti hoćeš da uživas, da se siris.

Rekoh dal si normalan pa ne pravim bazen da bi uživao......

E to je bila jedna od dve kapisle gde sam rešio da moram kupiti parče zemlje i pokušati napraviti malar 4 zida i kupatilo zarad spasa.

Od besa i svega sledio je baš težak period zivota. Sve sam isključio prekidače, samo za rad je ostao na ON.

Da negde imam brojčanik radnih sati ka što traktor ima.....obrnuo bi igricu.

Samo želim reći da to je život, nekom lep, drugom gorak.

Kad je lep potrudi se da traje, kad je gorak potrudi se da ne bude gorak.

Dokle god je truda, rezultat će doći kad tad!

Živi, zdravi bili :)

• Sviđa mi se 14
  • Podržavam 9

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja