živke 5346 Napisano Avgust 23 (promenjeno) Drug član, 1910 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Društvo, hvala svima na pomoći! Problem uspešno rešen bez budženja i dodavanja novih žica. Na kraju mi je nekako sva sumnja pala na džek koji ide u regler, iako je izgledao kao nov (ima slika u prethodnim postovima). Prespojili smo sve kontakte između njega i reglera žicama i dobili ispravno punjenje! Ovako, samo sa još dve žice: Ženska buksna unutar njega koja se povezuje na masu se verovatno raširila i možda oksidirala i tu se gubio kontakt. Očistili smo je, malo uvrnuli da bolje uvati, i proradilo je kako treba. Svakako se naručuje novi džek i to je to. Pozitivna strana cele ove priče je da se tek sada svi kontakti na motoru sijaju, da smo pretresli celu instalaciju i uz put naučili dosta stvari Pozdrav! Promenio Avgust 23 član živke 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6158 Napisano Avgust 24 Drug član, 1773 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Pre 5 sati, Blaza je napisao: Loša masa - 100 gremlina...video si i sam. Kao što Neša kaže, dupliraj sve mase koje idu od baterije: na ram, na mašinu (kod anlasera npr), na instalaciju. Ne može da škodi, samo da pomogne... I da, kada proveravaš koliko je masa stegnuta na ramu (npr), svaku skini, ošmirglaj, gledaj da bude čist kontakt između okca na kablu, i rama, pa ponovo stegni. Tako svuda... Dodao bi jos samo jednu cinjenicu na ovaj Blazin post: U narodu je opste prihvaceno da jednosmerna struja tece od plusa ka minusu, svi se uglavnom fokusiraju na plus zato sto odatle sve krece i tu”ima struje” U stvarnosti struja tj elektroni teku od minusa ka plusu i zato je minus/masa bitan koliko i plus 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16912 Napisano Avgust 24 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 19 hours ago, N.F.S. said: U mojoj moto terminologiji, masa=uzemljnje=minus vod. Izvinjavam se ako nisam bio jasan, ko je hteo da shvati, shvatio je. I ja se izvinjavam što sam pokušao da dam objašnjenje za one kojima ovi poslovi nisu bliski. Promenio Avgust 24 član zika56 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mradomir 3052 Napisano Avgust 24 8-bit, 1878 postova Lokacija: Beočin Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650 Prijavi odgovor kao problematičan 18 hours ago, Sharky - Alex said: U stvarnosti struja tj elektroni teku od minusa ka plusu i zato je minus/masa bitan koliko i plus Pa..., nisi u pravu, narod je u pravu Struja i elektroni nisu isto. U elektrotehnici je standardizovano da struja teče u smeru od pozitivnog ka negativnom naelektrisanju. U slučaju metalnih provodnika elektron je nosioc naelektrisanja i teče u smeru suprotnom od smera struje. Postoje i slučaji gde pozitivno naelektrisane čestice teku u smeru istom kao i struja, na primer joni u elektrolitima. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6158 Napisano Avgust 24 Drug član, 1773 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Slazem se u potpunosti, samo treba pojasniti da mi u 99,9% slucajeva koristimo vestcki napravljenu struju, tj struju koju je proizveo covek i ona tece po principu negativno naelektrisanih slobodnih elektrona koji teku od - ka + U prirodi se javljaju struje sacinjene od pozitivnih jona i to uglavnom u gasovima i tecnostima i one teku od + ka - Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 828 Napisano Avgust 26 (promenjeno) Zainteresovan, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan Da se upišem, u subotu ujutru, nisam uspeo da upalim. Akumulator je star tačno 5. godina, Exide. Nakon punjenja, dan kasnije, dobijam sledeće parametre: - van motora, beleži 12,72V - prvo paljenje pada na 9,07V, drugo paljenje 9,64V - rad u LER-u, bez sijalica, ide do 15,2V - sa pozicijom pada na raspon od 13,6v do 14,1v, u zavisnosni od obrtaja - kada upalim kratko svetlo, napon pada na 12,5 do 12,8v U pitanju je Suzuki Sv650, 2002. godište (prva generacija). Rekao bih da nije do AKU, ali da je i on na nekih 60% (zbog pada napona pri paljenju) tako da ću ga svakako zameniti. Samo bih pre toga da pronađem uzrok zašto nemam punjenje kada upalim svetlo. E sad, drugar mi je povezao Aliexpress maglenke, one što dolaze sa kompletnom instalacijom i prekidačem. Vidim da je povezao direktno na akumulator sa sve osiguračem, i da je negde spojio plus na kontakt bravu ili struju koja ide na kratka svetla (ne mogu da utvrdim, jer sam skinuo sa akumulatora instalaciju). Postigao je da ne možeš da upališ maglenke kada je motor ugašen, iako su one plus i minus kleme na akumulatoru. Sve u svemu, ništa mi nije jasno i ne razumem kako, moraću verovatno da rasturam. Da li ovo može biti do reglera, ili će pre biti do maglenki i instalacije oko svetala? Promenio Avgust 26 član Luka9905 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 1885 Napisano Avgust 26 Skuteras, 3691 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Magkenke su zakacene na rele. On ima stalan + i ima + sa brave kao signal da prespoji i da ukljuci svetlo. To ti je dobro sve. Najverovatnije da ti je regler u pitanju. Raskaci pa premeri 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milan b 13 Napisano Avgust 29 Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati SFT Prijavi odgovor kao problematičan Koliko je ispravno da se greju žice izmedju reglera i statora? Sve vrednosti su sad kako treba, regler sam nov stavio ali na starom nisam proveravao. kontakti su dobri, planirao sam da zalemim zice direktno ali stao sam zbog vrućeg reglera i zica. Akumulator je dobar. posle 3, 4 minuta se zagreju i budu vruće. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16912 Napisano Avgust 29 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan On 8/26/2024 at 9:40 AM, Luka9905 said: Da se upišem, u subotu ujutru, nisam uspeo da upalim. Akumulator je star tačno 5. godina, Exide. Nakon punjenja, dan kasnije, dobijam sledeće parametre: - van motora, beleži 12,72V - prvo paljenje pada na 9,07V, drugo paljenje 9,64V - rad u LER-u, bez sijalica, ide do 15,2V - sa pozicijom pada na raspon od 13,6v do 14,1v, u zavisnosni od obrtaja - kada upalim kratko svetlo, napon pada na 12,5 do 12,8v U pitanju je Suzuki Sv650, 2002. godište (prva generacija). Rekao bih da nije do AKU, ali da je i on na nekih 60% (zbog pada napona pri paljenju) tako da ću ga svakako zameniti. Samo bih pre toga da pronađem uzrok zašto nemam punjenje kada upalim svetlo. E sad, drugar mi je povezao Aliexpress maglenke, one što dolaze sa kompletnom instalacijom i prekidačem. Vidim da je povezao direktno na akumulator sa sve osiguračem, i da je negde spojio plus na kontakt bravu ili struju koja ide na kratka svetla (ne mogu da utvrdim, jer sam skinuo sa akumulatora instalaciju). Postigao je da ne možeš da upališ maglenke kada je motor ugašen, iako su one plus i minus kleme na akumulatoru. Sve u svemu, ništa mi nije jasno i ne razumem kako, moraću verovatno da rasturam. Da li ovo može biti do reglera, ili će pre biti do maglenki i instalacije oko svetala? Može da bude u pitanju regler ili namotaji (ukoliko je akumulator dobar). Maglenke ne bi trebalo da prave ovakav problem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16912 Napisano Avgust 29 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 45 minutes ago, milan b said: Koliko je ispravno da se greju žice izmedju reglera i statora? Sve vrednosti su sad kako treba, regler sam nov stavio ali na starom nisam proveravao. kontakti su dobri, planirao sam da zalemim zice direktno ali stao sam zbog vrućeg reglera i zica. Akumulator je dobar. posle 3, 4 minuta se zagreju i budu vruće. Regler mora da se greje dosta, a žice ne bi trebalo da se bitno zagreju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 828 Napisano Avgust 29 Zainteresovan, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan 3 minutes ago, zika56 said: Može da bude u pitanju regler ili namotaji (ukoliko je akumulator dobar). Maglenke ne bi trebalo da prave ovakav problem. Regler je, ispitao sam. Ostadoh dužan odgovor. Hvala! Hvala i @muljaz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milan b 13 Napisano Avgust 30 (promenjeno) Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati SFT Prijavi odgovor kao problematičan 15 hours ago, zika56 said: Regler mora da se greje dosta, a žice ne bi trebalo da se bitno zagreju. Zice su vruće posle 5-6 minuta, i tako radi sve ostalo. Jedino masu da probam da pojačam, ne znam sta bih drugo uradio. Preventive radi dok testiram, izbacio sam ceo regler napolje na zadnji fuzaster da se hladi. hvala na odgovoru Promenio Avgust 30 član milan b Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milan b 13 Napisano Septembar 2 Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati SFT Prijavi odgovor kao problematičan On 8/30/2024 at 10:28 AM, milan b said: Zice su vruće posle 5-6 minuta, i tako radi sve ostalo. Jedino masu da probam da pojačam, ne znam sta bih drugo uradio. Preventive radi dok testiram, izbacio sam ceo regler napolje na zadnji fuzaster da se hladi. hvala na odgovoru kolege, kad izmerim napon izmedju faza, na leru su sve tri po 25, 27volti ali kad dodam gas idu sve tri do 100/110 volti. jel to normalno?????? On 8/29/2024 at 11:15 PM, zika56 said: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milan b 13 Napisano Septembar 2 Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati SFT Prijavi odgovor kao problematičan Probao sam onaj sistem merenja sa sijalicom od 60w i na sve tri faze sija jednako, nema dodira sa masom, a desilo mi se da samo na leru puni 14v a kad dodam gas onda pada na 13,5v pa na 12,8v(ne puni). kad ponovo padne na ler onda poveca na 13,8-14v regler nov dal je neko imao ovakav slucaj hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16912 Napisano Septembar 2 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, milan b said: Probao sam onaj sistem merenja sa sijalicom od 60w i na sve tri faze sija jednako, nema dodira sa masom, a desilo mi se da samo na leru puni 14v a kad dodam gas onda pada na 13,5v pa na 12,8v(ne puni). kad ponovo padne na ler onda poveca na 13,8-14v regler nov dal je neko imao ovakav slucaj hvala Najviše liči da je regler neispravan. Koliko si platio taj novi regler? Promenio Septembar 2 član zika56 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milan b 13 Napisano Septembar 2 Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati SFT Prijavi odgovor kao problematičan 9000, jedan od boljih kineza… Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milan b 13 Napisano Septembar 13 Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati SFT Prijavi odgovor kao problematičan Evo da se javim da je kod mene bilo problema samo zbog losih kontakata. Dzabe sam kupio nov akumulator(na preporuku od jednog od majstora). pregledajte svoje kontakte pre nego pocne da pregreva zice i tako mozda spasite regler, stator ….. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
micopoo 1 Napisano Septembar 25 U prolazu, 12 postova Lokacija: Lovcenac Motocikl: Suzuki GSX750F Prijavi odgovor kao problematičan On 4. 6. 2023. at 18:49, Arakis je napisao: To tvoje sokoćalo ima automobilski alternator koji prati napon akumulatora preko crne zice. Ta zica ide i na bravu i na osigurace i umesto da verno daje napon akumulatora, laze bar 1 - 1.5V tako da za toliku vrednost regler dize napon punjenja. Lek je spojiti pomenutu zicu na plus akumulatora preko relea koji se okida naponom sa kontakta. Necete mi verovati al I dalje muku mucim sa istim priblemom Raskopao sam instalac8ju I prinasao kabal koji ide I na bravu I na osigurace al je narandzaste boje ( nigde crne nema) jedino mi treba savet kako da ga premestim na + akomulatora. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12532 Napisano Septembar 25 Ne silazi, 7323 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Brate mili ovu instalaciju uzmi prepakuj, sredi spojeve, izoliraj, ovo ti je strahota i problem u najavi. Formiraj lepo snopove pa makar spiralnim motanjem izolir trake ako nemaš creva. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
micopoo 1 Napisano Octobar 7 U prolazu, 12 postova Lokacija: Lovcenac Motocikl: Suzuki GSX750F Prijavi odgovor kao problematičan On 4. 6. 2023. at 18:49, Arakis je napisao: To tvoje sokoćalo ima automobilski alternator koji prati napon akumulatora preko crne zice. Ta zica ide i na bravu i na osigurace i umesto da verno daje napon akumulatora, laze bar 1 - 1.5V tako da za toliku vrednost regler dize napon punjenja. Lek je spojiti pomenutu zicu na plus akumulatora preko relea koji se okida naponom sa kontakta. Evo da se javim, napokon sam resio problem prepunjavanja prema vasoj semi. Spustio je sada ba 14,4 I ne mrda preko. Hvalaaaaaa 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5783 Napisano Octobar 7 Svakom po zasluzi, 12401 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Molim, ziv bio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...