brankoXM 1233 Napisano Jul 9 (promenjeno) MK SO Zandarmerije, 869 postova Lokacija: Smederevska Palanka Motocikl: SUZUKI VSTROM 650 XT,SYM SYMPHONY 125sr Prijavi odgovor kao problematičan VAŠ ELEKTRIČNI BICIKL JE PREKO NOĆI POSTAO MOPED? Počela da važe nova pravila, dostavljači posebna kategorija WWW.BLIC.RS Od 27. juna 2026. godine u Srbiji je zvanično počela primena dopunjenog Pravilnika koji uvodi promene za vlasnike električnih dvotočkaša. Mnogi uređaji koji su se do juče... Promenio Jul 9 član brankoXM Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 11077 Napisano Jul 9 (promenjeno) Drug član, 3443 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija, Stromčina - Šarac Prijavi odgovor kao problematičan Mnogo su mi pomešanja osećanja u vezi sa ovim novim propisom. Pored urođenje netrpeljivosti prema zakonima koji ograničavaju, obavezuju, kažnjavaju za sve i svašta, čini mi se da je ovo pametan potez. Zašto? Evo zašto... Ako se mešaš u sabraćaj, moraš da poznaješ njegova pravila. To važi za svakog, od onog na el. monociklu preko bicikliste (od 10 godina ili 80 godina) do vozača šlepera. Ako imaš bilo koju kategoriju, onda ti ne treba posebna obuka, bar po meni, a koliko ovde vidim i po novom zakonu. Registracija i osiguranje... toliko se spočitava onima koji voze neregistrovan motor, a biciklista ili trotinetista može da vas polomi da ne ustanete iz kreveta mesecima. Kako naplatiti odštetu/štetu? Privatnom tužbom? Ajte molim vas. Ni za pet godina. Meni se glupača sa trotinetom zabila u zadnji kraj kola, srećom, bez oštećenja po mene i još se ona nešto buni. A da je polomila nešto, šta bi bilo? Ups, izvinte, što vozite kolovozom kad ja idem? Ako to el. sranje ide 30, 40...80 km/h, u čemu je razlika između skutera od 50 ccm i njega? Veći je problem što je država to uradila ne zbog nas i naše bezbednosti (a za svaki kretenski zakon je izgovor naša bezbednost), nego što će to da masno naplaćuje, umesto da čitava akcija registracije bude doo 1000din godišnje sve zajedno i da se polaganje svede na poznavanje propisa. Naravno, sad će država, opet pod izgovorom bezbednosti, da otima pare za homologaciju, uverenja o saobraznosti itd, za sve što o ima točkove, makar bio i Hotweels. Neko se čudio i bunio što se biciklistima radi alko test... I treba, koliko se njih nalije ispred zadruge i sedne na bajs da se vrati kući? Ne može da hoda, a kamoli da balansira na bajsu. Padne pod neki auto, pa odgovaraš kao za čoveka. Da se razumemo, uopšte nisam za ono "ni kap kad voziš", ali bicikl je ipak superspecijalna naprava (što se tiče vožnje). Imali smo rupu u zakonu, neko ju je zapušio, sad tražimo novu. Možda leteći automobili stignu pre zakonske regulacije, ko zna... Promenio Jul 9 član misa-pei 8 1 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VPetar 632 Napisano Jul 10 Zainteresovan, 506 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: V-Strom DLA 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pa i pešaci učestvuju u saobraćaju. Treba i oni da polažu što je nekad bio PSP. 1 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Patriota 1050 Napisano Jul 10 Zainteresovan, 546 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Varadero 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Nekada se to u školama učilo, pa i kao pešak izadješ u svet pa znaš bar osnovna pravila. Sad pešak nije u obavezi ni da zna šta znači znak STOP. Činjenično stanje je da je vozila drastično više i da u ovom ludilu od saobraćaja neke stvari moraju da se kontrolišu. I da, lakše je izmeniti pravilnik o podeli motornih vozila nego načine homologacija vozila, uvoznički lobi i postprodajne izmene na vozilima. (Skidanje blokada, uklanjanje pedala itd) 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 3298 Napisano Jul 10 Drug član, 1426 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan Nije u obavezi da zna, ali platiće kaznu ako npr. razgovara telefonom na pešačkom. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1634 Napisano Jul 10 Drug član, 589 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan Ne mora da zna za znak Stop, jer se on odnosi na vozace, ali mora da zna, sto @vasa.93 kaze, za telefon, da prelazi ulicu na pesacki, crveno za pesake, trotoar... to se uci u osnovnoj skoli u nizim razredima... Dolaze saobracajci u skole, drze deci casove, deca dobijaju neke knjigice gde su im ta osnovna pravila lepo objasnjena.. 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lencuga 17112 Napisano Jul 10 Quid Quid latine dictum est altum viditur!, 971 postova Lokacija: vrsac / bgd bezanija Motocikl: KTM 1190 ADV, Yamaha R1 RN22 Big Bang Prijavi odgovor kao problematičan Trebali su odavno da uvedu red u sferu tih elektricnih kretala, ako ima tocak i motor spada u motorna vozila i cao, jebavaju ljude koji voze skutere od 49cm³ i 2ps a sa druge strane debili na trotinetima jurcaju 60kmh+ bez ikavih obaveza i odgovornosti. Pride voze krajnje haoticno i tesko im je predvideti sledeci potez jer koriste celu povrsinu ulice za svoje potrebe, idu saobracajnicom a kad naidju na crveno svetlo nastave pesackim prelazom pa trotoarom i onda opet izbiju na put, zajebali su sistem i ustedeli sebi cekanje. Za tako nesto ne bih pisao kazne nego kad murija nahvata dvojcu u slicnim prekrsajima lepo ih natera da jebu jedan drugog tu na ulici dok ne padnu u nesvest. Mada za njih to mozda i ne bi bila kazna. Ubacio bih kasnije par amandmana da bi se izbegao taj momenat gde kazna postaje uzivanje. 2 14 1 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 6662 Napisano Jul 10 Ne silazi, 5367 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Sasvim podržavam ovu kategorizaciju. Realno kad se pogleda, ti električni skuteri idu brzinom kao nekadašnji mopedi, a neki čak i preko te brzine. Voze ih babe, deca, izleću gde god stignu. Prilično je nebezbedno jer ih voze svi živi, bez ikakvog poznavanja propisa. 3 4 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 10243 Napisano Jul 10 Ne silazi, 4033 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb Prijavi odgovor kao problematičan ...poenta cele priče nije bila bezbednost, već pare.. Puste da se uveze, nakoti, ljudi kupe, i sad kad već imaju - aj dajte pare.. Već viđeno. Ali ajde i to istrpim ako ne moram da zortam od klinaca na tim govnima. A da, i uveren sam da su svi ti klinci budući motoristi, to što je nama bio tomos sad je to njima ovo.. 1 1 3 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miki 5025 Napisano Jul 10 Drug član, 1256 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, lencuga je napisao: Trebali su odavno da uvedu red u sferu tih elektricnih kretala, ako ima tocak i motor spada u motorna vozila i cao, jebavaju ljude koji voze skutere od 49cm³ i 2ps a sa druge strane debili na trotinetima jurcaju 60kmh+ bez ikavih obaveza i odgovornosti. Pride voze krajnje haoticno i tesko im je predvideti sledeci potez jer koriste celu povrsinu ulice za svoje potrebe, idu saobracajnicom a kad naidju na crveno svetlo nastave pesackim prelazom pa trotoarom i onda opet izbiju na put, zajebali su sistem i ustedeli sebi cekanje. Za tako nesto ne bih pisao kazne nego kad murija nahvata dvojcu u slicnim prekrsajima lepo ih natera da jebu jedan drugog tu na ulici dok ne padnu u nesvest. Mada za njih to mozda i ne bi bila kazna. Ubacio bih kasnije par amandmana da bi se izbegao taj momenat gde kazna postaje uzivanje. Vidi se da si osoba od kulture! 1 5 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 9597 Napisano Jul 10 -, 1993 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan Presekao ja pre neki dan skuterom biciklisticku stazu i parkirao na trotoar. Kad eto ga neki deda sa el skuterom kaze kako to vozis stazom za bicikle. Ja reko, pa ne smes ni ti da vozis tuda. Ko kaze i pokazuje pedale. E bas na to ces da potrosis onu pare koje ces dobiti od Vucica, gleda me on cudno i nije mu jasno Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1638 Napisano Jul 10 Drug član, 1311 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure, KTM 390 Adventure R Prijavi odgovor kao problematičan Nisam se baš obadovao, jer sam baš kupio ovo sokoćalo da se prevazem po gradu, biciklističkom stazom, da ne moram da nosim kacigu do prodavnice, treninga i sl. Da sam znao da će da promene zakon ne bih kupovao . Idem mi na onu stvar retroaktivnost, danas može sutra ne, a ti već dao pare. Ide na oglase, nastavljam na motoru.. Sa druge strane, dok sam vozio ovo, koliko budala sam se nagledao nemoguće opisati, niko ne poštuje pravila, lete kao ludaci, što klinci što babe... Ove godine sam baš primetio izbiljno povećanje broja tih bicikl/skutera uglavnom teraju klinci i ide ozbilno brzo. Moj može 35km/h aa ovi me preleću kao ništa. Slažem se treba neka regulativa, ali kažeš ovo će biti za godinu dve, nemojte ulaziti u priču ako vam ne odgovara 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 3394 Napisano Jul 10 Drug član, 579 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Ducati Multistrada 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Postoji li električni bajs sa autonomijom barem 100km i da može da ide 100-120 km/h? Kad to nađem, razmisliću da uzmem 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VPetar 632 Napisano Jul 10 Zainteresovan, 506 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: V-Strom DLA 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pa brate to sam i ja razmišljao pre par godina i onda shvatim da želim da sedim na biciklu 100km bio bih fit baja i pedalirao. Ako već želim da me gura motor onda nek je sedište udobno i kupim skuter Skuter koji je mogao da ide preko 100 na sat i da pređe preko 100km sa jednim punjenjem je koštao oko 6-7k evra (naravno uz rezervu da kad je hladnije oslabi baterija bla bla). Bilo mi skupo sve i da ga punim na poslu Inače da, jako se povećao broj dvotočkaša u bgu 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dexex 291 Napisano Jul 10 Svrati ponekad, 232 postova Lokacija: Bgd Motocikl: Vivacity50,Medley125,Beverly300HPE, C400... Prijavi odgovor kao problematičan Sve ste u pravu ali je jajarska fora. Kao prvo ne zna se ko će raditi tehnički, ni kako, ni cene taksi, osiguranja... Drugo samo odjednom donet propis, gde je najava , fer period da se učini nešto, proda, položi AM... Ja imam takav bicikl, ugrađen motor već par godina, prešao sam na struju nekih 500km jer el motor uglavnom koristim samo za uzbrdice. Ne vozim jace od 2-3 nivoa a ima 5 i može da razvije nekih 45km/h. I sad zbog kretena moram šta da ponovo plaćam harač ispražnjenoj kasi, kao što su radili za trotinete i ko to sada proverava da li trotinet ima nalepnicu? Problem je što sada više nikome ne možeš da prodaš bicikl ali ako ima neko da hoće da se zaebe nek se javi stavio sam ga u oglas za 700 ( toliko me koštao samo motor) a ovde poklanjam za 500 evrosima. Ukoliko ne ode skidam bateriju i drzim u rancu pa da vidimo ko će koga... 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miki 5025 Napisano Jul 10 Drug član, 1256 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Daj link, kod nas toga još nema! Ajd da se i ja jednom ovajdim od Vučka! 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dexex 291 Napisano Jul 10 Svrati ponekad, 232 postova Lokacija: Bgd Motocikl: Vivacity50,Medley125,Beverly300HPE, C400... Prijavi odgovor kao problematičan Ih, kao jednom Nakamura Peak Pro WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM Nakamura Peak Pro, 2019. godište, Električni bicikl, Beograd. Cena 700 €, Bicikli - Polovni Automobili Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 795 Napisano Jul 10 Zainteresovan, 188 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 13 sati, Jovan Ristic je napisao: Sasvim podržavam ovu kategorizaciju. Realno kad se pogleda, ti električni skuteri idu brzinom kao nekadašnji mopedi, a neki čak i preko te brzine. Voze ih babe, deca, izleću gde god stignu. Prilično je nebezbedno jer ih voze svi živi, bez ikakvog poznavanja propisa. Do 25kmh je legalno. Bicikl isto voze svi bez poznavanja propisa. Može da se zaleti, posebno nizbrdo. Šta sa rolerima i skrate bordom? Jel mora na tehnički? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_Jgd 2479 Napisano Jul 10 (promenjeno) Drug član, 1678 postova Lokacija: Jagodina,Serbia Prijavi odgovor kao problematičan @Kkovic Ne moraju na tehnički. Ali skate bord i roleri se kod nas ne tretiraju kao prevozna sredstva koja učestvuju u saobraćaju. Ona ne smeju da učestvuju u saobraćaju na kolovozu ako postoje trotoari tj staze za kretanja pešaka jer se tako i tretiraju (kao pešaci). Promenio Jul 10 član Bojan_Jgd Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 17931 Napisano Jul 10 (promenjeno) Integrisan, 8767 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ljudi, dajte bar jednom da napravimo neki dobar potez po pitanju saobraćaja. Evo u CH, trotinet maks 20km/h, najmanje 14 god. i kategorija. Da li polažu neki ispit, verovatno da. Ne sme da se vozi po trotoaru, samo biciklistička staza gde je ima. Električni skuteri do 25kmh, ne treba ništa, voze se kao bicikle. Sve preko toga se tretira kao moped i važi zakon kakav nam je već poznat. Kaciga, tablica, dozvola. Za trotinet na trotoaru i ako voziš nekoga ide kazna. Za "otključan" trotinet može i krivična prijava da se popije. Dobro sad će neko da kaže, to je Švajcarska... Pa jeste, ali je svrha priča da su ta vozila regulisana zakonom kao što će i kod nas biti. Sada će patrola imati pravo da zaustavi decu i odvede ih kući a protiv roditelja da podnese prijavu. Kod nas po gradu počeli trotinetima kola da pretiču. Ionako se svi redom parkiraju po trotoarima još mi samo fale usrani trotineti i da na njih pazim. Promenio Jul 10 član Alekre 1 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 3394 Napisano Jul 11 Drug član, 579 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Ducati Multistrada 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Svakog dana na kružnom toku pred Brankov most patrole sa obe strane zaustavljaju sve na dva točka, motore, trotinete, skutere, električne skutere, znači, sve, sve, sve... Verujem da pišu kazne za neregistrovan trotinet ili vožnju bez kacige. U Pančevu takođe, dva motora i patrola, apsolutno sve zaustavljaju. Kazne samo pljušte. Klinci po PA prave šou sa tim električnim skuterima, voze po ulici, trotoaru, parkovima, još samo u zgradi da ih sretnem i to je to. Najluđe od svega, njih troje se natrpa i samo pun gas... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 10243 Napisano Jul 11 Ne silazi, 4033 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb Prijavi odgovor kao problematičan Misliš ovako? Pre koji minut... 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 24956 Napisano Jul 11 Integrisan, 8094 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan 10 hours ago, Alekre said: Ljudi, dajte bar jednom da napravimo neki dobar potez po pitanju saobraćaja. Evo u CH, trotinet maks 20km/h, najmanje 14 god. i kategorija. Da li polažu neki ispit, verovatno da. Ne sme da se vozi po trotoaru, samo biciklistička staza gde je ima. Električni skuteri do 25kmh, ne treba ništa, voze se kao bicikle. Sve preko toga se tretira kao moped i važi zakon kakav nam je već poznat. Kaciga, tablica, dozvola. Za trotinet na trotoaru i ako voziš nekoga ide kazna. Za "otključan" trotinet može i krivična prijava da se popije. Dobro sad će neko da kaže, to je Švajcarska... Pa jeste, ali je svrha priča da su ta vozila regulisana zakonom kao što će i kod nas biti. Sada će patrola imati pravo da zaustavi decu i odvede ih kući a protiv roditelja da podnese prijavu. Kod nas po gradu počeli trotinetima kola da pretiču. Ionako se svi redom parkiraju po trotoarima još mi samo fale usrani trotineti i da na njih pazim. Nije bas tacno. Ja sam u CH vidjao da voze te trotinete po kolovozu i gde ima staza, od dece do baba i deda. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alex74 986 Napisano Jul 11 Ako nista ne ocekujes,nista te ne moze ni razocarati., 372 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sto sa tim trotinetima moze da se strada,bratu od tetke ostala kraca noga,komsinica u Italiji iznajmila trotinet,nastradala samo tako. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 795 Napisano Jul 11 (promenjeno) Zainteresovan, 188 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 14 sati, Alekre je napisao: Ljudi, dajte bar jednom da napravimo neki dobar potez po pitanju saobraćaja. Evo u CH, trotinet maks 20km/h, najmanje 14 god. i kategorija. Da li polažu neki ispit, verovatno da. Ne sme da se vozi po trotoaru, samo biciklistička staza gde je ima. Električni skuteri do 25kmh, ne treba ništa, voze se kao bicikle. Sve preko toga se tretira kao moped i važi zakon kakav nam je već poznat. Kaciga, tablica, dozvola. Već je sve regulisano i 90% su isti propisi. Niko ne traži bilo kakvu kategoriju za trotinet kao ni za skuter. Onda bi i za bicikl morao da ima kategoriju. Poređenje sa CH je posebno glupo jer imaju javni saobraćaj, vozove do svakog sela i biciklističke staze svuda, pa je samim tim i saobraćaj manji i ne guraju se autom u svaku prodavnicu. Polovična rešenja ne funkcionišu i nikada nećemo biti Švajcarska. Evo mogu da testiram trotinet oko Ciriškog jezera. Izgleda da ima ovih što se izdaju, pa ako plati forum donaciju možemo da vidimo za šta će da mi naplate kaznu… Promenio Jul 11 član Kkovic Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...