Jump to content

Moto Zajednica

Pomoć oko polaganja za A kategoriju - kako savladati osmice

Recommended Posts

• U prolazu, 19 postova
  • Motocikl: QJ ATR 125, Honda NC700X DCT

Pozdrav svima! Nije me bilo dosta dugo, zbog raznoraznih obaveza, što oko posla, što oko master rada. 

Rešio sam da proširim moje znanje i upisao sam i skoro izvozao praktični deo za A kategoriju. Trebalo bi uskoro i da polažem, ali šta me muči... Poligon. I to me osmice ubijaju u pojam. Zašto? Pa iskreno motor za A kategoriju je dosta teži od skutera koji imam, plus je gas "tvrđi" nego na skuteru i kod osmica se uvek zeznem, spustim nogu u nekom momentu i to je to. 

Treba mi savet kako da savladam osmice na poligonu, tj na šta sve treba da obratim pažnju. 

Takođe, kako da vežbam osmice ako sam ispucao fond časova u auto-školi? 

Naglašavam da mi na skuteru koji imam osmice nisu nikakav problem, ali na Hondi koju vozim u auto školi jesu poprilično veliki izazov. Gledao sam i YouTube videe, ali imam utisak da se osmice rade na većoj površini nego što mi radimo. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 361 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom DL650

odes na bilo koji prazan parking i poneses 2 flase vode za markere, isprobavaj, vjezbaj, mozda ti counter-lean tehnika pomogne pri tim brzinama. uvijek ti ostaje opcija doplata dodatnog casa gdje se sa instruktorom dogovoris da samo to radis citav cas

• Drug član, 1249 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Kada sam polagao, bio je Fazer 600. Dusa u nosu mu bila. Seckao na ler gasu, osmicu da uradis prava umetnost. Ja sam odradio tako sto sam poligon odvpzao a policajac i instruktor su sedeli u kolima i pili kafu. Nisu ni pogledali sta radim, tj jesu al ono u fazonu, mali ajmo da vozimo. 

• Zainteresovan, 894 postova
  • Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i
odes na bilo koji prazan parking i poneses 2 flase vode za markere, isprobavaj, vjezbaj, mozda ti counter-lean tehnika pomogne pri tim brzinama. uvijek ti ostaje opcija doplata dodatnog casa gdje se sa instruktorom dogovoris da samo to radis citav cas
Da, mora kontra obaranje da bi se skrenulo na uskom prostoru. A da nabaviš nečiji motor da vežbaš? Samo da je veće i teže od tog tvog skutera. Jbg, za osmice mora kombinacija gasa i ravnoteže, a to se stiče vežbanjem. I moraš da gledaš u pravcu u kome ideš/skrećeš. U suprotnom, ideš tamo gde te pogled fiksira, a to je uglavnom "ispravljanje" je osmice van zacrtane rute

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 730 postova
  • Motocikl: SV650A

Ako me secanje ne laze, kad sam polagao u JNA, osamdesete, ( jednom ides sam i jednom sa saputnikom), drzis konstantan gas i moduliras kvacilom, ponekad i noznom kocnicom. Probaj, mozda ti bude lakse. Ostalo, kontrabalans i pogled su ti vec spomenuli.

Ali bas ne znam kad sam radio osmice zadnji put :) . Valjda tad.

Promenio član Petre
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

• U prolazu, 50 postova
  • Motocikl: Jednog lepog dana...
Pre 5 sati, WebDev je napisao:

Takođe, kako da vežbam osmice ako sam ispucao fond časova u auto-školi? 

Uplatiš dodatne časove😀.

Ako sam ja dobro razumeo svog instruktora, možeš da položiš i bez "osmice". Dobiješ negativni i vozi dalje.🙂 Za svaki slučaj proveri u svojoj školi da li je to tačno. U svakom slučaju, držim ti palčeve :takoje:.

• U prolazu, 19 postova

Ne može bez osmica, mora sve na poligonu da se prođe. Za poligon imamo pravolinijsko kretanje i zaustavljanje dve varijacije, slalom i osmice. 

• Svrati ponekad, 182 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300, Honda NC750X
7 hours ago, Zarkela said:

Kada sam polagao, bio je Fazer 600. Dusa u nosu mu bila. Seckao na ler gasu, osmicu da uradis prava umetnost. Ja sam odradio tako sto sam poligon odvpzao a policajac i instruktor su sedeli u kolima i pili kafu. Nisu ni pogledali sta radim, tj jesu al ono u fazonu, mali ajmo da vozimo. 

Isto. Nisu ni gledali sta radim. Posle mi upisali dva negativna poena, jedan za 8, jedan za slalom voznju. Ja se bunio, instruktor mi namignuo da oladim. U fazonu, cuti, polozio si.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 7954 postova
  • Motocikl: TDM 900

Nije do motora, do tebe je. Osmica može da se uradi na Libertiju i Goldwingu.

Zeza te pogled verovatno. Moj savet (mada ništa što ti već do sada kolege nisu napisale)

U osmicu kreni stranom koja ti više odgovora. Meni leži bolje leva npr.

Sad je sve stvar u pogledu. 

Nađi gde kvačilo hvata, gas daj fiksni. Brzinu kontrolišeš kvačilom i zadnjom kočnicom. 

Približe upravljaču, ako ideš u levo, makni guzicu na pola u desno, leva ruka prava, desnu savi i bliže telu pogledaj u CENTAR kruga, okreni glavu skroz preko ramena i to je to. Kad se prebaciš u desnu stranu isto samo kontra. Kad skontaš princip, za pola sata ulaziš u štos. Ima da se vrtiš ko balerina.

ABS-TBVMM-23-06-11.jpg

Promenio član Alekre
  • Podržavam 2

• Drug član, 1249 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

To je tacno, al on nema vremena kao ni svi mi da to uvezbava. Niti toliko iskustva. Po meni treba da se skoncentrise na samo voznju, saobracaj. Da ne pravi greske oko prestrojavanja, obilazenja biciklista, davanja zmigavca. Poligon ce proci, svi ga prodju. 

• Svrati ponekad, 278 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM900

Ja nisam prosao 8-cu na ispitu. 

Dok sam vezbao, nekad prodjem nekad ne.... Rekao mi je instruktor da se prolazi ispit i bez toga, naravno ako ne napravis jos gresaka...

• Svrati ponekad, 262 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Kao što kažu kolege, prolazi se i bez osmice, dobiješ jedan negativan poen.

Međutim, trebaće ti osmica u vožnji,  moraćeš nekada polukružno da okreneš. Zato za polaganje ne brini, a kasnije, kada kupiš drugi motor obavezno vežbaj.

I kao što rekoše ljudi, mogu osmice da se rade sa svakim motorom. Imaš na jutjubu kako rade i sa ogromnim Harli Dejvidson motorima. Suština je da priđeš tanku, savijene ruke, gledaš gde skrećeš i glavom i grudima, doziraš kvačilom i zadnjom kočnicom. 

Sve ostalo je na tebi, najvažnije je da se što pre oslobodiš straha od naginjanja i pada

Promenio član markommarko

• U prolazu, 84 postova
  • Motocikl: NC750xd

Da potvrdim, osmica nije obavezna da bi polozio ispit, ni meni nije isla sa Aprilija Manom i na polaganju me je instruktor odmah poslao da nju odradim (jer je znao da mi je za nju bilo frka da li cu uspeti) i to je bila prava odluka. U drugom krugu sam se oslonio nogom na asfalt i odmah su rekli , idemo dalje slalom i kocenje ali sam sve ostalo radio rasterecen. Na zapisniku sam imao tu jedan negativa i dalje u voznji jos jedan ,ali rezultat na kraju POLOZIO

Promenio član midnightdk
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 19 postova

Hvala svima na odgovorima! Danas sam odradio poslednji praktični čas. Probao sam osmice da gas kontrolišem samo sa kvačilom i da sam više nagnut napred i da gledam gde ću da idem i bilo je ok.  Takođe mi je i instruktor potvrdio šta su ljudi ovde pisali da osmica nije obavezna, ali slalom i kočenje jesu. 

Tako da sa malo sreće i više pameti...

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 50 postova
  • Motocikl: Jednog lepog dana...

Meni je instruktor odmah rekao da ni ne pokušavam osmicu, samo dva kandidata u njihovoj školi su uspeli. Jedan je dugo vozio "na crno" a drugi ima R6, koji se inače i vozio u školi...

• Drug član, 2495 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ja sam je radio, jes bilo cupavo al uradio, klizava podloga na poligonu pa bilo strah al odradio, jes da je bio i mali motor mt07. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 356 postova
  • Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900

Ja sam bio te sreće da dva puta polažem za A (po starom i novom), i moram reći, po starom, osmica je bila mnogo komplikovanija. Uža, prava osmica (iscrtana linijom), sa tolerancijom pola metra od linije, i morao si u prvoj na kvačilu sve vreme da vagaš. Zaista si morao da budeš vešt. 

Po novom, kada je osmica u okviru pravougaonika, odvozao sam lagano sa po dva metra unutra. Ako je takva osmica u pitanju, moj savet je da voziš što bliže liniji kako bi postigao najveću širinu. Baš ima dovoljno širine. 

Nemoj da te osmica obeshrabri, ali imaj u vidu da sutra moraš dosta da vežbaš kad položiš jer ta osmica mora da ti bude mačiji kašalj 🙂

• Drug član, 2551 postova
  • Motocikl: Africa RD07

A ja polagao na bevu 500 koji je vukao u levu stranu i odradio sve bez problema 😀 Doduše vožnju kasnije sam otišao kilometar pravo i vratio se. Al valjda je bilo svima jasno da znam voziti jer sam sa motorom od 650cc došao na polaganje 😂

Promenio član drmilan_
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1127 postova
  • Motocikl: NEMAM
Vi ćete svi da izađete nesposobni za motor sa legalnom kategorijom. Katastrofa.
Bukvalno.

Da me neko ne shvati pogrešno, ne targetiram, samo iznosim mišljenje. Ako ne možeš poligon za polaganje da rešiš na prvu, onda i nisi za motor i to je to.
  • Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 182 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300, Honda NC750X
Vi ćete svi da izađete nesposobni za motor sa legalnom kategorijom. Katastrofa.
To je tako u većini danas, bez obzira da li je motor ili auto.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

• Drug član, 2495 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Rekoh bih da Hrvatska ima dobru obuku, gledao sam neke klipove, dosta imaju radnji na poligonu. 

Mali off. 

Neki dan ispred mene auto skola, auto. 

Po pravilu treba da se propuste sva vozila koja nailaze pa tek da se uključis, kako sam se približio tako se uključi mislim se sta ovo bi. 

Zensko vozi, zensko instruktor. 

Nisam svirao samo sam pogledao da vidim jel im bar malo pogled skrenuo i videli o čemu se radi. 

Promenio član RankoBg87

• Integrisan, 7954 postova
  • Motocikl: TDM 900

Svi znamo da su osmica i kružnica fundamentalne vežbe kojom se uči vođenje pogledom. Bez toga nema vožnje motora, a tek ne A kategorije. Izlaze nam nedovršeni vozači a onda su neki na tome napravili veliki biznis.

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja