Jump to content

Moto Zajednica

Zabrana za bučne motore

Recommended Posts

• 4_tocka_i_karoserija, 2088 postova
  • Motocikl: -

Ma da, sedeli neki debili u kancelarijama i smišljali kako da oduzmu ljudske slobode.

Ne znam samo kako su se setili motora kad su motociklisti poznati po tome da poštuju ograničenja brzine i svi voze motore sa fabričkim auspusima.

Pravite se ludi koliko hoćete, i svi ovde zajedno možete da budete 100% ispravni, ali znate jako dobro odakle ovo dolazi.

Što bi rekli ameri - FAFO.

• Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 893 postova

Prvu rečenicu tvog posta sam već objasnio, većinom to krene tako što neko počne da se žali i onda neprestano vrši pritisak.

Sa ostatkom se potpuno slažem. 

Evo šta kože kolega na tu temu:

Promenio član miki

• Drug član, 3293 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

O čemu pričamo?? 

Jel postoji zakon za glasnoću motora? 

Jel postoji homologaciju? 

Jel postoji tehnički pregled?? 

Jel sam ispravan ili sam neispravan? 

Kazni me, isključi iz saobraćaja. 

Ali nemoj da mi pričaš da pored toga treba da postoji NEMOJ DA IDEŠ MOJOM ULICOM zakon. Zabrana korišćenja motora od aprila do novembra.. A kad ćeš onda da ga koristiš? 

Ako ne vidite problem u ovome vrlo brzo će te videti problem u nečem sledećem. 

Ovo ne klasično "kad su došli po komšije mi smo ćutali, kad su došli po nas nije bilo ko da se buni". 

Tako kreće tiranija. 

Sloboda se ne uzima preko noći, već mrvu po mrvu. 

Živi bili videli. 

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1
  • Podržavam 5

• Drug član, 918 postova
  • Motocikl: MT-09 Tracer
Pre sat vremena, miki je napisao:

Možda da se krene sa bojkotom takvih regija, brzo će da se osjeti manjak para.

Nije mi baš jasno kako se bojkotuju regije gde je zabranjena vožnja motorima....:rolleyes:

• Drug član, 1648 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Ja bih isključio iz saobraćaja svaki dizel koji dimi (i benzinca ali toga je ipak manje) i svaki motor koji se dere ko magarac, ovo kod nas, za početak. Kakvi bre tehnički pregledi, koga vi zezate, pa svi koji smo imali/imamo (pre)glasne auspuhe ili vraćamo fabričke ili vraćamo dbkiller za tehnički pregled. Evo ja prvi. Samo imam malo dete i živim u soliterima i znam šta je kad debili tutnje kroz kraj, danju, noću, ne biraju i obzira nemaju, pa sam ja moj nefabrički auspuh vozio bez dbkillera samo jednom ili dva puta.

Ovo je klasičan primer glasne manjine koja na loš glas stavlja tihu većinu. I pričam o motoristima, ne o onima koji se na njih žale. Ako stvarno nemate dovoljno samosvesti da se pogledate u oči i da shvatite da vaši/naši preglasni auspusi nikome nisu zanimljivi niti prijatni, ja ne znam šta bih vam rekao.

I da, ne živim pored ulice, niti pored magistralnog puta, niti pored planinskog prevoja i opet brate preteraste/smo.

Početkom meseca sam seo na ručak u restoranu u Ralji, lepo vreme, vikend. Ja evo ne znam kako do sad nekome nije palo na pamet da potpuno zabrani prolaz motorima kroz Ralju. Ono bre nije humano. Gasiranje, turiranje i apsolutno preglasni auspusi, možda su bili manjina, ali opet, zvučali su kao da su većina. Džabe što u grupi samo je jedan takav, perspektiva je da su svi preglasni.

Ali ne, they want to take, OUR FREEDOM! Manite se ćorava posla, pogledajte se u ogledalo.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

• Sviđa mi se 6
  • Hvala 2
  • Haha 1
  • Zbunjen 1
  • Podržavam 3

• Integrisan, 7799 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ne znamo kako je u AT ali u CH se odluke donose lokalno. Na primer, mi koji živimo u toj opštini, skupimo se i izglasamo kako je u interesu i želji većine. Ne bi me iznenadilo da je i ovo sličan fazon.

A ovi sa auspusima, evo imam jednog u komšiluku koji je nakačio neki čunak i onda ga zagreva i drnda na pet metra od zgrade. Još malo mi strpljenja ostalo dok ne odem da razgovaramo. Tu i tamo prođe po neki kruzer sa otvorenim auspuhom ali retko. Najveći dripci bar u Smederevu su ovi što jebavaju kvadove i ovi sa kolima što hoće da budu LeMan. Seku auspuhe i mapiraju pop and bang mape pa puštaju gas da puca kad se spuštaju niz ulicu. Kako bih rebnuo njega kaznom i onog što mu ugradio mapu. 

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 2898 postova
  • Motocikl: strom 650

Nekada se znalo šta je zakon i sve odluke su mogle samo da ublaže zakon nikako da budu strože od zakona.

• Drug član, 2364 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

@JevtaNS to baš i nema logike. Zakon kaže 50 kmh ograničenje u gradu, i grad donese odluku da ublaži i stave 100 kmh ograničenje?

Promenio član živke

• Ne silazi, 5603 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

To što neko na svoju ruku koristi auspuh glasniji nego što mu je odobreno na tehničkom je stvar za policiju i vanredni tehnički, a zabrana prolaska nekim putem je nesposobnost vlasti da stanu na put tim pojedincima, pa maltretiraju sve ostale od kojih je 99% regularno.

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 2898 postova
  • Motocikl: strom 650
pre 24 minuta, živke je napisao:

@JevtaNS to baš i nema logike. Zakon kaže 50 kmh ograničenje u gradu, i grad donese odluku da ublaži i stave 100 kmh ograničenje?

Piše u zakonu da može da se poveća ili smanji brzina kako i gde.

A inače je to baš on što sam napisao

8 minutes ago, doktor said:

nesposobnost vlasti da stanu na put tim pojedincima, pa maltretiraju sve ostale od kojih je 99% regularno.

Ovo je kod nas mnogo više izraženo ovom epidemijom ležećih policajaca i gde treba i gde ne treba. Ali to nam je ok, ne vidim da se neko buni.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

35 minutes ago, JevtaNS said:

Nekada se znalo šta je zakon i sve odluke su mogle samo da ublaže zakon nikako da budu strože od zakona.

4 minutes ago, JevtaNS said:

Piše u zakonu da može da se poveća ili smanji brzina kako i gde.

Znači ipak odluka može da bude i stroža od zakona ?

Ne znam , samo zaključujem na osnovu ovoga što si napisao.

• Ne silazi, 2849 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Ja vozim na "fabriku".

Trenutno...😎

• Drug član, 881 postova
  • Motocikl: Versys vel'ki, zeleni.

Jeste, ali imas negde problem sto i fabricki izduv premasuje nivo buke koji su propisali. Nisu svi motori fabricki izasli na istom nivou decibela, ali su svi izasli tako da su u skladu sa tehnickim propisima koji se traze za registraciju.

• Drug član, 893 postova
Pre 2 sati, doktor je napisao:

To što neko na svoju ruku koristi auspuh glasniji nego što mu je odobreno na tehničkom je stvar za policiju i vanredni tehnički, a zabrana prolaska nekim putem je nesposobnost vlasti da stanu na put tim pojedincima, pa maltretiraju sve ostale od kojih je 99% regularno.

Ako si regularan, onda si vjerovatno ispod tih 95 dB i onda tebe ova zabrana i ne zanima.

• Podržavam 1

• Drug član, 893 postova
Pre 3 sati, ZoraNS je napisao:

Nije mi baš jasno kako se bojkotuju regije gde je zabranjena vožnja motorima....:rolleyes:

Nije zabranjena vožnja motorima, nego je zabranjena vožnja motorima koji prave više od 95 dB. Sad što ti to smatraš udarom na SVE motore, to je tvoja stvar.

Uglavnom, da svi motoristi prestanu da idu tamo, posledično pada prodaja goriva, restorani, prodavnice, hoteli i onda počne da fali šoldi u budžetu......i onda počne da se gleda i druga strana medalje.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 482 postova
  • Motocikl: TDM 900

Nisam ljubitelj preglasnih izduva, naprotiv, meni je fabrički na TDM dobar. Ono što me ljuti je udaranje na motore. Ovde u SLO je more automobila sa tim nekim Remusima,Akrapima,šta li je već. Pa ljeb te jebo to puca ko da se zaratilo i duplo je glasnije od bilo kog motora al na njih se ne udara. Da ne pričam da 80% njih,valjda zbog adrenalina od te buke,redovno prolazi na crveno u punom gasu.Živio sam u Ljubljani i to mi je baš išlo na živce iako sam po prirodi dosta tolerantan u fazonu živi i pusti druge da žive. Ovde u Kopru živim u baš mirnom naselju i najveća buka je kad prođe neki klinac sa Piaggio Zip-om kog je kao nešto nasvirao da bude brži. To mi ne smeta,simpatični su mi klinci a i nije to sad nešto preglasno. 

Promenio član igogitar

• Drug član, 918 postova
  • Motocikl: MT-09 Tracer
Pre sat vremena, miki je napisao:

Nije zabranjena vožnja motorima, nego je zabranjena vožnja motorima koji prave više od 95 dB. Sad što ti to smatraš udarom na SVE motore, to je tvoja stvar.

Uglavnom, da svi motoristi prestanu da idu tamo, posledično pada prodaja goriva, restorani, prodavnice, hoteli i onda počne da fali šoldi u budžetu......i onda počne da se gleda i druga strana medalje.

Za vlast u tim krajevima glasaju ljudi koji žive pored tih puteva i koji 6 mesei po 600 puta dnevno slušaju likove koji im (eto iz inata) turiraju pod prozorima da ih kazne zbog biloborda i želje za mirnim životom, a ne bajkeri bez db kilera. Zbog takvih likova je i došlo do lokalne narodne inicijative i ja ih potpuno razumem. To što smo kupili benzin i prenoćili u nekom gradu ne daje nam za pravo da urnišemo po seljacima koji su decenijama živeli u svom miru. Mi smo osobenjaci koji vole zvuk motora, ali to ne znači da ga vole i drugi. Ja ga volim, ali dok sam kući i odmaram, ne prija mi nikakva buka, pa ni ona motora. Ti ljudi su osuđeni da trpe buku 6-7 meseci svaki dan po ceo dan. Njima je sigurno muka od lepih i sunčanih dana i jedva čekaju da uadri kiša, led i sneg da imaju svog mira. Neka se javi neko ko je spreman da takav teror trpi 6 meseci godišnje od strane aviona, kamiona ili bilo kog drugog sa istim nivoom buke. Ili npr ako ste nepušač i ne volite duvanski dim, da vam neki komšija puši u kući svaki dan po ceo dan. Mogao bih sa takvim primerima beskonačno, ali suština je u tome da naš hobi često jako iritira i smeta ljudima koji samo žele svoj miran život bez obzira na cenu i prihod od turizma (od kog oni sigurno nemaju ništa).... a i da imaju sigurno bi rekli "Neka hvala"...:neznam:

Moji su me kao dete učili "Što ne želiš sebi, ne čini drugima"...

Promenio član ZoraNS
  • Sviđa mi se 6
  • Podržavam 4

• Svrati ponekad, 146 postova
  • Motocikl: BMW F800GS

Zabrana se odnosi na sva vozila koja prave buku. Naravno da je najvise dvotockasa pa se onda oni najvise spominju. Apsolutno sam za to da se smanji buka... nema razloga da kad negde setam po prirodi da odjekuju udari topa iz daljine. I meni smeta kad zelim da napunim baterije u prirodi. Verujem I da bi vama smetalo svasta nesto sto ugrozava vase uzivanje (djubre u prirodi, preglasna muzika sa zvucnika dok se setas, blokada puteva bas kad ste vi resili da se provozate, prdez u liftu...). Ovde se ne zabranjuju motori vec buka. Na nekim deonicama ne mora u drugoj da se vozi kako bi sve odjekivalo, ne mora uvek agresivna trkacka voznja... treba da postoji nacin da svi uzivaju u prirodi i za to su potrebni kompromisi. I dalje je 95dB preglasno za nekog ko hoce da uziva samo u zvuku vetra...

• Podržavam 1

• 4_tocka_i_karoserija, 2088 postova

Prošle godine sam bio u okolini Zadra, Šibuljina, pre sezone, neka svadba...nebitno, samo opisujem lokaciju da bi bilo jasno.

Tu ima jedan od retkih pravaca na potezu Zadar - Senj, po googletu ima oko 600m.

Prelepo vreme, 24-25 stepeni.

Ispred kuće u kojoj smo bili, do magistrale, ima povelik "letnjikovac" - u stvari natkrivena mala bašta nekadašnje male picerije.

Onako, na prvu izgleda savršeno.

Međutim, čim sam prvi put seo tu, posle jako kratkog vremena sam shvatio da stalno zastajkujemo u razgovoru jer deluje kao da su sve budale ovog sveta na dva točka (i poneka na 4) u prolazu baš tu, baš tad, i da, valjda frustrirani silnim krivinama odakle god da dolaze, tu moraju da razvuku u visoke obrtaje, a kuća je bukvalno na pola pravca, i u oba pravca pored kuće prolaze u baš visokim obrtajima.

Užas.

Posle prvih sat vremena sam zaključio da nikad tu ne bih letovao, a da bih dobio nervni slom da sam platio smeštaj baš tu.

Ja ne znam koliko normalnih vozača motora tu prođe, jer ograda zaklanja ulicu, ali po zvukovima koji dopiru, deluje da baš svi tu divljaju.

Tim ljudima tu u stvari ostaje samo da se nadaju gužvi jer u gužvi jednostavno nema prostora za divljanje.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 376 postova
  • Motocikl: plavi

da se ne lazemo i nama samima glasan budzeni izduv smeta, uvek u grupi bude onaj jedan koji vise pravi buke nego kilometara i niko nece da vozi iza njega, ne pomazu ni cepici :)

Promenio član bobi_krofna
  • Podržavam 1

• Drug član, 4199 postova
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01

Zar nismo ovu temu već prožvakali??

Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

• Zainteresovan, 545 postova
  • Motocikl: BMW K1100RS
On 4/9/2025 at 1:54 PM, rast said:

Kako se meri buka? Ok, granica je 95 dB ali...

Na kom mestu, koliko daleko od auspuha, i pri koliko obrtaja?

Ja na poslu imam aparat za merenje decibela, stao u nenaseljenu oblast pa isprobavao. Varira mnogo dal je na metar, dva i naravno pri koliko obrtaja.

Zabrana se odnosi na one motore kod kojih "Standgeräusch" (praktički, buka kad se ne pokreće) iznosi preko 95 dB i unosi se u njemačke "papire". Izmjerena se može vidjeti za većinu aktuelnih modela u ovom pregledu njemačkog ADAC-a:

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/zweirad/motorrad-roller/kauf-verkauf/motorradlaerm-fahr-standgeraeusche/

• Zainteresovan, 545 postova
  • Motocikl: BMW K1100RS
On 4/9/2025 at 10:54 AM, sst said:

Austrijanci od 15.4. do 31.10. guraju zabrane za bučne motore (PDF, Google Maps)

Zabrana se odnosi ne na cijelu Austriju, već tek na nekoliko cesta u Tirolu:

Lechtal Straße (B198) von Steeg (Landesgrenze Vorarlberg) bis Weißenbach am Lech
    Tannheimer Straße (B199) von Weißenbach am Lech bis Schattwald (Staatsgrenze Deutschland)
    Berwang-Namloser Straße (L21) von Bichlbach bis Stanzach
    Hahntennjochstraße (L72) 2.Teil von Pfafflar bis Imst (Passhöhe)
    Hahntennjoch Landesstraße (L246) 1.Teil von Imst (Passhöhe) bis Imst Kreuzung Vogelhändlerweg
    Bschlaber Landesstraße (L266) von Elmen bis Pfafflar

Da je bogdom uvezu i za cijelu Bosnu i Hercegovinu...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja