Jump to content

Moto Zajednica

Udes kod Majdanpeka

Recommended Posts

• Drug član, 1849 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Moj motor je dosao sa losim gumama pa je klizao na svakakve gluposti tako da sam se u neku ruku navikao. 

Znam da prepoznam los asfalt al opet svaki moze da iznenadi. 

Ima na klipu sto sam isao za Bosnu, put sce super i parce mozda od 100 metara loseg i u krivini mi klizne zadnji i bas u tom trenutku ide i auto, moglo je biti haos. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7487 postova
  • Motocikl: TDM 900

Svašta ima. U Smederevu ima ulica u kojoj bukvalno patikama možeš da se klizaš kad padne kišica. Ko ima loše gume ne može da izađe uz to brdo.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3124 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
8 hours ago, Alekre said:

Ne vezano za ovaj klip a na konto uvek aktuelne teme prolaska kroz krivine mogu samo reći da na javnom putu treba što manje obarati motocikl. Ja se trudim da to bude minimalno tek koliko je potrebno. Što manje u nagibu to bolje. Znam sad da ćete da dočekate na nož ali obaranja na javnom putu su samo bespotreban rizik. 

..mi u Vojvodini svakako nemamo krivine, taj problem smo rešili. 😉

• Hronični Motociklopata, 7374 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder

Al zato imamo rupčage na putevima, koje se loše zakrpe pa onda dobijemo i ispupčenja, sve u svemu žurka na putu, osim ako voziš enduro, onda ti sve ravno:jee:

• Svrati ponekad, 238 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX
10 hours ago, ske said:

Ja nisam nigde vozio klizaviji asfalt nego u Majdanpeku. Kao staklo...

Mislim da je ovo jedini pravi razlog zasto je pao, uz malo ostriji potez gasom ili kocnicom koji ni na jednom drugom mestu ne bi bio problem. Ko nije osetio tesko moze da zamisli koliko je to klizav asfalt, dosta je gori nego kod Bara u CG gde je isto jako los.

• Drug član, 483 postova
  • Motocikl: V2- americki

U startu usao presiroko u krivinu, video  auto ili se uplasio da ne predje u drugu traku. Kocenje prednjoom i obaranje u toj situaciji daju vidjeni snimak.

• Drug član, 2373 postova
  • Motocikl: TRK502X......SVT650X

Majdanpek je jedno od najrizičnijih mesta za voziti u Srbiji...kopovi koji su jako blizu prave te probleme. Sitna prašina koja se taloži na putu usled prolaska dampera i manjih kamiona kopovima dižu opaku sitnu prašinu koja je odgovorna za onaj pad...naravno uz star i loš asfalt koji prave savršenu kombinaciju za proklizavanja.

Takođe slična situacija samo bez prašine je na ulasku u Trebinje iz pravca Bileće...onaj ''mlečni asfalt'' je skoro pa ista stvar kao Majdanpek. 

• Podržavam 2

Problem je što ljudi po navici voze žustro po putevima koje ne poznaju, i onda ih kad tad nešto iznenadi...  jbg to ne ide, ne možeš svugde cepati kao po svojim lokalnim putevima koje poznaješ ko svoj džep.

• Podržavam 1

• Nemanja Stojanović, 1444 postova
  • Motocikl: CF RedBull 450 MT

E tu je fora, ja ne poznajem ni svoje lokalne puteve, i onda svuda vozim kao da sam prvi put tu.

Zapratite me za još saveta.

• Sviđa mi se 3
  • Haha 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 2373 postova
  • Motocikl: TRK502X......SVT650X
pre 7 minuta, Skittles je napisao:

E tu je fora, ja ne poznajem ni svoje lokalne puteve, i onda svuda vozim kao da sam prvi put tu.

Zapratite me za još saveta.

A kao preventivu u večernjim časovima...kad normalan svet spava koristiš Denali sirenu za najavu da prolaziš krajem!:lol3:

• Haha 1

• drumski ratnik, 171 postova
  • Motocikl: Africa Twin DCT 2020
14 hours ago, Andrej_Hotstepper said:

Prednja uspravlja motor i širi putanju.

To ti se samo čini. Prouči "Trail braking". 😉

14 hours ago, RankoBg87 said:

Kad sam u nekoj temi napisao da zadnja obara motor pojedinci su hteli da me lincuju, 

Osnovano. Prouči "Trail braking". 😉

14 hours ago, Grnca said:

Takozvani TRAIL-BRAKING , treba ga nauciti i koristiti

Da, treba ga naučiti. "Trail" nema veze sa zadnjim krajem motora. 😉

13 hours ago, zika56 said:

Svako kočenje (usporavanje) će da podigne motor iz nagiba u kom se nalazi (u momentu dok usporavanje traje), stim što je ovo mnogo izraženije prilikom upotrebe prednje kočnice u odnosu na kočenje zadnjom (ili ako kočimo motorom).

Iz ovog razloga se kočenje vrši pre ulaska u krivinu, a tokom nagiba se ili održava brzina, ili se ubrzava).

Kočnica se u krivini koristi isključivo iz razloga ako smo se baš jako zajebali prilikom procene krivine i u tom slučaju je zadnja kočnica bolje rešenje, ali je u svakom slučaju bolje još malo oboriti motor (kontra upravljanjem) nego kočiti.

Prouči "Trail braking". Tako kako pričaš se vozilo do pre 15-20 godina. 😉

Takođe, svi proučite vožnje japanskih policajaca na motoru.

Sve u svemu, ne dozvolite sebi da ostanete zaglavljeni u vremenu sa znanjem i umećem od pre 10, 20, 30, godina.

Vožnja motocikala je "perishable skill", kao što reče neko pametniji od mene. Mora stalno da se vežba (u toku vožnje), razmišlja o vožnji (nakon iste) i prilagođava novim tehnologijama, kao što se prilagođavate novim (i sve gorim) uslovima saobraćaja.

Nemojte moderne Migove voziti kao dvokrilce iz drugog svetskog rata. 🤣

• Sviđa mi se 3

• Integrisan, 5229 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
15 hours ago, Andrej_Hotstepper said:

Kočio prednjom... O čemu pričamo?? 

Taj "luksuz" modernih motora koji rade sve umesto tebe je mač sa dve oštrice - ljudi nikada ne nauče da voze.

Sa druge strane, tvrdim da učenje vožnje motora počinje na biciklu. 

Osećaj za gde je kraj gumama i šta smeš a šta ne smeš... 

Tek pre 4 godina sam kupio prvi motor sa ABSom i niiiikad nisam naterao motor da aktivira ABS osim u slučajevima kad sam hteo da vidim "živo me interesuje kako to radi". 

A ovo je osnova vožnje motora - ne shvatam zašto kočiš prednjom ako si preterao? Prednja uspravlja motor i širi putanju. Liže se zadnja, zadnja natera motor da "čučne" i da skrene.. 

Ja inače puno koristim zadnju, zadnje pločice trošim jedne po sezoni.. Prednje sam menjao možda na dva motora.. 

Svaka cast, meni zadnje plocice traju dozivotno. 

Jos sam u Vojvodini. Koristim jer kad se zaustavim na raskrsnici, skrecem na raskrsnici, eventualno stop na nekom nagibu al toga ovde nema. I naravno hitno kocenje, onda idu obe. To je to. Sama pomisao da mi blokira zadnji pri vecoj brzini pa seveljim levo-desno po putu neka hvala. Da imam ABS bilo bi drugacije.

Inace na svim motorima, pa i ovom, zadnju bas moram stisnuti a i onda slabo hvata. Na VFR-u sam provalio da moram da je podignem, ali nisam dobio bolje kocenje vec samo to da ranije blokira tocak, nista vise. Tako da mislim da se na ovome necu bakcati sa podesavanjem, iako postoji.
Screenshot-2025-01-31-115539.png

pre 22 minuta, Motorcyclist je napisao:

Inace na svim motorima, pa i ovom, zadnju bas moram stisnuti a i onda slabo hvata. 

Hvata ona, samo prosto nema kapacitet, jer nije predviđeno, glavni posao obavlja prednja kočnica, zato napred imaš velike duple diskove sa velikim kleštima sa više klipova, i to s razlogom, a razlog je FIZIKA.

Akcenat na zadnju kočnicu samo po klizavoj podlozi: trava, zemlja, rizla, kiša... sve ostalo je kombinovanje prednja 80% i zadnja 20% ili manje.

• Sviđa mi se 2

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3697 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
1 hour ago, donmarkoni® said:

Sve u svemu, ne dozvolite sebi da ostanete zaglavljeni u vremenu sa znanjem i umećem od pre 10, 20, 30, godina.

Vožnja motocikala je "perishable skill", kao što reče neko pametniji od mene. Mora stalno da se vežba (u toku vožnje), razmišlja o vožnji (nakon iste) i prilagođava novim tehnologijama, kao što se prilagođavate novim (i sve gorim) uslovima saobraćaja.

Ne vozim na stazi, niti se trudim da postignem najbolje vreme po krugu.

I bez obzira što su i tehnologija i umeće zadnjih decenija unapređeni, to uopšte ne znači da su osnovni zakoni fizike prevaziđeni (odbačeni).

A moja tvrdnja se zasniva upravo na prvom Njutnovom zakonu (Zakon inercije).

• Svrati ponekad, 374 postova
  • Motocikl: BMW GS, Versys 1000, GSA, ZX-6R, Aprilija Caponord,Africa Twin, Super Tenera XTZ 750

Deo puta oko kopa i grada je prekriven tankim slojem prasine. Ozbiljan oprez ili izbegavanje. Gume ne drze install, gore od leda 

• Svrati ponekad, 374 postova
  • Motocikl: BMW GS, Versys 1000, GSA, ZX-6R, Aprilija Caponord,Africa Twin, Super Tenera XTZ 750
5 hours ago, donmarkoni® said:

Na ovom delu puta ni ne pomisljaj na trail brakeing nema prijanjanja za to

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 186 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere

невероватан пад, не знам шта је могло бити, или гуме или електоника гс-а пукла од радијације

• U prolazu, 29 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650

To parče puta oko te krivine je poprilično ozloglašeno. Relativno često prolazim tuda, ćale mi svaki put uši probije na komunikaciji da usporim pred tu krivinu koliko god sporo da idem.

MAPS.APP.GOO.GL

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja