Nikola.M 13 Napisano pre 8 sati (promenjeno) U prolazu, 0 postova Lokacija: Kruševac Motocikl: Nabavka u toku Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo svima (još sam "mali" da kažem kolege), dolazim iz Kruševca, 29 godina i reših da se priključim životno i ovako virtuelno svetu motorciklizma. Shodno da sam B kategoriju polagao po "novom zakonu" nisam dobio AM kategoriju pa sam u avgustu 2024. krenuo sa časovima za punu A kategoriju. Malo se sve to odužilo pa sam tek krajem decembra došao do A kategorije (da se razumemo, iz prvog sam sve položio ali shodno obavezama se 40 časova prilično odužilo, posebno oni u novembru i decembru su bili nezaboravno iskustvo ). Ako nekog zanima da ne luta po internetu cena kompletne obuke (7 časova teorije + 40 časova vožnje i testovi je bila 75600 RSD). Vozio sam 40 časova na MT 09 2021. godište i mogu reći da je bilo vrlo prijatno iskustvo, osim prvih desetak časova dok motor nije krenuo da ide onim stazama kojima sam ja hteo. Trenutno sam u fazi prikupljanja sredstava neophodnih za nabavku ljubimca i moto opreme. U planu je nabavka motora (nakon opreme) u toku marta/aprila. Nešto što bih najviše želeo je MT 09 II generacije ali shodno budžetu od 5500e maksimalno izbor mi ostaje na 09 prve generacije, možda neki Z 800 ili eventualno GSR 750 što mlađeg godišta za taj novac. Svakako želeo bih naked za sad, ne bih neku drugu kategoriju. Tokom polaganja je sa MT 09 išlo lepo, naravno ni posle svih časova smatram da nisam ni blizu nekog ko i malo zna da vozi ali prošlo je dobro do sada. Autoškolu sam baš i birao zbog toga što nude obuku na MT 09. Pored toga što znam (ili bar mislim da znam) sve mane MT-a i ostalih gore navedenih željenih modela kao "prvog motora" značilo bi mi mišljenje da li bih potencijalno mogao da krenem sa 09 I generacije ili da ipak izaberem nešto drugo, možda prvenstveno što ni jedan od ovih koje sam nabrojao nema traction control. Od opreme trenutno posedujem i koristim kacigu Shark Spartan Carbon RS i od ostatka je u planu nabavka Shima opreme (Solid jakna sigurno dok bih ostatak izabrao u samoj radnji). Kacigu imam pa računam da je za sami početak budžet od oko 500-600 eur pristojan i dovoljan (nikad dovoljno opreme, znam). Plan je da u početku dok ne naučim osnove (ne, nije dovoljno 40 časova vožnje za osnovu) da rute budu kraće naravno, posao, grad i eventualno bliža okolina Kruševca (Jastrebac i slično). Nadam se da nisam smorio sa malo dužim tekstom i samim pitanjima. Očekujem lepo druženje i unapred zahvalan na svim budućim savetima! Lep pozdrav. Nikola Promenio pre 8 sati član Nikola.M Dodatno pojašnjenje za željenu kategoriju motora. 12 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DraganNS 8125 Napisano pre 8 sati Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer Prijavi odgovor kao problematičan Nekim kolegama je teško da napišu tri reći o sebi a ti si se baš potrudio... Pozdrav i dobro nam došao! 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5782 Napisano pre 8 sati Drug član, 2019 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Dobro došao imenjače. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gebee&co 8222 Napisano pre 6 sati Ne silazi, 2147 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav iz Jagodine. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3040 Napisano pre 6 sati Drug član, 1794 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav i dobro dosao. To sto si vozio u skoli je druga dimenzija sto ces voziti sam. Mnoge auto skole imaju motore kojima je skinuta snaga pa ti deluje kao ok motor. Mt09 je jak i zajeban motor, cak i 07 nije bas za pocetnika al nekako ljudi uzimaju i izguraju tu prvu fazu. Bolje po tebe da trazis nesto od 600cc i max 70ks, sto je mt07 ali to da ti bude gornja granica. Sretno i pametno da udjes u ovaj ludi svet. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1624 Napisano pre 5 sati Drug član, 1010 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Jeste MT 09 poprilicno zeznuta sprava. Uliva poverenje a ume da iznenadi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 17227 Napisano pre 5 sati Integrisan, 5086 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Dobrodosao. Au ja polagao na apn alpini a gle sad mt 09 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SikiNs 31 Napisano pre 5 sati U prolazu, 0 postova Lokacija: Ronchi dei Legionari Italia Motocikl: Benelli TRK 702 X Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav i dobro dosao 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vujka 123 Napisano pre 5 sati Svrati ponekad, 30 postova Lokacija: Nyborg, Danska Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav kolega i dobrodosao 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav91 594 Napisano pre 5 sati Zainteresovan, 391 postova Lokacija: Aleksandrovac Motocikl: Honda Hornet 600 / Honda Silver Wing 400 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav iz Aleksandrovca , dobrodos'o. Sto se motora tice, ti najbolje poznajes sebe i znas da li ce da te ''tolika'' snaga radi na agresiju ili ne. Ja bih jedino mozda od tih ponudjenih dodao i nesto od honde, tipa cbf 600 ili hornet 600 ako ti se karburatori ne gade. Generalno za pocetak mislim da je nejked odlican izbor 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nikola.M 13 Napisano pre 4 sati U prolazu, 0 postova Lokacija: Kruševac Motocikl: Nabavka u toku Prijavi odgovor kao problematičan Najlepše hvala svima na toploj dobrodošlici. Što se tiče mt-a u autoškoli definitivno je uvek bila na Mode 4 i traction je uvek bio nivo 3 tako da je uvek bila limitirana. Da kupujem taj model i da mogu tako da je limitiram ne bih razmišljao ali ona je prilično skupa za trenutni budžet. MT 07 jedino ne razmatram zbog veličine, ja sam visok 183, težak 95-100kg i onda mi nekako dođe manja od 09 (mada bih možda mogao i nju potencijalno da razmatram), 09 mi je po veličini bila taman onako. Zbog svega toga navedenog prva generacija mi se ne čini kao možda lošija opcija za početak. Verovatno isto mislite i za Z800/GSR. Svakako do početka sezone imam još vremena da istažim šta bi mi potencijalno odgovaralo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3040 Napisano pre 4 sati Drug član, 1794 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam koliko si gledao ili znas, Trecer 07 je drugi oblik motora a masina od 07, kazu da je dobar motor za sve, jes i on zajeban za voznju ali bar nije jak ko 09, trecer 09 je dobar samo GT, obican kazu da nije bas upotrebljiv. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nikola.M 13 Napisano pre 3 sati U prolazu, 0 postova Lokacija: Kruševac Motocikl: Nabavka u toku Prijavi odgovor kao problematičan pre 20 minuta, RankoBg87 je napisao: Ne znam koliko si gledao ili znas, Trecer 07 je drugi oblik motora a masina od 07, kazu da je dobar motor za sve, jes i on zajeban za voznju ali bar nije jak ko 09, trecer 09 je dobar samo GT, obican kazu da nije bas upotrebljiv. Možda sam negde loše napisao ali za sad nisam razmatrao Tracer verziju samo običan 09 i eventualno običan 07... Nakedi su za sad u fokusu (Z800/GSR750/MT09/07). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...