Jump to content

Moto Zajednica

Honda NC 750x 2025

Recommended Posts

• Slow rider, 949 postova
  • Motocikl: Honda NC750X 2021, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987
54 minutes ago, Mostarac said:

Steta sto nije jaci...

Taman je... do 100km\h može da ide, preko toga mi i ne treba 🙂 Daljina je bitnija od brzine

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 45 postova
  • Motocikl: Honda CB 650 f. 2015, Honda NC 750x DTC 2019, Honda CB 500X 2023, Honda NC 750x 2025

Uvjek ce faliti snage al sto kolega rece bitna je daljina a ne brzina.

• Svrati ponekad, 261 postova
  • Motocikl: Honda NC 750X

Tesko se boriti protiv stereotipa i unaprijed programiranih misljenja.

Kada cujemo da neki R u daljini zateze na gasu obicno percipiramo da ide trista na sat. A u stvarnosti je cesto obrnuto: "velik promet mala zarada"

Svaka Honda NC 750x od RC90 modela (2016) pa nadalje moze se ravnopravno voziti u grupi najrazlicitijih motora na magistralnim putevima. To je iskustvo sa mojim drugovima: BMW R1200R, Yamaha XJR 1300, Suzuki Bandit 650, BMW 800...itd. Medjutim kada stignemo na odrediste i pocnu nadmudrivanja o motorima podatak o hondinih 60KS je glavni razlog da se motor ocjeni kao "slab". Pri tome se odmah zaboravi da smo do maloprije zajedno gazili prilicno dinamicnom voznjom. 

Tako je to: mercedes je mercedes, plavushe su glupe a najbolji cevapi na Bascasrsiji.

U ove 3 sekcije o NC na Forumu dosta dobro je kroz razlicite postove objasnjeno na koji nacin je konstrukcijsko/mehanicki postignuto da ovaj motocikl bude mocan izvan tradicionalnog/klasicnog posmatranja na koje se vecina oslanja. 

Kao moj prilog dodat cu jedan podatak pokupljen sa njemackog NC foruma kojeg sam vec na par mjesta postavljao ne bi li i na papiru imao trag ovoga o cemu govorim.

"Noch gar nicht drüber nachgedacht ... ist aber bei der NC 750 mit 6250 1/min und der CB 650F mit 11000 1/min fast identisch - 16,67 zu 16,87 m/s"

Kod NC 750 sa 6250 1/min i CB 650F sa 11000 1/min (brzina) skoro identicno - 16,67 naspram 16,87 m/s

A CB 650F ne bije glas da je slab!

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Slow rider, 949 postova
  • Motocikl: Honda NC750X 2021, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987
1 hour ago, Limeni67 said:

Svaka Honda NC 750x od RC90 modela (2016) pa nadalje moze se ravnopravno voziti u grupi najrazlicitijih motora na magistralnim putevima. To je iskustvo sa mojim drugovima

Vozim se samo u grupi u kojoj mogu da pratim tempo. Ne zato što NC ne može brže, već zato što vozim svoju vožnju u granicama svojih mogućnosti. Kad god mi je bilo neugodno u grupi, napustim je i nastavim dalje sam. Pretičem kad sam siguran. Ako nemam dobru preglednost, mogu i kilometrima da vozim iza kamiona. Kad se vozim sa ženom, put do Vrnjačke Banje traje 2 sata 😊. Uživamo sa otvorenim kacigama. Zato mi je NC i više nego dovoljan.

• Sviđa mi se 7

• Zainteresovan, 437 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)
6 hours ago, Limeni67 said:

"Noch gar nicht drüber nachgedacht ... ist aber bei der NC 750 mit 6250 1/min und der CB 650F mit 11000 1/min fast identisch - 16,67 zu 16,87 m/s"

Kod NC 750 sa 6250 1/min i CB 650F sa 11000 1/min (brzina) skoro identicno - 16,67 naspram 16,87 m/s

A CB 650F ne bije glas da je slab!

A zasto je bitna brzina klipa, drugi tip agregata, a i ovo ide u korist cb650f.

CB 650F je neuporedivo brzi od NC750, a i laksi - Visoki obrtaji su samo prednost u tom smislu, pa su brzine mnogo krace, pa ima vise snage na tocku. Plus razvija 20tak ks vise. 0 - 160kmh 7.9s, NC750 0-160kmh 16s+

NC750 je na nivou NX500/CB500X performansi, s tim da je tezi za brze manevre.

Ali slazem se, svi ovi motori mogu brzo da se voze, snaga je retko ogranicavajuc faktor - osim za neke bas brze puteve (autoputevi) i vece brzine od 170kmh+. 

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 261 postova
  • Motocikl: Honda NC 750X

Mislim da je cilj ovog podatka da pokaze da kada oba motora dadnu/postignu svoj max obrtnog momenta ( u razlicitim visinama obrtaja zbog razlicite konstrukcije) - idu istom brzinom.

CB je brzi u startu sa svojih (malo ispod) 4 sekunde na 100m naspram NC sa (malo iznad) 5sec za istu udaljenost. Valjda tu vise konja i manja tezina dolazi do izrazaja.

A ja licno volim kada mi do izrazaja na cesti dodje sto vise lijepih pauza susreta i dozivljaja.

To su najbolji parametri za svaki motor.

• Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 7572 postova
  • Motocikl: TDM 900

Zanose se ljudi. Pa do skoro smo vozili masovno KLE500, CB500, XT660, to su sve bili motocikli oko 50ks. Ne kažem, standardi su otišli "gore''. Što više snage to bolje ali za ono za šta je namenjen ne može mu se uzeti za zlo.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 962 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Mnogi ce reci da je i 100ks slabo... 

Sve zavisi ko i kako upotrebljava motor. 

U realnim uslovima saobracaja ti nemas gde da iskoristis tu snagu. Slazem se da je lepse kad imas viska pod rukom i kad na autoputu na 130km/h glisiras na vr' gasa. 

Promenio član Rider000

• Zainteresovan, 437 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)
11 hours ago, Limeni67 said:

Mislim da je cilj ovog podatka da pokaze da kada oba motora dadnu/postignu svoj max obrtnog momenta ( u razlicitim visinama obrtaja zbog razlicite konstrukcije) - idu istom brzinom.

CB je brzi u startu sa svojih (malo ispod) 4 sekunde na 100m naspram NC sa (malo iznad) 5sec za istu udaljenost. Valjda tu vise konja i manja tezina dolazi do izrazaja.

Da, ali pisao si u kontektu performansi, visoki obrtaji su prednost cb650f, vise iskoristi snagu.

Taj podatak  0 do 100 metara nije uopste mala razlika - ne mogu da nadjem tacno ali  tipa 15-20m razmaka na samo 100m. Pa vidi pri prestizanju koliko znaci.

0 - 100kmh cb650f je 3.6s, NC750X DCT je oko 5.4s. To u praksi deluje kao da NC750 stoji, a do 160kmh je bas neuporedivo. Ne vozim jak motor, meni je 50ks uvek ok na 200kg, ali cisto zbog perspektive, koliko je velika razlika.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• U prolazu, 62 postova
  • Motocikl: NC750xd

Ne razumem sta je svrha prepucavanja i uporedjivanja NC sa drugim motorima po pitanju snage i brzine. Odavno je komentarisano da NC nije motor za trke i tako ga treba i gledati.

Ima svojih prednosti i mana u odnosu na druge i kome odgovara to je to.

Jednostavno oni koji zele trkalice ne treba ni da ga gledaju jer ima puno boljih motora. Opet vecina koja nema takve potrebe su zadovoljni sa njim u svakodnevnoj upotrebi.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 962 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Daleko je to od prepucavanja. Samo diskusija

Za ovakve stvari izmedju ostalog i sluzi forum... 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja