Marija_90 72 Napisano pre 13 sati (promenjeno) U prolazu, 30 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: Kawasaki Er5 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav narode, Treba mi pomoć oko neke problematike. Naime, kada pustim gas na motoru, korman počinje da mi se otima tačnije da se trese i tada moram da ga držim baš čvrsto. Pritisak u pneumaticima je dobar, i nije da je do samog pneumatika a majstor kaže da nije do ležaja u kormanu. Još mi ostaje da proverim felnu, ali ako nije do nje, ja nemam predstavu šta bi moglo još da bude. Ako neko ima neku ideju ili sličnu situaciju, molim Vas da podelite da bih znala na koju stranu da kopam. @Gordak985 da li si imao nešto slično da ti se dešavalo dok si ga ti vozio? Hvala unapred! Promenio pre 13 sati član Marija_90 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12375 Napisano pre 12 sati Ne silazi, 7262 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Imaš kofer? Skini kofer pa probaj. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Master_of_disaster 14 Napisano pre 11 sati U prolazu, 9 postova Lokacija: Aranđelovac Motocikl: Baotian BT49QT-12, TOMOS T14M, HONDA CBF 500 Prijavi odgovor kao problematičan Najčešće je problem sama guma. Možda ima izbočinu ili je pohabana, izdeformisala se od starosti (nekad i nova ume da napravi problem), u tom slučaju potrebno je promeniti gumu. Može biti da je loše balansiran točak ili nije sve baš zategnuto na samom volanu (vilama). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djeronimo 359 Napisano pre 10 sati Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBR 1100XX Prijavi odgovor kao problematičan Meni se ovo desavalo na proslom motoru, problem je bio sa defektnom prednjom gumom (Dunlop GPR 300). Nekoliko kolega je takodje imalo isti problem. Kad sam zamenio prednju gumu nije vise bilo problema. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
z ivan 179 Napisano pre 10 sati Svrati ponekad, 129 postova Lokacija: Bec Motocikl: BMW F800GS Prijavi odgovor kao problematičan 1.Lezaj prednjeg tocka 2.Guma 3.Felna 4.Koferi To bih ja proverio za pocetak. 1. digni motor na stender neka neko sedne pozadi da prednji tocak visi u vazduhu pokisaj da pomeras tocak napred nazad i vidi da li ima lufta tj. da li radi tocak. 2. I 3. Uzmi vezice za kablove i postavi na prednje viljuske sa obe strane gume i felne. Iseci ostatak koji je usmeren ka tocku na duzinu da su na 1mm od tocka i felne. Zavrti tocak i vidi da li ima nekih vecih odstupanja. 4. Kofer samo skini i probaj bez Veci problem koji je teze proveriti su stapovi da li su pravi i da li je ulje u njima skoro menjano. To ipak neka vidi majstor ili neko ko se bolje razume u motore. Srecno u pronalazenju gremlina. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnca 1237 Napisano pre 10 sati Vinyl rider, 818 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan pre 27 minuta, z ivan je napisao: 1.Lezaj prednjeg tocka 2.Guma 3.Felna 4.Koferi To bih ja proverio za pocetak. 1. digni motor na stender neka neko sedne pozadi da prednji tocak visi u vazduhu pokisaj da pomeras tocak napred nazad i vidi da li ima lufta tj. da li radi tocak. 2. I 3. Uzmi vezice za kablove i postavi na prednje viljuske sa obe strane gume i felne. Iseci ostatak koji je usmeren ka tocku na duzinu da su na 1mm od tocka i felne. Zavrti tocak i vidi da li ima nekih vecih odstupanja. 4. Kofer samo skini i probaj bez Veci problem koji je teze proveriti su stapovi da li su pravi i da li je ulje u njima skoro menjano. To ipak neka vidi majstor ili neko ko se bolje razume u motore. Srecno u pronalazenju gremlina. Ja bih prvo krenuo od kofera a posle proverio nivo ulja u prednjim vilama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 777 Napisano pre 9 sati Zainteresovan, 638 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan Kofer nikad nije uzrok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 241 Napisano pre 9 sati Svrati ponekad, 315 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan Imao sam slican problem. Na nekih 60-70 ako pustim korman krece wobbling. Problem je nestao nakon servisiranja vila i zamene guma. Prvo sam servisirao vile jer je jedna procurela ali se ne secam da li sam testirao izmedju pa ne mogu sa sigurnoscu reci da li je bilo do vila ili do guma. Mozda bude nesto banalno tipa otpali tegic sa prednje gume pa ti sama guma vise nije u balansu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2455 Napisano pre 5 sati (promenjeno) Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Meni se dešavalo sa starim gumama da počne da mrda levo desno volan ali samo kad pustim ruke s volana. Od kad sam zamenio i balansirao gume, nije mi se dešavalo. Vulkanizer mi je doduše rekao da mu se čini da je srce felne malo van ose, kao da je uvučena na jednu stranu ali kako više nisam imao gorepomenuti problim i zaboravio sam na to. Ali ovo što ti opisuješ deluje kao veći i gori problem. Honda je recimo imala jako izražen identičan problem ali je na njoj bio očigledno loš ležaj volana i zamenom istog problem je rešen. Promenio pre 5 sati član Gordak985 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4225 Napisano pre 5 sati motoras, 2452 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam isti problem na mom motoru. Promenio sam viljušku, lezajeve, točak, gumu... I dalje isto. Ležaj upravljaca sam promenio samo donji, jer je gornji u odličnom stanju. Mada, sada se posle nešto mozganja kanim da zamenim i gornji. Sa koferom ili bez isto. Sada cu prvo probati sa novom zadnjom gumom da vidim hoće li biti bolje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 5831 Napisano pre 5 sati Drug član, 2997 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Redosled kojim bih ja proverio stanje: - proverio bih da li je zadnji točak pravilno postavljen - zadnja guma - ležajevi zadnjeg točka i lančanika - viljuška, bar bih istočio postojeće ulje i sipao odgovarajuću, jednaku količinu u oba štapa - da zadnja viljuška nema lufta. Vrlo često se nepravilnosti sa zadnjeg kraja osete na volanu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnca 1237 Napisano pre 5 sati Vinyl rider, 818 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Petre je napisao: Kofer nikad nije uzrok. Neslažem se sa tobom - empirijski dokazano !!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
opsidiannight 171 Napisano pre 4 sati Svrati ponekad, 161 postova Motocikl: Himalajac Prijavi odgovor kao problematičan Polako al sigurno ucis moto zanat, srecno. Nesto je otislo van centra. Lezajevi tocka, sam pneumatik, retko al nije ne moguce da se lancanik bas potrosio na jednu stranu. Mozda cak i nesto u dobosu kocnice zeza, vidi da je majstor otvori i ocisti ako vec skida zadnji tocak da proveri-zameni lezaj. I da, bog te pita kad je menjano ulje u vilama, racunaj da ti je to nekih 50-70 eura servis kad stignes, novi set semeringa, ulje i ruke. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marija_90 72 Napisano pre 4 sati U prolazu, 30 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: Kawasaki Er5 Prijavi odgovor kao problematičan Bila sam danas do vulkanizera, videh neki post za Moto Klub Bezbednost ovde na forumu i mogu reći da sam baš zadovoljna. Aca je skinuo gumu i namontirao je ponovo jer nije bila dobro na felni i odradio je balansiranje. Lezaj u točku treba da se menja, nema lufta ali se tesko okreće pa je stavio masti unutra jer nije imao deo kod sebe da mi zameni. Kaže da guma nije u toliko lošem stanju i ovo što je odradio je znatno problem ali ga i dalje ima, što me je i bilo strah da će se desiti. Zadnji točak nije gledao, tako da tu ne znam da li je sve ok ili ne, mada ću svakako pormeniti ležajeve dogodine, taman kad budem i prednju gumu menjala. Imam kofer tako da cu sutra probati bez njega da vidim da li se desava ili ne. Pa cu posle da vidim sta je sledeće za testirati. Hvala puno na savetima, da znam odakle da krenem Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1353 Napisano pre 4 sati Zainteresovan, 669 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Iz naslova teme sam pomislio da ti je neko oteo korman Ja sam imao sličan problem sa vibracijama na kormanu koje su bile najizraženije pri brzini od 80-90 km/č. Pošto su me u ovlašćenom servisu ubeđivali da problema nema, morao sam da ga rešavam samostalno, pa sam krenuo od prednje gume, pošto viljuška nije imala lufta. Ispostavilo se da je bila defektna usled čega je imala vertikalno kretanje prilikom rotacije (sa felnom i žbicama je sve bilo u redu), a kako nisam mogao sa kupim istu prednju kod nas, odlučio sam da zamenim obe (i nije mi žao jer su fabričke gume realno bile smeće). Mehaničar koji mi je menjao gume je uočio da mi zadnji točak nije bio centriran (zahvaljujući genijalcima u ovlašćenom servisu koji su mi prethodno proveravali oba točka) pa je to ispravio i podesio lanac tako da nisam siguran da li je jedna od ove stvari bila uzrok ili sve tri zajedno. Uglavnom, nisam imao problem nakon toga. To što želiš sama da rešiš problem je sjajno, ali ako si u mogućnosti, mislim da je svakako najbolje da odvezeš motor u neki moto servis (osim ako nemaš kompletnu mehaničarsku radionicu u garaži ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivica744 5954 Napisano pre 3 sati Ne silazi, 1793 postova Lokacija: valjevo Motocikl: mali strom Prijavi odgovor kao problematičan pre 20 minuta, Marija_90 je napisao: Bila sam danas do vulkanizera, videh neki post za Moto Klub Bezbednost ovde na forumu i mogu reći da sam baš zadovoljna. Aca je skinuo gumu i namontirao je ponovo jer nije bila dobro na felni i odradio je balansiranje. Lezaj u točku treba da se menja, nema lufta ali se tesko okreće pa je stavio masti unutra jer nije imao deo kod sebe da mi zameni. Kaže da guma nije u toliko lošem stanju i ovo što je odradio je znatno problem ali ga i dalje ima, što me je i bilo strah da će se desiti. Zadnji točak nije gledao, tako da tu ne znam da li je sve ok ili ne, mada ću svakako pormeniti ležajeve dogodine, taman kad budem i prednju gumu menjala. Imam kofer tako da cu sutra probati bez njega da vidim da li se desava ili ne. Pa cu posle da vidim sta je sledeće za testirati. Hvala puno na savetima, da znam odakle da krenem Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk Pretpostavljam da je zakrenuo gumu u odnosu na felnu i time promenio balans (prosto receno).Posto je time doslo do promene u ponasanju motora ali ne i nestajanja problema racunaj da je guma gotova. Pre par godina sam imao slican problem,nove gume,novi lezaji volana i oba tocka,servisirane vile.Na 100km/h pustam ruke i kako brzina pada na 90 pocinje polako da trese da na 70 moram da uhvatim korman.Ali dok brzina pada i trese na 80 malo dignem gas da predje preko 90 i ponovo pustim ruke, u sledecem opadanju brzine nema tresenja.Probao sam ovo 100 puta na istoj deonici,ljudi sede u kafani i gledaju budalu koja se voza tamo-vamo. Ne znam sta je bilo.tako sam prodao motor. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6108 Napisano pre 1 sat (promenjeno) Drug član, 1756 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Kada pustis gas dodje do motornog kocenja, vile se sabijaju i pocne da trese. Vile se ne sabijaju ravnomerno i eto problema. ja bi prvo njih servisirao. Probaj kvacilo pre pustanja gasa, pa lagano pritiskaj prednju kocnicu ako krene da se otima kada pritiskas kocnicu to je to. Promenio pre 1 sat član Sharky - Alex Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...