admiki 1530 Napisano Novembar 11 Drug član, 581 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da sam to rekao u nekoj drugoj temi: kod Kineza kvalitet je direktno proporcionalan tvom budžetu. Sad, da rade intelektualnu krađu- rade. Ali kvalitet ne bi trebalo da bude upitan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12619 Napisano Novembar 11 Ne silazi, 7351 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Pisali smo puno puta o tome. Mnogo faktora mora da se poklopi da bi proizvod bio kvalitetan. Kvalitet sam po sebi nema definiciju. Nemojte mnogo da se uzdate u "kontrolu kvaliteta". To je sve marketing. Uostalom, kvalitet ne počinje i ne završava se završnom inspekcijom. On počinje od samog šrafa pa do kraja procesa. To što na kraju proizvodnje imaš proizvod a kontrola ga vrati na doradu, ti je isto što i obdukcija leša. Različite kompanije različito pristupaju proizvodnji. Počevši od toga da radnik može da ukaže na potencijalni problem ili ne sme. Pa zavisi i od toga da li će to biti uvaženo. Npr. postoje neke izmene na Skanija kamionima koji su lično moja ideja. Negde smo i svesno radili "kako nam se kaže". Ipak, moje mišljenje je da sve počinje od sektora finansija i marketinga. Kad oni kažu, taj motocikl NE SME da košta više od XXXX eura u proizvodnji. To je amin. A to koliko će da košta uključuje ne samo cenu komponenti već i alata i radnih sati. Pa ako treba da se stavi ležaj u točku, sektor nabavke neće kupiti ležaj od 20 evra, nego od 8 i tako dalje. Možda će i da te pitaju što si potrošio XX kila masti a sleduje ti samo X za smenu. Ima tu mnogo stvari. Naravno ovo nema veze sa F450.Tako stvari funkcionišu. Samo je bitno da razmislite SVOJOM glavom a ne da vam drugi NAMEĆU mišljenje. Ne vezujte se brendove i ne verujte u njihove priče. Svi gledaju da maksimiziraju profit i produktivnost i samo se to gleda na kraju dana. Svi su prebacili proizvodnju u jeftinije krajeve i svi koriste manje više iste komponente. Uglavnom prodaju imidž i osećaj pripadnosti. Sedi lepo kući na miru, razmisli kakav ti motocikl treba, koliko para imaš i pogledaj šta ko nudi za koje pare. Šta se uklapa u priču to pazari i gotova priča. Isto kao birate kućni aparat, telefon... Nema tu razlike. Vozi se, uživaj, održavaj, kad krene da jebava u oglase ili pored kontejnera. 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4788 Napisano Novembar 11 Drug član, 3657 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Mnogo je zeznut taj marketing. Gledam letos, Haineken deli fubalske lopte, ćebiće i majice kupcima... A deca oduševljena. Šta mislite za koje će pivo u rafu sutra prvo da se ufate, i da misle da je najbolje? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 1267 Napisano Novembar 13 Zainteresovan, 830 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan AckoDrive (@ackodrive) • Instagram reel WWW.INSTAGRAM.COM 11K likes, 119 comments - ackodrive on November 5, 2024: "BMW CONCEPT F 450 GS EXHAUST... Zvuci kao nesto blizu rocking-couple tj. 180° twin ali nije... Navodno do sada nevidjen ignition timing Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 606 Napisano Novembar 13 (promenjeno) Svrati ponekad, 377 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam bas kako misle nevidjen ugao paljenja. Verovatno ce biti maksimalno agresivni ugao paljenja, pogotovo na visim obrtajima, ali ne znam kako moze biti unikatno. Promenio Novembar 13 član Blackened Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1530 Napisano Novembar 13 (promenjeno) Drug član, 581 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Da nije 1319°? Ne znam otkud mi baš taj broj, ali to do sada nije viđeno. Uglavnom, taj auspuh zvuči kao da mu je nešto otpalo unutra. Promenio Novembar 13 član admiki 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
AnteK 599 Napisano Novembar 13 Drug član, 1363 postova Lokacija: okolica Osijeka, RH Motocikl: Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan On 11.11.2024. at 13:43, Alekre je napisao: Ipak, moje mišljenje je da sve počinje od sektora finansija i marketinga. Kad oni kažu, taj motocikl NE SME da košta više od XXXX eura u proizvodnji. To je amin. A to koliko će da košta uključuje ne samo cenu komponenti već i alata i radnih sati. Pa ako treba da se stavi ležaj u točku, sektor nabavke neće kupiti ležaj od 20 evra, nego od 8 i tako dalje. Možda će i da te pitaju što si potrošio XX kila masti a sleduje ti samo X za smenu. Ima tu mnogo stvari. Kvalitet im je neupitam, tvoje razmišljanje je OK ali tako to ne funkcionira, kinezi imaju jako veliko sufinanciranje od strane države, tako da mogu prodavati za "sitne pare". Totalno je nebitno koliko koji ležaj košta, ekonomska računica uopće nije presudna, ne funkcionira to više na taj način. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12619 Napisano Novembar 13 Ne silazi, 7351 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Da, dotira država, ali ne da bi ti dobio jeftin motocikl nego dampiraju cene do te mere da drugi jednostavno ne mogu da budu konkurentni tako guše druge. Kao što će vrlo brzo da poguše neke evropske proizvođače automobila npr. Kako stvari stoje, Evropa sa ovim cenama, radnom snagom, energijom pa i kaskanjem za baterijama ne vidim kako će da se iščupa osim da ne rebnu neke poreze, sankcije, itd. Mada nije mi žao jer su oni isto muzli kupce i nameštali cene. I da, funkcionira i te kako. Svi gledaju da nabave najjeftiniji deo sa određenim sertifikatom kvaliteta i verifikovanim procesom proizvodnje. Ne kažem da taj ležaj neće da se vrti, ali da će se vrteti narednih 20 godina... Ne vrte se više ni na Hondi a svi znamo da je Honda bila reper za kvalitet. Firma gde radim je indijska, u TOP10 smo dobavljača za autoindustriju. Radimo i neke stvari za motocikle... Niste svesni kakva su to stezanja kajša. Malo smo odlutali i otišli u industriju, dosta je to kompleksno i jako teško za razumeti za nekoga ko nije u tome. Zato tamo osediš za par godina ako si na iole odgovornijoj poziciji. Ipak, na kraju krajeva, jednostavno treba podvući crtu i ostaviti jednu eru automobila i motocikala kada nije bilo sve zarad maksimalnog profita. Dokaz tome su mnogi motocikli koje je jednostavno vreme testiralo do statusa kultnih. Nije za poređenje. Treba se upustiti u nove okolnosti sa novim motociklima pa videćemo šta će od toga da ispadne dobro. Nešto hoće ali mora da prođe vreme. Samo mislite svojom glavom i idete tamo gde dobijate najviše za svoj novac. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4861 Napisano Novembar 14 Drug član, 1873 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Istraživanja pokazuju da ljudi plaćaju za brend ne toliko zato što mislite da će proizvod biti vrhunski, nego zato što veruju da je to ipak neka garancija da neće biti totalno loš. Naravno da proizvođači gledaju kako da za najmanje resursa dobiju proizvod koji će biti konkurentan kako bi skinuli kajmak. I naravno da vode računa da ne pređu projektovani trošak. To je normalno i tako je u svakoj proizvodnji od kad je sveta i veka (pogotovo industrijskoj, znači kao oni što su čekali asfalt = nekih 300 godina). Nije samo stvar u proizvodu sa tehničke strane, već i u tome šta kupac očekuje. Koja firma je zanemarila marketinški deo je otišla neslavno pod led. Nokia je prilično dobar primer za to. A ljudi ne očekuju aute/motore koji će trajati 30 godina što znači da su resursi uloženi u to bačeni i iz njih se ne može izvući profit što je cilj biznisa jel. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 33 Napisano Novembar 14 U prolazu, 78 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 10 sati, Alekre je napisao: je indijska, u TOP10 smo dobavljača za autoindustriju. Radimo i neke stvari za motocikle... Prvi put čujem da imamo u Srbiji indijske firme za to. Što je malo čudno jer njih tamo ima mnogo više, pa nek motaju… Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12619 Napisano Novembar 14 Ne silazi, 7351 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Nije baš da se "mota". Jedna paleta instalacija za instrument tablu za šleper košta koliko nov auto. Rade retrovizore, branike, radi se struja za Vespu... Ako nekada kupite neki polovan kamion za zeza vas struja, slikajte mi samo nalepnicu da vam kažem gde živi taj što je pravio 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12619 Napisano pre 12 sati Ne silazi, 7351 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Pojavile se neke glasine da će Rotax ponovo raditi male BMW agregate. Sada ih radi Lonci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6619 Napisano pre 11 sati Ne silazi, 6537 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ja se iskreno nadam da su (svi) konačno shvatili da se neće 'leba najesti od mešetarenja sa proizvodima napravljenim u Kini. To je najmanje vezano za kvalitet...već za ponovo vraćanje u život "kulta" Made in Germany (Italy, Swiss made..itd). Ne može od Evrope da se pravi ekološka oaza i da se uživa u marži na tuđ proizvod. Mislim, moglo je...do skoro. Pošto je istok ozbiljno ojačao, zahvaljujući pohlepi zapada...sad je trenutak (ako nije kasno) da se stvari vrate na stari kolosek, umiri raja i povrati poverenje u sopstveno. Narodu treba da se dâ posao i saznanje da će svojim radom ponovo podizati sebe. Zvuči nacionalistički, možda i gore...ali je tako..bar ja mislim nekako tako. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Džim Džarmuš 2533 Napisano pre 9 sati (promenjeno) Drug član, 1092 postova Lokacija: 🌍🌎🌏🇷🇸 Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750 Prijavi odgovor kao problematičan Samo ne znam ko će i po kojoj ceni da radi ovde u EU, kad su svi ogrezli u konformizam a veštine i motivacija na tik toku . Biće Kina novi benčmark kvalitet za evropski proizvod . Promenio pre 9 sati član Džim Džarmuš 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6619 Napisano pre 9 sati Ne silazi, 6537 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Il' će da počnu da rade...il' će komforno u ratzq, vrlo je jednostavno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4788 Napisano pre 8 sati Drug član, 3657 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, pronto je napisao: To je najmanje vezano za kvalitet...već za ponovo vraćanje u život "kulta" Made in Germany (Italy, Swiss made..itd). Nema toga više. Možda je to mogo da važi posle WWII, kad su se podizale razrušene zemlje i ekonomije. A danas , kad je najčešće muško ime u Nemačkoj - Muhamed, teška posla. Kolo sreće se okreće, dosta je Evropa bio kontinent napretka i progresa, sad malo Azija. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6619 Napisano pre 5 sati Ne silazi, 6537 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Teško da će Evropa odustati od idenja napred. Evo čitam baš neki tekst o budućnosti motocikla kao prevoza...i sve više se pominje sintetičko gorivo. Elektrika, kao nešto što je već zaživelo do određene snage (i gabarita) , će verovatno ostati...ali se ne odustaje od motora. Ne mogu sad da nađem tekst u kojem se pominje (bilo je skoro govora o tome) da će motocikli morati više da se prave od recikliranih materijala i da uopše budu takvi, da mogu ponovo da se "prerade". Taj takozvani karbonski otisak, moraće da bude sve manje izražen...u svim stadijumima postojanja, što motocikla, što bilo čega drugog. E-gorivo je važna karika u lancu. Odavno znam da Kawasaki radi na tome...ozbiljno (zajedno sa Toyotom). Jasno je da Azija grabi napred, pa se iskreno nadam da će ovakvi potezi...povratka realne proizvodnje u Evropu...da se umnožavaju u budućnosti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4788 Napisano pre 5 sati Drug član, 3657 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Nadam se da će biti tako, pa ćemo i mi sa periferije Evrope valjda videti neke vajde od toga. Izvinjavam se na off-u, mala digresija - rodbina mog kuma iz Crne Gore ima porodičnu firmicu koja proizvodi aparate za pastrmske ribnjake. Kalibratore, brojače riba, merače temperature, Ph vrednosti vode itd. Temperaturu vode i ostale parametre inače mere da bi optimizovali potrošnju hrane, zarad i uštede, pošto riba različito troši hranu u zavisnosti od uslova jelte. Elem, kontaktirali su ih Finci, platili put do Helsinkija, dnevnice... Zainteresovani su za proizvode, ali iz ekoloških razloga. Njima treba praćenje parametara da bi im vode u ribnjacima ostale prvog kvaliteta i nezagađene, tj. da ih nepojedena hrana ne kontaminira. Eto neke vajde i od ekologije majku mu. Sve u svemu, nakon Finaca, javili su se i Švajcarci, pa ih sad baš krenulo izgleda. Imaju i sajt, želim im sve najbolje! 4M Fishery - efikasno ribarstvo WWW.4MFISHERY.COM Inovativna tehnologija u službi povećanja efikasnosti ribarstva i unapređenja kvaliteta proizvoda Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...