Jump to content

Moto Zajednica

CF Moto 450 MT

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 131 postova
  • Motocikl: TOMOS CROS SENIOR,KLE 500, VOGE 300 RALLY
8 hours ago, živke said:

Svako ko je probao ovaj motor prijatno se iznenadio koliko je mekano kvačilo, i to je stvarno vrlo korisno pogotovo za ovaj tip motora. Pitali smo se kako su to postigli.#450mt#
Onda nam stiže i prvi video otvaranja agregata i primećujem da kvačilo tj. potisna ploča ima samo tri opruge u sebi. Obično sam do sada viđao 5 ili 6. Ok, logično je, manje opruga, manja sila je potrebna da se sabiju, ali kako sad to, da li to utiče na trajnost, da nije neka kineska podvala :D itd. ?
I danas sam konačno shvatio da ovo omogućava proklizavajuće kvačilo koje imamo na motoru. Slučajno naleteo na jedan video, pa onda i na tekst ovde na forumu gde je ovo lepo objašnjeno.

Ali ukratko: ranije su proklizavajuća kvačila bila rezervisana za sportske motore i stazu, a danas su mnogo više prisutna. Princip je u suštini vrlo prost - potisna ploča i korpa su drugačije konstruisani i imaju žlebove koji omogućavaju da rade, tj. da se "smani pritisak" na kvačilu pri naglom šaltanju naniže, što će dozvoliti da kvačilo prokliza i ne blokira zadnji točak. Kao da ne otpuštaš kvačilo skorz do kraja pri šaltanju naniže. Ali isto tako pri ubrzanju ista konstrukcija omogućava povećanje pritiska i smanjuje mogućnost proklizavanja.
Zbog svega ovoga moguće je koristiti manji broj mekših opruga što naravno rezultira mekšim kvačilom :)
Eto malo informacija koje niko nije tražio, ali ne mogu da škode. A pošto ne škode - znači da su korisne , ili tako nekako :D

BJBIKERS.COM

Jedan od takvih sistema je i proklizavajuće kvačilo, a o čemu se tačno radi, saznaćete u tekstu koji je pred vama. Razvoj motocikala i njihova snaga iz

"Molim da se sve teme koje nisu vezane isključivo za cf moto 450mt prebace u odgovarajuću temu ":)    jbg,..ovo je bilo jace od mene :) :)  

Eto i to sam sad naucio pod stare dane  ....a nemam 450mt  :) !

• Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja