Jump to content

Moto Zajednica

CF Moto 450 MT

Recommended Posts

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: 450CL-C, 450MT

Ni jedan MT nema problem sa lagerima, ima problem sa semerinzima gde voda uđe u lager i upropasti ga. Da je najkvalitetniji Japanski lager unutra, ako uđe voda, i taj bi propao isto. Sva sreća pa su ti delovi smešno jeftini i ne zahtevaju više od sat vr posla. Kada se jednom stavi kvalitetan semering i lager, to bi trebalo fino da traje.

Imate gore sliku mog lagera točka posle 6500km, još je mast unutra, nije ni boju promenila, ali nije ušla voda. A lager na lančaniku sam menjao jer je voda sprala mast i prozujao.

P.S. fabrički semering na lančaniku sam rukom skinuo, a novi jedva ubacio koliko je tolerancija mala. 

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Andragog, 5508 postova
  • Motocikl: NAVIGATOR 1000 EXC450

Svi motori sveta u glavčini lancanika imaju jedan lager, jedan seger i jedan semering. Ovo kod Ace prvi put vidim u životu. Skuplji su dva lagera, nego jedan lager i semering. Logike nema, ako su hteli da uštede. Jedino da imaju mnogo tih lagera u šteku, pa su hteli da ušparaju. 😇

Promenio član srbac

• Advanced Member, 2348 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Kove 450 Rally ima dva ležaja u nosaču lančanika, makar tako kaže diagram delova 🙄 Dakle četiri ležaja ukupno u zadnjem točku.

• Svrati ponekad, 279 postova
  • Motocikl: 450MT

image.thumb.png.1829d7c935bf5f3951ad3ea310d0d932.png

Po dijagramu iz 2024. ide jedan ležaj i semering,

Ovo sa dva ležaja je neko prelazno rešenje, ili se prošli vlasnik igrao :) 

• Advanced Member, 2348 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660
Pre 15 sati, aca-pn je napisao:

Jel ima bar on semering ?

Aha, na spoljašnjoj strani. Nisam skidao da proverim kakvo je stanje.

• U prolazu, 43 postova
  • Motocikl: CFMOTO 450 MT
Pre 7 sati, tihi_ue je napisao:

Da li je tacna informacija da za 2026 godinu nece biti u sivoj boji?

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Ako je sudeci po novim semama boja objavljenih na danskom sajtu, onda je tacno, u ponudi ce biti samo crni i plavi model. Medjutim, moguce je da ce neka trzista da nude i stare boje ili da se na tim trzistima nece menjati sema. Za sada nema informacija o bojama na drugim trzistima dok se ne rasproda preostali lager za 2025. godinu.

Promenio član mandrak_

• Drug član, 1181 postova
  • Motocikl: Maca

Izvinjavam se što upadam ovako u temu, ali bi mi značilo mnogo iskustvo iz prve ruke vezano za ovaj motor i visoke i krupne ljude.

Video sam da ste se već doticali te teme, mahom prilično šarenih iskustava pa rekoh hajde da proverim da li su se u međuvremenu malo iskristalisala mišljenja na tu temu a možda se priključio i još neko pravljen van JUSa ko takođe može da podeli iskustva.

Pre svega me zanima položaj nogu, koliko su vam kolena savijena i da li mislite da vešanje može da izdrži teže vozače?

Eventualno ako je neko poručio više sedište da li mu je to rešilo problem i u kojoj meri?

Ja sam 192cm i oko 140kg. Ranije sam vozio KLEa pa znam otprilike šta da očekujem od snage i to mi je svasvim ok (mada sam tad bio lakši 20-30kg), ali mi je savijenost nogu dosta smetala a čini mi se da bi mi slična situacija bila i kod MTa.

Vozio bih ga pretežno na asfaltnim putevima uz povremene silaženje na dobre zemljane i makadamske puteve bez nekih težih deonica.

• Drug član, 2965 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Ja sam 193 - 4, ali oko 90 kg. Problem sa ergonomijom nisam imao ni sa fabričkim motorom. Onda sam stavio više sedište, podizače kormana, blago spuštene pegove, pa je situacija još bolja. 
Ali ako imaš duže noge, a i zavisno od pozicije sedenja može da se javi problem da ti rezervoar širi kolena, tj da se ne pozicioniraju gde je zamišljeno.
Fabrički kreš bar vrv će ti praviti problem, meni je koleno udaralo u njega. Pa sam pravio po narudžbini. Takođe stojeći položaj, šire se kolena i to smeta. Ali tebi to nije toliko bitno ako voziš većinom asfalt. 

Da li vešanje može da izdrži tu težinu - ne znam, verovatno, ali ako hoćeš da prednja viljuška radi kako treba - morao bi da zameniš opruge. Moje iskustvo kaže da je ova na motoru za max 90kg, preko toga nećeš moći da podesiš SAG propisno. Mada to mnogi i ne rade. 

@Rolle2010 ako nekad prolaziš kroz Niš, javi se pa možeš da probaš moj motor sa svim prepravkama, ako ti to nešto znači. Test vozilo bez izmena imate u BG koliko znam.

p.s: Evo postova kad su mene mučila ista pitanja. Kao što rekoh - ispostavilo se da je meni ergonomija sasvim ok. 

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1

@živke

Hvala puno na odgovoru!

Na postove kad si ti kupovao motor sam se najviše referisao kad sam rekao da sam video da je već pisano u temi, ali ovaj post definitivno dosta razjašnjava situaciju.

Niš mi nije nikako usput, pogotovo od kad sam prešao na trenutni posao koji je kancelarijski, a u BGu ima registrovan primerak, sedeo sam na njemu i planirao da probam ali je vreme malo pokvarilo planove.

Da li si kojim slučajem imao priliku da provozaš mt800x i ako jesi kakvi su ti utisci u ergonomiji u odnosu na 450? On mi je malo overkill za trenutne potrebe i budžet, ali deluje donekle bolje u tom segmentu.

• Sviđa mi se 1

@Rolle2010 imaju test mtx u Nišu, ali nikako da se nakanim da ga probam, nije mi toliko interesantan trenutno. Ali očigledno je dosta veći i teži motor od 450. 
Jedan poznanik koji je slične visine kao mi i oko 100kg ga je kupio, ali ga je brzo prodao i opet se vratio na 450MT.

• Sviđa mi se 1

Da, video sam i taj post. Pripisao sam ga pomračenju svesti jer nisam imao drugo objašnjenje zašto bi neko to uradio ako je već kupio 800x. 🙂

Doduše verujem da ono grejanje u gradu verovatno zna jako da nervira u letnjim mesecima.

• Haha 1

Ja sam pomislio baš suprotno! Tj. iskrenost prema sebi, što se retko viđa.
Po strani svi razlozi za i protiv, cena, gubitak para itd - čovek je u jednoj rečenici sve objasnio -
rekao je da je primetio da jednostavno ređe ima volju da sedne na mtx nego što je imao da sedne na 450, manje se vozi.

I to je to, nema tu šta dalje da se razmatra. Ali mnogo je to individualno, ovo je samo jedan slučaj, ne pravilo.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 4

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja