House 1061 Napisano pre 4 sati Zainteresovan, 361 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: Gas Gas ES 700 Prijavi odgovor kao problematičan 38 minutes ago, Motorcyclist said: Razrada motora je precenjena. CHANGE MY MIND. I dokazano... stavljao sam snimak. Ja sam lično moj GG razradio sa kidanjem, ubrzanjima, kao da je tuđ. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22103 Napisano pre 3 sati Integrisan, 6935 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan U redu mi je pridrzavas se uputstva, ne zavrces u crveno itd. ali sad kao prica, kako razradis u prvih 1000km takav ce motor biti i slicno su totalne gluposti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 8728 Napisano pre 3 sati Drug član, 2982 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan E ovaj emtejac iz mog prethodnog posta je stvarno bolje išao od ostalih iz grupe, iako je euro5+ i teoretski bi trebao da bude slabiji . Sad da li je do razrade, i ako jeste - koliko dugo će on tako da ide - to je druga priča Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1596 Napisano pre 3 sati (promenjeno) Drug član, 866 postova Lokacija: Novi Sad - Koh Phangan Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam jel to univerzalna stvar ili i zavisi od agregata. Honda CB500X recimo nema nekih konkretnih ogranicenja za razradu, samo pisu 3 generalne stavke za prvih 500km: da se ne radi nista naglo (jak start i jako kocenje, lagano sa menjacem), ali obrtaje ne spominju. Verovatno vise zbog mehanike, nego samog agregata. Ja sam tako i koristio, kao kada stavim nove plocice za kocnice, postepenije kocio, nisam kvacilo previse mucio, a vozio sam do limitera kroz ceo opseg standardno vec posle par stotina km. Razrada je fakticki jedan vikend. Mozda je i opasnije za agregat voziti na istim obrtajima i gusiti motor u velikoj brzini na niskim obrtajima. Nisam siguran. Promenio pre 3 sati član Blackened 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2949 Napisano pre 3 sati Andragog, 5518 postova Lokacija: On off road Motocikl: MV AGUSTA 1000 EXC450 Prijavi odgovor kao problematičan Kod BMW vazdusara, ako se ne razradi kako knjiga pise motor obavezno trosi ulje i to mnogooo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 6746 Napisano pre 3 sati Advanced Member, 2354 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Razrada je verovatno gotova u prvih 50km vožnje. Samo što skoro niko ne zameni ulje tada. Ja sam, igrom slučaja, u zadnje tri godine uzeo dva nova motora. I još nekoliko tuđih vozio praktično od nula km. Negde uputstvo definiše broj obrtaja, negde samo zdravorazumski kaže "nemoj da si debil i da odmah zavrćeš u crveno". Moj stil vožnje svakako nije agresivan i lepo se uklopi u sredinu između te dve metodologije. MT-a je gotovo nemoguće voziti onako kako knjiga kaže, makar nama što živimo u ravnici. 4000 obrtaja u šestoj je opasno niska brzina za otvoren put sa saobraćajem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mandrak_ 61 Napisano pre 3 sati U prolazu, 47 postova Lokacija: Banat, Vojvodina Motocikl: CFMOTO 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Kod razrade je bitan "heat cycle" iliti zagrevanje na radnu temperaturu pri normalnoj exploataciji i posle ostaviti da se masina ohladi. Taj postupak sto cesce ponavljati u prvih 1K km, zameniti ulje i razrada je gotova. Preporuceni limit obrtaja vazi samo za konstantnu brzinu, tj ne drzati dugo motor preko odredjenog br obrtaja ali ga svakako treba saltati kroz sve brzine i kroz ceo opseg obrtaja. Moderni agregati vise nisu toliko osetljivi na nacin razrade sto je dokazano mnogo puta, sada je vise bitno razraditi sve ostale delove motocikla od samog agregata. Treba imati zdrav razum i svemu pristupati razumno ali "zdrav razum" je tesko definisati pa zato imamo ponekad i besmislena uputstva sa prekomernim ogranicenjima (ovo vazi i uopsteno ne samo kod razrade). Svaki proizvod mora da ima uputsvo za koriscenje i dosta uputstava su samo orientacionog i preventivnog karaktera a ne tvrdo slovo u kamenu. Bitno je u prvih 150-200 km sve osluskivati i obratiti paznju da li je sve na mestu, srafovi, lupkanje, trenje, treskanje i sl. a posle "full send" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 7155 Napisano pre 2 sati Enduraš, 6651 postova Lokacija: Paracin Motocikl: 450MT Prijavi odgovor kao problematičan Što se tice kupovine polovnih, i ko nam garantuje kako je razradjen, ja polazim od stanovišta da niko nije toliko nenormalan da kupi novu stvar i svesno je uništava. Možda postoji negde neki izuzetak, a ako naletimo na bas takav primerak onda jbg. U 99,999% slučajeva ljudi prodaju jer su se zeznuli u proceni. Recimo ja kupio od dečka koji putuje sa ženom, nikad nije skrenuo sa asfalta i ukapirao je da mt nije motor za to. Čim je prodao meni motor, odmah sutra je kupio gs1200. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...