Libero 2214 Napisano Utorak u 10:53 MiNistrY oF SillY WaLkS, 2131 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pisalo se i ranije na forumu opširno o insektima, mislim da je od životne važnosti pročitati ovu temu u linku jer tematika insekata je, nažalost, bliska temi motociklizma: Predlažem korišćenje pretrage foruma pre postavljanja bilo kakve teme jer forum odavno postoji i mnogo ljudi je prošlo i pisalo o sopstvenim iskustvima, hvala im na tome... ....pčele (link na temu) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 2024 Napisano Utorak u 12:13 (promenjeno) Drug član, 374 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan @Alekre Nije mi stran ubod pčele ili ose, obada, itd., grizli su me muški za života. Ne pamtim tako intenzivan ubod i kasniju reakciju. Pčelu otpisujem, jer nema žaoke, a od ose nikada nisam imao nešto preterano izražen otok, pogotovu ne ovoliko. Ovo me jedno dva kilometra dobro peklo. Ja sve vreme kuliram, jer sam na 120 km/h i čekam da uđem u grad i stanem na prvi semafor. Sve do kuće me peklo. Šta god da je, fino me pecnulo Srećom, nisam alergičan. Prva fotka je nakon uboda, kad sam došao kući, a druge dve su trenutne (ne vidi se lepo otok i crvenilo). Promenio Utorak u 12:16 član Luka9905 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5999 Napisano Utorak u 12:48 (promenjeno) Ne silazi, 4462 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Po svemu sudeći, to je bio obad. Mene je ujeo 2x u životu. Jako i intenzivno boli, ali relativno kratko, oko sat vremena na pr. Posle koža otekne, zadeblja, počne da peruta... treba vremena da zaceli. Izgled ujeda obada: Konjska muva može da izazove jaku alergijsku reakciju i da prenese zečju groznicu ZDRAVLJE.BLIC.RS Ujedi obada - konjske muve, retko se smatraju ozbiljnom pretnjom po zdravlje, jer uglavnom mogu da izazovu intenzivan bol i lokalne reakcije, a samo u pojedinim slučajevima teže... Promenio Utorak u 12:58 član boza_kg 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nuk 342 Napisano Utorak u 13:05 Svrati ponekad, 304 postova Lokacija: NS Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X Prijavi odgovor kao problematičan Ne vidi se na slici baš najbolje, mene je slično zadesilo u Albaniji pre par godina, ogroman otok, jak bol, crvenilo i upala i ovo sa slike jako liči na to. Apotekarka mi je preporučila neku mast, ne sećam se naziva ali sastava istog kao naš Didermal. Tri- četiri dana je trebalo da to splasne, prve dve noći sam jedva spavao od bola 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5999 Napisano Utorak u 14:06 Ne silazi, 4462 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pretpostavljam da ima razlike u zavisnosti da li te je obad ujeo da se hrani, ili u samoodbrani. Ja sam recimo jednom naslonio ruku na njega, pored jezera, pa me je ćapio za dlan. Tad se sve desilo jako brzo, verovatno nije uspeo da ubrizga tog već antikoagulansa dovoljno. Pa i od toga zavisi reakcija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav91 901 Napisano Utorak u 16:59 (promenjeno) Zainteresovan, 450 postova Lokacija: Aleksandrovac Motocikl: Honda CBF600SA / Honda Silver Wing 400 Prijavi odgovor kao problematičan Mi vec par nedelja ratujemo sa strsljenima. Malo malo pa uleti neki u kucu. Malopre vidim 2-3 da udjose kroz jednu rupu na tavan kuce. Gore se bas retko penjemo. Pa sam sad u dilemi dal' d'upadam gore s mitraljezima i bombama da se rokamo ili da ih ostavim na miru . Promenio Utorak u 17:00 član Miroslav91 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 14973 Napisano Utorak u 17:12 Integrisan, 7987 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Nemoj da se zajebeš da izgubiš glavu. Jednom prilikom smo negde u kući trebali da probijemo cev za ventilaciju. Uđem na tavan, kad tamo gnezdo. To je kao horor film osmi putnik ono jaje. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miki 3084 Napisano Utorak u 18:37 Drug član, 986 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Miroslav91 je napisao: Mi vec par nedelja ratujemo sa strsljenima. Malo malo pa uleti neki u kucu. Malopre vidim 2-3 da udjose kroz jednu rupu na tavan kuce. Gore se bas retko penjemo. Pa sam sad u dilemi dal' d'upadam gore s mitraljezima i bombama da se rokamo ili da ih ostavim na miru . Malo poznata stvar je da stršljenovi nikad ne prave gnijezdo na istom mjestu 2 godine zaredom. Još malo će mlade matice da izađu i rašire se u potrazi za novim lokacijama, staro gnijezdo umire. Ako ne moraš, ne čačkaj ih, stršljenovi uglavnom ne napadaju osim ako nisi baš blizu gnijezda. Sa druge strane, ni meni nije prijatno kad redovno uleću u kuću. Najsigurnije (za tebe) za borbu protiv njih je plamen, opališ im krila i oni samo popadaju na zemlju i onda radi đon. Naravno, to samo pod uslovom da lokacija gnijezda dozvoljava takav pristup. Ukoliko mora sprej, onda se doooobro obuci (full pčelarska oprema+debela odjeća ispod nje, pošto imaju dužu žaoku). Sreća je da današnji sprejevi djeluju stvarno brzo, tipa 5-10 sekundi, tako da je i to relativno sigurno. Sve ovo navedeno radi noću, kad su manje više svi nazad u gnijezdu i kad su relativno manje aktivni, tako da imaš određenu marginu dok se uzbune. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Interceptor BP 12163 Napisano juče u 05:21 Ne silazi, 1285 postova Lokacija: Južna Bačka Motocikl: Voge 525 DSX,Ex Honda VT750 ACE Prijavi odgovor kao problematičan Jedan mali savet za borbu protiv osa,stršljena i sl. Od svih sprejeva najbrže dejstvo ima wd40. Koliko god izgledalo čudno deluje u momentu i insekti padaju trenutno. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandra995 5412 Napisano juče u 06:11 Drug član, 1329 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 13 sati, Miroslav91 je napisao: Mi vec par nedelja ratujemo sa strsljenima. Malo malo pa uleti neki u kucu. Malopre vidim 2-3 da udjose kroz jednu rupu na tavan kuce. Gore se bas retko penjemo. Pa sam sad u dilemi dal' d'upadam gore s mitraljezima i bombama da se rokamo ili da ih ostavim na miru . Pivo, šećer i sirće... NAJBOLJA ZAMKA ZA STRŠLJENOVE ISKUSNIH PČELARA: Sve što vam treba je 30 DINARA da ih se REŠITE jednom za svagda WWW.ESPRESO.CO.RS Zamka je posebno dobra zbog toga što ne morate da prilazite blizu insektima, već samo postavite zamku i završili ste posao Tako ih mi pecamo kod nas na selu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pedjazz 754 Napisano pre 18 sati Zainteresovan, 347 postova Lokacija: Cacak Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Posto sam imao licno iskustvo zelim da kazem da breneri retko mogu da se koriste jer gnezda prave u supama,susarama(moj slucaj) i paljenjem gnezda moze doci do pozara. Nisam registrovao kada su napravili gnezdo ali sam ih vidjao cesto da prolecu kroz dvoriste...kada sam video pod krovom susare gnezdo je bilo ogromno. Nisam koristio you tube tutorijale..ja sam to resio iz glave...otisao u prodavnicu..kupio najveci sprej za insekte...sacekao devet sati i mrak...obukao trenerku...preko moto jaknu i pantalone i cizme...rukavice...zapertlao sve...navukao kacigu (ni slucajno ne zaboravite vizir da spustite,) vezao oko vrata zimski sal...i tako opremljen popeo se sa lampom...usao u susaru ispod gnezda...i raspalio ukrug odozdo sprejom....negde ispucao dve trecine....za to vreme se culo kao da polece avion...poceli su da izlecu i imao sam utisak da mitraljez puca po meni...udarali su oni al samo sam se smejao. Potom sam zatvorio vrata i ispucao ostatak spolja kroz rupu u dasci gde su imali pomocni ulaz...unutra ce culo kako padaju kao kisa... Ujutro je sve zuto bilo od strsljenova...nemogu opisati koliko ih je bilo...ali u flasu ne staju nikako Sutradan sam opusteno izbacio gnezdo. U dodiru sa ovim sprejem...padaju trenutno. I nemojte se zeznuti sa pcelarskim zastitama...strsljeni to probijaju. Eto ako neko bude imao slican problem...ovo je isprobano resenje i deluje trajno... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav91 901 Napisano pre 17 sati Zainteresovan, 450 postova Lokacija: Aleksandrovac Motocikl: Honda CBF600SA / Honda Silver Wing 400 Prijavi odgovor kao problematičan Da je na malo pristupacnijem mestu verovatno bih i sam probao tako, ali nezgodno je sto su najverovatnije na tavanu na koji moram merdevinama kroz uska vratanca na tavanu da izadjem. Ipak sam odlucio da se za sad ne penjem gore jer necu imati gde da bezim ako postane gusto. Ali nesto ce morati da se uradi uskoro. Malopre sam 8 komada u kuci ubio, privlaci ih upaljeno svetlo. Napravih im jedan ovaj koktel s linka koji je Aleksandra okacila, da ne bude da ne radim bas nista po tom pitanju . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandra995 5412 Napisano pre 17 sati Drug član, 1329 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08 Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, Miroslav91 je napisao: Da je na malo pristupacnijem mestu verovatno bih i sam probao tako, ali nezgodno je sto su najverovatnije na tavanu na koji moram merdevinama kroz uska vratanca na tavanu da izadjem. Ipak sam odlucio da se za sad ne penjem gore jer necu imati gde da bezim ako postane gusto. Ali nesto ce morati da se uradi uskoro. Malopre sam 8 komada u kuci ubio, privlaci ih upaljeno svetlo. Napravih im jedan ovaj koktel s linka koji je Aleksandra okacila, da ne bude da ne radim bas nista po tom pitanju . Samo proseci flašu, da ne mogu da izađu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grunff 72 Napisano pre 16 sati U prolazu, 51 postova Lokacija: Negde po belom svetu... Motocikl: Jednog lepog dana... Prijavi odgovor kao problematičan Ako se dobro sećam, za stršljene ima sprej koji može da se koristi sa veće razdaljine tipa 3-5 metara. Ova fora za prskanje po mraku nije loša, ja sam ose prskao obično posle kiše. Onda im krila "povuku" vlagu pa teško polete. Inače postoje ekipe koje rešavaju problem stršljenova, mislim da čak po zakonu i ne bismo smeli da ubijamo stršljene... Ali, što bi rekao neki moj drugar, ipak je ovo još uvek Srbija... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miki 3084 Napisano pre 16 sati (promenjeno) Drug član, 986 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan https://srda.rs/strsljen-nije-zasticena-vrsta-u-srbiji-kako-se-netacna-informacija-prenosi-godinama/ A i što je pjevao Dr. Nele "iz KP doma vraticu se ja ali Hakija nikad nece sa Bara sa Bara se niko ne vraća" Bolje i kazna (koje nema) nego rizikovati svoj ili živote porodice. Promenio pre 16 sati član miki 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pedjazz 754 Napisano pre 15 sati (promenjeno) Zainteresovan, 347 postova Lokacija: Cacak Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, Miroslav91 je napisao: Da je na malo pristupacnijem mestu verovatno bih i sam probao tako, ali nezgodno je sto su najverovatnije na tavanu na koji moram merdevinama kroz uska vratanca na tavanu da izadjem. Ipak sam odlucio da se za sad ne penjem gore jer necu imati gde da bezim ako postane gusto. Ali nesto ce morati da se uradi uskoro. Malopre sam 8 komada u kuci ubio, privlaci ih upaljeno svetlo. Napravih im jedan ovaj koktel s linka koji je Aleksandra okacila, da ne bude da ne radim bas nista po tom pitanju . Bogami bi im se ja popeo na taj tavan...dobra priprema pre boja...i gusto moze biti samo njima...oni bi se pitali gde ce sa tavana nije prijatno bilo prvi put...sad bi isao na njih ko na plazu al ne nagovaram te...samo ja ih nebih mogao trpeti. Ako ti se ne penje bas...probusi rupu u tom poklopcu..napravi cevku i prosto uprskas par sprejeva pod krov...ako nije ogroman moze biti dovoljna koncentracija hemikalije da ih pobije...kazem jako su osetljivi na to... Promenio pre 15 sati član pedjazz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bobni 343 Napisano pre 11 sati Svrati ponekad, 302 postova Lokacija: Nis Motocikl: Yamaha xsr 125 Prijavi odgovor kao problematičan @Luka9905brate pcela ima zaoku,moze da ti bude ovakva reakcija na pcelinji ubod,Ako si alergican.na poslu sam I nemam vremena da sve citam Ali popij pressing. Kao sto je @Alexandra995rekla dobar recept je flasa za hvatanje osa I strsljenja,nisam video da pise u tekstu,kada se sve sipa promesa se I zatvori flasa.10,15 cm od cepa flase se izbuse 7,8 rupa burgijom 10 I postavi se gde zelite.radi posao provereno,uhvatio sam Tako dosta osa I strsljenja Tako na pcelinjaku,pcela ne ide na to. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 2024 Napisano pre 8 sati Drug član, 374 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan Rezime, još uvek imam otok, sad je počelo da svrbi, ali se crvenilo smanjilo. Konačno je bolje. Kako se malo smirilo, sada shvatam da je ubod bio na tri mesta, a ne na dva (vide se fine rupe). Pijem Xizal, a mazao sam sinopen. @nuk Definitivno isto iskustvo. @Bobni ne bih rekao da je pčela, jer nisam našao žaoku, a i ubod je na tri mesta. Nedavno me pčela ubola i definitivno je drugačija reakcija, jeste da postoji otok, ali ne ovog tipa, ovo je otok, crvenilo, koža gori i boli čim je ruka u vazduhu. U međuvremenu, mog deliju nešto ćapi i otekne mu šaka, ljubi ga tata Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandra995 5412 Napisano pre 7 sati Drug član, 1329 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08 Prijavi odgovor kao problematičan https://srda.rs/postoje-sezone-sa-vise-strsljena-ali-nema-dokaza-o-stalno-povecanom-broju-za-ove-insekate-mogu-se-praviti-zamke/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka9905 2024 Napisano pre 5 sati Drug član, 374 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900 Prijavi odgovor kao problematičan Na vikendici negde imamo osinjak, ne mogu da ga lociram, moraću na tavan da se penjem. Klopka je spremna Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...