Jump to content

Moto Zajednica

Novajlija u svetu motora - potrebni saveti :)

Recommended Posts

  • U prolazu, 1 post

Pozdrav svima,

upravo sam se registrovao sa nadom da mi pomognete da donesem dobre, proverene odluke. Vec neko vreme me privlaci voznja motorom i odlucio sam da polazem za dozvolu, i nakon toga uzmem sebi adekvatan dvotockas. 

 

Nisam siguran da li je ovo pravo mesto za postavljanje ove teme. Ako sam pogresio, ispravicu :)

 

Ukratko o meni:

- musko, 32god, imam polozenu B kategoriju (medjutim, ne vozim uopste)

- ne znam da li se racuna, ali vozim bajs rekreativno (ukljucujuci medjugradske voznje, planine, i slicno)

- motor bih vozio po gradu, Srbiji, ali i duze ture po Evropi (voleo bih do Francuske koliko polozim i uzmem motor vec krajem jula/pocetkom avgusta)

- vise uzivam u osecaju slobode i vetru nego u brzini (nisam adrenalinski zavisnik)

- planiram da uzmem nov motor koji bih vozio minimum par godina.

 

Citam po netu i gledam videe na temu motora za pocetnike, ali cini mi se da sto vise istrazujem to manje znam i vise sam neodlucniji. Bio bih zahvalan ako bi iskusniji clanovi foruma mogli da me usmere u pravom pravcu i pomognu sa savetima.

 

Konkretnije:

1. Da li polagati za A1, A2 ili A? Definitivno ne planiram da kupujem motor od 1,000cc, mislim da je i 600cc previse za mene kao apsolutnog pocetnika. Da li, bez obzira na ovo, ipak treba da polazem za A kategoriju?

2. Koji kubikazu/snagu motora da gledam?

3. Imajuci u vidu moje preferencije, da li mozete da mi preporucite par motora koji se izdvajaju kao optimalni?

4. Bilo koji drugi savet je i vise nego dobrodosao. 

 

Hvala svima unapred :)

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

najukratkije...
položi za A da te ne bi ograničavalo kasnije.
Kupi cb500x, "uči" kako se vozi, po gradu je kao bicikl lagan, na magistrali sposoban da drži fin tempo, u krivinama baš zanimiljiv.
Drugi predlog, mali versys, 650 kubika, al isto jako povozan motociklić.. Mali strom (sad pošto ja vozim, rekao bi čovek da sam pristrasan :D ), poveliki gabaritno, ali najudobniji od pomenutih, sa svim prednostima i manama koje ima.. 

Sad možemo raspravljati koliko oćemo, cb500x je nešto što bih ja uzeo sa ovim iskustvom, da opet polažem i krećem u moto vode.
Sve je jako subjektivno, biće i drugih saveta naravno. Par drugara, prvi motori mali stromovi, ovaj jedan vozi ninju 600 po gradu, itd itd, što kažu "svaka budala svoj ringišpil"...
 

Promenio član nafetS
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 747 postova
  • Lokacija: Kikinda
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Pozdrav.

1.Definitivno za A, trebao bi da dobijes popust jer verovatno imas AM kategoriju. 

2. 500 kubika sasvim dovoljno za pocetak ili 600 ali manje kw da ima

3. Beneli 500 trk, Honda cb500x kao novi. Ja bih uzeo u razmatranje i Hondu Transalp 700 xl. 

4. Da li ces dobro voziti motor to zavisi od tebe samog. Ni ja ne volim brzu voznju i ne osecam se prijatno. Tako da te razumem. Predvidjaj situacije u saobracaju unapred nekoliko koraka i neces imati problema. S obzirom da si malko stariji odnosno da smo isto godiste, a preskocio si klinacke dane uplati posle kad polozis trenong bezbedne voznje, da ovladas vestinama i da izbegnes ukocenost na motoru koju ces pretpostavljam imati. Sve je to individualno. Po meni ko je zreo u glavi i pravilno razmislja apsolutno nema problema sa voznjom. 

Srecno sa polaganjem. 

  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Hronični Motociklopata, 7076 postova
  • Lokacija: Severna Bačka
  • Motocikl: Banditos 650

Polaži odma punu A kad već imaš godine, i posle si miran.

 

S obzirom da si apsolutni početnik, nebi preporučio da kupuješ motor preko 250-300ccm i pogotovo ne nov motor, jer,

prvi motor će ti biti motor za učenje za prve korake, i treba da bude neki jeftin motor jer desiće se da ćeš ga ispustiti, možda bude i neki nevin pad, sve je to normalno, jbg dešava se, pa da malo da uđeš u štos sa mehanikom, da šrafiš oko motora, da razumeš šta se dešava pod tobom...

 

I veruj mi, ono što želiš i što ti se sviđa nije uvek ono što ti paše, promenićeš nekoliko motora dok ne skontaš šta ti odgovara, šta želiš od motora i kakav tip motora, zato je bezveze da u startu daješ gomilu para na nov motor koji će ti možda dosaditi za mesec dana i možda ti neće odgovarati, jer nije isto sesti par minuta na motor u radnji i sedeti na njemu satima pod vetrom...

Promenio član Disko Nindža
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 142 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: Yamaha FZS 600 Fazer '01, Suzuki GSX 600F Katana '02, Suzuki SV1000S, Kawasaki Zephyr 550, Kawasaki Zephyr 750, BMW R50/5, Sachs X-Road 125, Honda CBX 550F, Honda VF 500F, Honda CBF 600, Yamaha YZF-R6 1999, Sprint Prince JinLun 125 i jos dosta manjih...

Pozdrav.
Da napišem i ja ponešto, i ako sam mlađi, ali skoro ceo život staža na motorima...
S obzirom na godine i te "potrebe", rekao bih da ne biraš mnogo po preporučenim modelima od drugih, ali da ih uzmeš u razmatranje. Nisi napisao jako bitnu stvar, koju verovatno i sam znaš jer toliko voziš bicikl - tvoji lični gabariti.
Prema svojim gabaritima biraj i motocikl.
Što se tiče onoga "meni ne treba veći" - HA HA HA. Pusti te priče. Ne radi se o brzini i da li si adrenalinski zavisnik. Imati mogućnost za "brže" i "jače" - samo po sebi ne može biti loše. Uvek sam bio protiv ograničenja - jedino koje treba imati je ono u glavi. Jači motor te izvuče iz kritičnih situacija gde slabiji ne može. Ali naravno - sve je do vozača.
Samim tim, polaži za A.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 4387 postova

Моторциклист ЗРЕО У ГЛАВИ, како добијаш искуство осечаш се сигурнији и почињеш да......(зависи ко како то зове). Око мотора, не знам како можеш да питаш нас шта да узмеш. Ваљда те неки мотор или начин вожње привуко да запливаш у ове воде. Ако ти није проблем процедура купи/продај онда узми неки од горенаведених па кад надрастеш продај/купи нешто друго. Ако си у стању купи ново, ако не од неког кога знаш и знаш му историју. Ако не можеш сам поведи неког који се стварно разуме и који нема кратак фитиљ па да се расправља са продавцем око цене и то.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 1 post

Hvala svima na komentarima, zlata su vredni.


Kao sto neko rece, zaboravio sam da napisem moje ,,gabarite", mada sam ja verovatno suprotno od gabaritne osobe, 186cm, 63kg. Kad smo vec kod mene i mog tela, da li imate neke posebne preporuke za ljude sa naocarima za vid prilikom odabira kacige?

 

Jedno smo utvrdili, a to je da idem za A kategoriju. Sto se tice izbora motora, videcu kako se budem ponasao tokom casova voznje, ali u ovom trenutku (bez ijednog izvozenog casa) i 500-600 kubika zvuci puno za pocetnika poput mene. Ne kazem da ne bih voleo da uzmem takav motor, samo ne znam sta da ocekujem i da li bih bio spreman za jednu, takvu, ozbiljnu masinu. 

 

Jos jednom, hvala svima na lepoj dobrodoslici.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 747 postova
  • Lokacija: Kikinda
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

S obzirom da si malko mrsaviji, rekao bih da bas vozis puno bajs i to duge staze. Znaci da imas lepu misicnu definiciju. Uzmi sta ti srce nalaze a svakako ces ga polako voziti, uhodavaj se sa njim cuvaj ga, mazi pazi pa ces vrm shvatiti da li ti lezi ili ne. Po tvom opisu deluje da si vise adventure tip. Opet sve je to stvar u glavi i onom sto volis. Za kacigu je tesko pitanje. To ti niko ne moze reci, odes u prodavnicu pa probaj ono sto se tebi svidja. Ja sam licno sa skutera presao na 500 kubika. I to je individualno. Srce, glava i vreme da se vestine ovladaju i malo srece da izbegnes lose situacije u saobracaju na pocetku karijere, to ce te zadesiti kad tad... Neko ti izleti, presece put, naglo kocenje, prepreke u krivini, voznja nocu i nase putevi Srbije rupe, psi, zecevi itd itd... Pu pu da ne ureknem 

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 1 post

Da, avanture mi nisu strane :)

 

 

Slazem se sa svime. Imam dovoljno informacija za sada, pre svega za koju kategoriju motora da se prijavim. Nadam se da ovih dana krenem sa obukom, pa cu da se javim ponovo sa utiscima kroz par nedelja kada iz prve ruke iskusim voznju i motor generalno. 

 

Ako neko ima preporuku za dobrog instruktora ili skolu u Jagodini, kao i uvek, otvoren sam za predlog :)

 

Hvala vam svima

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 952 postova
  • Lokacija: Beograd, Swan Hill
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Dobrodošao.
1. A
2. 500ccm, 50ks će ti biti više nego dovoljno prvih par godina.
3. Honda CB 500x, s tim da ako ti leži CBR 500 je identičan agregat u drugom pakovanju. Malo veće i jače, ali opet ok jer si zreo čovek, Kawasaki Versys 650 i opet Ninja 650, isti agregat, drugi izgled, s tim što je ta Ninja baš sport-touring.
4. Dosta kaciga danas ima ureze predviđene za naočare. Preporučujem da kupiš kacigu sa unutrašnjim dodatnim zatamnjenim vizirom. HJC se pokazao kao brend koji je nudi ponajviše za uložen novac.
4.1. Uloži u ličnu zaštitnu opremu, preporuka da prvi komplet bude letnji (mesh), po mogućstvu sa uloškom. Moguće je utopliti se i sa letnjim kompletom voziti već od 10 C°, obrnuto teško. Rukavice su izuzetak, trebaće ti zimske ako planiraš da voziš po hladnom vremenu.

Srećno i piši kad stigneš. :-)

Edit za kacige: gledaj da bude po standardu ECE 22-06, zamenio je 22-05 i te (06) kacige bi trebalo da su značajno bezbednije.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk



  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1510 postova
  • Lokacija: Beograd-Borča
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Kao neko ko je relativno isto skoro poceo da napisem i ja nesto:

A kategorija definitivno, i ja sam mislio da cu se zadrzati na skuteru od 300ccm ali ….

Sa idejom znam da vozim auto i biciklu , sam i ja poceo, ispostavilo se da je motor ipak nesto trece.

U pocetku mi je bilo: sta mi je ovo trebalo, sada ni puskom da me nateraju u auto, sve sto moze samo motorom.

Od autoskole zavisi koliko ces nauciti, neki gledaju da otaljigas na brzinu, negde ima instruktora koji ce se stvarno potruditi.

Ja sam najvise naucio sam, danju se vozikam uvece citao forum i gledao youtube pa sutra onda probam to i vezbam.

Sve u svemu brzo se savlada ali nema opustanja i mora pametno da se vozi.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 1 post

Gordak985, hvala na savetima, izuzetno su korisni. Sve je itekako uzeto u obzir :)

 

Sharky-Alex, zvuci kao da si bas brzo napredovao. Bravo za odgovoran pristup. Da li to znaci da si svoj skuter od 300ccm zamenio nekim jacim motor (i kojim)? Da li imas neke specificne stvari i videe na umu koje bih trebao obavezno da pogledam? Hvala ti puno podrsci, prilicno sam uzbudjen da pocnem sa voznjom :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 747 postova
  • Lokacija: Kikinda
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Napomenuo bih i samo jednu stvar. Nije problem voziti motor, vec savladati krivine. Ulazak, izlazak iz istih.Plus ogranicen pogled. Osecaj gledanja kao kroz mali prozor (kacigu). Sa jet kacigom druga prica, ali sa strane bezbednosti nije bas dobra. Meni je dugo vrm trebalo da se opustim.. Svi kazu da tamo gde auto prodje tipa sa 60 motorom prolazis 80. Meni je to bilo strano i obrnuto. Vrm sam shvatio kako da vozim svoj motor iako sam imao preko 200k sa raznim automobilima do tad. Slazem se sa gore napisanim postom da je motor nesto drugo. I tu dolazi do izrazaja kad vozis sa 30 god i 20 god, sa 30 razmisljas o posledicama u toku voznje i to te ogranicava, a sa 20 razmisljas kako ces sto brze da prodjes a mogucnost posledicnog ishoda je negde na zacelju. Iskljucujem ekstreme. 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 1 post

Da, krivine plus ogranicen pregled saobracaja zvuci kao ozbiljan izazov. To je svakako nesto o cemu sam razmisljao, kao i sama tezina motora, koji je 3x tezi od mene (barem ovi preporuceni odozgo). Kad vec spominjem ova tri modela, gledao sam ih i moram da priznam da mi se bas svidjaju. Mislim na Hondu CB500X, Kawasaki Versys 650 i Ninja 650. Iako, nemam ni najmanju predstavu kako je voziti ih :)

Promenio član Bilence

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 8 postova
  • Lokacija: Krusevac
  • Motocikl: Honda Steed/Shadow 400

Pozdrav i od mene.

Nisam video da li je neko napisao vec, pa bih dodao da je mnogo bitno da li ti motor ,,lezi,,. U smislu, da li ti odgovara polozaj rucica a narocito polozaj nogu (da li su kontrole napred, srednje ili povucene unazad). Da li ti odgovara da budes u uspravnom polozaju, ili nagnut napred ili nazad. Sve to ces znati kada probas nekoliko motora : )

Na kraju ces naravno, odabrati motor srcem i okom, kao i vecina nas (retko ko koristi iskljucivo glavu prilikom kupovine motora : )))

 

  • Sviđa mi se 1
  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 1 post

Hahaha, okom, iskljucivo okom biram :)

 

U moju odbranu, ama bas se ne razumem u konjske snage, cilindre, menjace, klipove i ostalo, te nemam izbora nego da se vodim estetikom :)

  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 404 postova
  • Lokacija: v.gradiste
  • Motocikl: V2- americki

Prvo moras da odlucis zasta ti treba at. Da li ces putovati sam, koje puteve bi vozio, off-road (laki teski)...

Po meni u obzir mozes uzeti i neki custom, ima ih dosta u kubikazi od500-750. Ako uzimas nov mozda je kinez(MotoMorini, Zontes .,) dobra odluka. Ako imas saputnicu-ka, 500 je slabo, 600-750 je mera. I svi idu dobro za pocetnika, mada snaga nikad nije na odmet:takoje:

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 142 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: Yamaha FZS 600 Fazer '01, Suzuki GSX 600F Katana '02, Suzuki SV1000S, Kawasaki Zephyr 550, Kawasaki Zephyr 750, BMW R50/5, Sachs X-Road 125, Honda CBX 550F, Honda VF 500F, Honda CBF 600, Yamaha YZF-R6 1999, Sprint Prince JinLun 125 i jos dosta manjih...

Vidi... Konjske snage - što više to bolje. Ne umem sad u trenutku da ti objasnim, ali to ne bi trebalo da te plaši ni najmanje.
Ono što nikako nije za početnika, to ne piše u specifikacijama oglasa vozila - OBRTNI MOMENAT.
Da uzmem u poređenje motore iste kubikaže (+-100 kubika) - mislim na one od 500 do 600...
Motor od 50ak konja može za tebe biti "koban" dok sa motorom još nisi ni krenuo. Oni "Supersport" motori i ako imaju malu masu, mnogo konja, odrađenu aerodinamiku i zvuče opasno - nekom iskusnom znaju biti i dosadni (razvijaju svoju veliku brzinu "linearno", podivljaju tek na 4-6000 obrtaja).

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 537 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: HONDA Africa Twin CRF1000 DCT (2016), BMW C 400 GT (2020)

Добро нам дошао на форум добре вожње, дружења и забаве :BJB3:

искрено немам шта да додам, све је искусна екипа већ исаветовала

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1510 postova
  • Lokacija: Beograd-Borča
  • Motocikl: CFmoto 800MT
On 23.5.2023. at 20:31, Bilence je napisao:

Gordak985, hvala na savetima, izuzetno su korisni. Sve je itekako uzeto u obzir :)

 

Sharky-Alex, zvuci kao da si bas brzo napredovao. Bravo za odgovoran pristup. Da li to znaci da si svoj skuter od 300ccm zamenio nekim jacim motor (i kojim)? Da li imas neke specificne stvari i videe na umu koje bih trebao obavezno da pogledam? Hvala ti puno podrsci, prilicno sam uzbudjen da pocnem sa voznjom :)

Skuter menjam za motor od 800ccm, srecom taj motor ima “rain” mod voznje kojim cu ga verovatno voziti u pocetku.

Sto se video tice ima svakakvih ali procenices i sam koji valja koji ne, uglavnom kucaj voznja motora za pocetnike ili tako nesto slicno. Nacices u svakom bar jedan koristan savet i setices ga se kad sednes na motor.

Ja sam voznju motora previse ozbiljno shvatio, previse sam razmisljao pa sam mozda malo i zakomplikovao sam sebi, ozbiljno jeste ali nije toliko komplikovano, samo lagano jedno po jedno vezbati i nauci se. Ostalo je osecaj i iskustvo

  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 377 postova
  • Lokacija: Zapadna Bačka
  • Motocikl: Honda Africa Twin

Pozdrav i ja sam skoro polozio za A. 

Neplanski sam za prvi motocikl uzeo Piaggiov skuter. 500cc, nekih 38ks i 40nm obrtnog momenta, po meni odlicna mera za pocetnika(pre toga sam proveo sezonu na Apriliji sr50). Nije previse agresivan na malim brzinama, dok kasnije u preticanjima snage ima vise nego dovoljno da bezbedno preteknes vozilo ispred. Da sam uzeo šta slabije, cenim da bih se smorio vec posle 2 meseca. 

Vozi polako, ne uleci u krivine, prati stanje puta kojim vozis i vozi kao da te ostali vozaci uopste i ne vide. Uvek pretpostavljaj da ce vozilo ispred, iza, oko tebe da uradi nesto jako glupo. 

Ako na putu sretnes kolegu na motociklu, ne juri za njim, ne daj da te povuce. Vozi svoju voznju i uzivaj u slobodi. 

Da bi neko seo na motocikl i bezbedno upravljao istim, licno mislim da osoba mora biti svesna svih rizika i posledica i da ima odredjenu dozu straha svaki put kad seda na isti. Znaci odrasla i zrela osoba.

Edukuj se dosta ucenjem na netu, kurs bezbedne voznje takodje jako dobra stvar. Ulozi u opremu, nemoj voziti bez nje.

Slicnih sam gabarita kao i ti i naravno u pocetku najveci problem je bio tezina motocikla, ovaj moj ima oko 230kg, ali vezbom se to savlada vrlo brzo.

I na kraju da kazem, da najvise u voznji uzivam kad vozim upravo 80-90km/h, masina ispod prede istom konstantom na 4000rpm, jednostavno je neverovatno umirujuce, plus lep pejzaž okolo... Naravno to sve kada znam da je put slabo frekventan, prodje tek po koji auto u 10min... 

Srećno i pametno.

Promenio član Rider000
  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 1 post

Hvala na komentarima, Rider000. Slazem se za sve, cak i za idealnu voznju od 80-90 km/h za koju verujem da ce i meni biti prava mera :)

 

Gledam i istrazujem svo ovo vreme i trudim se da ucim osnovne pojmove, ,,cake i trikove" za pocetnike u voznji i slicno (pored spremanja teorije za A kategoriju).

 

Sto se tice samog motora, mislim da je najbolji izbor za mene Honda cb500x, iz toliko razloga da se odluka sama namece. Videcu da se konkretnije informisem i pozabavim oko kupovine sledece nedelje.

 

U vezi sa tim, imam par pitanja. Gledam na Hondinom sajtu ovaj model 

 I vidim pri kraju stranice da se dodatno prodaju neki, meni kao laiku, vrlo bitni dodaci. Konkretno, prednje zastitne cevi, glavno postolje i zastita za ruke/grejanje i maglenke. Plus, kofer od 35l je kao stvoren za mene jer se obicno spakujem u ranac istog kapaciteta kada idem na duza putovanja (sto i planiram sa ovom Hondom, izmedju ostalog). Da li mozete da me posavetujete sta od ponudjenog je neophodno imati, sta pozeljno, a sta je samo nepotrebni luksuz?

 

Takodje, da li znate da li se u prodajnim salonima ovih dilera (sa gore pomenutog vebsajta) mogu videti i testirati motori? Naivno pitanje sa moje strane, ali nisam mogao da pronadjem ovaj model kao ponudjen za test voznju kod njih.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1056 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC750x

U Hondi u Bg-u nemas test modele, cb500x nema izložen, gledao ga i ja za prvi motor, na kraju sam uzeo Nc750x, znao sam kakav je, svidja mi se, odgovara mi, cb500x nema nista osim abs, laksi je od nc750x 15kg, nc ima modove voznje, prvih dana voznje sam koristio rain mod koji ga ubije do te mere da imas osecaj da vozis motor i slabiji od 500 kubika, standard mod vozim uvek, sport mod nisam vozio tad je divlji, probao jesam al vozi se ono ceo dan to ne, kako bilo mislim da bi ti cb500x bolje legao posto se sedi vise od nc. 

Ako imas para odmah uplati online smart moto trening, znaci da neke stvari odmah radis pravilno. 

Opremu gledaj da ti bude od koristi i da se u njoj osecas prijatno, ne gledaj da li je lepa na oko. 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 258 postova
  • Lokacija: Mali Pozarevac,Sopot
  • Motocikl: Suzuki GS 500

Ja sam isto pocetnik u svetu motora pa cu ti reci svoje misljenje.Preko 30 godina vozim sve od 4 do 18 tockova.E motor to je sasvim druga dimenzija.Dobra stvar u nekom ranijem vozackom iskvustvu je to sto mogu bolje da predvidjam situacije u saobracaju a kod voznje motorom sam ebukvalno 200 % vise koncentrisan.Moj predlog za pocetak su Suzuki gs 500,Kawasaki er 5,Hondu CB 500,probao sam sva tri modela i lako se voze a imaju dovoljno snage po potrebi i za suvozaca.Ja licno posedujem Suzuki gs 500.U auto skoli ces nauciti da polozis voznju a posle sam ucis da vozis motor(cast izuzecima).I prvo kupi opremu pa motor.

  • Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja