Jump to content

Moto Zajednica

BMW R1300 GS, R1400 GS, M1300 GS

Recommended Posts

• Astro Puki krsi sva pravila!, 917 postova
  • Motocikl: BMW R1200 RS , Kymco Agility 50

Bio sam danas do Delte da zajasem GS-a 1250 i 1300.

Gs 1250 je otprilike vrhunac tog GS-ov skog dizajna svidja mi se sve na njemu,sem plastika. Stvarno je ruzno sto je kvalitet plastike dosao na taj nivo mislim nije to katastrofa ali nije to ona plastika koju je imala pocetna 1200 serija a tek nije iz 1150 serije. Rukohvati za suvozaca su plasticni ,to mi je nas bezveze. Pozicija vozaca tj kormana je bolja na GS 1250 verovatno je i zastita od vetra bolja dok je preglednost malo bolja na 1300 jer je ceo kokpit malko nizi. Mada to nisu neke vazne stvari previse. Sve u svemu 1250 izgleda kao skuplja i bolja verzija od 1300 koji je motor zamisljen kao "mas media" bmw motocikala. 

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 372 postova
  • Motocikl: R1150GS

I ja imadoh priliku da sedim na 1300 do mile volje.

Želite li da znate kakav je osećaj čoveku koji je vozio samo 1150 kad sedne na 1300?

Neka svemirska sprava iz daleke budućnosti.

Znate li onaj mim, confused Unga Bunga?

Dobro, to je već za rubriku "kako izgledamo".

unga.jpg

• Svaki Totalitarizam Ubija U Ime Optimizma!, 365 postova
  • Motocikl: BMW R 1150 GS ADV Los i F 650 Dakar besni oro
1 hour ago, ironhorse said:

I ja imadoh priliku da sedim na 1300 do mile volje.

Želite li da znate kakav je osećaj čoveku koji je vozio samo 1150 kad sedne na 1300?

Neka svemirska sprava iz daleke budućnosti.

Znate li onaj mim, confused Unga Bunga?

Dobro, to je već za rubriku "kako izgledamo".

unga.jpg

Okani se gs 1300...imas bolji motor od njega...

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Zainteresovan, 372 postova
  • Motocikl: R1150GS
pre 32 minuta, Shaft021 je napisao:

Okani se gs 1300...imas bolji motor od njega...

Tvrdim da imam najbolji motor na svetu.

Jer drugi nemam

• Haha 2
  • Podržavam 1

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
Pre 2 sati, ironhorse je napisao:

Tvrdim da imam najbolji motor na svetu.

Jer drugi nemam

Serije 1100 i 1150 najpouzdanije od svih GS-ova.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1496 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Videh juce u Nisu jedan. Ne videh koje table. Da li je Nislija ili se vozio i prosao ovuda...

• Drug član, 1289 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2

Vozi ga komšija, Mitić, baš sam ga i ja juče primetio. Svake godine uzme novi, što GS, što XR. :D

• Integrisan, 4931 postova

Due to defects in the injection casting process or mechanical damage to the sheath of your BMW R1300GS, humidity may enter the starter relay. This can lead to the corrosion of components/contacts inside the starter relay, causing functional failures. This corrosion can also cause electrical leaks making components overheat, creating a risk of fire.
The screw connection between the valve housing and the damper at the front and rear of the spring legs of your BMW K 1600 B, K 1600 GT, K 1600 GTL or R 1250 RT may become detached. If the front spring leg is affected, driving stability may be impaired. This can cause the driver to lose control of the motorcycle, increasing the risk of accident and injuries.
Check our website for the production dates.
FEMA, Europe's leading motorcyclists' organisation, shows you all recalls:

www.femamotorcycling.eu/recalls

• Zainteresovan, 635 postova
  • Motocikl: KTM Super duke GT

Predstavili i automatski menjac, koji ce moci da se kupi od 2025.

Mozes da saltas preko poluge kao i sada, a mozes na dugme da prebacis na automatski. Poluga kvacila izbacena.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1771 postova
  • Motocikl: BMW R1250 GSA
On 7/4/2022 at 2:23 PM, yogibear said:

U BMW-ovoj fabrici u Minhenu je prekjuče održana prva zvanična prezentacija novog R1300 GS i GSA. Prezentaciji su prisustvovali samo direktori brenda i menadžeri prodaje iz nekolicine zemalja. Sve zvanice su prošle rigoroznu kontrolu, morali su da odlože sve gde bi potencijalna mikro kamera mogla da bude sakrivena. Događaju je prisustvovao i moj drugar koji se juče vratio sa tog puta. Nemoguće je samo na osnovu priče stvoriti sliku o izgledu novog modela ali ja ću ovde preneti uglavnom sve što mi je rečeno.

Po rečima mog drugara, na takvim prezentacijama je uvek po izlasku novog ili restilizovanog modela usedio aplauz, ovoga puta pojavu novog GS-a je propratio muk i blagi žamor. Kaže da je publiku "cimnuo" nemački domaćin rečenicom tipa: "Jel možemo da dobijemo jedan aplauz?", nakon čega je on i usledio. 

Gosti su bili iznenađeni onim što vide jer novi GS uopšte ne liči na svoje prethodnike, prva pomisao je kaže bila: "ružan je". Razlika između novog GS i GSA je takva da kao da su ih pravile dve ražličite fabrbrike, dva različita proizvođača. Jedina sličnost u izgledu su farovi i to je to. Novi "običan" GS je sada naizgled nešto uži i "sportskiji" od prethodnika. Novog GSA svi Nemci (domaćini) uveliko nazivaju Rok (rock - stena), jer i izgleda kao da se odlomio od neke stenovite litice. Osim samog rezervoara i ceo GSA je dosta kockastiji. U prednjem delu nema više prepoznatljivog asimetričnog fara. Umesto njega sada nalazi kockasti far pored koga su led diode koje su (ako sam dobro razumeo) zakošene prema gore. Svetla za maglu ili dodatna svetla kako ih neko zove, više se ne nalaze zakačena na rol barovima već su integrisana, odnosno nalaze se u sklopu prednjeg kompletno redizajniranog dela motocikla. Prednji prepoznatljivi blatobran (kljun) i dalje postoji ali je nešto manih dimenzija. Za razliku od dosadašnjeg, vizir je sada elektro podesiv, poput onoga na RT-u. Digitalni TFT ekran bi trebao da ostane isti, dok će novi (veći) dobiti par godina nakon što krene prodaja.

Čuveni bokser sada ima zapreminu od 1300 kubnih cm i raspolaže sa 145 ks i 145 nm. Nažalost i dalje ostaje nepoznanica da li je novi agregat 100% vodeno hlađen. Prepoznatljivi cilindri koji štrče levo i desno sada su nešto drugačijeg izgleda, kao i novi izduv koji je sada dosta manji. Ram je sada dosta ušuškaniji i više nije moguće videti onoliko šupljina kada se motocikl posmatra iz profila. Felne su i dalje žičane. 

Zadnji deo motocikla je takođe potpuno izmenjen i sada je nešto širi. Nema više aluminijumskih nosača bočnih kofera. Oni su sada integrisani u novi rep motocikla. Bočni koferi su i dalje aluminijumski ali osim novog sistema kačenja imaju i novi izgled. Nisu više kutijasti (kockasti) kao ranije, izgledaju za nijansu veći i drugačije su dizajnirani. Gornji treći kofer je sada (napokon) većih dimenzija. Ceo motocikl je inače sada lakši od prethodnika. 

Još jedna velika novost je ta da će u ponudi biti i verzija sa automatskim menjačem. Mnogo je ljudi kupilo Hondu CRF1000L jer želi takav tip motora ne želeći da manuelno menja brzine. BMW očigledno hoće da bude prisutan i u tom delu tržišta. Ono što Nemci naglašavaju je da kod Honde razlika između verzije sa manuelnim i CVT menjačem iznosi 9,7 kg, dok je kod novog GS-a ta razlika ispod 500 gr.

Ne znam kako će se zvati, ali novi GS će imati i radar koji će detektovati saobraćaj ispred i iza. Ukoliko sistem ustanovi da ne preduzimate ništa u odnosu na vozilo koje je ispred vas naglo usporilo ili stalo, motocikl će se sam usporiti (prikočiti). Ako se to isto desi iza vas, odnosno ukoliko sistem detektuje da se vozilo iza brzo približava i da možda neće biti u mogućnosti da adekvatno prikoči, vi ćete biti upozoreni putem svetlosne signalizacije na istrument tabli. 

Poznato je da se GS/GSA izuzetno dobro vozi i da u vožnji skoro i da niste svesni njegove veličine i težine. Međutim manevri u mestu (sa nogama na zemlji) mogu da predstavljaju problem, pogotovo ljudima nižeg rasta. Kod novog modela, postoji funkcija koja će prilikom zaustavljanja u deliću sekunde spuštati motor za 3 cm, i dizati ga ponovo na prethodnu visinu prilikom polaska.

Prezentacija novog GS-a je predviđena za septembar 2023. godine, dok će novi GSA javnosti zvanično biti predstavljen septembra 2024.

Ovo su samo neke od informacija koje sam brzinski uspeo da saznam od drugara koji je 15 minuta proveo sa novim modelom. Naravno da postoji mogućnost da nešto nisam dobro razumeo ili čuo, tako da napominjem da je sve ovo nezvanično i informativnog karaktera. 

Kako mi reče, bilo je tu još novotarija. Izaći će M1000 XR sa 200 ks, S1000 R sa 210 ks, novi poboljšani RR... ali to su već priče za neke druge teme. :)

Još jedna stvar koju napisah pre skoro dve godine, upravo se obistinila. 👆 Automatski menjač je tu (ASA - Automated Shift Assistant), biće opcino na raspolaganju od sledeće godine. Za sada nema objavljenih testova i detalja iz vožnje, samo osnovni podaci za javnost.

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-73f71b52-2102602.thumb.jpg.318e622cd94a3223dd915d2685270e97.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-3bb58c3f-2102610.thumb.jpg.50c4cdcfd880d78c4056732ac8c2377e.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-a5c1cb40-2102611.thumb.jpg.f6d4e70bb12d3c58a58ec980949d6aff.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-b96c015-2102612.thumb.jpg.00e761737f59773f8af9d39c4bd81887.jpg

438145048_829879852490977_6429710405876631395_n.thumb.jpg.7bcfa4d2b584a54486375a8e11a00c7a.jpg

438128060_10224245563268608_2295904314200992129_n.thumb.jpg.81a0d0d74cd7670e2a261adb26a09f17.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-2b802af2-2102607.thumb.jpg.3cfaa900d8d00c112c24c341b9845750.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-4bb8f3c9-2102599.thumb.jpg.4e68b35f35ec1b8a8ff2e460089c3d6b.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-7225fe8e-2102605.thumb.jpg.20112afbd36a9c49dcb3410b6a0c58bb.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-8268074-2102609.thumb.jpg.f687460bea4b3ded8f2e2ac8c55ba573.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-a6b97703-2102600.thumb.jpg.96ec276972a6b00bf65152c4eecf5aef.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-ab6e946f-2102603.thumb.jpg.1575705580b7d0b92375f12bb284afb5.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-af838121-2102606.thumb.jpg.073c9cbab526cbb758a3779fcb8f3898.jpg

BMW-ASA-Getriebe-169Gallery-ccaa632-2102604.thumb.jpg.7d8b351e496c3d258ca881816f6aa120.jpg

• Zainteresovan, 764 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Možda pandan Hondinom E-clutch sistemu ili pak DCT... 

• Drug član, 1771 postova
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Evo, odradih prevod sa Motorrada. Ne zamerite ako naletite na neku gramatičku ili pravopisnu nepravilnost, ovo je samo informacije radi. :)

--------------------------------------------

Automatizovani manuelni menjač za jednostavniju vožnju.

ASA (Automated Shift Assistant) sistem ne zahteva duplo kvačilo ili konverter: kvačilo i menjač funkcionišu elektromehanički preko aktuatora. Struktura odgovara automatizovanom sekvencijalnom 6-stepenom manuelnom menjaču. Za razliku od Hondinog E-Clutch sistema, nema ručne poluge kvačila. Ekspanzioni rezervoar ima svoje novo mesto na kućištu motora, kao i nova kontrolna jedinica. Osim nedostatka ručice kvačila na upravljaču, ASA sistem je vizuelno neupadljiv jer je potpuno integrisan – a sa potvrđenih 2,1 kilogram, relativno je i lagan.

Šaltanje manuelno ili automatski

U manuelnom režimu vožnje „M“, vozač zadržava kontrolu nad vremenom (trenutkom) promene stepena prenosa. ASA sistem momentalno menja stepen prenosa korišćenjem nožne pedale, preko postojećeg "Kvikšiftera. Ako brzina padne ispod granične vrednosti blizu brzine u praznom hodu, elektronika automatski prebacuje u niži stepen prenosa ili isključuje kvačilo, čak i u manuelnom režimu. U automatskom režimu „D“, procesi prebacivanja su automatski i prilagođeni izabranom režimu vožnje. Prema BMW-u, promene stepena prenosa treba da budu jednako brze kao i kod prethodnog Kvikšiftera, koga BMW naziva Shift Assistant (Pro). Pored toga, automatski sistem može biti zamenjen manuelnim u bilo kom trenutku pomoću komandi za prebacivanje.

Dinamičan uprkos automatskom menjaču

BMW naglašava da je karakter aktuelnog 1300 GS modela zadržan i sa ASA sistemom. Obećavaju se uobičajene glatke promene stepena prenosa, koje bi trebalo da budu primetne i dinamične u automatskom radu. Da li je to tačno, ostaje da se vidi: lično iskustvo još nije bilo moguće. Alternativno, već smo mogli da posmatramo sistem u terenskoj upotrebi. Demonstrirano je pokretanje i zaustavljanje na neasfaltiranim strmim padinama, manevrisanje i skretanje, kao i manevri ubrzanja i kočenja pri različitim brzinama. Prvi utisak: Čini se da ASA sistem dobro funkcioniše i u automatskom i u manuelnom režimu, čak i na nivoima pre proizvodnje, deluje dobro osmišljeno i čak reaguje na posebne situacije u vožnji kao što su manevri snažnog kočenja. ASA sistem bi mogao da bude korisna podrška van puta, posebno za off-road početnike - i uštedi vaše živce u gradskom saobraćaju.

ASA za BMV R 1300 GS i druge modele R 1300

Koji BMW motocikli će posebno biti dostupni sa ASA još nije otkriveno. Može se pretpostaviti da je R 1300 GS razvojno vozilo i najvažniji model. Kod njega je prenos dizajniran imajući u planu i prostor za instalaciju potreban za ASA komponente. Novi automatski menjač se takođe može očekivati u budućim modelima R 1300 sa novim bokser motorom, odnosno RT, R i RS. Prema BMW-u, ASA sistem se u osnovi može primeniti na bilo koji model uz više ili manje napora. Međutim, u početku je planiran samo kao opcija za modele u višem cenovnom rangu. Na motociklima srednje klase kao što je novi F 900 GS, verovatno ćete morati da nastavite sa manuelnim šaltanjem, što će vam u najboljem slučaju olakšati već poznati pomoćnik "Kvikšifter". BMW planira da predstavi ASA modele spremne za serijsku proizvodnju u drugoj polovini 2024. godine. Doplata za ASA sistem još nije tačno određena, ali bi trebalo da bude oko 1.000 evra.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 7306 postova
  • Motocikl: TDM 900

Pompezno zvuči ali robotizovani manuelni menjači nisu nova stvar. Ima bar 20 godina kako se koriste u automobilima. Doduše, kad bi tad neko pominjao robotizovan menjač na motociklu proglasili bi ga ludakom. 

• Drug član, 773 postova
  • Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon.

Drugari na mene je gs uticao tako, da sam ga prodao i kupio motocikl bez ista...Old school. Sad uzivam 100 %. A ko voli i moze, neka kupi i uziva...

• Haha 1
  • Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja