Jump to content

Moto Zajednica

Bahati mamlazi

Recommended Posts

• Integrisan, 9544 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
pre 15 minuta, zaludan je napisao:

Ja se ne usudim, a voleo bih isto tako...

Negde u nekoj temi je neko već spomenuo kako je ovo sve redovnija pojava, a jezivo je.

Vide Opel Astru pa vele 20leta starudija nek se skloni.

Ja i moj avto mlado, jako, brzo smo bitniji.

Jeste..... dok sa druge strane ne dobiješ istom merom!

Nije moguće da ne znaju gde im točkovi gaze (to mogu za žene da razumem).

Do sada sam nekoliko puta menjao retrovizor, nije mi problem 20€.....njini su mnogo mnogo skuplji.

• Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2491 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Par dana sam vozio Fiestu mk6, nije ono malo auto, ljudi ne mogu da vam opišem koliko me njih guralo i nije hteo da se pomeri nego po sred puta, jedan mi sa bmw odvalio retrovizor.

Juce lik ispred mene u sumi kuda se ono vozim, on vozi da mu levi tocak bude van linije i svaku krivinu je isekao a pri tom vozi 50 na sat i samo koci pa ubrzava. 

Tacno cu uzmem nekog dzpa sa kavezom. 

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 602 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Verovatno kada nema nikoga i bezbedno je, sto da ne, secem krivine. Naravno uvek potpun fokus o stanju iza i ispred. Prikljucni putevi, itd...

Nego kod prestizanja, meni je nekako normalno da prestizem u makaze drugom motoru ili da se sklonim kada drugi motor prestize u susret, ima toliko mesta, dva motora se uvek mogu mimoici u istoj traci ako se vide i razumeju. Naravno, razumnom brzinom, postepeno, zmigavac, na vreme biti uocljiv i pokazati nameru itd... 

Takodje uvek se sklonim desno, ako vidim da kola ili motor koji idu u susret cekaju da pocnu preticanje, da mogu sto pre.

Promenio član Blackened

• Drug član, 1284 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------
Pre 16 sati, Satelis je napisao:

Ovih nedelja ebem mamu kavezarima koji za malo predju točkom u moju traku i tako voze očekujući da se pomerim desno ne bi li se mimoišli.

Onako lagano, eto i mene u njegovoj traci za isto toliko (kolima), idemo direkt far o far.

Kad pridjemo na kritično da vidite kako munja nebeska mota volan.....mrsupickumaterinu.

Isto ovo... Motorom jos i pobegnem uz desnu ivicu ali idem autom od 2 tone i moram da bezim uz desnu ivicu i silazim sa puta jer maloumnici sa pola haube prelaze u moju traku. Poceo sam da primenjujem isti metod.

Ljudi su ili bahati ili jako losi vozaci ili oboje.

Celu Bosnu vozim drzeci se svoje trake znajuci da je mali milion kolega na drumu iduci u i iz Trebinja, kad mogu ja mogu i drugi da se drze svoje trake.

U poslednje vreme nema kao nekada ljudi da jurcaju daleko preko ogranicenja vec voze po 30kmh ispod ogranicenja i jos goru situaciju prave po sve u saobracaju. Jos jedna grupa su ovi sto seku trake i skrecu bez zmigavaca, blenu u telefon itd....

Promenio član Rider000
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 2474 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
1 hour ago, Blackened said:

Verovatno kada nema nikoga i bezbedno je, sto da ne, secem krivine. Naravno uvek potpun fokus o stanju iza i ispred. Prikljucni putevi, itd...

Pa tom logikom može i kroz crveno, zar ne ? Nema nikog, potpun fokus i cepaj. 

Već me malo smara ta priča. Zaludnog mogu donekle da razumem jer ne vozi motor, ali kolege baš ne. Jer bukvalno nema neke duže vožnje, a da nekoliko puta ne moram da bežim skroz do ivice od takvih kojima je normalno da seču krivine. Nisu to rizične situacije, ja ne vozim brzo, do sada sam uvek mogao da korigujem putanju da bih bio bezbedniji, ali mi baš smeta. Njima je to verovatno toliko normalno da uopšte ne pridaju značaj tome. On vozi motor ima mesta skloniće se. 

edit: Da se razumemo, niko nije cvećka za volanom. Isečem verovatno i ja krivinu tu i tamo, ali sad da to promovišem kao normalan način vožnje, ja sam u kontroli, ja mogu itd - to mi je skroz pogrešno. 
Jer kad ti takva vožnja postane normalna i rutinska - počećeš nesvesno da se opuštaš i da manje paziš i onda je samo pitanje sreće da li će se desiti nešto loše ili ne.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 1

31 minutes ago, živke said:

Već me malo smara ta priča. Zaludnog mogu donekle da razumem jer ne vozi motor, ali kolege baš ne. Jer bukvalno nema neke duže vožnje, a da nekoliko puta ne moram da bežim skroz do ivice od takvih kojima je normalno da seču krivine. 

Ne mislim na secenje krivine, naravno ne treba seci krivinu ako neko ide u susret. To nije normalno nikako. Nego na prestizanje u "makazice" na pravcima, a ima dosta vremena da se lepo vide motori, i mimoidju.

Promenio član Blackened

• Drug član, 1414 postova
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L
pre 2 minuta, Blackened je napisao:

naravno ne treba seci krivinu ako neko ide u susret

a ako ne ide onda moze da se seče, upravo ti @živke o tome priča, krivina se ne seče , vozi u svojoj traci, čak iako kilometrima nema nikog na putu

• Sviđa mi se 5

@Blackened ja sam se nadovezao na neku prethodnu diskusiju gde je @zaludan pisao da mu je sečenje krivina normalan način vožnje i da to radi zbog udobnosti. Naravno samo onda kada on proceni da je bezbedno. 

• Podržavam 1

Pardon, nisam pratio bas :) - Ali da, sto da ne, ako je pregledno, nema nikog - ja bih skretao desno i na crvenom ako nema nikog. Nema nikakve opasnosti. Nikome ne smetas i nikoga ne seces. U nekim drzavama je zakonski i dozvoljeno. Uslov je nepotreban, trebalo bi da se podrazumeva. Uvek sam za malo vise slobode i razumevanja u saobracaju, nego strogih zakona.

Promenio član Blackened

Pazi, i ovi "nisam te video" likovi po putevima koji voze po svojim "rastegnutim" pravilima verovatno isto misle. Nema nikog, nikom ne smetam, nema opasnosti. Pa onda jednom ne obrati dovoljno pažnje i unesreći nekog kolegu oduzimanjem prvenstva prolaza...
Svakako niko ovde neće da promeni način razmišljanja a i vožnje, tako da pišemo u prazno realno :)

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 2491 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Bas me zanima sta je nekom u glavi kad tako uradi, kao onaj juce, samo namotao da se ukljuci na moto put, on sa 50 a mozd ai manje se ukljucuje na put gde je vozi 80 min, nije ona traka za ukljucenje dzaba te duzine, imas zalet, bolju preglednost da odradis radnju, ja koji sam bio iza video sam da ne moze da se ukljuci a on covek kulturno samo namotao, nisam video da je glavu pomerio a ne nesto drugo uradio, kad sam ga obisao to je teleci pogled napred a godina mozda oko 50.
Ima u Ostruznici kiosk a ujedno je tu i stanica, kome god nesto treba u kiosku stane na sred stanice, neki cak i ostave auto tu da odu da zavrse nesto okolo, autobus onda stane na sred puta i ako onda zbog jedne budal ese napravi kolaps.
Sto najgore okolo ima brdo mesta i parkinga ali ne, gospoda mora da kroz prozor trazi sta mi treba.

• 4_tocka_i_karoserija, 2185 postova
  • Motocikl: -
pre 16 minuta, živke je napisao:

@Blackened ja sam se nadovezao na neku prethodnu diskusiju gde je @zaludan pisao da mu je sečenje krivina normalan način vožnje i da to radi zbog udobnosti. Naravno samo onda kada on proceni da je bezbedno. 

Ja ću još jednom da pokušam, pa vi kako god...

Elem, da vam ne kažem ovde da svesno sečem krivine, nikad ne biste ni znali - ne radim to "kad procenim da je bezbedno", već kad je pregledna krivina i kad nema nikog. Ne upuštam se u procenjivanja, samo digitalno - može ili ne može.

pre 14 minuta, živke je napisao:

Pazi, i ovi "nisam te video" likovi po putevima koji voze po svojim "rastegnutim" pravilima verovatno isto misle. Nema nikog, nikom ne smetam, nema opasnosti. Pa onda jednom ne obrati dovoljno pažnje i unesreći nekog kolegu oduzimanjem prvenstva prolaza...
Svakako niko ovde neće da promeni način razmišljanja a i vožnje, tako da pišemo u prazno realno :)

Ovo je krajnje besmisleno poređenje. Vrlo bukvalno se svakom može desiti pad koncentracije, da nešto ne vidi, i da se samo srećom (tuđom reakcijom) izvuče, ili se možda ni ne izvuče, i to se sigurno desilo svakom ko redovno učestvuje u saobraćaju, i nikako nije za poređenje sa ovim što ja radim.

Ni kad se uključujem sa sporednog puta na glavni (vrlo često na ibarsku) nikad "ne procenjujem" već čekam ili da se isprazni, ili da je prostor između automobila takav da uopšte nije stvar procene, već je očigledno bezbedno. Kao što rekoh, praktično nikad ne žurim.

Već sam rekao, ali evo opet - nikad mi se nije desilo da je neko morao da koriguje pravac ili brzinu kretanja zbog mog sečenja krivine, a jeste mi se desilo par puta da u nekim gužvama na nekim raskrsnicama jednostavno nisam registrovao nekog ko je realno imao prednost u odnosu na mene, i da sam ih nenamerno isekao, s tim da se to uvek dešavalo pri nekim malim brzinama.

Vozim 30+ godina, i ne pamtim da je neko morao da "nabode" kočnicu zbog mene ili da me izbegava pri brzinama većim od recimo 30km/h.

pre 24 minuta, piki je napisao:

a ako ne ide onda moze da se seče, upravo ti @živke o tome priča, krivina se ne seče , vozi u svojoj traci, čak iako kilometrima nema nikog na putu

OK, možemo da glumimo svece i da ovako za svaki pojedinačni prekršaj navodimo da se to ne radi, ali realnost je takva da svi imamo neke svoje navike kršenja nekog propisa, i da svi imamo neki izgovor, i svima nam smeta šta oni drugi rade.

Da ne kažem "rastegljivi propisi".

Bio sam skoro u Nemačkoj 10-tak dana (prvi put u životu), i prvih par dana sam govorio da bih poludeo da moram da vozim kao oni, da tako slepo poštujem sve propise, ponekad stvarno naizgled debilne.

Posle recimo pet dana, shvatim da, kad svi sve stvarno poštuju, sve postane normalno, ali jbg, nismo Nemačka.

1 hour ago, zaludan said:

Bio sam skoro u Nemačkoj 10-tak dana (prvi put u životu), i prvih par dana sam govorio da bih poludeo da moram da vozim kao oni, da tako slepo poštujem sve propise, ponekad stvarno naizgled debilne.

Posle recimo pet dana, shvatim da, kad svi sve stvarno poštuju, sve postane normalno, ali jbg, nismo Nemačka.

EU drzave cesto imaju jako los protok saobracaja u gradovima, generalno dosta i starih ljudi u saobracaju koji imaju reflekse od par sekundi - zavisno od drzave. Ali presporo je i preosetljivi su cim je nesto van sablona. Ali tesko generalizovati, mada se oseti razlika od drzave do drzave, ili cak gradova (ako je bize moru gde je vise motora odmah je drugacije). (Francuzi se cesto sklanjaju u desno da motor prodje)

To mislim da nije stvar da treba da budu bahati, nego malo razumevanja saobracaja, namera. Kod nas doduse ima izrazene bahatosti u raznim situacijama.

Najgori primer u EU drzavama je kada je biciklista na putu (sto je cesto), i oni nece da ih obidju jer je puna linija ili neko ide u susret (a ima mesta koliko hoces), i voze kao roboti bez mozga u koloni od 10+ automobila tako iza bicikliste 15kmh :). 

• Svrati ponekad, 373 postova
  • Motocikl: Versys 650
3 hours ago, Blackened said:

Ne mislim na secenje krivine, naravno ne treba seci krivinu ako neko ide u susret. To nije normalno nikako. Nego na prestizanje u "makazice" na pravcima, a ima dosta vremena da se lepo vide motori, i mimoidju.

Molim te nemoj to da radis. Ne znaš ko ti ide u susret, možda neće da se skloni jer ima rupu sa svoje desne strane, mozda gleda navigaciju jer nema nikog ispred sebe, možda je početnik pa će te fiksirati pogledom…   Ladno voziš tako sto racunas da će neko da ti se skloni…  

• Podržavam 1

• Drug član, 970 postova

Ko bi rekao, i ja sam bahati mamlaz.

Ko je vozio kroz kanjon Une, zna da na početku od Bosanske Krupe ima jedna dionica sa puno vezanih sitnih krivina, koje su možda metar-dva odmaknute od zamišljene prave linije.

Ako nema nikog ni u susret ni iza mene, a pošto se vidi  kroz svih tih 15-ak "krivina", uzmem pravac i vozim bez cimanja lijevo-desno.

Ako ne vidim kroz čitavu krivinu, mogu eventualno da priđem liniji, ni pod razno ne prelazim.

• Podržavam 2

• Drug član, 1284 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

To je normalno ali nije normalno da sa skoro pola auta ulaze u suprotnu traku dok imaju vozila u istoj toj traci... Sto tako ne probaju kad kamion nailazi. Nazalost to je nas primitivni mentalitet, gde u saobracaju a i kroz zivot vazi zakon jaceg.

• Sviđa mi se 1

• prisutan, 1211 postova
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702
pre 51 minuta, miki je napisao:

Ko bi rekao, i ja sam bahati mamlaz.

Ko je vozio kroz kanjon Une, zna da na početku od Bosanske Krupe ima jedna dionica sa puno vezanih sitnih krivina, koje su možda metar-dva odmaknute od zamišljene prave linije.

Ako nema nikog ni u susret ni iza mene, a pošto se vidi  kroz svih tih 15-ak "krivina", uzmem pravac i vozim bez cimanja lijevo-desno.

Ako ne vidim kroz čitavu krivinu, mogu eventualno da priđem liniji, ni pod razno ne prelazim.

Tu se vozi "samo pravo" jedino ako ti nije ćeif i gušt da mu ga kao krivinariš!! Jedina mana kanjona Une, ako si baksuz pa zaglaviš iza šlepera, onda je rizik preticati, dok ne izađeš iz samoga kanjona.. Mislim može se, nije da ne može!! 

• Drug član, 970 postova

Zaboravio sam da napomenem da se radi o vožnji autom. Na motoru to i onako više liči na neko ljuljuškanje sa strane na stranu, toliko su sitne krivine.

• prisutan, 1211 postova
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702
Upravo sada, miki je napisao:

Zaboravio sam da napomenem da se radi o vožnji autom. Na motoru to i onako više liči na neko ljuljuškanje sa strane na stranu, toliko su sitne krivine.

Ma i autom ista priča, dva tri puta sam bio prinuđen da rizično pretičem u kanjonu Une. nije svejedno, a sječenja krivina na nekim dionicama je sasvim normalna stvar.. naravno ne treba ugrožavati niti druge niti sebe.. Za sve imaju razumne granice. I svaki kršten vozač ih zna.  Ali kad zaglavim iza Konzumovog kamiona, a desilo mi se dva puta, ubio bih se momentalno!! A ajd kamion, nego što je ispred mene Mečka,ili Bendža, jači od moje siroice Merive za 30konja minimum, ali jok.. mile kao gliste..  A odrona se treba paziti tamo.. i to baš paziti!! 

3 hours ago, Sveti Atila said:

Molim te nemoj to da radis. Ne znaš ko ti ide u susret, možda neće da se skloni jer ima rupu sa svoje desne strane, mozda gleda navigaciju jer nema nikog ispred sebe, možda je početnik pa će te fiksirati pogledom…   Ladno voziš tako sto racunas da će neko da ti se skloni…  

Nije to tako dramaticno, uzmem sve u obzir naravno, uglavnom ima mesta i bez sklanjanja, ne vozi se bas skroz uz srednju liniju. A vraticu se ja ako vidim da nece biti mesta ili ima neki drugi razlog da ne moze, ali u praksi se to ne desava nikada. Cak se uglavnom pozdravimo dok se mimoilazimo tako. Sa druge strane Ja se uvek sklonim skroz, i pre nego sto neko pomisli da krene da pretice. Radi se naravno kada ima vremena da se vidimo, ne u nepreglednim krivinama i slicno. Traka je dovoljna za dva motora, nema razloga inatiti se i ne pustiti drugog da pretekne na pravcima.

Ovo je normalna pojava u mnogim drzavama gde je puno motora i ocekujem da je vozac fokusiran i ima razumevanja za tok saobracaja.

Promenio član Blackened

• Drug član, 554 postova
  • Motocikl: V2- americki

Postade tema TOI TOI zbog svetaca. Secem uvek preglednu krivinu ako nema nikog, posebno ako idem malo brze , +20-40 od ogranicenja. Za 32 god staza nikomi se nije sklanjao . Nocu vozim belom linijom ili blago u levoj taci, opet napomi jel ako nema nikog. Koliko sam takvom voznjom izbegao kratera, zivuljki , pesaka, zaustavljenih krseva ne znam ni sam . Sada cete mi vi opisati da sam nasilnik, ludak . Bas me za...e. Voznja u nedelju, Majdanpek- Kucevo, na pet sest mesta vi koji se pridrzavate pravila bi zaginuli! Isprekidane linije u nepreglednim krivinama samo tako. Krenes da obilazis na dozvoljenom mestu al corak, farbari bili pod uticajem pa usparali malo boje jos 50-100 metara

• Podržavam 1

• nekrunisani kralj moto cigana, 3257 postova
  • Motocikl: 4x4

Često idem kroz Kneza Višeslava u Košutnjaku (živim tu u blizini). Počeo sam da izbegavam, iako mi je tu najpraktičnije, zbog sekača krivina i uopšte vožnjom preko linije.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2981 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Nikad, ali nikad ne sečem krivine, i uvek dajem migavac bez obzira da li nekoga ima ili nema iza mene !!!

Tako sam i decu naučio, i to tražim od novih vozača kada ih proveravam.

Zašto migavac, ako nema nikoga ? Da bi ti prešlo u naviku...

Zašto ne sečem krivine ?

Pa, budi frajer i cepaj motor / auto u svojoj traci. 

Pun jutjub snimaka kako se peglaju krivine kao da je svuda jedan smer...

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja