đunta 4665 Napisano Sreda u 20:57 Ne silazi, 6881 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan pre 31 minuta, Motorcyclist je napisao: Nisu Kinezi ni blizu BMW-u ali je istina, prodaja polovnjaka je usporila zbog dosta povoljnih novih kineza. Ne znam, ne bavim se trgovinom, ali ako je suditi po iskustvima iz 2008 godine, nagrnuli su kineski skuteri i motori, kad su počei da se kvare, majstori su ubrzo prestali da ih rade, sve je bilo jako lošeg kvalitea, odvrne se šraf i više ne može da se vrati, mora nov. Ako je i danas tako, brzo će da presednu i vlasnicima i majstorima. pre 35 minuta, srbac je napisao: Kako konjske snage rastu, smanjunjeje se vek trajanja kardana. A ako je 135e onda je jeftiniji od lanca i lančanika Nije baš do snage, vratilo je malo kratko za toliki hod vešanja i ulazi u nepovoljan ugao rada, nedopustivo loša fabrička mast, a podmazanost je od elementarnog značaja za trajnost, zatim loš liv, podložan je koroziji. Danas sam dobio novo vratilo, oficijelno je 16.800 Din. ali bude popoust, ja ga se odričem u korist klijenata. Vratilo je drugojačije, deluje mi kvalitetnije nego dosadašnja, vidim to po nekim detaljima da je bržljivo izrađeno i celukupan utisak je da mi se više sviđa, ali to ipak ništa ne znači. U krajnjoj liniji je besplatna zamena na svakih 60k. Ovo što ću menjati, verovatno bi večina majstora pustila, ali ja ne, mada vlasnik odlučuje, za tu cenu ne treba se misliti jer vratilo direktno utiče i na menjač i diferencijal u pogledu njihove trajnosti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2532 Napisano Sreda u 21:06 Drug član, 923 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan За ваздушара нов кардан 104000дин, али кад се погледа да трају преко 100.000км и није скуп..Вероватно има колега које си сигурно прешли 100-150-200.000км са једним карданом Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 6902 Napisano Sreda u 21:08 Ne silazi, 3114 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan pre 1 minut, Немања je napisao: За ваздушара нов кардан 104000дин, али кад се погледа да трају преко 100.000км и није скуп..Вероватно има колега које си сигурно прешли 100-150-200.000км са једним карданом Jel ti nula viska? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22825 Napisano Sreda u 21:13 Integrisan, 7263 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan 14 minutes ago, đunta said: Ne znam, ne bavim se trgovinom, ali ako je suditi po iskustvima iz 2008 godine, nagrnuli su kineski skuteri i motori, kad su počei da se kvare, majstori su ubrzo prestali da ih rade, sve je bilo jako lošeg kvalitea, odvrne se šraf i više ne može da se vrati, mora nov. Ako je i danas tako, brzo će da presednu i vlasnicima i majstorima. Nije baš do snage, vratilo je malo kratko za toliki hod vešanja i ulazi u nepovoljan ugao rada, nedopustivo loša fabrička mast, a podmazanost je od elementarnog značaja za trajnost, zatim loš liv, podložan je koroziji. Danas sam dobio novo vratilo, oficijelno je 16.800 Din. ali bude popoust, ja ga se odričem u korist klijenata. Vratilo je drugojačije, deluje mi kvalitetnije nego dosadašnja, vidim to po nekim detaljima da je bržljivo izrađeno i celukupan utisak je da mi se više sviđa, ali to ipak ništa ne znači. U krajnjoj liniji je besplatna zamena na svakih 60k. Ovo što ću menjati, verovatno bi večina majstora pustila, ali ja ne, mada vlasnik odlučuje, za tu cenu ne treba se misliti jer vratilo direktno utiče i na menjač i diferencijal u pogledu njihove trajnosti. Nije danas tako, ni blizu. Tada ni jedan kinez nije imao niti jednu japansku ili EU komponentu u sebi. Poredimo motore Peda i one Prince kruzere iz tog vremena... Sada su Kinezi sa motorima iz Loncin fabrike koja radi BMW, CF MOTO koji ima udeo u KTM... U masini su japanski lezajevi radilice, FCC japanska kvacila, BOSCH elektronika, japanski klipovi i karike... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2532 Napisano Sreda u 21:29 Drug član, 923 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan pre 18 minuta, RankoBg87 je napisao: Jel ti nula viska? Није вишак…за ваздушара када сам звао делту да питам за мене износи 104.400дин. За водењаке 1200-1250 је 17.000дин…зашта год да се ухватиш за ваздушара је чиними се све скупље… 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 15691 Napisano Sreda u 21:36 Drug član, 1892 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan A jel može da se ubudži na vazdušara kardan od vodenjaka, koji je jeftiniji?! On beše ima đuntu sa sitnim nutom... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4665 Napisano Sreda u 21:43 Ne silazi, 6881 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ma kvalitetno se reparira od vazdušnjaka za 100 i kusur e, samo da ga nije pojela korozija. To vratilo je neuporedivo boljeg liva nego nego dosadašnja od vodenjaka, ali nisu večita, kad mu uđe voda i bude dugo unutra, pojedu se nutovi. Voda se javlja kad pukne prednja manžetna, a većinom što je nastala neka moda da se kardani podmazuju i ljudi se sami odlučuju, od 5 zadnjih manžetni 4 zatičem da nisu pravilno spakovane, uđe voda i ćao. Zato treba izbušiti rupicu na kućištu. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2532 Napisano Sreda u 21:43 Drug član, 923 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan pre 4 minuta, bajker71 je napisao: A jel može da se ubudži na vazdušara kardan od vodenjaka, koji je jeftiniji?! On beše ima đuntu sa sitnim nutom... мислим да не може. На ваздушара мислим да је кардан кован (нисам 100%) а за водењака да је ливен. Некако су ми зуби на ваздушару доста дубљи, и сам кардан ми делује доста квалитетније 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 3080 Napisano Sreda u 22:14 (promenjeno) Andragog, 5622 postova Lokacija: On off road Motocikl: MV AGUSTA 1000 EXC450 Prijavi odgovor kao problematičan Brate, ja sam Mercedes majstor nekad bio i pitam se, kada je kardan auta bio bez vode. Nikada nikakvog održavanja na 500 000km i niko se ne pita šta mu je, da li je podmazan itd. samo gura dalje. A ovaj kardan od GSa oklopljen, sa manžetnama i smeta mu malo vode. Ovaj nosi motor od 300kg a na autu gura minimum 1700kg. Jednostavno smejurija, BMW kvalitet i rešenje kardana nula !!!! Promenio Sreda u 22:18 član srbac 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4665 Napisano Sreda u 23:27 Ne silazi, 6881 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ne može da se poredi dugačak kardan i koji ne radi, tj. ne izdužuje se i ne skraćuje, zatim radi skoro pravolinijski a ne pod nekim uglom. Takođe je kardan na autu većeg gabarita, sa velikim ležajevima a kod motora je sve to nekako minijaturno. Način voženja auta je praktično prenežan u odnosu na motor. Sam kardanski sklop nije sam po sebi toliko loš, već ruke, ko što rekoh, em se ne čita uputsvo, em se ne koristi adekvatno mazivo i što je možda najpogubnije ne umeju ljudi da nameste pravilno manžetne koje puštaju posle vodu. Sinoć me pita neki kolega jeli moguće zameniti prednju manžetni bez rastavljanja kućišta kod vazdušnjaka, nije, ali ima na yt klip koji prvi izbaci pretraga gde se prikazuje da može, može al slučajno. Takođe svi tuku čekićem vratilo i tako mu zapečate sudbinu. Naravno, konstruktivno bi za te pare trebalo da bude vratilo drugojačije konstruisano, sa duplim krstacima, ima jedan australijski za R11xx, taj nikad nema da crkne. A inače je kardan kod tih modela neuporedivo bolji, dvodelan je, ali se pri neukom servisiranju mašila faza i dolazilo je do loma, znači zbog ruku, pa su uradili iz jednog dela, ali kom crkava pretežno prednji krstak, razlog je po meni pre svega u lošoj podmazanosti i naravno konstruktivna predodređenost. Praktično se veliki broj kvarova dešava zbog ruku. Kad sam se već upustio u priču. Dok BMW nije skroz eliminisao Castrol iz svojih kataloških brojeva, za podmazivanje vratila je pod fabričkim brojem bio Castrol u spreju, ne mast, njega sumnjam da koristi iko, koštao je 40e, zatim niko ne čita uputsvo za tu pastu kako se koristi. Na američkom advrideru se upšte nije spominjao Castrol čak i kad je bio uvršten pod fabričkim mazivim, već se trpala jedna Hondina moly retka mast koja ipak nije adekvatna. Ceo svet prati taj forum i odatle potiče mnogo mehanike i onda naravno i posledice. Sada je oficijelna mast totalni promašaj, svojevremeno je pisalo da je za male vrtnje, kao što su kugle spona, BMW kardan je ekstremno zahtevan po tom pitanju jer non stop radi kako se vešanje pomera gore dole, pandam mu je propela američkog Apač helikoptera, da neko namaže propelu ovom što se sad propisuje, mislim da bi popio ludačku košulju il Alkatraz. Da se razumemo, nije BMW cvećka, sad na R1300 je kardan smehotres, taj što ga je projektovao bi kod mene ponavljao, ali po mom priličnom stažu je velika većina kvarova posledica ruku. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 3080 Napisano Sreda u 23:33 (promenjeno) Andragog, 5622 postova Lokacija: On off road Motocikl: MV AGUSTA 1000 EXC450 Prijavi odgovor kao problematičan Odustajem cim vidim dugacak tekst. Pricaom sam o vodi i tome sto kod GSa zardja kardan a motor se po vodi vozi svake prestupne godine.. I auto mrda tockove 20cm a i menjac na autu skace 3-4cm. Mercedesov kardan isto ima malecke krstake. Kvalitet tog GS kardana od helikoptera je nula, to tvrdim, laku noć želim Promenio Sreda u 23:39 član srbac Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4665 Napisano Sreda u 23:46 (promenjeno) Ne silazi, 6881 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Da li se vratilo izdužuje i skraćuje kod auta? Kardan od BMW je zahtevan za podmazivanje kao što je propela helikoptera, to je suština problematike. Uđe voda u kućište od običnog pranja, moda je da se peru motori na žeton i puška je ubaci samo tako ako manžetne ne dihtuju. Promenio Sreda u 23:49 član đunta 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 3080 Napisano juče u 00:02 Andragog, 5622 postova Lokacija: On off road Motocikl: MV AGUSTA 1000 EXC450 Prijavi odgovor kao problematičan Da Mercedesov radi, ima isto sitne zupce, a u vodi i soli je cele zime godinama a ne zarđa 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4665 Napisano pre 23 sati Ne silazi, 6881 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Mečka je mečka, ali sigurno nema toliko oscilovanje kao na motoru, niti radi pod tolikim uglovima. Kad govorim o vodi, kućište bude delom puno i vratilo pliva, to nije isto kvašenju od kiše i snega sa kolovoza. Ali se slažem da vratilo kod BMWa R1200 bi moralo da bude bolje, pogotovu kod vodenjaka, ali umesto toga, fabrika se opredelila da kompenzuje besplatnim vratilom sa zamenom na svakih 60k, a sada i skinula cenu da to više nije neki trošak. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rider000 2411 Napisano pre 18 sati Drug član, 1642 postova Lokacija: Zapadna Bačka Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24------------------------- Prijavi odgovor kao problematičan Meni kao laiku to dvoje vec nekako nisu za uporedjivanje. Kardan u E220 i na motoru. Svi znamo kako se vozi motor, tu je obrtni momenat mnogo da kazem agresivniji, viljuska se pomera znaci oscilira, nije fiksan kao na autu. Pritom sto Djunta kaze sama velicina jednog i drugog. E sad ne znam kako japanci stoje sa kardanima... Na kraju krajeva ta cifra od oko 200eur za popravku uopste nije strasna. Pa to je maltene set lanca i lancanika. Da li i 1200 podleze toj goodwill garanciji sto se kardana tice? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 9323 Napisano pre 17 sati Ne silazi, 2516 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan pre 8 minuta, Rider000 je napisao: E sad ne znam kako japanci stoje sa kardanima... Hondin je bzv...razloka se ...vfr ima milion i jedan opoziv... Fora je sto i tako razlokani rade i mogu da traju godinama .. Probao nekoliko , i svi imaju taj tup-tup udarac kad npr ides drugom brzinom na konstatno malom gasu ... Suzuki je jedini motor koji nikad nisam imao , niti znam ista.. Kardan na kawi je savrsenstvo ..zaboravio sam , imaju neku foru , neki sistem ...oni su ozbiljni igraci u tom polju... Vozi se bukvalno kao auto , takav osecaj pri promeni brzine 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bratislav 1973 763 Napisano pre 14 sati Zainteresovan, 530 postova Lokacija: Sremcica-Beograd Motocikl: ex Yamaha BT 1100 Bulldog ex V-Strom 650 XT ex Suzuki V-Strom 1050XT now BMW R1250GSA Prijavi odgovor kao problematičan 16 hours ago, ProMaster said: Čovek koji je glavu izgubio zbog sitnog zvuka koji napravi kofer preko neravnina i koji je na kraju preko pola sveta poručio originalnu ploču za Kawasaki. Čovek koji je VFR1200 prodao zbog retardiranog zvuka agregata. Čovek koji je zbog kuckanja naočara za sunce u kaseti doživeo umalo nervni slom i prodao auto. Taj čovek kupuje boxer agregat Dobro, nije baš čovek.... Ali.... @Darko Mihajlovic ovakav opis je samo za sektase BMW sekcije , @ProMaster nisam znao da je Darko vec spreman za boxer kupovinu 1 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...