Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Ne silazi, 6971 postova
  • Motocikl: đački pešački
pre 6 minuta, Alekre je napisao:

Lukoil takođe ima jako kvalitetno bazno ulje. Steva tako kaže. Uglavnom, super je sve za sada dok motocikli ne pređu na ona 0W20 ulja i sl. Stvarno mi nije jasno kako takvo ulje može da izdrži termičke napore.

Ima i 0w8 recimo. Skoro sam pogledao šta kaže neka asocijacija  američkih mehaničara, ta retka ulja krate životni vek agregata i predlažu gusta ulja. 

Promenio član đunta

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 2812 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
pre 15 minuta, Alekre je napisao:

ona 0W20 ulja i sl. Stvarno mi nije jasno kako takvo ulje može da izdrži termičke napore.

u auto mi ide to 0-20 ulje.

prenerazio sam se kad sam prvi put radio mali servis.

ali, sve ima svoje zasto 

• Integrisan, 8714 postova
  • Motocikl: TDM 900

Pa ima. To ulje se lakše pumpa, motor manje gubi snage, ceo sklop motora ima baš male tolerancije. Ne znam... Pogledaj napolju ima 40 stepeni, još spičiš auto 130-150 uz brdo a ulje 0W20... Mazda je još i dobra, mislim na Skyactiv benzin.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 602 postova
  • Motocikl: ZZR 1400
Pre sat vremena, boza_kg je napisao:

Evo šta kaže ChatGPT, na pr:

"Kratak odgovor: ne, FUCHS SE nema svoju rafineriju sirove nafte niti proizvodi bazna ulja od sirove nafte.

Ono što FUCHS radi je nešto drugo:

• Kupuje bazna ulja (Group I, II, III, PAO, estere i druge specijalne baze) od velikih proizvođača poput Shella, ExxonMobila, Chevrona, Nestea, SK Enmova i drugih (tačni dobavljači zavise od regiona i proizvoda).
  • U svojim fabrikama širom sveta razvija formulacije i proizvodi gotova maziva – dodaje pakete aditiva, meša, kontroliše kvalitet i puni u ambalažu. Ima više desetina proizvodnih pogona, ali to nisu rafinerije.

Hvala za ovo, posto sam zbog ove i one Fuchs teme i sam poverovao da imaju svoju rafineriju, nisu "muckaonica" itd. Zapravo samo imamo jedno 500 postova koji to tvrde, a nisu tacni.

Jos da nam neko objasni da mogu i da se falsifikuju kao i sva ostala ulja pa da se razbije mit o ovom svemirskom ulju.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 5265 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
pre 35 minuta, Alekre je napisao:

Pogledaj napolju ima 40 stepeni, još spičiš auto 130-150 uz brdo a ulje 0W20...

Pa nije ulju radna temperatura 20 ili 40 stepeni, nego oko 100. Pitanje je samo koliko je viskozno na tim temperaturama, postoje tehničke specifikacije za svako ulje jelte, što se može pogledati. Proizvođač sigurno već ima dobre razloge za takvu specifikaciju, uglavnom je to zbog Euro normi, zarad manje izduvnih gasova, manje zagrevanja, ali i proizvodna tehnologija je napredovala. 

• IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 1065 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000 + Triumph Bonneville America 800
On 7/25/2026 at 4:19 PM, đunta said:

BMW R1150 umeju da troše ulja više od ostalih boksera, a svi bokseri troše jer se ostavljaju na ćopavu. Interval od 5k je mali, svi bokseri pod mojom jurisdikcijom se voze punih 10k, nekad se omakne i više, svi na Silkolenu, nema potrebe kratiti interval.

I, ne postoji agregat koji ne troši ulje, umereno naravno, ako ne troši, nešto nije u redu.

Druze ,apsolutno uvazavam tvoja misljenja osim ovog da svi motori trose ulja.poslednji sa kojim sam presao malo vecu kilometrazu Honda ST 1100panevropa opovrgava tu teoriju ,Afrika RD04 takodje. Sa Afrikom sam presao oko 60000km  tada sam trosio Motoreks 10w40 i menjao na 7-8000 km

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 526 postova
  • Motocikl: Adventure sports 750

Te motore što si naveo su pravljeni da traju a ne troše ulje... Nova honda cb 1000r potroši od zamene do zamene sve što ima u karteru . 

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3295 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Svaki motor sa unutrašnjim sagorevanjem konstrukcijski troši ulje. To može da bude i vrlo mala količina, maltene neprimetna, nema potrebe za dolivanjem i proveravanjem. Ali troši. U teoriji - agregat koji uopšte ne troši ulje vrlo brzo bi zaribao. 

• Podržavam 1

• Drug član, 1093 postova
  • Motocikl: YZF R1

Ponovo ćemo se vratiti na izlizanu temu troši/ne troši.. Kad kaže ne troši nikako, 90% ljudi misli ne troši da se primjeti, a pogotovu ne da se mora dosipati.. Mislim jasno je to da se neka količina mora izgubiti, jbg kamen napolju oguli vjetar posle dovoljno vremena a da neće ulje u SUS motoru kalirati..

• Sviđa mi se 1

pre 53 minuta, živke je napisao:

Svaki motor sa unutrašnjim sagorevanjem konstrukcijski troši ulje. To može da bude i vrlo mala količina, maltene neprimetna, nema potrebe za dolivanjem i proveravanjem. Ali troši. U teoriji - agregat koji uopšte ne troši ulje vrlo brzo bi zaribao. 

Evo, kolega jasno odgovorio.

• Vozim motor, nisam BAJKER, 3005 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R Performance Sport

Imam jedno pitanje za poznavaoce materije...eksperimentisao bih malo sa viskozitetom ulja (ne sa brendom) konkretno samo u vezi Silkolene Pro 4, vozim 10/50 uvek i nemam nikakvih problema ali bih probao ili 10/60 ili 15/50 pa se dvoumim...

Znam, recicete, ako dobro radi, ne menjaj ali ja bih malo da promenim...

• Drug član, 1545 postova
  • Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08
pre 12 minuta, BokyBoy je napisao:

Imam jedno pitanje za poznavaoce materije...eksperimentisao bih malo sa viskozitetom ulja (ne sa brendom) konkretno samo u vezi Silkolene Pro 4, vozim 10/50 uvek i nemam nikakvih problema ali bih probao ili 10/60 ili 15/50 pa se dvoumim...

Znam, recicete, ako dobro radi, ne menjaj ali ja bih malo da promenim...

I ja planiram 10w50 da sunem na sledeću zamenu, čini mi se da je malo bučniji kad zagreje. Non stop cimam muža da ga sluša, kaže da mu nije ništa, pokretni delovi i treba da se čuju, ali po njegovoj proceni ništa alarmantno, eventualno da se u nekom narednom periodu provere razvodni lanac i ventili, preventivno.

Pre 10-ak godina kad sam još vozila skuter, uzmuvam se da zamenimo ulje, a bila nedelja. Pošalje me brat na pumpu, ja uzmem Nisotec, posle toga se malo razveckao motor, moguće da bi prestao da smo sipali ulje koje je do tad sipano. Sve u svemu, radio je normalno, ali je motor bio malo bučniji. Posle toga sam položila za B, slabo sam ga i vozila, batalila dva točka sve do pre 5 godina, od tad se znamo ovde...😁

• Sviđa mi se 1

• Aktivirao se na času, 3291 postova
  • Motocikl: KTM 1290 Adv-S
17 minutes ago, BokyBoy said:

ali bih probao ili 10/60 ili 15/50 pa se dvoumim...

U 14-icu ne bih nikad sipao bilo šta /60 osim ako je život u pitanju. Kawe generalno nemaju potrebu za gušćim uljima, osim ako nemaju problem. 15/50 može da izgura malo više km od 10/50 koji sad sipaš, ako je to cilj eksperimenta, ali po mom skromnom saznanju, SVI proizvođači stavljaju svoj najjači proizvod u 10/50 gradaciju, zato što je jako zahtevna. 10/60 je gradacija potpuno besmislena za civilnu svakodnevnu upotrebu, osim ako nije fabrička preporuka, što za 14-icu nije ni blizu.

• Hvala 1

• Integrisan, 7962 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Neki zvekecu novi, neki jako malo, neki vise itd... Ja bih isto u buducnosti proverio lanac i spaner ali cisto eto da proverim pa sam miran godinama...

Promenio član Motorcyclist
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1545 postova
  • Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08
pre 2 minuta, Motorcyclist je napisao:

Neki zvekecu novi, neki jako malo, neki vise itd... Ja bih isto u buducnosti proverio lanac i spaner ali cisto eto da proverim pa sam miran godinama...

Ja navikla kod Honde se čuje samo rad i uljna pumpa vijuvijuviju... 😄

Sad imam osećaj kao da se sve raspada, a ono sve ok. 🤔

5 minutes ago, Alexandra995 said:

Ja navikla kod Honde se čuje samo rad i uljna pumpa vijuvijuviju... 😄

Sad imam osećaj kao da se sve raspada, a ono sve ok. 🤔

Da to fijukanje kod Honde je karakteristicno. :)
Ja kada sam godinu dana gledao GSR ili Fazer, rekli su mi na GSR grupi, ako ti ne smeta malo cangrljanja kupuj :D 

• Sviđa mi se 1

Oglasio se MOTO-BIKE

WWW.FACEBOOK.COM

Moto-Bike, Kac. 22,126 likes · 484 talking about this · 173 were here. Moto-Bike Kać - uvoz i distribucija rezervnih delova i prateće opreme za Skutere, Motocikle, Mini motore, Baštenski...

• Sviđa mi se 2

• Vozim motor, nisam BAJKER, 3005 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R Performance Sport
pre 27 minuta, Dexterr je napisao:

U 14-icu ne bih nikad sipao bilo šta /60 osim ako je život u pitanju. Kawe generalno nemaju potrebu za gušćim uljima, osim ako nemaju problem. 15/50 može da izgura malo više km od 10/50 koji sad sipaš, ako je to cilj eksperimenta, ali po mom skromnom saznanju, SVI proizvođači stavljaju svoj najjači proizvod u 10/50 gradaciju, zato što je jako zahtevna. 10/60 je gradacija potpuno besmislena za civilnu svakodnevnu upotrebu, osim ako nije fabrička preporuka, što za 14-icu nije ni blizu.

E, takav mi odgovor treba.. Hvala.

IMG-20260727-105420.jpg

@Alexandra995 šalji filter, KN303, jos 500 km do trece zamene ove sezone...a tek je Jul ...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Pre sat vremena, Dexterr je napisao:

10/60 je gradacija potpuno besmislena za civilnu svakodnevnu upotrebu, osim ako nije fabrička

U sve BMW R vodenjake sam sipao Silkolene Pro 4 10w50, kad se pojavio jesenas u 10w60, sipano je u prvi motor i dobar rezultat, sad već u svaki, još bolje radi i agregat i šaltanje. Fabrički je 5w40.

• Sviđa mi se 1

• Aktivirao se na času, 3291 postova
  • Motocikl: KTM 1290 Adv-S

Ne sporim ni učinak, niti rezultat. Odgovor je quote vlasniku Kawasakija za njegov model i pretpostavljen način upotrebe. Ako čovek ide često na stazu, možda će neko drugo ulje dati bolji rezultat. Ako je isključivo na stazi, opet neko treće ulje... Lično ne bih sipao bilo kakvu 60-icu u bilo koji svoj motocikl, jer je bilo dokumentovanih problema u prošlosti (Castrol) pa je za civilnu upotrebu preporučeni gornji limit - 50. I bez toga, 60-ica me asocira na extremne temperature, kilometre, potrebe i upotrebe, što većina nas realno nema u tom obimu dovoljno da MENI lično opravda sipanje iste u moderan agregat novijeg datuma i male kilometraže, pogotovu ne svih 10-12 meseci u godini. S druge strane, ja NE servisiram BMW R vodenjake i NE savetujem ništa vlasnike istih, stav je bio vezan isključivo za ZZR-1400.

P.S. Ako nekog i dalje svrbi zašto (ne)bi trebalo sipati -60 u civilne agregate 21-og veka, možemo lagano i mekano da elaboriramo u diskusiji podmazanoj ćevapima...🍗

Slažem se, u sve, da kažem normalne agregate, 50 je plafon. Dok sam radio ulja, Pro 4 10w50 sam masovno predlagao i svi bili zadovoljni bez obzira šta je bilo pre.

A ima jedan Shell 10w60, razgovarao sam sa drifterima, on im se pokazao ekstra za te iberture. Tad Silkolen nije radio 10w 60.

Pre 2 sati, Motorcyclist je napisao:

Oglasio se MOTO-BIKE

WWW.FACEBOOK.COM

Moto-Bike, Kac. 22,126 likes · 484 talking about this · 173 were here. Moto-Bike Kać - uvoz i distribucija rezervnih delova i prateće opreme za Skutere, Motocikle, Mini motore, Baštenski...

Hvala za link. Napisah kratku objavu, ne koristim Ipone proizvode, već niz drugih potrepština koje su apsolutno vrhunskog kvaliteta. Imaju tolki asortiman, da njih nema pola Srbije ne bi vozila i koristila što šta, pola majstora ne bi moglo da radi, a većina na KP ne bi imala šta da oglašava. Popravih kosilicu skoro, da nije njih, morao bi da je bacim. Vrlo lep odnos prema klijentima, bez obzira jel mali ili veliki. Firma za veliko poštovanje po svemu.

Ulja se falsifikuju od kad postoje. Bila je priča u ovoj temi pre više godina, objavljena je sad objava na fejsu, to je taj link, Gosn Expandable je dodatno iskomentarisao.

WWW.AUTOMOTORBLOG.COM

<!-- wp:heading --> Mother Russia is the Eastern...

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3976 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb

Za moto bike samo reči hvale. 

Barem ja što sam kupovao kod njih, uvek su mi sve pomogli.

Momci u Kaću su ljubazni i cimaju se da pomognu (birao sam kormane za više motora, daj da vidim ovaj, daj da vidim onaj, cimam i smaram, dečko razume da nije lako zbog ugla i plastika...). 

Pre koji dan sam kupio crevo i bezveze oprugu za ćopavu, i tu se potrudio da mi nađe koja mi paše i da je najsličnija. 

I delove za trimer u njihovoj drugoj radnji, i taj čovek takođe, sve najlepše i najkultutnije, sve mi pomogao. 

Ova objava što si okačio, govori da su ozbiljni i verujem u to što su napisali. 

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja