abarth_maniac 6040 Napisano Jul 29, 2023 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ajd da ti malo pomognem, mada ja ne umem da sazmem nego uvek nesto palamudim... jos sam masinac, i serviser. Imam jos prideva za sebe, ako napisem banovace me a da sam sam kriv. Nivo kocione tecnosti u posudi se smanjuje kako se plocice trose. Jer je zapremina iza klipa veca, logicno. Zato postoji ona guma ispod poklopca, da se deformise kako nivo tecnosti opada ili raste. Kad si stisnuo klipove nazad u 0 polozaj, vratio si ulje u posudu. Stisnuo si klip na drugoj strani, ali boca puna, nema ulje gde da se vrati, sem da gura druge klipove. Izguralo onaj klip koji ima najmanji otpor. kad je ispao, kociona tecnost iscurela a umesto nje dosao vazduh. kad si vratio klip, vazduh ostao. Taj vazduh mora da se izbaci. Nekad ide lagano, a nekad je potrebno iskustvo, znanje i malo "majstorluka" . Srecno! Ako bude ovo drugo, pitaj slobodno. 4 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22894 Napisano Jul 29, 2023 Integrisan, 9738 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan ... da se na abartha nadovezem, nije direktno vezano za kolegu koji pitanje postavlja ali tu smo Kvalitetno odradjen posao nisu samo usijani klipovi (onoliko koliko se vide spolja i nove plocice), ta higijena spolja jeste bitna ali kada je vec klip izleteo valja povaditi i ostale. Da se kljesta iznutra operu (uvek iza klipova bude mulj, slabo ko to odrzava, a mulj se sabija, cini kocnicu "sundjerastom"), proveri stanje gumica. Sve kada je oprano i cisto, klizne povrsine premazemo slojem kocione tecnosti i polako, ravno vracamo klipove, skroz do kraja (tako izguramo vecu zapreminu vazduha pa se lakse puni sistem). Dalje, gore na kocionom cilindru, raskacimo rucicu, skinemo prasinar gumu i ispod nas, u dnu rupe saceka zeger osigurac, skinemo njega pa izvucemo kocioni klip. Radnja kao predjasnja, sve se ocisti, pregleda (po potrebi zameni), klizne povrsine namazu kocionom tecnoscu i vracamo nazad. Na klizne delove samih kljesta, mesta gde "plivaju" (koja su tog tipa), na pin rucice/poluge naneti u tankom sloju mast, licno, koristim "Liqui Moly LM 47". Creva se ociste, pregledaju, na holendere nove podloske i sve je spremno za punjenje sistema. (Ne prepunjavati lonce!) E to je odradjena kocnica i sve radi kako treba, cesto vidjam motore kojima plocice unose odredjeni "drag", pa jos ako sa jedne strane vise stipkaju disk (a bez da se kocnica stisne) u tu stranu i motor "vuce", mora mu se guvernalom kontrirati a ta radnja zamara, svasta nesto, oduzio bih mnogo 3 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
the_doctor 8698 Napisano Jul 29, 2023 (promenjeno) Drug član, 894 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R1200 GS - 2006 K25 Prijavi odgovor kao problematičan I treća bitna stvar, da se i ja nadovežem, nakon što sve odradiš nemoj suditi da li dobro ili loše koči sve dok ne predješ odredjen broj kilometara koji je potreban da se nove pločice usklade sa starim diskom i njegovim "reljefom". Dok ne nalegnu kako mi u narodu to kažemo. Promenio Jul 29, 2023 član the_doctor 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojanh 142 Napisano Jul 29, 2023 Svrati ponekad, 332 postova Lokacija: Šid Prijavi odgovor kao problematičan Sve ovo sto je NFS naveo, detaljno ciscenje, sam nekad radio na GSXR 600, to cu isto na zimu i na GSXR 1000, cisto da budem mirne glave. Jedino mi nije jasno kad se sipa novo ulje u posudu, kako ga na brzinu naterati da ide dole kroz crevo ? Ja to obicno pustim da ide prirodnim padom, pa citava procedura ume da potraje i par sati...ima li neki brzi nacin ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22894 Napisano Jul 29, 2023 Integrisan, 9738 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Za kucne potrebe spric iz apoteke (onaj od 50ml) i parce creva za akvaristiku, ne duze od 2 cm (spljosti se od vakuma). Ako je dvoje kljesta, ona na koja ne povlacis sisica je zavijena! Kada tecnost povuces, zavijes ta i prebacis se na drugu stranu. Ja sam davno sebi napravio od frizider motora, iz njega crevo u posudu, iz posude na kljesta... I ta skalamerija izadje bas jeftino. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SkoMy 660 Napisano Jul 30, 2023 Zainteresovan, 447 postova Lokacija: Aleksinac Motocikl: BMW S1000R '15 Prijavi odgovor kao problematičan Drugari hvala vam svima na pomoći i izdvojenom vremenu a posebno @abarth_maniac koji mi je detaljno i na meni poznatom "laičkom" jeziku objasnio šta se desilo i šta je dovelo do isticanja ulja. Pretpostavio sam da je pritisak ulja doveo do izbacivanja klipa, ali nedovoljno poznajem materiju pa me nije bilo sramota da pitam i naučim. Jebiga, pametan uči na tuđim a mi drugi na svojim greškama, ali dobro, na moju sreću nisam napravio veliku štetu. Kočiona tečnost je već i onako stara par godina, tako da ću sada da iskoristim priliku da istu promenim. Ako i tu sada ne zabrljam nešto i opet zaserem. Ako vidite plavi motor i nekog lika koji patikama pokušava da zaustavi isti, da znate da sam ja Šalu na stranu, još jedno pitanje vezano za konkretno moj slučaj, nadam se da nisam dosadan. Sada mi je potpuno jasno šta se dogodilo, zašto je klip ispao i zašto je kočnica sada "meka". Ostaje mi još samo nedoumica šta sam trebao drugačije? Pretpostavljam da sam trebao da kontrolišem nivo ulja u posudi ili da "višak" ulja koji je nastao vraćanjem klipova na "0" ispustim na onu sisicu za ispuštanje? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Avgust 1, 2023 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan On 30. 7. 2023. at 12:29, SkoMy je napisao: Drugari hvala vam svima na pomoći i izdvojenom vremenu a posebno @abarth_maniac koji mi je detaljno i na meni poznatom "laičkom" jeziku objasnio šta se desilo i šta je dovelo do isticanja ulja. Pretpostavio sam da je pritisak ulja doveo do izbacivanja klipa, ali nedovoljno poznajem materiju pa me nije bilo sramota da pitam i naučim. Jebiga, pametan uči na tuđim a mi drugi na svojim greškama, ali dobro, na moju sreću nisam napravio veliku štetu. Kočiona tečnost je već i onako stara par godina, tako da ću sada da iskoristim priliku da istu promenim. Ako i tu sada ne zabrljam nešto i opet zaserem. Ako vidite plavi motor i nekog lika koji patikama pokušava da zaustavi isti, da znate da sam ja Šalu na stranu, još jedno pitanje vezano za konkretno moj slučaj, nadam se da nisam dosadan. Sada mi je potpuno jasno šta se dogodilo, zašto je klip ispao i zašto je kočnica sada "meka". Ostaje mi još samo nedoumica šta sam trebao drugačije? Pretpostavljam da sam trebao da kontrolišem nivo ulja u posudi ili da "višak" ulja koji je nastao vraćanjem klipova na "0" ispustim na onu sisicu za ispuštanje? Ovaj postupak je malo "komplikovan" ako ga radis bez iskustva. Ako ne repariram kljesta pustim klipove da izadju, ali ih uvek " ogranicim" tako sto stavim plasticnu blokadu. Svim klipovima dozvolim da izadju, ali do blokade. Operem kljesta i klipove, vratim klipove pa predjem na drugu stranu. Radim jednu pa drugu stranu ako su 2 diska. S tim da uvek kad vratim klipove na 0 izvucem stari a sipam novi dot. Kad zavrsim pranje i vracanje klipova, sav dot izvucem spricom, sipam novi, proguram kroz sistem i ozracim sistem. Nije nuklearna fizika ali opet kazem, mnogo je lakse kad uradis 200-300 motocikala nego prvi put. Ali i prvi put mozes sam ako si pdantan, smiren i spreman da traje. Mozes uvek da pitas za savet. Bar ovde se trudimo da pomognemo koliko god mozemo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Avgust 1, 2023 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan I naravno, sve sto su @N.F.S. i @the_doctor napisali je apsolutno tacno. S tim da servis kocionih kljesta trazi malo vise od onoh sto sam napisao iznad. Ako si soreman da radis sam, cimnes, ja ti posaljem setove za reparaciju, nazoves na video poziv i odradis sam. Ako nesto zeznes, ili fali alata, resicemo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SkoMy 660 Napisano Avgust 9, 2023 Zainteresovan, 447 postova Lokacija: Aleksinac Motocikl: BMW S1000R '15 Prijavi odgovor kao problematičan @abarth_maniac Hvala na još jednom pojašnjenju! Nije me bilo par dana na foruma jer sam bio u velikoj gužvi a i upetljao sam se sa ovim kočnicama do bola. Naime, nakon mog poslednjeg posta zadnjih par dana sam na motoru uradio sledeće.. Posle uspešne montaže prednjih pločica, promenio sam kočionu tečnost u prednjim kočnicama i ozračio ceo sistem (s obzirom da sam radio prvi put bilo je i lakše nego što sam mislio). Rezultat je da se prednji točak na štenderu lepo okreće, bez ikakvih čudnih zvukova ili kačenja. U vožnji disk se ne greje a motor lepo koči prednjom kočnicom. Dakle prednja kočnica uspešno završena. Posle prednje sam prešao na zadnju kočnicu i tu se ujebao da izvinite fes. Promena pločica je više-manje kao i napred bila jednostavna ali sam odmah prilikom montaže video da za razliku od prednjih klipova, klip koji se nalazi u zadnjim kleštima baš teško ide (na prednjim kleštima klipove sam prstima uspevao da pomeram i potisnem dok na zadnjim kleštima to šanse nije bilo). Okej, ajde izvukao sam ga što više napolje vodeći računa da ne ispadne, break cleanerom i četkicom pokušao da očistim. Nakon što sam očistio klip i ostatak klešta, pokušam klip da gurnem u svoje ležište ali pošto je bilo jako teško da to uradim prstima to sam izveo drvenom dasčicom vodeći računa da ne oštetim klip. Nakon što sam ga potisnuo skroz unutra, sipam novu kočionu tečnost u zadnju kočnicu, ozračim ceo sistem i sve sklopim. Odmah nakon sklapanja sam primetio da se zadnji točak relativno teško okreće i već tada sam znao da neće da bude kako treba. Odem u kratku vožnju i rezultat je katastrofalan.. Prednja kočnica odlična, zadnje kočnice bukvalno nema a na sve to disk se nerealno greje. Vratim se kući, rekoh okej, ajde sutra preko dana ću sve da rasklopim i detaljno očistim. Tako je i bilo, izbacim klip skroz van ležišta koristeći pritisak ulja, očistim detaljno ceo klip, očistim ležište klipa, prekontrolišem celo ležište i klip kojom prilikom nisam uočio nikakva oštećenja (pritom moram da kažem da ni sa donje strane klipa ni u samom ležištu nije bilo skoro nikakve prljavštine, niti nekih naslaga ili taloga kakve sam viđao ovde na forumu kod zaprljanih klešta i klipova). Nakon što sam sve detaljno očistio koliko sam znao i mogao, vratim klip na svoje mesto, sipam novu kočionu tečnost po drugi put, opet ozračim ceo sistem, nabacim nove pločice i rezultat je tada bio sledeći.. Klip je i dalje išao malo teže (mogao je prstima da se pomera ali sam sve palčeve polomio gurajući ga) a polugicom je išao bez problema. Nakon montaže točak se na štenderu lepo okreće, bez čudnih zvukova ili škripanja. Odem u vožnju motor lepo koči ali disk se i dalje greje nerealno. Opet dođem kući, uzmem klip jedno pola sata gore-dole potiskujem misleći da će malo da se "razradi" ali nije. Iznerviram se, skinem klip po drugi put, demontiram cela kočiona klešta i eno ih sada u garaži. Sa ćaletom sam pola sata pokušavao da skapiram i stvarno mi nije jasno.. Kapiram da se disk greje zato što klip neće da se "lagano" kreće po svom ležištu. Ali zašto neće, šta ga "koči"? Ako sam ga skinuo, detaljno očistio, očistio njegovo ležište, prekontrolisao i zaključio da na njemu nema vidljivih oštećenja, da u ležištu nema oštećenja, da gumice ne izgledaju iskidano ili pocepano šta sprečava klip da se nesmetano kreće po svom ležištu? Dodao bih da se točak prilikom zadnje montaže okretao normalno, da ga pločice ili disk nisu kočile, da nije bilo čudnih zvukova ili pištanja i čak da je motor u vožnji sasvim lepo kočio zadnjom ali da se na sve to disk nerealno grejao. 3km vozim bez da pipnem zadnju, siđem rukom pipnem zadnji disk a on vreo. Za kraj pošto više nisam znao šta da probam, vratio sam čak i stare pločice jer sam se utripovao da su možda nove pločice predebele, opet je bilo isto.. Disk se nerealno grejao. Nisam pametan, stvarno ne znam više šta da mu radim. Jedino što mi pada na pamet je da su zadnja klešta zrela za reparaciju. P.S Post je veoma drugačak, ali nisam znao kako kraće da objasnim problem koji imam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Žaksi 8502 Napisano Avgust 9, 2023 Ne silazi, 2191 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Da nisi možda prepunio posudu za ulje,pa kada zatvoriš sve, ulje nema mesta da se vrati.Pod uslovom da je sve čisto.Ako je sve radilo pre čišćenja,onda može da se javi i da crevo pušta samo u jednom pravcu ulje.Sada gledano može svašta da bude. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SkoMy 660 Napisano Avgust 9, 2023 Zainteresovan, 447 postova Lokacija: Aleksinac Motocikl: BMW S1000R '15 Prijavi odgovor kao problematičan pre 17 minuta, gebee&co je napisao: Da nisi možda prepunio posudu za ulje,pa kada zatvoriš sve, ulje nema mesta da se vrati.Pod uslovom da je sve čisto.Ako je sve radilo pre čišćenja,onda može da se javi i da crevo pušta samo u jednom pravcu ulje.Sada gledano može svašta da bude. Nisam sigurno prepunio posudu. Posudu za ulje sam oba puta kada sam menjao tečnost proveravao. Kada se klip nalazi skroz u 0 položaju (potisnut do kraja u svom ležištu) nivo ulja je na nekih 90-95% ali svakako tik ispod nivoa za maksimum. Kada klip izađe u položaj u kojem potiskuje nove pločice tada mi je tečnost na nekih 80% i definitivno ispod maksimuma. Što se tiče creva, čitao sam o tom problemu, ali kako ja mogu da proverim da li crevo pušta u oba ili jednom pravcu? Kao što si i pomenuo problem jeste što ja sada više ne znam da li je grejanje diska počelo sada nakon zamene pločica i čišćenja ili to traje već neko vreme ali ćale (koji vozi taj motor) to nije ni primetio. Jer na zadnjem montiranju kada sam sve očistio i po drugi put ozračio sistem i sipao novu kočionu tečnost, točak se na štenderu stvarno lepo okretao, ništa ga nije kočilo, nije se čulo nikakvo nezdravo grebanje, u vožnji motor je sasvim fino kočio sve od doziranja do blokiranja zadnjeg točka. Bukvalno zadnjih sat, sat ipo vremena na Youtube-u pokušavam da shvatim šta me zeza. Gledao sam malopre jednog lika koji je na Yamahi kao očevoj menjao zadnji disk i stavio identične pločice kao moje.. Njemu se na štenderu osetno više čuje "grebanje" pločica od disk nego meni i čak mu se točak po slobodnoj proceni teže okreće nego meni. A isto je čistio klešta, klip, podmazivao osovinu, šrafove itd. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Žaksi 8502 Napisano Avgust 9, 2023 Ne silazi, 2191 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Crevo mora da se demontira,ili vazduh pod pritiskom ili klasično duvanje i sa jedne i sa druge strane,ako je identična prolaznost onda Ok.Možda je nešto zapelo u glavnom kočionom cilindru,pa je povrat ili popuštanje ulja slabo,ili premali hod same nožice za kočenje pa konstantno pritiska.Kako se ponaša na štenderu,kada zavrtiš točak i pritisneš kočnicu.Ovo su sve pretpostavke,teško ovako da se precizno pomogne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SkoMy 660 Napisano Avgust 9, 2023 Zainteresovan, 447 postova Lokacija: Aleksinac Motocikl: BMW S1000R '15 Prijavi odgovor kao problematičan pre 16 minuta, gebee&co je napisao: Crevo mora da se demontira,ili vazduh pod pritiskom ili klasično duvanje i sa jedne i sa druge strane,ako je identična prolaznost onda Ok.Možda je nešto zapelo u glavnom kočionom cilindru,pa je povrat ili popuštanje ulja slabo,ili premali hod same nožice za kočenje pa konstantno pritiska.Kako se ponaša na štenderu,kada zavrtiš točak i pritisneš kočnicu.Ovo su sve pretpostavke,teško ovako da se precizno pomogne. Razumem da je teško ovako preko tastature. Hvala u svakom slučaju na pomoći. Na štenderu kada pritisnem kočnicu ako je zabodem energično i do kraja istog trenutka ukoči točak i nemoguće ga je pokrenuti rukom dok ne pustim kočnicu. Ako nešto manjim intezitetom pritiskam zaustavlja ga ali ne tako energično.. Ponaša se sasvim normalno u suštini, isto kao i prednji točak. Što se tiče hoda nožice, baš suprotno, imam osećaj da mi je malo veći hod i da više treba da se "nagazi" kočnica. Kao da mi dole malo niže hvata ili sam ja navikao na svoj motor koji ima manji hod pa mi je sada ovaj malo čudan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha. 728 Napisano Avgust 9, 2023 ., 595 postova Motocikl: yamaha xtz 750 super tenere Prijavi odgovor kao problematičan jel poluga zadnje kocnice ima prazan hod? naprskaj wd40 na mehanizam poluge, mozda se poluga ne vraca dovoljno zbog prljavstine, imao sam isti problem (grejanje zadnjeg diska posle zamene plocica + nisam znao da li se grejao pre zamene) i tako ga resio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kele101 39 Napisano Avgust 10, 2023 Svrati ponekad, 188 postova Lokacija: Bac Motocikl: Piaggio X9 180, SV650S Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam napravio ovo cudo za povlacenje ulja kad je sistem skroz prazan, i radi posao 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...