Jump to content

Moto Zajednica

SkoMy

Članovi
  • Broj tema i poruka

    443
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu SkoMy

  • Rođendan 02.12.1996.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Aleksinac
  • Motocikl
    BMW S1000R '15

Poslednji posetioci profila

2721 profile views

SkoMy's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

634

Reputacija u zajednici

  1. Nisu normalni. Yamalube fully syntetic sam pre 2-3 godine sipao u svoju Yamahu R1 a u ćaletovu Yamahu FZ6S semi-syntetic. Tada je sintetika bila 2100 ili 2200 a polusintetika 1500dinara. Cena je bila u rangu Motul-a ili nešto neznatno skuplje, pa sam se vodio logikom ako Yamaha u svoje nove motore sipa Yamalube, sipaću i ja u svoje. Sada su Yamalube polusintetiku oteralali na 2000dinara a sintetiku na 2750dinara. Baš bezobrazno skupo.
  2. Stvar i jeste u tome što ja ne vidim da je nešto drastično skuplje od drugih jer su sva ulja zadnjih godinu-dve dana osetno poskupela. Trenutne cene: 1. Motul 7100 - 2100dinara 2. Motorex power synt - 2300dinara 3. Motul 300V - 2600dinara 4. Yamalube fully syntetic - 2750dinara Ako se ne odlučim za ovo "BMW" ulje, sipaću opet Motorex power synt koji je 2300din, a 100dinara po jednom litru mi stvarno ne igra nikakvu ulogu u odabiru ulja.
  3. Drugari jel sipao neko ova ulja u svoje motocikle? Vidim da je ovo "Ultimate" najskuplje iz njihove ponude a pošto je kao takvo ista cena kao Motorex power synt koji sam sipao na zadnjoj izmeni ulja, nešto me bacilo u razmišljanje da ga probam. Vodim se logikom ako ga BMW prodaje i reklamira kao "svoje" ulje ne bi trebalo da bude loše. Da je skuplje od drugih bilo bi mi jasno da samo zbog BMW grba deru i naplaćuju ulje koje je kao i svako drugo, ali pošto je u istom cenovnom rangu kao i sve kvalitetne sintetike drugih proizvođača, zanima me kako su se pokazala ova ulja u BMW motorima? MOTORRAD ulje za motor SAE 5W-40 83122405887 | BMW Lifestyle Online Shop SHOP.BMW.RS
  4. Ja sam recimo jedan od tih koji je na očevu Yamahu FZ6S stavio Mitas Touring Force i ne da se nisam pokajao, nego sam jako zadovoljan odabirom gume za taj motor. Otac je čovek koji ima 58 godina, vozi izuzetno pažljivo i polako, te sve više sportski nastrojeno od Touring force bi bilo za njega čisto bacanje pare. Pritom, ja koji za sebe smatram da nisam baš spor vozač, sam njegovu FZ6S sa Touring force vozio jako, jako lepo po krivinama u više navrata. Oseća se da je guma turing, da joj treba vremena da se zagreje ali kad se zagreje iz nje može dosta da se izvuče. Trenutno Mitas Touring Force na našoj FZ6S ima oko 11000 pređenih km i ja računam da će da pređe još nekih 4000. Prošle (2023.godine) sam upravo sa tim motorom i gumom išao sa devojkom do Grčke i napravio nekih 1700-1800km ture. U mom društvu imam takođe drugara koji je na svojoj FZ6S vozio Touring force i imao je samo reči hvale za tu gumu a pritom ni on nije nimalo spor vozač. Sada nam je i treći drugar iz grupe na naš predlog kupio i montirao Touring Force na svoj FZ6S a s obzirom na njegov pažljiviji stil i nešto sporije vožnje po krivinama, siguran sam da će i on biti zadovoljan tom gumom. Sport Force+ EV sam imao na R1. Razlika između Sport Force i Touring Force postoji. Da li je ona dovoljna da se žrtvuje 8-10k pređenih km kolika je razlika između te dve gume je sve stvar do vozača i stila njegove vožnje.
  5. Te dve gume su nebo i zemlja, dve različite klase i nije ih moguće direktno porediti. Naziv jedne, odnosno druge gume ti tom sam govori. Mitas Sport force+ je sportska guma koja ima mekšu komponentu, bolje drži ali se i dosta brže troši. Mitas Touring force je touring guma koja je nešto tvrđa, slabije drži od Sport force ali zato znatno duže traje. Na tvoj motor može i jedna i druga guma, sve zavisi od stila vožnje. Ako si agresivan vozač, voziš nešto brže krivine i ne voziš auto-put idi na Sport force. Ako si pak malo smireniji na gasu, voziš dosta dugih pravaca i ne peglaš krivine, idi na Touring Force i imaćeš istrajniju gumu koja dosta više kilometara može da pređe.
  6. Ne znam kako se kreće kod vas u Bosni cena guma, ali tih 360e za set Road 5 guma je neka realna ponuda, ništa posebno povoljno. Kod nas u Srbiji je trenutna redovna cena seta u dimenziji koju ti tražiš oko 370e. Road 6 nije baš tako skoro izašao, tako da je cena Road 5 normalno malo pala.
  7. Kratak auspuh je bilo pravo malo remek delo čuvenog Roberta koje je Banditu dalo prelep zvuk, koji nije mogao da se poredi sa fabričkim ni po zvuku a meni lično ni po izgledu. Sedište je majstorski urađeno od strane poznatog Stiv Design-a i u poređenju sa fabričkim je bilo uživo bar tri klase lepše i isto toliko udobnije od fabričkog. Donja plastika ili ti ralica kako se inače zove je po meni dalo ozbiljnost motoru i za moj ukus skoro svaki nejked je lepši sa ralicom nego bez nje. Retrovizori nisu bili fabrički i imao sam zamerku na njihovu praktičnost ali su u kombinaciji sa kratkim polugama, aftermarket ručicama i širokim guvernalom podmladili motor za bar 10 godina. Tablica je tu, samo se nalazi ispod repa na sklopivom nosaču. Razlog za "skrivanje" tablice je praktične a ne estetske prirode. Far nije fabrički kao što ni ceo motor nije bio. Bandit je bio fabrički S varijanta i uz dosta truda je iz S verzije prebačen u nejked daleko lepšu i atraktivniju varijantu. Motor je bio sve samo nije fabrika i izgledao je prelepo. Ko god ga je video uživo, na ulici ili moto skupu se oduševljavao kako stanju, tako i tome kako je motor sređen a što potvrđuje podatak da je prodat za 4-5 dana od trenutka oglašavanja, uz činjenicu da je bio među najskupljima na oglasima. Bilo kako bilo, lepota je u oku posmatrača i suvišno je komentarisati o njoj i ukusima. Ko voli fabričke motore, ja to pozdravljam i poštujem. Lično nikada u životu nisam, niti ću voziti motor koji je fabrika jer na svakom motoru postoji fabrički deo koji mi se ne sviđa i koji imam potrebu da promenim, učinim (sebi) lepšim i na taj način motor personalizujem i učinim ga drugačijim od ostalih. Nemam Zlajo. Menjao sam telefon tako da sam jedva sačuvao i po koju sliku Bandze a nosače stvarno nemam slikane. Ali nije ih teško napraviti. Ako kupiš ralicu, verujem da možeš i sam da ih napraviš. Ove godine to ispravljamo jednom zajedničkom vožnjom
  8. Ništa posebno nije bio moj Bandza Setim ga se povremeno i baš me zanima gde se trenutno nalazi i u kakvom je stanju. Stvarno se nadam da i dalje dobija tretman i ljubav koju zaslužuje i kakvu smo mu pružali ja i prethodni vlasnik. Bandit je stvarno čudna mašina. Toliko prosta i jednostavna, nema fensi elektronike i opreme a opet pruža mnogo. Ne znam, možda mene puca nostalgija i Bandit me podseća na neke moje mlađe i bezbrižne dane, ali je definitivno motor koji mi je stvarno ostao u jednom prelepom sećanju. P.S Dajem ti fore do proleća da lickaš i sređuješ motor a onda dolazim po starom i nikada ostvarenom dogovoru, da vidim tog Bandita uživo.
  9. Neka je sa srećom Zlajo. Salonski primerak. Svaka čast i tebi koji si ga našao i prethodnim vlasnicima koji su ga ovako očuvali. Lako je naći primerak star 5-10godina u fenomenalnom stanju, ali kada vidim da motor u ovim godinama, ovako izgleda.. Kapa dole. Puno srećnih kilometara ti želim, što je sa Bandzom zagarantovano. Tako prost motor a tako ga je merak i uživanje voziti. Bandit je školski primer kako jedan nejked treba da izgleda
  10. Taman sam rešio da probam nešto drugo i sada si me bacio u razmišljanje da opet kupim još jedan set S22. Bolje da se nisi ni javljao kolega Možda zvuči glupo, ali meni je veoma bitno da kada pogledam gumu mi njena šara vizuelno uliva poverenje. Recimo o toj M7RR sam stvarno čuo dosta lepih komentara, ali meni tu šaru koju ona ima nikako ne hvata oko. Izgleda mi kao neka turing guma, što definitivno nije. Ja sam Mitas Sportforce+ EVO ako se tako beše zove, montirao nove na prethodnu R1. Prešao sam 500-600km i nakon toga prodao motor. Da li ona još nije bila lepo "nalegla" ili sam ja nju vozio sa nekim predrasudama ne znam, ali meni ta guma za tih 500-600 pređenih km nikako nije legla i nikako nije ulila poverenje. U poređenju sa recimo sadašnjom S22 (da, znam da je i po ceni i rangu neuporediva) nebo i zemlja. S22 jeste skuplja ali mi je jedno 3-4 klase ozbiljnija guma. Stvarno ne bolujem od nekih kompleksa, niti sam iz priče da mislim za sebe da sam ulični Rossi, da se bilo čime hvalim, slikam falceve itd. Pričam svoja iskustva. Battlax S22 koji mi je trenutno na motoru mi je prešao ne okvirno, okruglo 6000km. Od tih 6000km, 85% je otvoren put-magistrala, 10% grad i 5% auto-put, bez izlazaka na stazu. Ovo je upravo slikano. Motor mi stoji u kući pa su gume oprane zbog parketa, zato šara možda izgleda na slici i plića nego što stvarno jeste. Na prednjoj sam blizu samih markera a na zadnjoj sam sada video da mi je interesantno guma na bokovima blizu graničnika a da po sredini ima još par mm do istih. Generalno gume su stigle za zamenu i biće zamenjene do proleća ali 6000km za sportsku gumu kakva je S22, sa ovim performansama mislim da je za svaku pohvalu. Gotivim Pireli ali nikakva iskustva nemam sa navedenom gumom. Jel si je vozio kolega, neka iskustva sa njom? Inače drugari ako je neko vozio Michelin Power 5 gumu neka podeli iskustva, bio bih zahvalan. I ona mi se zadnjih par dana pojavila kao opcija.
  11. Hvala na odgovoru. Power RS ima u Kompp Co u Bataji da se kupi i trenutno imaju 10% na ceo Michelin program, zato sam i postavio ovo pitanje. 10% na 50 i kusur hiljada koliko košta Road 6, nije baš mali popust (bar meni). I ja sam dosta lepih stvari čuo o Road 6 i to od ne baš tako sporih vozača.. M7RR mi je već malo "prevaziđena" guma a za M9RR nisam ništa od iskustava vozača čuo. Jel si vozio ili probao možda M9RR? Bridgestone S22 batlax, trenutno vozim. Da se složim sa tobom.. Bolesna guma. Pisao sam o njoj u nekoj od tema. Najbolja guma koju sam probao do sada. Trenutno sam na 6000 pređenih km i to joj je otprilike neki realni životni vek. Prvih 4000km je držala bolesno dobro. Kada se ugreje (a jako brzo se greje) osećaj je neverovatan. Držala mi je u pojedinim krivinama u kojima mi ni jedna do sada nije uspela da izađe na kraj sa jako klizavim asfaltom. 4000-6000 naravno nešto slabije nego prvih 4000km ali i dalje ozbiljno dobra guma. S22 mi je svakako jedna od solucija ali sam razmišljao čisto da probam nešto drugo. Volim Michelin, zašto ne znam ni sam.
  12. Drugari ako može mala pomoć. U velikoj sam dilemi da li na svoj motor da nabacim Michelin Power RS ili Michelin Pilot Road 6 gume. Da, znam da je prva sportska a druga touring guma ali sam dosta čitao o Michelin Road 6 i kažu da "trpi" i malo agresivniju vožnju po krivinama te da nije baš čistokrva touring guma. Sa druge strane o Michelin Power RS sem što znam da je sportska guma i da hvale držanje te gume u krivini imam vrlo malo informacija. Stil vožnje mi je da auto-put izbegavam u širokom krugu i na istom ne vozim skoro nikada. Vikend vožnje su mi uglavnom fokusirane na otvoreni put i krivudave magistrale gde volim povremeno da vozim malo agresivnije, s toga mi treba guma koja nije klasično touring već pruža određenu količinu gripa na bočnim delovima. S tim u vezi ako je neko od kolega vozio Road 6 malo agresivnije po krivinama, zanimaju me iskustva i to kako se ponaša po krivinama jer za novac koji košta imam velika očekivanja. Za kraj, ako bi neko ko je vozio Power RS gumu mogao da mi da po koju informaciju o njoj, bio bih i na tome zahvalan. P.S pročitao sam komentare iznad ali su uglavnom u vezi dugotrajnosti gume, nisam pronašao komentare za Road 6 kako se ponaša pri malo dinamičnoj vožnji na krivudavim putevima.
  13. Ne znam konkretno ovaj primerak, niti sam ga ikada video uživo, ali.. Sticajem okolnosti kada sam tražio pre jedno dve godine sebi da kupim trenutni motor sam bio u Bavaništu, u garaži, kod momka koji prodaje ovaj FZ8 i mogu da kažem da verujem da motor uživo odgovara opisu i slikama. U tom trenutku kada sam ja gledao jedan S1000R koji je prodavao momak je imao u garaži još bar 6-7 motora. Ako se ne varam jedno 4-5 su bili sportaci i 2-3 sport-touring. Bukvalno nisam znao u koji prvo da gledam. Svi su na prvu bili stvarno perfektni i super očuvani primerci. Posle kada sam se vratio kući ulazio sam na oglase i stvarno opis i slike su odgovarale stanju motora koje sam ja tamo gledao. Pritom dečko je skroz okej lik i što je najzanimljivije s obzirom u kakvom su mu stanju motori koje prodaje uopšte nije skup, čak naprotiv ima i više nego realne cene motora koje prodaje. Koga ne mrzi neka kuca na polovniautomobili u pretrazi Bavanište. Siguran sam da u ovom trenutku ima bar 5-6 motora na prodaju, samo što iz ne znam kog razloga nema opciju "Svi oglasi oglašivača" nego su svi oglasi zasebno.
  14. Pokušaću što je kraće moguće.. Pre sada već 4-5 godina sam vozio Bandita u nejked varijanti sa aftermarket širokim guvernalom i tada sam baš zavoleo taj koncept nejkeda. Naked kategorija je vrlo specifična. Ili je voziš i voliš ili si u fazonu nikada ne bih vozio te golaće na kojima te ubija vetar. Mali je broj ljudi koji ima neutralan stav prema njima. Elem, ja gotivim široki guvernal, to kako se nejkedi voze po krivudavim magistralama na kojima provodim 80% svojih vožnji a i to kako se lako i lepo snalaze i u gradskim sredinama. Lično volim sportake i svaki put mi je stvarno drago na putu kada vidim pravog "R" zaljubljenika koji u kožnom odelu i adekvatnoj opremi uživa u tom tipu motora. Iz razloga što ih veoma volim, sam pre par godina kupio R1 2007.godište jer mi je taj model bio veliki san. Vozio ga dve jako lepe sezone i shvatio da to nije motor za mene. Motor je za ulicu prebrz, ja sam u trenutku njegove kupovine imao nedovoljnih 24 godina, nisam znao da se obuzdam i kontrolišem, vozio sam kako ni jedan a pogotovu taj motor ne bi smeo da se vozi na ulici. Za samo godinu-godinu i nešto dana provedenih na tom motoru sam počeo da se dosta opuštam, vozim agresivnije, peglam krivine i dam sebi za pravo da se utripujem da sam baš dobar u tome što radim i da bez problema kontrolišem zver od 180konja.. Sve to me je kako to obično i biva na kraju dovelo do teškog pada i highside-a u jednoj krivini gde sam završio sa druge strane zaštitne ograde. Na svu sreću motor je uglavnom pretrpeo estetska oštećenja a mene je teških povreda sačuvala isključivo vrhunska trkačka oprema koju sam od glave do pete imao na sebi. Nakon pada motor sam lično ja čitavu zimu rasturao, sklapao, popravljao (sredio ga stvarno perfektno, s ljubavlju i do najsitnijeg detalja jer sam toliko voleo taj motor da drugačije nije bilo moguće) i obećao pre svega sebi a potom i porodici da ću da pokušam da se smirim a ako shvatim da ne mogu, oglasiću ga na prodaju. Posle prve sledeće vožnje je otišao na oglase. Prosto to je motor na kome ja nisam znao da se iskontrolišem i prelako sam se predavao adrenalinu, a ujedno je ostao motor koji nikada neću da zaboravim jer je prebrutalan u svakom smislu te reči i prema kome i dan danas kada pogledam slike i uspomene ne mogu da ostanem ravnodušan. Tako da sada dolazimo i do odgovora na pitanje "Koja je poenta nejkeda od 130-140ks".. Posle R1 sam znao da moj sledeći motor će da bude iz klase naked, da mora da ima 1000cc i 4 redna cilindra jer mi nije imalo previše poente sa 180konja se vratiti na 80-90. U mom cenovnom rangu se našao i moj trenutni motor. Prosto za mene nije imao konkurenata i posle prve test vožnje sam znao da kupujem ovaj model. Dobio sam udobniju i pitomiju "verziju" R1 sa nešto manje konja (BMW ima 160) ali koji su zbog brda elektronike koju ima mnogo upotrebljiviji na ulici. Da li je 160konja potrebno za ulicu? Sigurno da nije ali volim osećaj da imam ispod sebe više snage i obrtnog momenta nego što mi je potrebno kao i činjenicu da kada se vozimo, gledam prijatelje kako svoje 600-tke "pripremaju" za preticanje dok ja svoju litru samo potopim bez da gledam na koliko sam obrtaja i u kom stepenu prenosa. Jedna od najvećih prednosti sadašnjeg nejkeda u poređenju sa prethodnim sportakom je ta da dok sam vozio R1 sam konstantno bio pod brzinom i adrenalinom, konstantno sa željom da se sa nekim (ma koliko god mi to sada zvučalo glupo) pojurim, potrkam pa sam se neretko i "oprobavao" sa drugim motorima i brzim automobilima, čak i vozio XXX po auto-putu dok sada sa trenutnim motorom imam vremena da stanem, razmislim i kažem sebi šta da, šta ako.. Zbog čega neretko na većim brzinama popuštam zglob. I dalje volim krivine, vozim ih ponekad malo brže jer prosto te krivine su meni smisao vožnje motora ali isto tako sam u glavi prelomio i shvatio da ulica nije za brzine 200+ i za isprobavanje svojih limita i granica motora. R motori ma šta mi pričali i koliko god sebe iz ljubavi prema njima lagali su zapravo dosta neudobni i nepraktični za svakodnevnu upotrebu. Sa druge strane na nejkedima vetar na većim brzinama zna da pravi problem (nekada manji a nekada i veći) a auto-put je na njima baš ozbiljna kazna i osuda. Prema tome, obe kategorije imaju svoje mane i prednosti. Sve se svodi na to ko šta traži i želi od motora. I da, svako treba da vozi ono što voli jer po meni lepota moto sporta i moto sveta i jeste u toj različitosti i što za razliku od automobila koji svi više manje (bar za mene) liče jedan na drugi, kod motora svaki ima to nešto što ga odvaja od drugog motora i čini ga posebnim. Zaključak i poenta cele moje priče je da nema bolje i lošije kategorije ima samo kategorije koja odgovara čoveku koji je vozi. A rekao sam da ću "što je kraće moguće"..
  15. Kao neko ko trenutno u svojoj garaži ima Sport-touring i Naked motocikl a pre toga je vozio čistokrvni sportak (R1) mogu da se složim sa prvim delom posta i kažem da su za mene, moj stil vožnje, trenutno razmišljanje i shvatanje vožnje, sport-touring motori zaista dobar kompromis svega. Nisu najudobniji, ali jesu udobni, nisu najbrži ali definitivno jesu brzi, nemaju najbolju moguću zaštitu od vetra, ali je ista sasvim dovoljna, nisu najpraktičniji ali su dosta praktični, itd. Poenta je da sport-touring kategorija ni u čemu nije najbolja ali je u svemu dovoljno dobra da je za mene u zbiru svega zaista odlična. S tim u vezi kao što sam ispred naveo moram da se skoro u potpunosti složim sa prvim delom citiranog posta. E sada koliko smo se u mišljenju složili oko prvog dela posta toliko nam se mišljenja ne poklapaju u vezi "nejked" igračkica. U današnje vreme, nejked motori su postali sve samo nisu beskorisne igračkice koje služe za fenserisanje po gradu.. To što ih pojedini koriste u te svrhe, nije dovoljno da se cela jedna ogromna i preozbiljna klasa kao što je klasa Naked ili klasa Sport-Supersport motora ponizi i svrsta u "igračkice" a njihovi vozači generalizuju jer su u Srbiji zbog nekolicine napaljenih majmuna i šminkera prisutne jake predrasude i stereotipi prema navedenim vozačima. Složićemo se da nejked i R motori nisu napravljeni za putovanja po Evropi i Aziji, te za avanturističke ture od 6000-10000km ali ako ne grešim, nažalost (pritom nisam ironičan) većini nas prvenstveno slobodno vreme a zatim i novac ne dozvoljava u današnje vreme da prelazimo 20-30k km godišnje i pravimo pomenite ozbiljne ture (na čemu se inače divim, veoma poštujem i uz pozitivnu dozu ljubomore, skidam kapu). Elem, za konkretno mene koji prelazim godišnje u proseku nekih 7000-8000km i koji sam zapravo vikend vozač čije se vožnje svode najčešće na jednodnevne ture od 400-600km kupovina nejked igračkice zvane "S1000R" je bila jako dobar potez i ni jednog trenutka se nisam pokajao.. Toliko da ma koliko razmišljao na tu temu ne mogu da se odlučim i presečem da prodam svoj S1000R i pređem na S1000XR. Prosto, konkretno moj nejked u svakoj vožnji opravdava tu "R" oznaku i moram da priznam da obožavam nedostatak drugog R, iz razloga što imam motor u kome kuca sportsko trkačko srce, ali koje se nalazi ušuškano ispod širokog guvernala, udobnog sedišta i dosta elektronike i tehnologije kojom mnogi sport-touring motori tog godišta ne mogu da se pohvale. Naravno, zadržani sportski duh je žrtvovan lošijom zaštitom od vetra (koja se delimično rešava vizirima) i manjkom praktičnosti (koja se delimično smanjuje montiranjem bočnih i tank torbi). Lično me je najviše kupio prošlogodišnjom, jednodnevnom prelepom magistralnom vožnjom od 600km koju ni ja ni motor nismo osetili. Svrha cele ove moje priče jeste da ako ste vozač koji ima dovoljno slobodnog vremena da godišnje izveze 20-30k km za vas postoji samo jedna kategorija motora u kojoj je zaštita od vetra, udobnost i tri kofera nešto što se podrazumeva. Ali, ako ste vozač kao što je koliko ja vidim većina ljudi na ovom forumu, u obzir dolazi više kategorija jer za jednodnevnu vožnju od 300-600km prioritet (bar meni) nije zaštita od vetra i tri kofera već motor koji je u toj meri udoban da mi ne stvara nelagodnosti a opet motor koji u meni svaki put kada ga provozam svojim izgledom, zvukom, položajem i osećajem u vožnji izmami osmeh na lice. P.S Nema potrebe da se ovaj post shvati kao poruka jednog uvređenog ili prozvanog vozača već isključivo kao stav i mišljenje vozača koji se ne vozi po gradu (nisam iz Beograda pa mi pojam "krug dvojke" nije blizak) a rezervoar je uvek pun do čepa i spreman za lepe vikend ture i vožnje sa dragim prijateljima.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja