Jump to content

Moto Zajednica

Polaganje za "A" kategoriju, po novom zakonu

Recommended Posts

• Drug član, 2495 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ulaskom u auto skolu se potpise tamo nesto, osiguranje ili sta vec, zaboravio sam davno bilo.
Nema mi logike da kandidat snosi troskove, on je tu dosao da odradi sta treba, niko meni nije rekao pazi na motor ili auto nego da pazim sebe.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 18 postova
  • Motocikl: QJ ATR 125, Honda NC700X DCT
Pre 3 sati, tibor je napisao:

Ne kazu to samo zbog materijalne stete....

Koliko sam razumeo, ako i padneš sa motora i povrediš se, potpisao si da se auto škola odriče materijalne odgovornosti ka tebi. Tj. sam si hteo da sedaš na motor.

Razumem ljude u auto školama, jer em ih država zajebava, dolaze im svakakvi ljudi na obuku…

Opet, u dve novosadske auto-škole su mi maltene otvoreno rekli “idi vozi prvo pa dođi na obuku”.

• Zainteresovan, 671 postova
  • Motocikl: TDM 850, DKW RT175
2 hours ago, WebDev said:

Koliko sam razumeo, ako i padneš sa motora i povrediš se, potpisao si da se auto škola odriče materijalne odgovornosti ka tebi. Tj. sam si hteo da sedaš na motor.

Razumem ljude u auto školama, jer em ih država zajebava, dolaze im svakakvi ljudi na obuku…

Opet, u dve novosadske auto-škole su mi maltene otvoreno rekli “idi vozi prvo pa dođi na obuku”.

Pravno tako nesto nema osnova. Jer kandidat nije svestan rizika a skola jeste.... I ja sam tako nesto hteo uvesti ali nema osnova osim da se zamazu oci

Promenio član tibor

• Svrati ponekad, 262 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Meni su prvi čas dali neki skuter od 50 cc, drugi beverli od, mislim, 400 cc, i treći nc 750 x. Valjda je instruktor hteo da vidi imam li uopšte osećaj za dva točka.

Ali mi nikada nije rekao da pazim da ne padnem ili kada smo radili osmice, polukružno i sl da vodim računa da ne padnem.

Znam da je jednoj ribi pao motor na uzbrdici i ništa. 

Imaju svi motori kreš barove i to je to

• I N S T R U K T O R, 1238 postova
  • Motocikl: R 1200 R

Većina nas se razvijala postepeno, prvo smo vozili nešto od 50 ccm, pa posle i nešto ječe, ja konkretno 175 ccm, pa 500, 600 itd....

Sad kad je jedini uslov da imate 24 godine i možete voziti motor od 1000 ccm vi nemate tu postepenost, to polagano osvajanje nove snage motora koje je trajalo godinama.

Zato bi sada trebalo da kandidate, bar kroz časove obuke, ipak provedemo kroz kategorije..A1, A2...pa A.

Što se tiče padova najvažnije je da se "đak" ne povredi, motor je zato i žrtvovan.

Sad je problem što se, radi privlačenja što većeg broja kandidata, u auto školama kupuju novi i skupi motori.

Nije to za obuku, za prve korake.

Moj pokojni otac mi je uvek govorio, sine , uvek se učilo na raspuštenici i na starom biciklu. :) 

A oni bi sad da kupe nov motor, atraktivan, da vas privuku da ima date vaš novac za obuku a da ništa ne rizikuju.

Svaku ogrebotinu da vi platite ? 

Odmah menjajte okruženje.

A ono gore za padanje četiri kandidata na poligonu u istom danu ???

Glupo je i komentarisati.

Mislim da u Beogradu za mesec dana u svim auto školama zajedno ( a ima ih bar 150) ne padnu 4 kandidata zbog loše odrađenih radnji na poligonu.

Naravno, što se tiče polaganja za A kategoriju.

Kod nas konkretno se ne sećam kad je zadnji put pao kandidat na poligonu, u pitanju su godine.

Na poligonu se može "ne položiti" vožnja samo ako kandidat pri obavljanju neke radnje bukvalno padne-ispusti motor ili ako ni iz dva pokušaja ne uradi radnju "ubrzanje i kočenje".

Da, i ako radnje izvodi bez kacige ili sa kacigom koju nije pravilno zakopčao.

• Sviđa mi se 10

• U prolazu, 18 postova

Samo da se pohvalim da sam položio za A kategoriju! 😊

Polaganje je ovaj put bilo dosta opuštenije, ekipa "padavičara" od prošlog puta je prošla u celosti(sva četvorica smo prošli plus još jedan momak). Poligon je prošao skoro sjajno(dobio na osmicama bod) i nešto sitno u saobraćaju. Sada ostaje samo još po potvrdu, zamena vozačke i to je to. Tj. imam utisak da obuka tek počinje. 

Hvala svima koji su pružili podršku i savete! 

I ne znam da li je ovo pravo mesto za pitanje - šta je nešto što novopečeni motoraš treba da nauči? 

• Sviđa mi se 10

• Ne silazi, 2982 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA
Pre 4 sati, WebDev je napisao:

šta je nešto što novopečeni motoraš treba da nauči? 

Da se danas napije !   🤣

Čestitke na dozvoli !

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1730 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Samo da se pohvalim da sam položio za A kategoriju! 

Polaganje je ovaj put bilo dosta opuštenije, ekipa "padavičara" od prošlog puta je prošla u celosti(sva četvorica smo prošli plus još jedan momak). Poligon je prošao skoro sjajno(dobio na osmicama bod) i nešto sitno u saobraćaju. Sada ostaje samo još po potvrdu, zamena vozačke i to je to. Tj. imam utisak da obuka tek počinje. 

Hvala svima koji su pružili podršku i savete! 

I ne znam da li je ovo pravo mesto za pitanje - šta je nešto što novopečeni motoraš treba da nauči? 
Da imaš vremena i da ne žuriš. Uživaj.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

• Sviđa mi se 3

• Svrati ponekad, 262 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

@WebDev Bravo! Kada budeš dobio dozvolu obaveštavaj nas i kako napreduje i vožnja. Inače, nisam video, koji motor imaš ili planiraš da kupiš?

• U prolazu, 18 postova

@markommarko Hvala, javljaću svakako. Uzeo sam još u oktobru prošle godine Hondu NC700X DCT 2013. 

Iduće nedelje će biti dozvola(valjda) pa ću je predstaviti.

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja