Jump to content

Moto Zajednica

Polaganje za "A" kategoriju, po novom zakonu

Recommended Posts

• Drug član, 665 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
On 18. 1. 2026. at 15:22, Peppermint je napisao:

Slično razmišljanje pre manje od dve godine... veruj mi, porodičan ili ne, pametan ili ne, dva točka su čudo. I što bi ljudi rekli od viška glava ne boli. Dok se iscimaš sa testovima (promenili su ih za 30 godina a i nama lošije radi pamćenje), časovima i ostalim glupostima nećeš ni videti razliku izmedju A2 i full A. A za svaki slučaj uvek je dobro imati punu kategoriju, ne znači da ćeš kupiti motocikl full A kategorije ali možda ćeš nekada neki trebati da prevezeš nekome. Jedina razlika je u početnoj sumi za auto školu ali mnogo je skuplje sada polagati za A2, posle ne daj Bože platiti neku kaznu i onda opet sve za celu A kategoriju. Kada sam počinjala tvrdila sam da nikada neću... i spisak je bio poduži. I dalje sam vozač u kategoriji "lagano" kada su 4 točka u pitanju ali sada svakako hoću više snage od dvotočkaša. I ne razmišljaj o brzini, to ti verovatno nikada neće zafaliti ali snage i obrtnog momenta nikad dosta. A svakako je A2 osakaćena verzija svega što možeš da zamisliš. Ili što ćeš zamišljati za koji mesec. Tako da je definitivno moja preporuka polaganje za full A a kupovina A2 motocikla za početak.

Imam bas njih nekoliko u blizem okruzenju koji su apsolutno isto razmisljali...i svi listom jos u prvoj godini po dobijanju A2 kategorije uplacuju polaganje za A. Nekima sam i predvideo taj scenario iz iskustva ali slusanja bez.  Obicno su to ljudi bez nekog iskustva na dva tocka,sa blagom dozom bojazni od istih. Govore sebi da ce voziti iz gusta,lagano (pri tom misleci da ce biti sigurniji u svojoj zoni komfora)...Medjutim kada steknu malo rutine,i vide da voznja motora nije hod po zici...krene i razmisljanje o bar malo jacem mopedu. 

Ne radi se o snazi ,i krajnoj brzini...uglavnom o obrtnom momentumu...treba preteci ponekad i nista crnje kad pocnes da ga molis i podgurujes...a ono nece.  Zato svima kazem...ako mozes A onda A. 

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 570 postova
  • Motocikl: Honda NX 500
Pre 2 sati, Bobni je napisao:

Ako polazem na automatiku upisace mi kod 78 I necu moci da vozim manuelca kada dobijem dozvolu,da li znate nesto o tome?

Ja polagao na NC 750 dct, imam normalnu vozačku i vozim manuelca. Ništa nije upisano. Bez brige

• Sviđa mi se 2

• I N S T R U K T O R, 1256 postova
  • Motocikl: CBF 600N, penzionerski

Za sada se ništa ne upisuje. Dobija se normalna, za sad jedna jedina, dozvola za A kategoriju.

......jedino što me malo, malo zovu, znate polagao sam na automatiku, imate li vremena da mi održite neki čas na manuelnom ..itd..itd

• Sviđa mi se 3

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: exYamaha Tricity 300, Yamaha MT-07 Yamt

@Bobni nosim se mišlju da i ja krenem ceo cirkus oko A kateorije (A2 najverovatnije). U Nišu se mesecima čeka pa bih mozda i ja u PK (možda mi je LE lakši, mada ne znam tamo kolika je gužva). Kako se zove auto škola i kako si ti prošao?

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300, Honda NC750X, Tracer 9 GT
Za sada se ništa ne upisuje. Dobija se normalna, za sad jedna jedina, dozvola za A kategoriju.
......jedino što me malo, malo zovu, znate polagao sam na automatiku, imate li vremena da mi održite neki čas na manuelnom ..itd..itd
Mislim da sam vas ja preporučio kod barem 3-4 takvih.
To jeste problem, dosta škola nema motore sa manuelnim menjačem. Takođe, velika većina ljudi je u fazonu, položi na bilo čemu naučićeš posle da menjaš brzine.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

• Hvala 1

• Zainteresovan, 667 postova
  • Motocikl: Apn 6

@Gilgamesja Sam polagao u 207 auto skoli,za dva meseca Sam zavrsio od pocetka do dobijanja dozvole.ppolaze se na mt07,za Le neznam kakva je situacija Ali @Alexandra995moze da ti pomogne za Le.Ako se odlucis za Pk imam kontakt od gazde auto skole,javni se u pp prosledicu ti pa se cuj sa njim,decko je skroz ok.ako te nesto zanima pitaj sta god?koju kategoriju imas?

• Drug član, 1599 postova
  • Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08
Pre 4 sati, Gilgames je napisao:

@Bobni nosim se mišlju da i ja krenem ceo cirkus oko A kateorije (A2 najverovatnije). U Nišu se mesecima čeka pa bih mozda i ja u PK (možda mi je LE lakši, mada ne znam tamo kolika je gužva). Kako se zove auto škola i kako si ti prošao?

Ja sam kod Nikosa polagala pre 5 god, upisala sam se početkom avgusta, završila sredina oktobra, ako te zanima pustim ti broj instruktora. Ima tu još neke opcije za auto škole, mogu da se raspitam kakva je situacija trenutno. Moj ti je predlog da ideš odmah na A, poželećeš nešto jače, a moraćeš opet da prolaziš kroz celu proceduru.

• U prolazu, 70 postova

Ljudi hvala na brzim odgovorima. Lomim se vec neko vreme. Da je tricity 180kg a ne 240kg verovatno ne bih ni razmišljao o nečemu drugom. Malo mi nešto više treba i zagrejah se za mt 07 35kw yamt, gde mislim da nikada necu poželeti nešto jače (verovatno neiskustvo govori). Godina 45 mi je i mislim da je to i više nego dovoljno. Ali dozvola smara. Bio do reli auto skole i u fazi sam skupljanja informacija. Videću i šta kažu u 207.

@Bobni imam B i AM od 2000.te imaću u vidu za pk. 

@Alexandra995 hvala na ponudi oko raspitivanja. za sada ne treba jer mi je i putovanje do le oko časova verovatno problem zbog nedostatka vremena.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 3381 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Odmah na čistu "A" kategoriju !!!

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

Pre 7 sati, Gilgames je napisao:

Ali dozvola smara

Ne posmatraj to kao "e moram da polažem" već kao "imam motor da se vozikam sat i po vremena" (ili koliko već traje dvočas). Taman dok ideš u školu ući ćeš u štos da kada kupiš svoj motor odmah kreneš i da se voziš

• Sviđa mi se 4

• U prolazu, 70 postova

@Bobni U reliju je neki kimco od 500cc. Prelomio i odlučio. Sutra upisujem a.š. zeleni talas. U komunikaciji su mi se učinili najiskreniji i odmah su znali da odgvore na svako moje pitanje. kod njih ću jahati hondu silverwing 400.

@markommarko Nikada ne bih vozio po gradu, kada bih mogao da biram. I auto izbegavam osim kad moram. Ali jednom ću se smoriti i posle uživati.

@Blaza Sve razumem i verovatno ću naučiti preko svoje greške, ali verujem da će 35kw da bude i više nego dovoljno za moje potrebe (haha verovatno se svi krste koji čitaju ovo). uporedjujem sa onim što znam, a to je tricity. ide odlicno za karakteristike koje ima. na autoputu bez problema drži 125-130 kmh na 6500-7000 obrtaja. samo ponekad bude trom kada iz spore krivine ubrzavam uzbrdo. kada se pomislim koliko je mt 07 lakši, jači, ima točak manje... ima da leti. verujem da ću godinama biti zadovoljan i da neću premašiti puni potencijal mašine. ali odoh daleko. ima jos da se guli do tog trenutka.

• Sviđa mi se 1

pre 42 minuta, Gilgames je napisao:

ali verujem da će 35kw da bude i više nego dovoljno za moje potrebe

Grešiš, silno grešiš...

Moj prethodni motor, Kawa ER 5 37 KW, 2 više od A2, ima modela i sa manje (švajcarci). Došli kupci, prethodno gledali isti model sa manje kw (i manje km 🤣  ), pao dogovor, taman da teraju ja pitam za kategoriju, kaže A2. Rekoh, ne može. Nisam im dao !

Sad zamisli sebe, nađeš motor koji ti odgovara, ali zakon ti ne da da ga voziš...

Svojevremeno sam "ulagao" u dozvolu dok nije bilo podkategorija. Imam sve, i to je uvek koštalo. I vozio sam sve...

Još jednom razmisli, niko te ne tera (pa ni mene) da sedneš na 1800 kubika i 200 konja, ali ako treba, što da ne ...

• U prolazu, 70 postova

Ajde videću do sutra šta mi je činiti. Ima da plačem dogodine: "Blazoooo, bio si u pravu..." 😅 😶

• Haha 1

• Zainteresovan, 667 postova
  • Motocikl: Apn 6

@Gilgamesbrate opet ti kazem idi odmah na full A,lako ces uzeti motor sa 35 kw a Ako pozelis da promenis moraces opet da polazes,nemoj da budes kao ja da dva puta polazes u dve godine.

Promenio član Bobni
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

@Gilgames Polaži za A. @Bobni i ja imamo NX500 koji može da se vozi sa A2, i da, zaista je odličan za sve. Prošlo leto sam išao do Berlina bez ikakvog problema. Po gradu ga je milina voziti. Ali što kaže @Blaza nikada ne znaš šta sutra može da ti se svidi. Osim toga, šta ako nađeš neku debelu ribu, pa moraš da je voziš za vikend na neku planinu, a ono ne može da izvuče, pa propustiš nikada bolji seks... 

Polaži za A, nije velika razlika i miran si. Pa posle kupuj slabije motore, to već kako ti volja

• Sviđa mi se 1
  • Haha 4

Btw, kolika je razlika u ceni A2 - full A  ? 

@markommarko

Ako seks u planini ne bude prekretnica, jbga, pokušali smo...

🤣  🤣  🤣  🤣

• Haha 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja