Jump to content

Moto Zajednica

Brusenje diskova na motorima, gde?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 476 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero

Po zanimanju sam CNC metalo strugar.Radio sam tvrde i ventilacione diskove za putnička vozila.

Brušenjem u okviru dozvojenih vrednosti pošto je bilo "mesa" dobija se ništa.Samo bacate novce uludo.

Drugi problem je zamor materijala , kvalitativni, i nije čak ni uzet na razmatranje.Za razliku od kočnica za putnička vozila, koja se rade od sivog liva, kočioni diskovi za motor o kojima pričamo tu, su legura kaljenog čelika, koja  menja strukturu vremenom zbog ogromnih termičkih sila koja će delovati na nju.

Čim se svojstva legure promene, dolazi do primetnih promena na površini diska.Znači okom je vidjiivo da je disk NEISPRAVAN.

Znači fizičke promene u merama diska možete korigovati obradom, ali kvalitativne promene u leguri ne.

Kao primer za shvaćanje kakve su to sile koje nastaju pri kočenju mogu Vam reći da smo merili na novom ventilacionom kočionom disku i do 0.3 mm odstupanja na kočionoj površini pri prvom kočenju na test mašini.

To što je neko imao obrađen disk pa je "radio" nedaje mu za pravo da ugrožava nečiji život.A opet ko će to znati bolje nego onaj kome je zapao izgoreli disk pa mu pukao kao staklo.Bogu hvala što spasi obojicu. 

Moj savet Vam je.

Ne igrajte se sa životom.Kupite novi disk.

Nema izgovora jer nema ni drugačijeg rešenja za ovaj problem.

• Sviđa mi se 3
  • Hvala 4
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Analog Man, 341 postova
  • Motocikl: ​​​Nisam član od 28.10.2022.

Tačnost ravnosti obrtanja (aksijalni "udar") kod kočionih diskova može biti max reda veličine u desetim delovima mm, a nikako reda veličine u mm.

Kakva god da je konstrukcija takav sklop ne može da radi.

Tačnost kružnosti obrtanja (radijalni "udar") kod kočionih diskova može biti reda veličine u milimetrima.

Pre kontrolisanja diskova treba iskontrolisati površinu na koju doseda, steže disk.

Deset godina rada na proizvodnji kočionih diskova za prvu ugradnju za auto industriju Ford.

Svašta se piše. Ovde sam napisao samo o geometriskim oblicima, a o promenama strukture i zamora materijala nisam. 

Mnogo pisanja na forumu iz oblasti termičkih obrada, mehaničkih svojstava i zamoru materijala su skoro pa uvek laička i u većini slučaja ne tačna.

U mašinskoj, termičkoj obradi kao i montaži prisutan skoro četri decenije.

2 hours ago, Blueser said:

Izvini Blueser, ali mi je nejasno šta si ovim hteo da kažeš.

Tema je (Brušenje diskova na motorima, gde?).

Pošto vidim da si iz Kikinde, pretpostavjam da radiš u Livnici.

Shodno tome, pošto si struka za ovo pitanje molim Te izjasni se jasno u interesu svih.

Ima pojedinaca koji misle da je geometrija dovojna i uradiće korekciju mera na neku minimalnu dozvoljenu vrednost, ali sa tvojim iskustvom dali misliš da je to uredu?

Moj stav je da majstor koji je učen čovek, nebi trebao to raditi na motoru, na kome je faktički u upotrebi najčešće samo prednja kočnica sa maksimu dva diska.

P.S Ako si radio nekad u A.I. za Cimos ja sam tamo bio poslovođa za vreme postavjanja linija i usvajanja tehnologije.

• Ne silazi, 1221 postova
  • Motocikl: Hornet 600

Ja sam dovodio forumaše u zabludu pisanjem o cementaciji čelika, pa me je kolega ispravio, nego zna li neko tačno od kog su materijala diskovi na motociklima? Obzirom da ih ne hvata korozija kao livene?

Nisam probao da li ih "hvata" magnet na brusilici, zato što to ne bih nikad radio. Samo novi i nema razmišljanja.

• Podržavam 1

• Integrisan, 9804 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Umesacu se medju vase strucne komentare, moj je iz prakse...( Ne mislim nista lose)
Ja ne pisah o masinskoj obradi vec o fizickom ispravljanju diska koji je pretrpeo udarac.
Na kros voznji a na dnevnom nivou iskrivi se po disk na bar dva motora. Svi smo svesni da je nov naj bolje resenje, oko toga ne treba polemisati.
Realnost je u mnogome drugacija, snalazenja ima svakojakih, uglavnom se precurkuje i svi ugradjuju "iskljucivo novo".

Sent from my SM-J530F using Tapatalk

• Ne silazi, 1221 postova
  • Motocikl: Hornet 600

NFS, kad se radi o motociklima tu si bar 10x stručniji od mene i rado koristim tvoje savete. Kad se radi o krosu tu nužda zakon menja, ja sam mislio o drumskim motociklima. Svaka havarija tog tipa može da dovede do okupljanja rodbine i prijatelja povodom nemilog događaja. Zato samo novo. I ne boli glava.:)

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

@Due Nisam na tebe ni mislio drug! Kolege su iznad iz branse pa sam hteo cuti misljenje o fizickom ispravljanju.

Svestan sam rizika i mikro pukotina ali nekada nuzda menja pravila.

Pao sam (kliznuo) 1000f hondom podno Rtnja, neki kamenolom u dnu, pojavi se kamion iz krivine, skrenem sa puta u stranu i bukvalno polozim motor sa 10km/h, slomio levi retrovizor, malo plastika i medju ostecenjima kriv disk jedno 10mm na unutra!

Ispravio sam ga pajserom tog kamiondzije a do felne/gume stavio neku letvicu... Vozio tako narednih mesec dana dok nisam pazario nove.

Taj disk mi je tu negde, odoh da uslikam sta se dogodilo prilikom ispravljanja.

Da ponovim, resenje je kupovina diska!!! Tacka.

Ali kada muka natera moze se ispraviti, licno sam primer (ovo nije preporuka drugima)

Diskovi vecine kros motora, skutera (koji nisu "ljuti" i otkaljeni) se lagano na hladno ispravljaju. Pa kako ko hoce...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Evo diska koji sam "ispravio" i ostecenja nastala tom prilikom... Neko bi to i prevideo mozda a vrlo je opasno, pregledajte kocioni sklop redovno!

A npr. kocioni disk na scarabeu 150 sam gumenim cekicem ispravio, nije izdrzao sinter plocice, pregrevao se i sam sebe izvitoperio!

Ispravih ga sa dva komparatera i gumenim cekicem... Pre par godina, vozi se jos uvek ali sada sa organskim plocicama. Ne trese, ne pulsira poluga kocnice...

Ne preporucujem ali moze jbg... Svi znamo sta je novo.

20200419_125021.jpg

• Drug član, 1092 postova
  • Motocikl: Voge 525 DSX,Honda VT750 ACE

Evo da i ja prenesem iskustvo sa brušenjem diskova.Pre više od 10 godina sam i ja bio ubedjen da se mogu diskovi poravnati pa kod jako dobrog strugara probali iako je on bio skeptičan.Nije problem zahvat diska i dali će prihvatiti u istoj osi.Problem je što je materijal čvrst a disk tanak pa se na mestima koji su dalje od mesta gde ga glava drži malo savija i tamo nož manje skida i tako dobijamo neravan disk koji u kočenju trese.Naravno morao sam kupiti druge diskove.To se jednostavno ne radi i ne bez razloga.Naravno ne mogu ja bilo koga ubediti ali treba da zna šta rizikuje.

• Podržavam 1

1 hour ago, icecool said:

Dobro da budem jasniji. Ja lično to ne radim. Isključivo stavljam nove diskove i pločice.

Znam da to neko radi i može da se uradi i to će funkcionisati. Ne bi trebalo ići ispod "MIN" debljinediska. Razlog je dvojak. Disk se tanji, a kočini sistem je već "tastegnut" na maksimumu.

Sve ostalo što sam napisao je tako.

Ako si tamo radio treba da te znam, a znam te. Kratko si radio tamo, a zaposlio si se zbog iskustva rada na CNC mašinama. Ni jedan poslovođa tamo nije doprineo ničemu, a kamoli bilo kakvom razvoju.

To je samo deset godina od moje prakse na mašinskoj obradi diskova.

Čelični dikovi se prave od čelika koji imaju svojstvo da ne korodiraju. Jedna od mana im je toplotu slabije odpuštaju od livenih.

Čelični diskovi se mogu ispravljati, ko želi da radi. Ja kao što sam napisao na mom motorciklu stavljam isključivo nov.

Pozdrav za sve učesnike. :)

7 minutes ago, Blueser said:

Dobro da budem jasniji. Ja lično to ne radim. Isključivo stavljam nove diskove i pločice.

Znam da to neko radi i može da se uradi i to će funkcionisati. Ne bi trebalo ići ispod "MIN" debljinediska. Razlog je dvojak. Disk se tanji, a kočini sistem je već "tastegnut" na maksimumu.

Sve ostalo što sam napisao je tako.

Ako si tamo radio treba da te znam, a znam te. Kratko si radio tamo, a zaposlio si se zbog iskustva rada na CNC mašinama. Ni jedan poslovođa tamo nije doprineo ničemu, a kamoli bilo kakvom razvoju.

To je samo deset godina od moje prakse na mašinskoj obradi diskova.

Čelični dikovi se prave od čelika koji imaju svojstvo da ne korodiraju. Jedna od mana im je toplotu slabije odpuštaju od livenih.

Čelični diskovi se mogu ispravljati, ko želi da radi. Ja kao što sam napisao na mom motorciklu stavljam isključivo nov.

Pozdrav za sve učesnike. :)

Imam utisak da ne čitaš.Molim Te vrati se na moj post i pročitaj ponovo šta sam napisao.

Ovo podebljano je lično pa Ti zato i odgovaram.Ja sam sa temom završio.

3 hours ago, icecool said:

Ni jedan poslovođa tamo nije doprineo ničemu, a kamoli bilo kakvom razvoju.

Odgovorio sam ti na pitanje.

Uvek sam za istinu. Vrlo brzo si otišao, nisi dočekao ni da započne serijska proizvodnja, a kamoli da si bio kada smo dobili Q1, odobrenje za prvu ugradnji za FORD Germany ako znaš šta to uopšte znači.

Nisi napisao ni jedan delić programa za mašinsku obradu. Za to nije dovoljnjo znati upravljati nekom CNC mašinom.

Tako da sam i ja sa temom završio.

Srećan Uskrs svima. :)

Ti si baš navalio da pričaš gluposti, i da me crniš po forumu.

Meni pričaš o Q1 kvalitetu za Ford Germany?

Živim i radim u struci u Hamburgu.

Odakle Ti obraz da me prozivaš po forumu kao neradnika?Video si me nekad pa me znaš?

Nisam pisao programe jer mi to nije bio posao.Sada ih pišem, štelujem mašine, i puštam u rad.

Za dvadeset pet puta veću mesečnu platu, nego tamo što sam zarađivao u A.I.

Jel razumeš?Cene me ljudi kao radnika, pa plate.

Ajde probaj i Ti tako, sam protiv svih.

Momentalno vrediš kao pre trideset godina.Možda i manje jer nevidiš brojeve u mm.

Srećan Uskrs. 

• Sviđa mi se 3

• Svrati ponekad, 153 postova
  • Motocikl: R1200GS LC

Jel' šalju sa wemoto.com za Srbiju i kakva su iskustva sa carinom i troškovima slanja?

Za N.F.S.  Da li boja ovog diska ukazuje da je pregrejan i nije više za upotrebu, ili ne (pitam nevezano za naprsnuće i ispravljanje) ?     

9 hours ago, N.F.S. said:

Evo diska koji sam "ispravio" i ostecenja nastala tom prilikom... Neko bi to i prevideo mozda a vrlo je opasno, pregledajte kocioni sklop redovno!

A npr. kocioni disk na scarabeu 150 sam gumenim cekicem ispravio, nije izdrzao sinter plocice, pregrevao se i sam sebe izvitoperio!

Ispravih ga sa dva komparatera i gumenim cekicem... Pre par godina, vozi se jos uvek ali sada sa organskim plocicama. Ne trese, ne pulsira poluga kocnice...

Ne preporucujem ali moze jbg... Svi znamo sta je novo.

20200419_125021.jpg

15 hours ago, icecool said:

Ti si baš navalio da pričaš gluposti, i da me crniš po forumu.

Meni pričaš o Q1 kvalitetu za Ford Germany?

Živim i radim u struci u Hamburgu.

Odakle Ti obraz da me prozivaš po forumu kao neradnika?Video si me nekad pa me znaš?

Nisam pisao programe jer mi to nije bio posao.Sada ih pišem, štelujem mašine, i puštam u rad.

Za dvadeset pet puta veću mesečnu platu, nego tamo što sam zarađivao u A.I.

Jel razumeš?Cene me ljudi kao radnika, pa plate.

Ajde probaj i Ti tako, sam protiv svih.

Momentalno vrediš kao pre trideset godina.Možda i manje jer nevidiš brojeve u mm.

Srećan Uskrs. 

Ja sam mislio da si završio sa ovom temom.

Hvalisanije i laganje, a pogotovo pisanje o nečemu pogrešno, me nervira.

To što se hvališ da radiš kao robot na CNC mašinama za navodno velike pare 25X, a ne znaš ni gde i na kojim poslovima ja radim, baš me briga.

Na takvim poslovima koje ti radiš svaki dan, jedno te isto zaglupljuje.

Da znaš diskovi se mogu brusiti i ništa im neće faliti.

A to što mnogi nose mnoge stvari kod strugara, pa nešto strugar ne može da urade, postoji mašinska obrada brušenjem.

U ostalom ja sam pisao članovima, tebi ne vredi objašnjavati, nego se lati literature, barem malo, pa će ti neke stvari biti barem malo jasnije.

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

E ovo baš nismo znali. Da nisi postavio ovaj video umrli bi u neznanju. Toliko se razumeš u diskove da si na svoj bajk metnuo kineske.

18 minutes ago, drmilan_ said:

@Blueser spusti malo loptu. Mnogima si se zamerio na forumu za ovo kratko vreme a nastavavljas opet. 

Nisam se ja nikom zamerio. O nekim stvarima možemo imati različita mišljenja. To što sam napisao je tako. A ovi jedni isti koji jedni drugima daju plusiće i na ne tačne stvari, e to je druga stvar.

2 minutes ago, bajker71 said:

E ovo baš nismo znali. Da nisi postavio ovaj video umrli bi u neznanju. Toliko se razumeš u diskove da si na svoj bajk metnuo kineske.

Pa od tebe se više razumem sigurno.

Ja na moj motorcikl stavljam disk koji ja hoću. Sada će ti drmilan_ dodeliti plusić.

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Ti da imaš čistu glavu ne bi na Vaskrs menjao paknove koji mogu da se voze još pet godina. I još se time hvalio na forumu. Čega se pametan stidi...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 2520 postova
  • Motocikl: Africa RD07
7 minutes ago, Blueser said:

Pa od tebe se više razumem sigurno.

Ja na moj motorcikl stavljam disk koji ja hoću. Sada će ti drmilan_ dodeliti plusić.

Rado al mi ponestalo!

6 minutes ago, bajker71 said:

Ti da imaš čistu glavu ne bi na Vaskrs menjao paknove koji mogu da se voze još pet godina. I još se time hvalio na forumu. Čega se pametan stidi...

@Blueser za ovo bi mu dao sve plusice danasnjeg dana al nemam ni jedan!

• Sviđa mi se 1

15 minutes ago, drmilan_ said:

Rado al mi ponestalo!

@Blueser za ovo bi mu dao sve plusice danasnjeg dana al nemam ni jedan!

22 minutes ago, bajker71 said:

Obojica opušteno samo. :zdravo:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja