Satelis 16078 Napisano Avgust 10, 2020 Integrisan, 9329 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Dzezeri Prodje nedelju dana od kratke voznje a da nije kucnuto slovo.... jbg obaveze stiscu na sve strane na svim poljima. Ovoga puta, dzezeri hoce odvozati novu deonicu Kucevo - Majdanpek. Kazu ljudi krivine, nov asfalt, lepa priroda.... s'tim sto ne idemo direkt za Majdampek vec skrecemo desno za Debeli Lug. ruta toga dana Nalazimo se na Nis pumpi u Majami Lug, moje selo inace. Od 5 dzezara pojavljuje se 4, zovi petog ma jok, zvoni ne jvlja se, pre 15min trebali smo krenuti. Zovi posle 5min opet... jok, guzca lalki sve u 16. Nista, sedamo i krecemo... no medjutim, nece da moze, jos jedan dzezer ispada iz koloseka. Zadnja guma prazna totlano, isecena po sredini. Sreca pa smo na pumpi blizu mene, tras vazduh, tras ode Srecko da ostavi makinu, nema voznje dalje za njega. Pricao sam onomad u putopisu kroz BiH za cuvenu Strinu. Nema bate, ta zena kad te isprati.... drz dupe uza zid, baksuz nevidjeni. Posto smo dosta vremena potrosili a da jos krenuli nismo, fatamo autoban do Vrcina, dalje Zaklpaca, Grocka i td. Sve je islo glatko, prolazimo Kucevo, asfalt je sarenolik do nove deonice. Pocinje nov asflat, nesto oopustenija voznja al ne preterano jer nit poznajem teren nit znam dal ima il nema rizle, opterecenost minimalna. Od skretanja sa Debeli Lug, put postaje dosta uzi i samo cu reci Majko mila stanja i sranja u nastavku daljem, uzas pravi. 1, 2, nekako, 3 nikako.... istresli smo sve sto se moze istresti, stani odmori aaa hebo sliku svoju, nikad vise ovuda dok ga na urade kako treba osmeh Gagijeve lepse polovine sve govori koliko je pauza dobro dosla pici dalje, ulazimo u neko selo ovaj detalj mi je jedan od drazih, pozdravljamo se a da se ne poznajemo sa nekim kim se znamo, zakrecu se glave na drugu stranu u slicnim uslovima obecah sebi da cu sl. put stati, castiti turu i prozboriti koju, bar pitati kako su Zagubica je u ovom pravcu Sunce opasno przi stigli do Vrela, izvinte Gospodje drage, nesmo znali da je taki put, odmorte lepo bogme svi su pogledi uprti evo i Dzezera nevidjenu srecu smo imali za astal zbog guzvanjca stigla krka finu pauzu pravimo, okrepili dusu i telo, vreme je poc dalje kratko vozimo dobrim asfaltom, opet prelazimo na truckanje nisam hteo da zalazim do Krupajkog Vrela, bio sam vec a i ogromna je guzva preko 50m je red za slikanje.... hejj red za slikanje, pa ne bi stajao nema trika zaista prelepo dzezeri nindze koriste priliku kamuflaze, ne opazeno prave uspomene vozi dalje prolazimo Tvrdjavu, prolazimo Mansiju Stigli u Despotovac, ubrzo se tankali na Nis pumpi gde smo ujedno napravili poslednju pauzu. Odatle do Grocke nista zanimljivo sem lepog pogleda na vocke kod Pozarevca. Preko sela odoh u Zaklopacu tj tazbinu, dzezeri smederevcem nastavise ka gradu. Bip bip kratko sirenama i to bi bilo to, kamenje u bubrezi vise nema 19 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milos-v 2450 Napisano Avgust 10, 2020 Zainteresovan, 947 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Cbf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Titel - Titelski breg Тител је веома стари град, на чијем је подручју било људских насеобина у праисторији. До доласка Римљана на тлу данашњег Титела живели су Дачани, Келти, Скордисци, Јазиги, Хуни, Авари, Протобугари, Готи, Гепиди и Алани. У насељу Тител живи 4.745 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 40,1 година.У насељу има 2019 домаћинстава. Ово насеље је углавном насељено Србима (према попису из 2002. године). U nedostatku vremena za dalje voznje odlucujemo se za obilazak Titela i Titelskog brega sa kog se pruza jako lep pogled. Iz pravca BG se ide zrenjaninskim putem,dosadan za voznju ali solidnog kvaliteta. Sam Trg u centru je sredjen i nalazi se basta kafica u kome pravimo pauzu za ispijanje kafe. Iznenadjujuce lepe zene prolaze ulicom i trgom. Nedostatak dokaza je izazvan mojom lepsom polovinom Koliko one imaju sta da pokazu "paradirajuci",toliko sokak koji nosi naziv trga i nema.. U mestu postoji i plaza za kupanje na koju nismo isli,ali gledajuci iz daljine mi se javila zelja da posetim Titel ponovo i okupam se. Na mapi je obelezena kao "gradsko kupaliste". Nakon ispijanja turske kafe(70rsd),vreme je da se ode do brega. Ulaz se nalazi nekih 500m od trga. Na mojoj slici se vidi gde je tacno kapija za ulaz. Na gugl mapi je centralni deo obelezen sa "kalvarija". Kada se dodje do kapije,ona je zatvorena ali u desnom delu moze da se provuce motorom ili peske da se udje. Prati se utabana staza ka vrhu i sve sto ima da se vidi je uz stazu. Na vrhu se nalaze i ostaci crkve. Koliko sam uspeo da nadjem na internetu ,to su ostaci Avgustinskog manastira iz 11.veka. I za kraj meni omiljena slika 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Chika Jimi 611 Napisano Avgust 10, 2020 Ponekad pozelim da sazrim i odrastem. Cisto da bi zrelo ozbiljno, 582 postova Lokacija: Bgd Dorćol Motocikl: NC750XA‚ Beverly 350 Prijavi odgovor kao problematičan Ja se juce odlucih da zapucam rutu do Pirota. Kum je zvao pali za vikendicu i reko idem ja mopedom taman. Plan je napravljen, bezanje od autoputa ali ipak uz autoput, jer se nije ranilo previse. Kum javio da planira u Nisu biti u 15h. Tako i ja isplanirah pa krenuh u 11h.Standardni deo poznat do SD, Mala Krsna- Velika plana solidno uz malko saobracaja, Ja-ĆU-Paraćin generalno ok i pred Aleksinac bas mi nesto lep deo bese. Skoro uopste saobracaja sem sto me pred nis zapljusnu malo deo velikog oblacka tako da sam samo malko dodao gasa Pred Nis parce uzasnog asfalta kao stari Novosadski. Ondak pauza u NI i extra klopa u kafani "Etno Kuca", preporucujem! A i odveli me ljudi odande! Preporucujem Butkica u kupusu (kao sarma sa mesom butkice), punjene pecurke, piletina sa kackavaljem neka ne zapamtih detaljno al sve je bilo extra uz vruce lepinje.Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Chika Jimi 611 Napisano Avgust 10, 2020 Ponekad pozelim da sazrim i odrastem. Cisto da bi zrelo ozbiljno, 582 postova Lokacija: Bgd Dorćol Motocikl: NC750XA‚ Beverly 350 Prijavi odgovor kao problematičan Malko slika...Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Due 16264 Napisano Avgust 10, 2020 Ne silazi, 1209 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Hornet 600 Prijavi odgovor kao problematičan Jako je lep Titel, samo bih zamerio nedostatak turističkih putokaza. Jako je loše obeleženo i svodi se na "stani pa pitaj". Svakako ga treba posetiti, i nastaviti putem prema NS. Živopisni predeli i lepa odmorišta. pre 38 minuta, milos-v je napisao: Titel - Titelski breg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Chika Jimi 611 Napisano Avgust 10, 2020 Ponekad pozelim da sazrim i odrastem. Cisto da bi zrelo ozbiljno, 582 postova Lokacija: Bgd Dorćol Motocikl: NC750XA‚ Beverly 350 Prijavi odgovor kao problematičan Izvinjavam se za gro sliku praznog tanjira al umor stigao tek se posle setih da zabelezim bar nestoSent from my Mi 9T Pro using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Chika Jimi 611 Napisano Avgust 10, 2020 Ponekad pozelim da sazrim i odrastem. Cisto da bi zrelo ozbiljno, 582 postova Lokacija: Bgd Dorćol Motocikl: NC750XA‚ Beverly 350 Prijavi odgovor kao problematičan (moram sad iscukati koju rec dok smo u PI na dorucku, vikendica je prava za odmor i internet je na rezervi!)Elem, oko 18h nastavak za PI i vikendicu koja je malko iza PI ka Dimitrovgradu. Kako sam gadjao bezaniju od autoputa, NVI me nije odveo na staru magistralu nego preko polja Lavandi a to je put preko Ploča, polja su lepa i sve bi bilo super kad bi gdja sa NAVI znala da su skinuli asfalt, tako da je bilo napetosti 10-tak km po sljunku. Al preodjosmo pod oprezom konjic i ja.Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10443 Napisano Avgust 10, 2020 Drug član, 3396 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Danas posetih Gadžin Han i spomenik našem heroju Dragutinu Matiću -Oko Sokolovo... Dragutin Matić, poznat kao Oko sokolovo, najpoznatiji je srpski vojni izviđač. Rođen je 10. januara 1888. godine u Kaletincu na obroncima Suve Planine. Učestvovao je u svim borbama srpske vojske od 1910. godine do kraja I svetskog rata. Poznat je po svojoj fotografiji koja je obišla svet. Umro je 1. januara 1970. godine u rodnom selu. Rano je ostao bez majke, a ubrzo i i bez oca. Imao je više starije braće i sestara. O njemu se starao najstariji brat Đorđe Đora, zbog čega su ga u selu zali Dragutin Đorin. Njegova familija je gajila konje, i on se naučio veštini jahanja, zbog čega je kasnije, kada je služio vojni rok, regrutovan u konjicu. Nije išao u školu. Oženio se Krunom Ranđelović iz obložnje Sopotnice, sa kojom je do 1910. izrodio četvoro dece – prvo ćerku Kristinu, posle sina Ranđela i još dve kćeri. Često je odlazio u pečalbu – sezonski rad, kao građevinac. Na odsluženje vojnog roka otišao je 1910. u Beograd i bio je u kasarni negde prema Senjaku. Regrutovan je kao konjanik, a kasnije prekomandovan u pešadiju. Često je dolazio u kontakt sa princom Đorđem Karađorđevićem, za koga je govorio da je šašavo hrabar. Kada je izbio Prvi Balkanski rat, još uvek je bio na odsluženju vojnog roka, i dobrovoljno se prijavio za učešće u ratu. Učestvovao je u oba balkanska rata i u njima pokazao veliku hrabrost. Učestvovao je u i Prvom svetskom ratu, u svim važnijim bitkama. Bio je na Ceru, Kolubari, povlačio se preko Albanije, bio na Solunskom frontu, učestvovao u njegovom proboju, učestvovao u oslobođenju Srbije. Uglavnom je obavljao izviđačke zadatke. Svog ranjenog druga Ljubu Milenkovića nosio je nekoliko kilometara sa Cera. Milenković ga je molio da ga ostavi, ali Matić ga je ipak spasao, a Milenković je kasnije lečen u bolnici u Nišu. Posle toga su bili dobri prijatelji. Dragutin Matić je jednom ranjen u Prvom svetskom ratu, na Gruništu u južnoj Makedoniji. Matić se vratio kući oko Božića 1919. Po povratku u rodno selo, vratio se svojim svakodnevnim poslovima. Bavio se zemljoradnjom, a išao je i u pečalbu radeći kao ciglar i ćeramidžija. Jedno vreme bio je čuvar gradilišta svojih rođaka Matića u Beogradu. Godinu dana posle dolaska sa Solunskog fronta rodilo mu se i peto dete – sin Blagoje. Između dva svetska rata bio je i kmet u svom rodnom selu. Uživao je veliko poštovanje naroda svoga kraja i biran je za opštinskog odbornika. Njegovim zauzimanjem izgrađen je (tridesetih godina) u Kaletincu, seoski vodovod koji i danas služi. Kada je počela okupacija Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, njegova žena je uzela njegova vojnička odlikovanja i još neke dokumente, i zakopala ih u pesak pored obližnje reke. Pošto je bila svedok bugarskih zločina u prethodnom ratu, plašila se da bi ona mogla biti opasna za Dragutina i njegovu porodicu. Dragutin je 1965. godine saznao za fotografiju na kojoj se nalazi. Te godine je izdata gramofonska ploča Marš na Drinu, sa njegovom slikom na prednjoj strani. Njegovi saborci su ga odmah prepoznali. Kostadinka Matić iz Niša, koja je poznavala Matića, kupila je ploču i poslala poštom u Kaletinac, na njegovu adresu. Tako je Matić saznao za čuvenu sliku sa njegovim likom koja je obišla svet. Krajem decembra 1969. se razboleo. Iz vojnog garnizona u Nišu na Suvu Planinu je poslat vojni helikopter sa lekarom po njega. Međutim, lekar je zaključio da Dragutin Matić ne bi izdržao put do bolnice. Umro je dva dana kasnije, 1. januara 1970. 8 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10443 Napisano Avgust 10, 2020 Drug član, 3396 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Pre toga upoznah kolegu @vasa.93 iz Niš... i malo popričasmo ...srećna selidba... u 'ladne krajeve! 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15821 Napisano Avgust 10, 2020 Drug član, 1797 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan 34 minutes ago, shoyyka said: Danas posetih Gadžin Han i spomenik našem heroju Dragutinu Matiću -Oko Sokolovo... Dragutin Matić, poznat kao Oko sokolovo, najpoznatiji je srpski vojni izviđač. Rođen je 10. januara 1888. godine u Kaletincu na obroncima Suve Planine. Učestvovao je u svim borbama srpske vojske od 1910. godine do kraja I svetskog rata. Poznat je po svojoj fotografiji koja je obišla svet. Umro je 1. januara 1970. godine u rodnom selu. Svaka čast! Baš pratim šta mu se sa oronulom kućom u Kaletincu dešava (20Km od Gadžinog Hana). Prošle godine je postavljen asfalt do nje, a ove godine su se naslednici odrekli kuće u ime opštine koja planira da je renovira i napravi muzej. Nadam se da ti planovi neće samo ostati na papiru. Inače, ovo je detalj iz vitrine u mojoj dnevnoj sobi. 6 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TAZZ 1466 Napisano Avgust 10, 2020 Drug član, 1104 postova Lokacija: Beograd Motocikl: EX - V - STROM 1000 2003 Bumblebee............. EX - V - STROM 1000 L4...................................... NOW - VOGE 900DSX NEW Prijavi odgovor kao problematičan @shoyyka Svaka Čast!!!Od tvojih ekskurzija može se lagano napisati udžbenik istorije Sent from my POCOPHONE F2 using Tapatalk 1 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2645 Napisano Avgust 10, 2020 Drug član, 1300 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, shoyyka said: Pre toga upoznah kolegu @vasa.93 iz Niš... i malo popričasmo ...srećna selidba... u 'ladne krajeve! Izuzetno malo, nažalost. Baš mi je žao što je tako ispalo, ali celo prepodne sam se majao po javnim ustanovama da rešavam neke privatne obaveze, pa zakasnih sa poslom, a trenutno je i neka gužva... Nažalost ostajem i bez motora do kraja nedelje, ali bi od sledeće trebalo da budem malo slobodniji, pa ako slučajno ponovo zavrneš na ovu stranu...znaš gde sam. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano Avgust 10, 2020 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan I ja pohvaljujem referat o izvidjaču Dragutinu, svaka čast. Nemam više + ... 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10443 Napisano Avgust 10, 2020 Drug član, 3396 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Svi smo mi cupike u odnosu na ondašnje heroje...pardon, ne heroje već junake... kako su živeli... i nema žalbe nego guraj bato... zar ne? PS Jedan stariji gospodin,po-stariji reče:E sinko junaci odavno izginuše ostali mi... znaš već! Zato nam i rade, ovo što nam rade! Da znate... mudro zbori čiča... a? 1 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Eol 966 Napisano Avgust 10, 2020 Zainteresovan, 488 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Fazer 600 Prijavi odgovor kao problematičan @TAZZ nemoj uz @shoyyka da zaboravimo da ga u stopu prati @yogibear sa posetama istrijski bitnim mestima i lokalitetima(koji su cesto zaboravljeni i zapusteni od nadleznih institucija)U svakom slucaju jedan veliki aplauz za njih dvojicu.... 3 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10443 Napisano Avgust 10, 2020 Drug član, 3396 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Yogibear je neprevazidjen... ali lepo je kad je nešto zapisano, pročitaš nekad nešto, i nauči se, bre... od ove naše mučne istorije! Ko zna koliko knjiga da se napiše... A toliko toga zaboravljeno, nema se kad, grabimo ka Jevropi... šta bi napravili Ameri da imaju ovakvu istoriju... 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5857 Napisano Avgust 11, 2020 Drug član, 2034 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 12 hours ago, Eol said: @TAZZ nemoj uz @shoyyka da zaboravimo da ga u stopu prati @yogibear sa posetama istrijski bitnim mestima i lokalitetima(koji su cesto zaboravljeni i zapusteni od nadleznih institucija)U svakom slucaju jedan veliki aplauz za njih dvojicu.... Opet ću da ponovim: stvarno bi bilo lepo da ovi istorijski postovi dobiju posebnu temu. Kratke vožnje su jedno, a ovo što ovi momci postuju je skroz druga priča, postavili su stvarno visok standard !Da li je moguće da samo ja smatram da bi bilo mnogo bolje tako ? 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lomitelj 5814 Napisano Avgust 11, 2020 Drug član, 1538 postova Prijavi odgovor kao problematičan E moj Dragutine, moj Dragutine, u šta li si ti sve tada gledao i šta si sve video, što nam na vreme ne reče? Podigli mu spomenik ili ne, on ostaje zapamćen a tebi@shoyyka hvala na podsećanju. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano Avgust 11, 2020 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan Pre 12 sati, shoyyka je napisao: Svi smo mi cupike u odnosu na ondašnje heroje...pardon, ne heroje već junake... kako su živeli... i nema žalbe nego guraj bato... zar ne? PS Jedan stariji gospodin,po-stariji reče:E sinko junaci odavno izginuše ostali mi... znaš već! Zato nam i rade, ovo što nam rade! Da znate... mudro zbori čiča... a? Ima jos jedna zanimljiva prica oko te slike, tacnije kako je nastala. Bila emisija o njemu, kaze voditelj ima i onih koji se podsmevaju tom njegovom izrazu lica a slika je zapravo nastala u trenu kada ga je vojni fotograf uslikao tokom borbe i njegovog borbenog izvidjanja. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nole Bg 5654 Napisano Avgust 11, 2020 BJB Maxi Scooter Club, 1749 postova Lokacija: Beograd, Mirijevo Motocikl: Bmw R1200Gs Prijavi odgovor kao problematičan Da kucnem koje slovo o vikendu za nama, da ostane zabelezeno. Posle dugo razmisljanja dali je pametno ici ovaj vikend negde zbog sarene prognoze, ipak odlucismo da idemo sto je na kraju ispao i odlican potez. Brzinski skovasmo plan, akteri Marko+ lepsa polovina, Nemanja+ lepsa polovina i moja malenkost. Prvi dan - Bg- Va-Lo- B Basta- Zlatibor. Jutro lepo u BG suncano, kod Tempa na Adi sastanak i gas. Ibarska do Va, nista zanimljiivo, da se prevezes. U Valjevu kratka pauza i odatle krece poslastica u smislu voznje, i drustvo nam prave nasi drugari Aca i Nesa @Throttle Addict i@nenad.yzf. U Loznici kratka pauza i rastanak sa Acom a mi dalje uz Drinu do B Baste, sve na nivou sto bi se reklo. Rucak kod kucice na Drini, klopa dobra, pogled jos bolji, Nesa ide nazad na svom odlicnom cbf-u, a mi dalje uz Kadinjacu, uz posetu spomen kompleksu sa koga puca sjajan pogled na svaku stranu. Vreme je gotovo pa idealno, malo oblaka, nije pretoplo. Stizemo na Zlatibor i idemo da se popnemo na vrh Tornika da bacimo pogled i napravimo neku fotku. Kako se penjemo sve vise tako je nebo sve crnje i crnje ali sad i da pokisnemo stigli smo sve ok. Samo smo uspeli da stanemo na vrhu, neka fotka i bezi nazad. Oblaci Kisna odela i lagano spusti do smestaja koji smo sasvim slucajno nasli jer tolika je guzva da gore vise nista slobodno nema. Sta reci za Zlatibor, to nije ni p od planine, veliko gradiliste, cigan mala, uzas jedan blagi, ko gore moze da ode na odmor ja stvarno nzm. Duboko sam razocaran jer valjda nisam bio odavno. Kisa prestala, valja nesto pojesti i popiti red bi bio. Evo malo slika od prvog danaPoslato sa JNY-LX1 pomoću Tapatoka 15 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nole Bg 5654 Napisano Avgust 11, 2020 BJB Maxi Scooter Club, 1749 postova Lokacija: Beograd, Mirijevo Motocikl: Bmw R1200Gs Prijavi odgovor kao problematičan Ostadoh duzan drugi dan, moramo nekako nazad. Ruta za drugi dan Zlatibor- Kokin Brod- Ivanjica- Usce- Kraljevo- Rudnik- Topola - 1000 Ruza. Ja sam imao ideju na Sjenicu pa na Dugu Poljanu za Ivanjicu, ali Mare kaze aj da experimentisemo nismo ovuda prosli, s druge strane Zlatarskog jezera da vidimo kako je. Ranije ustajanje, sunce greje, ima jedan oblacak otisao ispred nas ostavio mokar put, i stajemo u Zorinu krcmu na komplet lepinju koja je standardno uvek dobra, nema greske. Prisusio malo asvalt idemo dalje, do Kokinog Broda fantazija, kao lepa staza, krivine sjajne, duple trake, ma bombonca..... Kod brane stali malo na slikanje i pogled na Zlatarsko jezero jedno od najlepsih sigurno kod nas. Ovim putem drugim sto idemo, priroda i pejzazi fenomenalni, put osrednjeg kvaliteta, stajemo na mestima da pustimo dron, Ivanjicki kraj je prelep, probali smo i maline direkt iz malinjaka, ma ludilo.... Bice lepih slika. U Ivanjici kafica i plan poseta Manastiru Studenica kad smo vec na tom kraju, steta je zaobici. Jedan deo puta od Ivanjice sjajan, vozimo punim plucima, doknismo naisli na deo puta koji je odnela Studenica idalje neces moci. Sta sad, kazu mestani moze preko brda kroz sumu, kaze neki motori su vec juce otisli tuda da se zaobidje ova prepreka. Aj ovaj stromas mali se obradovao tom izazovu, ali sta nas dvojica da radimo. Nema druge aj pa dokle stignemo. Sto znojeva me oblilo, malo levo pa desno hopa cupa, malo blata, makadam, prvo na brdo pa onda s brda mic po mic i sidjosmo na dzadu nekako. Cek da vidim jel sve na svom mestu, sve stoji, ne primetim nista cudno i ako je put iskljucivo bio za kroseve prave. Ubrzo stizemo u Sudenicu, manastir prelep, puno ljudi, izuzetno posecen. Do Usca 10-ak km odlicnih krivina taman da ono blato skinemo sa guma, i posle sipanja idemo dolinom jorgovana do Kraljeva. Put svima dobro poznat, uzivancija nema sta, voznja na nivou, osmeh je na licu i spod kacige. Guda kod Baralica ceka u Mrcajevcima, moramo na rucak, creva krce..... Sto se tice Baralica sve pohvale, i preporuka uvek za pecenje. Uh sad punih stomaka, kud sad, aj na Rudnik malo da se razdrmamo inace cemo pospati na motorima. I dalje vesto kisu izbegavamo, Rudnik - Topola jos jedna poslastica za kraj i oblaci se navlace kako prilazimo Avali nad koju se nadvilo crno nebo. A guzvu ovoliku nisam video na prilazu Bg nikad. Na avalskom kolona bar 5-6 km stoji. I jos 10-ak krivina do kraja i sudija da svira kraj, kad sastavi pljusak kod skretanja za vrcin. Oblaci kisna i lagano do kuce. Odlican, relaksirajuci vikend sa mojim drugarima, dobro drustvo i jos bolja voznja.... Poz od mene i vidimo se na drumu negdePoslato sa JNY-LX1 pomoću Tapatoka 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nole Bg 5654 Napisano Avgust 11, 2020 BJB Maxi Scooter Club, 1749 postova Lokacija: Beograd, Mirijevo Motocikl: Bmw R1200Gs Prijavi odgovor kao problematičan Evo malo sa drona jedan kolaz, nek bude u jednom postuPoslato sa JNY-LX1 pomoću Tapatoka 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TAZZ 1466 Napisano Avgust 11, 2020 Drug član, 1104 postova Lokacija: Beograd Motocikl: EX - V - STROM 1000 2003 Bumblebee............. EX - V - STROM 1000 L4...................................... NOW - VOGE 900DSX NEW Prijavi odgovor kao problematičan Ja samo da kažem...Vi ste seli u restoran Baralić... Prekoputa je pečenjara Baralić... TO je ono pravo! Restoran je OK... Ono prekoputa je ONO PRAVO...Sent from my POCOPHONE F2 using Tapatalk 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15821 Napisano Avgust 11, 2020 Drug član, 1797 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Lepi, postovi se ređeju i lepe vožnje se pretstavljaju od strane kolega, svaka čast! Što reče @shoyyka, kada se već obilaze neka zanimljiva ili slabije posećena mesta lepo je nešto i napisati, odnosno nešto pročitati i saznati o njima. Na prethodnoj strani ove teme @Satelis me je svojim postom o više vekova starom groblju potsetio na jednu moju nedavno izvozanu turu. Pa da nastavimo... Ovaj put evo jedne zanimljive vožnje za ljubitelje istorije ali i za ljubitelje prirode. Prvi lokalitet je srednjovekovna crkva sa nekropolom u Dićima, drugi je stara crkva i staro groblje u Boraču. Trća se nalazi na istom mestu a to je Borački krš sa ostacima srednjovekovnog grada. Sve lokacije su jedinstvene i zanimljive na svoj način. Idemo redom. Mesto o kojem govorim sada nalazi se u neposrednoj blizini Ibarske magistrale u mestu Dići, nekih 8Km od Ljiga. Na njemu se nalazi staro groblje gde su se vekovima sahranjivali lokalni meštani koji su to mesto generacijama zvali Manastirija, misleći da se tu nekada nalazio neki kultni objekat. Opšte je poznato da su se neka od velikih arheoloških otkrića dešavala sasvim slučajno. Veliki britanski arheolog Hauard Karter se već bio pomirio sa sudbinom da nije našao to što je tražio nakon što je prekopao celu Dolinu kraljeva. Međutim pri samom kraju istraživanja obratio mu se sluga koji je radio na otkopavanju rekavši: "Što ne kopaš ispod svog kreveta?" Poslušavši ga, Karter je baš na tom mestu započeo iskopavanje i pronašao Tutankamonovu grobnicu... Nešto slično se desilo i u Dićima. Naime, devedesetih godina prošlog veka u selu je živela jedna žena koju su zvali luda Dara i koja je tvrdila da joj se u snu obratio Sveti Luka koji je rekao da se na mestu starog groblja mora otkopati crkva koja tu leži zakopana vekovima. Srećna okolnost je ta što je te 1991. godine priča zainteresovala našeg poznatog arheologa Željka Ježa iz Valjeva koji je započeo istraživanja nemajući pojma da li će i na šta naići. Kad su započeta iskopavanja, arheolozi nisu imali nikakav podatak o lokalitetu. Kada su tražili od seljana da im iseku jasen na tom mestu, da bi mogli da kopaju, niko nije hteo ni za živu glavu. Govorili su da je to zapis i da nesreća čeka onog ko ga poseče. Tek uz pomoć lokalnog sveštenika uspeli su da sklone drvo i ispod njega se ukazao temelj oltara crkve. Neverovatna je snaga predanja. Na osnovu njega potomci su se vraćali iz seoba i nastavljali da žive i sahranjuju se tamo gde i njihovi preci, ostavljajući nam spomenik o kontinuitetu. Iskopavanja su pokazala da na prostoru savremenog groblja postoje ostaci srednjovekovne jednobrodne crkve. Crkva je građena krajem XIII veka ili početkom XIV veka. Crkvu je sagradio vlastelin Vlgdrag, čelnik kralja Stefana Uroša II Milutina Nemanjića kao svoju mauzolejnu crkvu i u njoj je bio sahranjen zajedno sa članovima svoje porodice i bliže rodbine. Dokaz za to je natpis urezan u 13 redova koji govori o upokojenju monaha Nikole, po mirskom zovu čelnika Vlgdraga koji se prestavio na Vaznesenje Gospodnje 8. maja 6835.(1327) godine i kome nadgrobnu ploču postavi njegova supruga, monahinja Ana, a mirski zvana gospožda Vladislava: „U leto šest tisućno i Osam stotina i trideset pete u dane kralja Uroša meseca maja u osmi dan i Vaznesenje Gospodnje na Spasovdan predstavi se rab Božiji monah Nikola, a mirski zvan čelnik Vlgdrag, ktitor ovoga svetog mesta. I ovaj kamen postavi raba Božija Ana, mirski zvana gospožda Vladislava. Bogu pak našem slava u vekove. Amin.“ Međutim, iznenađenja su nastavila da se nižu. Pored temelja crkve, jedan po jedan iz zemlje su počeli su da "niču" srednjovekovni grobovi sa monumentalnim nadgrobnim pločama, dakle cela jedna nekropola koja do dana današnjeg nije u potpunosti istražena. Otkopano je samo 250 grobova, a smatra se da ima još bar 1.000 srednjovekovnih nadgrobnih spomenika, koji su jedinstveni na Balkanu. Ono što je zajedničko svim nadgrobnim pločama nekropole je da nemaju nikakav istaknuti pisani znak ili slovni simbol, već se radi o simboličkim i likovnim predstavama. Velike ploče oko obnovljene zadužbine Vlgdraga, velikog čelnika na dvoru kralja Milutina, ukrašene su neobičnim i jedinstvenim simbolima kao što je stilizovano Hristovo raspeće koje je istovremeno i predhrišćansko drvo života. Daljim otkopavanjem kao šlag na tortu stiže otkriće da temelji tek otkrivene crkve jednim delom, tačnije njen oltar leži na grobnici u obliku tumula koja datira još iz bronzanog doba, tačnije 1500-1200 godina pre nove ere (pre Hrista), dakle ovo mesto je simbol svetosti još iz praistorije! Svojom monumentalnošću srpska nekropola, tik uz Ibarsku magistralu, privukla je pažnju i stručnjaka Instituta za arheologiju sa Univerzitetskog koledža u Londonu. Engleski arheolozi i antropolozi su već tri puta dolazili u selo Dići. Otkriće memorijalnog hrama visokog plemića i groblja s monumentalnim spomenicima u Dićima ukazuje da granica srednjovekovne Srbije sa Ugarskom nije bila na Rudniku, kako se obično smatra. Ovakve zadužbine grade se na svojoj zemlji, baštini, daleko od neprijatelja. To znači da je granična linija Srbije bila na bezbednoj udaljenosti, najmanje kod Kolubare, mišljenje je naših arheologa. Arheolozi priznaju da Dići ni iz daleka nisu istraženi, iako mogu da nam daju odgovore na mnoga pitanja, kakvo je bilo srednjovekovno stanovništvo, kako su izgledali, koji su im običaji bili? Pitanje je gde su živeli ti ljudi koji su sahranjeni ispred crkve, jer je ovakva koncentracija grobova i njihova monumentalnost ukazuje da je reč o plemstvu ili bogatom stanovništvu velikog naselja. Dok se traga i mašta za tajanstvenim gradom i dvorom velikog čelnika Vlgdraga, crkva sa neistraženom nekropolom malo poznatom u javnosti, stoji usamljena čekajući neka bolja vremna. Nastaviće se... 24 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15821 Napisano Avgust 12, 2020 Drug član, 1797 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Sledeća lokacija na ovoj vožnji nalazi se u selu Borač i radi se o maloj živopisnoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila. Za one koji eventualno istim redosledom budu obilazili mesta koja opisujem, odmah da napomenem da ne koriste rutu koju im navigacija bude izbacila već baš onu koju sam postavio u prethodnom postu: Dići - Donja Vrbava- Toponica - Borač. U suprotnom, navigacija će vas odvesti na neki uzani makadamski put na čijem početku će vam izbaciti podatak da do krajnjeg odredišta imate još oko 15Km. Stara crkva u Boraču, crkva Svetog Arhangela Mihaila me je oduvek privlačila i uvek sam joj se rado vraćao. Mala i skromna, ušuškana u podnožju fantastičnog Boračkog krša koji se uzdiže nad Gružom (o tome nešto kasnije) jedina je preostala od desetak koliko ih je imao slavni srednjovekovni grad Borač, rezidencija despota Stefana. Možda nije slučajno što je to mesto bilo omiljeni letnjikovac našim vladarima kroz istoriju. Brojne legende i narodna predanja vezana su za njenu prošlost. Po jednom predanju u nju su svratili i u njoj se pričestili pre odlaska na Kosovski boj knez Lazar i kneginja Milica. Postoji legenda da je crkvu obilazio i sam car Dušan, kada je boravio u ovim krajevima. O crkvi nema natpisa niti povelja, na osnovu kojih bi se mogli utvrditi sigurni podaci o vremenu nastanka dok istoričari veruju da je podignuta u vreme kralja Stefana Dragutina Nemanjića i spada u jedan od najznačajnijih srpskih srednjovekovnih spomenika. Prvi put crkva arhangela Mihaila u Boraču porušena je u oktobru 1389, neposredno posle Kosovskog boja, kad je ugarski kralj Žigmund Luksemburški poveo pohod "protiv šizmatika Rašana" (Srba), koji su žrtvovali najbolje vitezove za odbranu hrišćanskog sveta. Do konačnog pada Despotovine, hram je više puta rušen u ugarskim i turskim najezdama. Obnovljen je posle obnove Pećke patrijaršije 1557. godine. Turci su ga rušili posle Velike seobe, a ponovo je obnovljen i proširen u 19. veku. Pored svoje burne prošlosti koju je delila sa srpskim narodom, ova crkva poseduje fantastičan i misteriozni živopis koji već vekovima privlači putopisce, naučnike i umetnike. Ono što svi posetioci zapažaju da su u boračkoj crkvi na vrlo neuobičajan način prikazani zaštitnici srpske vojske arhangel Mihailo "Božji arhistratig" i sveti ratnici Georgije i Dimitrije. Njihova lica na freskama su vrlo mlada, gotovo dečačka, a iako su im oklopi oštećeni od bitaka, na njihovim licima lebde neuobičajeni tajanstveni osmesi. Ovakva pretstava je utoliko čudnija, jer je crkva oslikana 1553. godine, u periodu posle pada Srpske despotovine, koje su letopisci opisali rečima: "Agarjani idoše i ništa ih ne mogaše zaustaviti. Turci kao krilate zmije letijahu, pale sela i gradove, crkve i gradove razoriše". Stručnjaci Akademije SPC za umetnost i konzervaciju kažu da mladolika lica arhanđela i svetih ratnika možda su uspomena na poslednje branioce srednjovekovne Srbije, mlade ratnike koji su pre vremena nasledili vitezove pale u bezbrojnim bojevima s Osmanlijama. Po samom vremenu nastanka ove freske su izuzetne. Nažalost, ne zna se ko je oslikavao hram, ni kakva je sudbina tih umetnika jer slični likovi svetitelja više nigde nisu naslikani tvrde naši istoričari. Stručnjaci za srednjovekovnu umetnost smatraju da majstori živopisci nisu bili u klasi vrhunskih majstora i da proporcije tela nisu vešto predstavljene. Međutim, priznaju da prkosni likovi "vojničkih svetaca" plene svojim mladalačkim izgledom i zagonetnim osmesima. Nedavno su mladi slikari analizirali crtačku veštinu živopisaca crkve pod Boračkim kršom i postavili neobičnu teoriju. Po njihovom mišljenju, način crtanja tela svetitelja, nežnost lica i minuciozno predstavljanje mnoštva sitnih detalja, naročito na krilima arhangela Mihaila, neobično podseća na "žensku ruku". Ova neobična teorija je veoma zainteresovala i iskusne stručnjake Akademije SPC za umetnost i konzervaciju. "Lica svetih ratnika su naslikana s velikom ljubavlju, kao da je umetnik slikao svoju decu. U našoj istoriji učene monahinje ostavile su dubok trag i veoma bi nas radovalo da u crkvi u Boraču otkrijemo tragove rada prve srpske slikarke. To u srpskom pravoslavlju ne bi bilo čudo. Podsetio bih da je naša prva književnica bila upravo monahinja Jefimija" - kaže protojerej stavrofor dr Radomir Popović, dekan Akademije SPC za umetnost i konzervaciju. Postoji još zanimljivih detalja vezanih za ovaj hram. Dvoglava aždaja sa mrtvačkom glavom u sredini na ikonostasu crkve je pretstava koju do sada (bar ja lično) još nigde nisam sreo. Takođe, tu je i misteriozna freska pape Silvestera!? Otkud i zašto ona u pravoslavnom hramu, zaista nisam uspeo da pronađem i saznam. Fresku je moguće videti na mojim fotografijama, nalazi se odmah ispod betonskog stuba a iznad freske svetog ratnika Dimitrija. Ono što se takođe odmah primeti kada se zagledaju freske su oči naslikanih svetaca. Turci su toliko bili detaljni tokom devastiranja hrama da su svojim sabljama boli, grebali i kopali oči svetaca na freskama. Na ovom mestu je rado boravio i knez Miloš Obrenović koji je i finansirao rekonstrukciju crkve, posle obnove srpske državnosti. Na ovom mestu je održavao sastanke uoči Drugog srpskog ustanka. Sastanci su se održavali ispod jedne velike kruške koja se nalazila u porti crkve. Od te kruške je ostao samo jedan deo velikog panja koga je moguće videti na mojoj poslednjoj fotografiji. Pošto je bio nepismen, knez Miloš je jednom od svog sluge tražio da nožem ili sabljom na zidu crkve ispiše kako je on bio tu i kako je tu pripremao ustanak. Taj tekst urezan u zidu nalazi se tačno izmedju freski svetih ratnika georgija i Dimitrija unutar crkve i moguće ga je videti na mojim fotografijama. Šta je sve tačno napisano, nažalost nisam uspeo da saznam. Sve u svemu jedno veoma zagonetno mesto sa bogatom istorijom koje je zaista vredno posete. Nastaviće se... 15 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...