Igor86 357 Napisano Jul 15, 2020 Svrati ponekad, 162 postova Lokacija: Beograd - Dorcol Motocikl: Yamaha Fazer Prijavi odgovor kao problematičan Snimih danas ovu grupu na Zavojnom jezeru (Stara planina), ja sam kolima sa devojkom tuda prosao pozdrav, jedva cekam da zajasem i ja opet Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MaxiS 2657 Napisano Jul 15, 2020 Drug član, 1520 postova Lokacija: Niš Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ja danas do Bovansog Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Scholesy198 2308 Napisano Jul 17, 2020 Svrati ponekad, 255 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Honda CB 500XA Prijavi odgovor kao problematičan U nedelju bih otišao do Kapije Podrinja ako vreme dozvoli. Kojim putem mi je pametnije otići? Da li preko Kadinjače ili preko Kosjerića? Google predlaže da idem preko Kosjerića. IMG 20200717 194151 DODAJ.RS Image IMG 20200717 194151 Dodaj.rs 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZERO CORD ADV 645 Napisano Jul 17, 2020 Svrati ponekad, 221 postova Lokacija: Ježevica - Požega Motocikl: KTM 450 EXC-R, Honda Africa crf1000L Prijavi odgovor kao problematičan Zavisi kakav put više voliš. Preko Užica i Kadinjače je glavni magistrani put za Bajinu Baštu. Ako ne računamo radove oko Požege, sve je asfalt. Ako ideš preko Kosjerića čeka te loš asfalt i uspon od Cementare do sela Varda. Odatle je spust do Kostojevića pola asfalt a pola dobar makadam. Ova ruta koju si izbacio nudi neku treću opciju gde bi se ispred Drine uključio na put Valjevo preko Debelog Brda za Baštu. Nisam prolazio ali mi ova poslednja krivudava deonica liči na neki težak off. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Scholesy198 2308 Napisano Jul 18, 2020 Svrati ponekad, 255 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Honda CB 500XA Prijavi odgovor kao problematičan @ZERO CORD ADV Hvala na odgovoru. Vozio sam po svakakvim putevima (najčešće slučajno kada me google odvede), ali ovoga puta izbegao bih sve što nije asfalt. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5541 Napisano Jul 18, 2020 Drug član, 2497 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan @Scholesy198 otvaram ovu temu svaki put samo da se tebi divim, kapa dole za zelju i motivaciju sa zuckom. Nikad ga nemoj prodati... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Scholesy198 2308 Napisano Jul 18, 2020 Svrati ponekad, 255 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Honda CB 500XA Prijavi odgovor kao problematičan @drmilan_ Hvala, kao što sam već jednom pisao, Žućko ostaje kod mene pa makar i kao ukras u dvorištu . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexey 608 Napisano Jul 18, 2020 Svrati ponekad, 180 postova Lokacija: Surcin Motocikl: Piaggio X8 400 ie Prijavi odgovor kao problematičan Mala pomoć, zna li neko kakav je put ovde ili ipak izabrati neku drugu rutu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Scholesy198 2308 Napisano Jul 18, 2020 Svrati ponekad, 255 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Honda CB 500XA Prijavi odgovor kao problematičan Iako sam planirao vožnjicu za nedelju, đavo mi nije dao mira. Gledam prognozu, oblačno, hladnjikavo, ali nema kiše. Ma idem, ne mogu da sedim kući, pa šta bude. Odvozao sam nešto preko 200 km, baš sam uživao. IMG 20200718 181031 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 181031 Dodaj.rs IMG 20200718 120418 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 120418 Dodaj.rs IMG 20200718 122928 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 122928 Dodaj.rs IMG 20200718 180252 895 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 180252 895 Dodaj.rs IMG 20200718 130649 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 130649 Dodaj.rs IMG 20200718 130729 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 130729 Dodaj.rs IMG 20200718 133925 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 133925 Dodaj.rs IMG 20200718 134017 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 134017 Dodaj.rs IMG 20200718 134952 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 134952 Dodaj.rs IMG 20200718 135321 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 135321 Dodaj.rs IMG 20200718 162236 098 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200718 162236 098 Dodaj.rs 15 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Markone88 4843 Napisano Jul 18, 2020 Drug član, 1551 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Čekam Zlatkovog Bandita Prijavi odgovor kao problematičan On 7/6/2020 at 6:30 PM, yogibear said: Još malo fotografija vezanih za moj prethodni post... Prelepo! 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 4607 Napisano Jul 18, 2020 Drug član, 998 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000. Prijavi odgovor kao problematičan Već danima pokušavam da nađem radnu stolicu da kupim, iskrivih se u ovoj iz koje radim, evo već od marta. Bio sam na dosta mesta po BG-u, nijedna me nije kupila, tako da već nekoliko dana planiram put do Novog Sada. Jer kako otvorim gugl, tako mi izbacuje prodavnice po NS-u. Danas, iako je subota i većina tih mesta ne radi, odlučih da se provozam do gore. Kišno odelo u kofer, pa kako mi bude. I ne da mi je bilo! Od jednog tmurnog dana, današnji se, u NS-u, pretvorio u možda i najlepši letnji dan ove godine. Temperatura 23-24'C, taman za vožnju. Popnem se do Petrovaradinske tvrđave i pravo na onaj bedem gde bude main stage na Exitu. Popnem se na bedem, spustim jaknu na travu i izležim jedno 20 minuta na suncu. Opustilo me više nego svaki dan na Lidu do sad. Gledam onaj NS i nekako mi baš lep. Odatle kroz centar do prodavnice, ali zalud, izbor kriminalan. I ono što sam gledao ne netu katastrofa. Šta ću, vratim se na jedan index i opet nazad istim putem. Već je krenulo da se mrči u pravcu mosta Slobode, tako da nisam otkrivao nove puteve, već lagano, brzim korakom, za BG. I usput, u Inđiji, opet vidim jedan poznati, crno-narandžasti KTM 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15755 Napisano Jul 19, 2020 Drug član, 1791 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Verujem da se Topola sa okolinom mahom većini našla na nekoj od ruta. Na zahtev mojih prijatelja pretstaviću ovde dve istorijske lokacije, dva mesta koja su moja topla preporuka za obilazak i za koja se malo zna. Na mapi sam formalno obeležio trasu iz Beograda, oni koji eventualno budu zainteresovani naravno, neka lokacije ubace u svoje planirane rute (vožnje). Beograd je u vreme vladavine sina kneza Lazara, viteza, putnika, ratnika i pesnika bio centar trgovine, diplomatije, zanatstva i umetnosti. Opčinjen Beogradom, „Najkrasnijim mestom od davnine“ obnovio je razrušeni grad posvetivši ga Bogorodici. Kao i mnogi vladari i plemići tog doba, despot Stefan Lazarević je voleo da odlazi u lov u okolna sela. Okolina Kosmaja bila mu je jedna od omiljenih lokacija. Prilikom jednog takvog lova, 19. Jula 1427. godine (na današnji dan) despot Stefan je umro od posledica moždanog udara. Smrt ovog strogog, ozbiljnog i prosvećenog vladara na neki način je u narodu predstavljena kao propast, kao Strašni sud, naročito posle propasti despotovine i pada pod tursku upravu sa kojom se gubi i državni identitet srpske srednjovekovne države. Na mestu upokojenja (smrti) omiljenog vladara, a u neposrednoj blizini crkve čiji je ktitor sam bio, postavljen je kameni beleg. Najbliži saradnici koji su u trenutku nesreće činili despotovu svitu, podigli su obelisk od venčačkog kamena, ispisujući poruke odanosti i poštovanja. U tim zapisima se kaže da je spomenik podigao vlastelin Đurađ Zubrović. Na čeonoj strani spomenika uklesan je epitaf uz koji je urezana i predstava Hristovog krsta na Golgoti, simbol stradalništva i mučeništva, kao i slabo vidljiva predstava jelena koja aludira na događaj u lovu. Natpisi na svim stranama spomenika svedoče o zahvalnosti, ljubavi i bolu zbog gubitka vladara: „Blagočastivi Gospodin Stefan, dobri gospodin...„ i „Predobri i mili i slatki gospodin despot, o gore tomu ko ga vide na ovom mestu mrtva“. Epitaf na čeonoj strani jedan je od najlepših zapisa ove vrste: „Car slave Isus Hristos NI KA. Ja Despot Stefan, sin svetoga kralja Lazara, i po njegovom predstavljeniju milošću Božijom bih gospodin svim Srbima, Podunavlju i Posavlju i česti Ugarske zemlje i bosanske još i Primoriju Zetskom. I u bogomdanoj mi vlasti provodih života mojega vreme koliko se blagom Bogu svide godine 38. I tako dođe mi zapovest opšta od svih cara i Boga. Govoreći poslanik meni i anđeo „idi“. I tako duša moja od uboga razluči se tada na mestu zvanom Glavagodine 6935 indiktona 5, sunčanog kruga 19 i mesečeva 19. meseca julija, 19, dana“. Spomenik despotu Stefanu se nalazi u Crkvinama, zaseoku sela Markovac nedaleko od Mladenovca, u porti crkve Svetog proroka Ilije. Spomenik od belog kamena je inače i najstariji javni spomenik na teritoriji Beograda. 11 1 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15755 Napisano Jul 19, 2020 Drug član, 1791 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Druga lokacija koju sam spomenuo u prethodnom postu nalazi se u selu Gorovič. Zadužbina despota Stefana Lazarevića, drevni hram posvećen Preobraženju Hristovom, u kome se krstio, venčao i pred prvi srpski ustanak sa ustanicima pričestio vožd Karađorđe Petrović i dalje izgleda veličanstveno iako napušten i oronuo propada u sred šume. Crkva u Goroviču, zadužbina despota Stefana, jedna je od najstarijih u Šumadiji i jedna od najvećih iz tog doba. Predanje kaže da je despot 1396. godine pred Nikopoljsku bitku tu zanoćio sa vojskom. Usnio je, bar tako kaže predanje, san u kojem je bacio koplje preko glave. Obećao je da će, ako preživi, na mestu gde se koplje zabolo da podigne crkvu pokajnicu, u znak zahvalnosti i kajanja. Tako je i bilo. Crkva kroz istoriju nije rušena, pa su graditeljski radovi originalni. U 18. veku nekoliko puta je obnavljana, a konačno je napuštena 1860. godine. Priča se da je SPC digla ruke od ovog hrama jer je i dalje prisutno mnoštvo paganskih simbola... Mesto je zaista vredno posete a o njemu se malo zna. Za one koji budu zainteresovani, postavio sam mapu sa putanjom kroz Gorovič. Malo je zaguljeno naći jer Gugl ne može da vas dovede do same crkve jer jednostavno nema unesene nikakve puteve i ulice kroz selo. Koordinate koje su na mapi sam uzeo ispred crkve gde sam i parkirao motor. Poslednjih nekoliko stotina metara do same crkve vodi makadamski put pa oni koji su voljni da obiđu a ne žele da se bahću sa makadamom mogu da ostave motor na završetku asfaltnog puta, nije daleko. 19 3 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexey 608 Napisano Jul 20, 2020 Svrati ponekad, 180 postova Lokacija: Surcin Motocikl: Piaggio X8 400 ie Prijavi odgovor kao problematičan Juče ponovo Gradac, oduševljen sam mestom i rado mu se vraćam. https://youtu.be/pcuHJGZrGyk 6 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5752 Napisano Jul 20, 2020 Drug član, 2016 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @yogibear svaka čast za prethodna dva posta! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Scholesy198 2308 Napisano Jul 20, 2020 Svrati ponekad, 255 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Honda CB 500XA Prijavi odgovor kao problematičan Moram sutra pre podne da odem da vidim ovu napuštenu crkvu. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15755 Napisano Jul 20, 2020 Drug član, 1791 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan @Scholesy198 - za pre podne ne znam ali ko se odluci da na lokaciji bude oko 17h pa na dalje... obavezno neka ponese Autan ili neko drugo sretstvo za zastitu od komaraca. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DraganNS 8111 Napisano Jul 20, 2020 Drug član, 1702 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer Prijavi odgovor kao problematičan Kakva gre'ota da ovakav spomenik bude tako devastiran i zapušten, prepušten zubu vremena da odradi svoje... Pa šta ako hram ima elemente paganstva, i srpske slave vuku isti koren pa ih se ne odričemo (i zašto bismo) - to je sve naša istorija... 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10383 Napisano Jul 20, 2020 Drug član, 3394 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Pre 22 sati, yogibear je napisao: Tačno 160 godina crkva u mestu Gorovič kod Topole Kragujevačke, u kojoj se venčao Karadjordje i tako ozvaničio početak jedne od najznačajnijih dinastičkih loza u Srbiji, čeka da bude obnovljena, ali njene obnove nema ni na vidiku, dok je trava koja izbija iz njenih temelja sve bujnija i veća! Hvala što si dokumentovao, znam za ovo i sramota je, ne mala... ali znate već, sami ćemo sebe uništiti, ne treba nam niko! Šta mislite da Amerikanci imaju ovakvu istoriju koliko bi se izreklamirali širom sveta i hvalili, na kraju i obogatili? 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
king_julien 2567 Napisano Jul 20, 2020 Zainteresovan, 580 postova Prijavi odgovor kao problematičan Yogi, hvala ti za ovaj kratki putopis, iskreno ja nisam znao za ovu crkvu i baš gledam slike i neverovatno koliko me je sramota da su naši slepci dozvolili da dođe u ovakvo stanje to parče istorije. Ee živote, biće nas ispod jedne šljive... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Deki Katana 1781 Napisano Jul 21, 2020 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki GSX 750 F Prijavi odgovor kao problematičan @shoyyka da smo mi slobodni, ne bi se postavljalo pitanje i sve bi bilo pod konac kako nalikuje. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 10220 Napisano Jul 21, 2020 Drug član, 1505 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan @yogibear hvala ti za ove zanimljive, edukativne i veoma korisne postove! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15755 Napisano Jul 21, 2020 Drug član, 1791 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan @DraganNS - apsolutno si u pravu. @shoyyka - nema na čemu, nažalost potpuno si u pravu. Izgleda da smo sami sebi najveći neprijatelji. Nije ovo jedini slučaj, postaviću još fotografija sa nekih zanimljivih lokacija na kojima sam bio a koja su prepuštena zubu vremena. @king_julien - Nema na čemu, drago mi je da sam probudio bar još nečije interesovanje jer mesto je zaista izuzetno. Što se osećanja sramote tiče ništa mi ne pričaj... Bukvalno sam gledao gde stajem da ne bih zgazio na nešto, na neku neku ploču, na neki delić naše istorije... Onu ploču na kojoj je mrtvačka glava sam jedva primetio, bila je prekrivena svime i svačim... ja sam je očistio. A onda na samom ulazu sa desne strane vidiš kako je neki mamlaz crnim flomasterom obojio par simbola. Pa o čemu mi pričamo? @bajker71 - nema na čemu, biće toga još. Iskreno, prijatelji su me potsetili da pretstavim ljudima neka mesta na kojima sam bio jer nagomilalo mi se puno toga a ja sam se malo ulenjio što se pisanja tiče... Da upotpunim post o napuštenoj crkvi evo i jednog video zapisa, možda se nekome svidi. Ne zamerite, nisam se previše trudio da to izgleda "profi", moglo je i bolje. 3 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Deki Katana 1781 Napisano Jul 21, 2020 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki GSX 750 F Prijavi odgovor kao problematičan @yogibear lep snimak. Sjajno pojanje. Odakle si ga preuzeo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Scholesy198 2308 Napisano Jul 21, 2020 Svrati ponekad, 255 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Honda CB 500XA Prijavi odgovor kao problematičan Zahvaljujem se @yogibear, uz njegovo objašnjene crkvu sam našao iz prve. IMG 20200721 135532 365 WWW.DODAJ.RS Slika IMG 20200721 135532 365 Dodaj.rs 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...