Jump to content

Moto Zajednica

Zontes 368E

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 115 postova
  • Motocikl: Zontes 368E

Danasnja voznja od Bg preko Parcana i Ducine do Kosmaja na kafu i palacinke...jedan Bandit 1300 i jedna Zontara 370, lepo su se slagali celog puta, nije manjkalo ni vetra u kosi ni uzivanja. Samo zli jezici bi rekli da ne mogu zajedno...
adbf2e6ef8d1bcee0bb8752aa7be4872.jpg
d1891b2b023d2aa1cb208e41eded88dc.jpg

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

• Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Evo jos jedne od moje malenkosti...zeza me burazer da sam se obuko ko GS-ovci... Al ja sam covek u godinama,a asfalt ne zna sa cega sam pao f228f46fad7a925eeec384848fdd5c4d.jpg

• Podržavam 4

Negde na forumu, upravo sa Zontesom, msm da je bio 350,ali nisam siguran,covek je imao problem pokvarene elektrobrave sedista,tj silno se namucio da otvori sediste, kad mu je ista crkla, preko nekih rupa u sasiji sa donje strane ispod branika. Elem, posto je meni ta prica ostala u secanju, jer sam na Forzi zimus zaboravio da otkljucam sediste pre nego sto sam izvadio akumulator na zimsko spavanje, pa sam morao da otkljucavam mehanickim kljucem (sto je Honda pametno resila, a kinez nije), danas sam se malo igrao i napravio mehanizam po principu katapulta ( jednom iskoristis u slucaju nuzde). Ispod sasije gde je elektromagnetna brava, moze da se pridje mehanickoj polugi, kojom se povlacenjem prstom u stranu otvara brava sedista. E sad, posto postojeci otvori ispod branika i u delovima sasije izazivaju blagi osecaj patnje dugog trajanja,ako bi se tuda pokusavalo prici toj polugi, ja sam iskoristio dve male vezice i jednu dugacku koju sam provukao kroz te neke otvore i pustio do gornjeg kraja desnog amortizera. Ona se spolja ne vidi, a vlasnik,tj ja, zna gde je. Bitno mi je samo jedno povlacenje za zlu ne trebalo, posle se lako da zameniti crknuta brava ( tri srafa), ako ikad ckne i ako uspe da stigne iz zemlje zutih ljudi...
na slici sam nespretno stelicom obelezio kako to otprilike izgleda...mozda ce nekom koristiti...

e57d3d6aa3a9cd3f8ba467ff7ffbd78a.jpg

I pustena vezica prema spolja...

bb768f3a23690812b418dba4eabb2589.jpg

...a evo i malo slika kako izgleda motor koji je presao 1800km...mirise i samo cakli...doduse pritegao sam neke selnice na crevima, malko otpustile, nista strasno, ostalo sve utegnuto muski...

769a704aa62671dcc1b6c96da665a518.jpg

...inace cela avantura sa ovim inspekcijskim radovima je bila da pogledam sta mi valja od alata imati za zontaru. Ukratko, imbusi standardne mere, masinski srafovi, otprilike pola-pola. Nista tipa 3/4, 1/12 i ostale idiotarije, ko nekada na Skodi favoritu i sl. Uglavnom posedujem potrebno...

Naravno pitace se mozda neko: alo decko (fala za to decko) nov motor, kaki alati, kake price, to prepusti servisu....e pa sledi prica i razmisljanja o pojmu garancije i njenoj isplativosti...samo posle praznika...

• Sviđa mi se 1

Malko sam filozofirao sa burazerom o pogodnostima garancije po pitanjhu Zontesa, pa me zaintrigiralo da otrčim do brata Alija i evo šta dobih za 368 seriju

-set filter ulja+filter vazduha+filter varijatora 3600-4200din 

-set filter ulja+filter varijatora oko 2700din

-filter ulja oko 1700din

- ulje 2l 15W50 oko 3200din

dobijamo opcije

servis 4000km  ulje + filter oko 4900din ( garancijski skoro 13000din)

8000km ulje+filter ulja+filter vazduha+filter varijatora oko 7200din (ne znam koliko će biti ali sigurno > 12000din, za cenu filtera vazduha)

dakle 

dobijamo racunicu u bilo kom slučaju - dva servisa u sopstvenoj režiji, za jedan u garancijskom aranžmanu.

Pri tome, ono što bih ja sigurno gledao pri svakih 4000km - filter varijatora, pri svakih 8000 čišćenje celog varijatora i zamenu filtera vazduha varijatora, što predpostavljam da nije predmet interesovanja u servisu. Štaviše, jedina opcija u okviru garantnih servisa je promena kaiša na 24000km...

Ok pravila igre, dileri žive od servisa, kapiram.

Gde je pitanje za razmišljanje...

Ako fabrička garancija na motor traje 3, a na elektroniku 2 godine, (bez obzira što je prodavac rekao četiri godine nekakve garancije), što onomad i @mick pojasnio lepo, da li je pametno:

1- posle dve godine otkačiti garanciju, prištedeti malo para, pa sam raditi ove jednostavne radnje kad im je vreme, sa očekivanjem da agregat neće riknuti, jer ti možda sledi ozbiljno natezanje sa dilerom i kinezima ako ti crkne neka elektronika, kojoj je istekla garancija i to sa neizvesnim ishodom, pa je možda bolje Call 911 @Arakis for help, pa šta bude..

2-da li odmah otkačiti garanciju, prištedeti poprilične novce, sa nadom da se ništa neće desiti, i raditi kao za sebe, svaki servis...

3-ništa ne dirati i očekivati da se desi neki ozbiljan kvar kao opravdanje zašto si ispoštovao garanciju i biti spreman da prihvatiš potoke suza, ako ti se četiri godine ništa ne desi, a dao si novaca oko 1000 eura onako...ako radiš dva servisa godišnje (p.s. ja sam sa Forzom za pet meseci prešao 4000km, uglavnom po gradu)

Meni je na konto svega ipak opcija 3 u glavi, jer šta ako u te dve prve godine doživim @boza_kg agoniju sa elektronikom...(pametan čovek uči iz tudjih iskustava)

Neko bi možda pomislio da sam potpuno neurotičan tip, ali grešite silno-celog života kupujem i vozim polovnjake i održavam uspešno. Celog života kupujem nove bele i crne tehnike, mobilne, laptopove i razne ostale uradjaje i iskustvo se svodi na četiri reči: garancija u Srbiji Shit!!! Nekako uvek baš na taj deo ne daju garanciju...

Promenio član dr.srba
  • Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 5020 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

@dr.srba Mislim da si sam dobro zaključio. Garancija ti treba, pogotovo kad se desi neki kvar sa elekronikom koga nezavisni majstori ne mogu da reše, ili ne bar za neke normalne novce. A statistika je uglavnom takva - ako vozilo potraje dve godine bez bitnih kvarova i velikih falinki, potrajaće i još dosta duže. Ja sam sebi skratio garanciju nakon 2 godine, a imao sam 3. I kuc-kuc, sve OK.

• Sviđa mi se 1

• BJB Maxi Scooter Club, 1264 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Da uletim s mojom odlukom pošto sam već rešio sličnu dilemu, možda bar malo pomogne. Voge je ali pokazuju se svi servisi slično.

Imam još 2 godine garancije (tj više nemam, to je odluka :lol:), i cena ne igra nikakvu ulogu pošto je ovlašćeni vrlo jeftin (manje od 8500din za običan servis, ja mislim da će biti skuplje kod bilo kog majstora ovako). 

Nisam vičan mehanici ni najmanje, niti želim da budem, tako da hoću da odvezem motor na servis, i kad ga pokupim da mogu u 3pm s njim ako hoću, bez da mislim o tome šta je pregledano/urađeno. E u ovlašćenom nije pregledano ništa, a urađeno je ono što piše u knjižici.

Ako se radi mali servis, radi se mali servis. Šta je sa kočnicama, lancem/lančanicima (u tvom slučaju CVT), ležajevi i sl, to ih ne zanima dok ne dodje na red. A ja zbog tih stvari vozim motor kod majstora i spreman sam da platim koliko god treba, da dobijem detaljan pregled motora na svakih par hiljada km, a ulje i 2 filtera može da zameni svako. 

Ali.... moj motor je vrlo jednostavan što se tiče elektronike - samo ABS bez TCSa, sijalice u farovima, obična digitalna tabla, nema keyless, tempomat, grejače i ostalo, tako da sa te strane nemam brigu, delovi su vrlo rasprostranjeni i nije bilo nekih fabričkih falinki

1. Održavaj kod njih kroz celu garanciju to što mora, ostalo kontroliši i pregledaj sam ako znaš, ili sa nekim majstorom kom veruješ (ja ni u jednoj varijanti ne bih mogao bezbrižno da vozim motor koji niko nije otvorio sem ovlašćenog servisa, pogotovo za veće kilometraže).

2. Pregledaj malo internet što se tiče delova, pogotovo elektronike, sajtovi poput MotorX i slično. Nije isključeno da ima svega za normalne pare, a brže će ti stići svakako nego da čekaš ovlašćeni u garanciji, to se pokazalo više puta. 

Ako mu je, lupam, problematičan keyless, a reši se problem u sopstvenoj režiji za 150e, nije baš garancija vredna toga. Ako je 600, to je već druga priča

• Sviđa mi se 2

Ja da opet podsetim na moj slučaj. Gecrktnulo mi je nešto od elektronike, nije radila WiFi brava, al nije se znalo šta konkretno, dal je ECU, dal je neki senzor... :) Prvi taki slučaj globalno, na novom modelu, kako su mi rekli. Bio je kod 3 majstora i servisa, i nisu mogli da ga reše, niko nema delove za probu i uzaludne pokušaje. Fabrika je zato odobrila popravku, poslala svu elektroniku sa Tajvana, i tek zamenom svega je rešeno. Da sam trebao to da kupim i sam finansiram, bilo bi skuplje od celog novog skutera.

Dakle, garancija ipak treba. A koliko dugo, stvar je lične odluke i procene.

• Zainteresovan, 472 postova

Nažalost, još nemamo dovoljno informacija o pouzdanosti Zontesa, ipak su to novi modeli, da bi mogli predvideti potrebu za garancijom.

Ima dosta istine u Srbinoj računici pod uslovom male verovatnoće kvara u garanciji, ali to ne znamo.

Osim toga, dosta zavisi i od godišnje kilometraže. Moj je prosek bio ovih godina 3-3,5k, znači planiram servis jednom godišnje i ako povećam kilometražu, odnosno 4 u garanciji i onda je taj trošak servisa meni prihvatljiv. I meni je ovo prvi nov motor, pa i novo iskustvo.

Opet da kažem, fabričke falinke se obično ispolje odmah, ili na samom početku ili u prvim mesecima eksploatacije. Ako dođe do kvara, ništa te ne sprečava da potražiš alternative - delovi od preko i majstor od poverenja, ako ti tako više odgovara i manje bole živci, al nekako, dve godine mi je sasvim OK okrugla cifra da se servisi rade u ovlašćenom. Duže od toga ne mora, a kraće je ipak rizik.

• Sviđa mi se 1

U traganju za tajnama kineske tehnologije koju koristim prvi put u životu, naleteh na ovaj video, lika koji vama sigurno dobro poznat, pa sam saznao neke zanimljivosti. Izvinjavam se ako tehnički neki izraz baš nisam dobro razumeo, ali bitna je suština. Dakle, neki od proizvodjača delova za agregat 368G, tj cele 368 serije, po analogiji...možda nekom i ovo znači

Ležajevi u poklopcu varijatora – Koyo Japan

Ležaj prednje osovine, prednji vario, ležaj radilice - TPI Taiwan

Ventivar i zvono FCC Hong Zhong, Taiwan.

Kaiš – Gates, USA

Roleri 18.37gr  - set 8 komada

Kvacilo sa pet feroda - veći broj, manje vibracija na malim obrtajima

Lančanik Dubao sa DID lancem

Injektor Bosh

ABS Bosh (to znamo od ranije)

Glava motora-isti koncept kao XMAX 300

Klackalica Harry – isporučuju OEM delove za Hondu i Suzuki

Ventili -  Changin, Jiangsu, snabdevaju Hondu Suzuki i Yamahu

Keramički cilindri – Zontes

Klip –Shandong

Lanac uljne pumpe i paljenja – DID

Ležaj prednje pogonske osovine – SKF Švedska

Ležajevi u diferencijalu – Koyo, TPI i SNF (Francuska avioindrustrija)

link koga ne mrzi da odgleda..

---https://www.youtube.com/watch?v=tNtk4OhTxnk---

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja