Jump to content

Moto Zajednica

Kupovina novog motora u 2026, koji je vaš izbor

Recommended Posts

• Drug član, 3159 postova
  • Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X

Heheheh jaooo samo čekam u narednim godinama kad se ovi hard core Stromići i kiklopi pretvore volšebno u kineze :lol3:

Jaooo jaoooo...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 8767 postova
  • Motocikl: TDM 900
12 hours ago, brankoXM said:

pobesneli smo mi,vidim. novi nam motori ne valjaju. drago mi je sto nisam na tom nivou da mi ne valja vesanje novog motora. 

to rece neko,dobro je te procitah ovde da nemam te neke bitne stvari na motoru.reklamiracu,u garanciji je  :)

ogibljenje neka trimuju po rosiju, meni i sa apenca da ugrade,necu videti manu.

Nije to stvar brzine niti do sposobnosti vozača. Jednostavno ako je vozač (u bilo kojoj konfiguraciji) pretežak za fabričke opruge, onda ogibljenje ni na NOVOM motoru sa 0 kilometara NE RADI kako bi trebalo da radi. Ko je tu oko 75-85 kg okej. Kada se izađe iz tog opsega, kvalitet vožnje se značajno pogoršava. Opet kažem, nije to stvar brzine, već sposobnost ogibljenja da upije udare, neravnine, da viljuška zadrži hod, itd. Jednostavno, to je kvalitet vožnje koji se oseti čak i kada ne forsiraš motocikl. Fabričko ogibljenje je u 90% slučajeva trimovano univerzalno i sa kompromisima zbog cene. Da ponovim još jednom, nije stvar u brzini, rossista... Samo motocikl koji funkcioniše kako bi trebalo.

pre 6 minuta, Alekre je napisao:

Nije to stvar brzine niti do sposobnosti vozača. Jednostavno ako je vozač (u bilo kojoj konfiguraciji) pretežak za fabričke opruge, onda ogibljenje ni na NOVOM motoru sa 0 kilometara NE RADI kako bi trebalo da radi. Ko je tu oko 75-85 kg okej. Kada se izađe iz tog opsega, kvalitet vožnje se značajno pogoršava. Opet kažem, nije to stvar brzine, već sposobnost ogibljenja da upije udare, neravnine, da viljuška zadrži hod, itd. Jednostavno, to je kvalitet vožnje koji se oseti čak i kada ne forsiraš motocikl. Fabričko ogibljenje je u 90% slučajeva trimovano univerzalno i sa kompromisima zbog cene. Da ponovim još jednom, nije stvar u brzini, rossista... Samo motocikl koji funkcioniše kako bi trebalo.

Džaba objašnjavaš...ko smatra da je ogibljenje ravno štapovima i federu nema svrhe ići dalje. Da se malo pogleda cela priča videlo bi se da se zbog ogibljenja gube glave. Znamo poznatu Widow maker suzanu SV1000TL koja je jedna od najpoznatijih u tom segmentu, posle nje je ubogi Tracer sa voblingom i td. Prosto neke stvari se moraju znati kad se seda na motocikl zaradi samoga sebe. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1770 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------EX Honda Africa Twin '17--------------------------EX V Strom 650XT '24---------------SUZUKI DRZ400----BMW 1200 RT

TL1000 nije bio widow maker zbog ogibljenja nego zbog ogromnog obrtnog momenta nisko bez ikakvih pomagala, ko god je presao sa redna 4 na njega imao je problem. 

Edit: sad citam da je i zadnji amortizer bio upitan po dizajnu.

Miče liče uvek o japancima pricas sa nekom dozom cinizma... Vozio si nekog razdrndanog Suzukija i od tad pricas pricu kako to nista ne valja. 😀 

Promenio član Rider000
  • Sviđa mi se 1
  • Haha 1
  • Podržavam 1

@mick

Pa trudim se da razbijemo taj mit. Ja to gledam kao neku opštu stvar koja se odnosi na bilo koji motocikl. Nov, polovan, kinez, japanac... Koliko se oseti samo kad se zameni ulje a zamisli tek kad se izmeni hidraulika ili bar samo opruga, to je razlika dupe i oko. Džabe, hod vile od 170mm, kad sedneš, opruga se sabije jer je mekana i ostaneš na 100mm hoda. Opruga već sabijena. Točak ide preko neravnine a opruga već sabijena, ne može ni da upije dodatnu energiju niti da se vrati brzo. Posle neko kaže Aca lud, priča da je tvrđa opruga mekša :D

Inače TL, je imao neki razdvojeni amortizer. Ulje mu se pregrevalo pa se dešavalo da amortizer doživi kolaps.

• MK SO Zandarmerije, 869 postova
  • Motocikl: SUZUKI VSTROM 650 XT,SYM SYMPHONY 125sr

nista ja to ne osecam niti razlikujem.imao sam motor kome su pozadi oba amortizera bili kaput,samo su opruge radile.nista ja to ne zapazam. i bolje.dok se neko sekira i prepravlja fabricko,ja se vozim. uzivam u neznanju

• Ne silazi, 3335 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Ma pazi, ne može to na novom motoru da bude ne znam koliko loše, koliko god da si težak itd. Ali naravno može da bude bolje. Ali naravno - neko to primećuje više, neko manje. Sve je to ok. 

Na polovnim starijim motorima dolazi dosta do izražaja. NFS je puno pisao o tome, čovek baš ima iskustva. 
A i meni se jednom desilo. Probao motor od drugara, Versys je baš bio. Ljudi moji ja nisam mogao da vozim onaj motor koliko se loše vozi i koliko ne prati zadatu putanju, koliko je nestabilan. 
Tek sam tad shvatio koliki to problem može da bude. A i ovaj drug koji je probao tada emtejca. Brzo posle toga je prodao motor. A vozio ga nekoliko godina i malo po malo - navikao da je to tako, usvojio kao normalno.

• Ne silazi, 4033 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb
1 hour ago, živke said:

Ma pazi, ne može to na novom motoru da bude ne znam koliko loše, koliko god da si težak itd. Ali naravno može da bude bolje. 

...isto sam tako mislio dok nisam kupio nov crf300l. 

Doslovno, ali doslovno dolazi sa NEISPRAVNIM AMORTIZEROM. 

Nema, ne loše, nema zadnje vešanje. 

Ako misliš da preterujem, idi u Hondu u salon i stani pored motora sa desne strane i uspravi ga sa ćopave, motor potone 60% hoda od sopstvene težine repa. 

To je takav kriminal, da ja ne znam kako im je to uopšte dozvoljeno. 

Što me dovodi u zaključak da proizvođaći znaju da prodaju smeće a mi i dalje kupujemo. 

• Ne silazi, 3335 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Pa eto, znači dešava se i to. Ja nisam imao takvo iskustvo do sada. 
Ali ono što jesam video je da generalni pad kvaliteta dovodi i do toga da dva ista nova motora koja stoje jedan pored mogu značajno drugačije da rade i da se ponašaju u vožnji. Pa onda ljudi mlate glavu i upoređuju na forumu ... "a bre brate secka ubija"  " - ne znam ja nisam primetio" :D 

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 136 postova
  • Motocikl: '93. VFR750F
Pre 2 sati, Rider000 je napisao:

Miče liče uvek o japancima pricas sa nekom dozom cinizma... Vozio si nekog razdrndanog Suzukija i od tad pricas pricu kako to nista ne valja. 😀 

Ćuti, zamisli da je vozio Pežoa 😁

• MK SO Zandarmerije, 869 postova
  • Motocikl: SUZUKI VSTROM 650 XT,SYM SYMPHONY 125sr

zadnje vreme doslo,poceli vlasnici novih kineza da zezaju vlasnike novih japanaca kako voze kante 😀

• Integrisan, 8098 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600

Ja sam vozio gpz-a jedno 8 godina sa napuknutom cizmom vila gde je ulje skroz iscurelo. Jedan stap je imao ulje, drugi ne 🙈

• Integrisan, 3383 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

U skladu sa naslovom teme, ovo bi mi bio drugi izbor:

Screenshot_20260316_084737_Lite.thumb.jpg.f555c989f524ee157a61d6d32c63be51.jpg

A prvi, paaa  Busa, Ninja ili FJR ...neka "krmača" za laganu vožnju !    :)

Promenio član Blaza
  • Podržavam 2

• Никад не једи жути снег!, 1049 postova
  • Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300)
5 minutes ago, Blaza said:

U skladu sa naslovom teme, ovo bi mi bio drugi izbor:

Screenshot_20260316_084737_Lite.thumb.jpg.f555c989f524ee157a61d6d32c63be51.jpg

A prvi, paaa  Busa, Ninja ili FJR ...neka "krmača" za laganu vožnju !    :)

Возио бих и ја ово, до посла и назад и по граду, само ако би могао да ме повуче уз оно моје брдашце... 🙄

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 3383 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Btw, znam čoveka u naselju (Bele Vode) vredan, radan, i odličan majstor, koji vozi onaj originalni Tomos A3. Mukica, kad ide uzbrdo uz moju ulicu, baš sporo....ali već godinama kod njega.

To je već retkost videti u gradu.

• BJB Maxi Scooter Club, 1430 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Ima i ATX, offroad verzija :D . Dobra zajebancija za grad, ipak je atraktiviniji od onih Cub klonova

atx.png

Promenio član andrej.
  • Sviđa mi se 6
  • Podržavam 1

22 minutes ago, Blaza said:

Btw, znam čoveka u naselju (Bele Vode) vredan, radan, i odličan majstor, koji vozi onaj originalni Tomos A3. Mukica, kad ide uzbrdo uz moju ulicu, baš sporo....ali već godinama kod njega.

To je već retkost videti u gradu.

Šta sam ja video kod cigana na APN4 to je da se krstiš i to idu uz brdo. Bela tehnika, cela familija a i kubik drva. Ide uz brdo natovaren, samo gledam kad će da se ugasi i krene nazad meni na haubu. Ne znam kako zubčanik ne otkine u menjaču ako klip već neće da stane :D

• Sviđa mi se 1
  • Haha 2

• Drug član, 2080 postova
  • Motocikl: ̶K̶a̶w̶a̶s̶a̶k̶i̶ ̶E̶R̶-̶5̶, ̶H̶o̶n̶d̶a̶ ̶C̶B̶F̶ ̶1̶0̶0̶0̶, Peda Sniper, Voge SR3, Yamaha FZ6 Fazer S2

Sad se vratio sa sajma, da nisam pre tri nedelje kupio Frezu, kaparisao bih danas Kove 800GT. 9300 sa 3 alu kofera.
ff775900c10efd98efdff03eb143cf76.jpg4e86acda603c02b5c135f7de78948989.jpg

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

Pre 8 sati, Rider000 je napisao:

TL1000 nije bio widow maker zbog ogibljenja nego zbog ogromnog obrtnog momenta nisko bez ikakvih pomagala, ko god je presao sa redna 4 na njega imao je problem. 

Edit: sad citam da je i zadnji amortizer bio upitan po dizajnu.

Ja lepo govorim, ogibljenje :D ...mislim jako bih voleo u garaži da imam jednog TL-a za vikend vožnje da me ne shvatiš pogrešno, ako budem imao priliku da napravim tako nešto gotovo sigurno TL i Dućko 916 će krasiti garažu.

A iskreno nisam imao krš već sasvim dobar GSX600F...problem je bilo moje nedovoljno poznavanje mehanike (jbg klinac) i preveliko poverenje u servisera koji nije imao baš neko zavidno poznavanje moto sklopova...kasnije se ispostavilo. To mi je bio nauk za ceo život! I još uvek se vodim time...

A što se tiče kineza....ja se više zevzečim nego što realno mislim ali znam da odgovorim kad neko zasluži. Kineze koristim i pratim njihov razvoj poslednjih 13 godina od kad aktivno vozim kineske motore pored Japanaca od Quingy brenda preko Zongsheen, Keeway, Sym pa do ovih novijih. Zaista dosta iskustva sam nakupio u tome i sad već mogu dosta dobro da prepoznam neki kao kvalitet ako se može nazvati. Iskreno ne vozim kineze zato što nemam za bolje....jednostavno biram to jer ne želim da preplaćujem nešto za šta smatram da ne vredi toliko a dobijam isti osećaj kao i na tim skupljim varijantama. Druga stvar je psiha čoveka kog mozak svrbi pa mu je kao bljak a realno ista stvar.

Evo recimo sad imam opasne dileme....pazi ovo...

1. Imam perfektan Voge DS900X, napakovan, utegnut kao praćka...problem...ne mogu da ga uvezem iz Srbije u EU moram ili da vozim na naše table ili da ga prodam a realno mi se ne prodaje jer je baš dobar. 

2. Ako prodam sledeća mi je stanica XCape1200...tu mi se javlja problem sa vremenom koje trenutno nemam za vožnju zbog posla i postavljam sebi pitanje novca koji ulažem u to a da ne mogu da vozim kako treba.

3. Obzirom da imam dobar Voge noge...javlja mi se ideja da kupim neki skuter koji bi mi radio posao na lokalu a da Voge komplet uštimam za putovanja i da ga isključivo za to koristim.

4.  Da prodam sve! Auto i motor...odem kod dilera i u isto vreme kupim nov auto, nov Kawasaki Versys 1100 i jedan skuter.

5. Da sve ovo kažem ženi i da me mrak pojede :lol3:

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1770 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------EX Honda Africa Twin '17--------------------------EX V Strom 650XT '24---------------SUZUKI DRZ400----BMW 1200 RT

@mick

Onda sam ja pogrešno protumačio tvoje postove, moja greska!

Gledam bas 900dsx sajamska cena nesto ispod 8900eur. Da vec nemam motor... Uter'o bi kineza u garazu pa kud puklo. 

pre 31 minuta, Rider000 je napisao:

@mick

Onda sam ja pogrešno protumačio tvoje postove, moja greska!

Gledam bas 900dsx sajamska cena nesto ispod 8900eur. Da vec nemam motor... Uter'o bi kineza u garazu pa kud puklo. 

Ma opušteno...sve dok imamo zdravu raspravu, zdravo neslaganje i zdravu šalu sve je sjajno! :) 

DSX je opasno podcenjen motocikl...možda zbog glupog imena Voge...onako odbija. U suštini realno vredi taj novac. Mislim da će u narednom periodu biti opasno dobra kupovina u segmentu polovnih. Motor pruža baš dobre performanse za delić novca kod Bavaraca. 

Mislim da kitajcima fali još nekih 3-5 godina da postignu komplet prevagu na tržištu motocikala. Kako će se ostali izboriti ne znam...ali opasno su se približili i to se ne može ignorisati. Pogledaj samo za 6 meseci šta su uradili sa R motorima...ludilo!

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1257 postova
  • Motocikl: -

Kinezima treba samo još vremena da dokažu kvalitet, odnosno trajnost.

Ako se pokaže da mogu da izguraju 100.000km i da se ne raspadnu za nekih 7-10 godina, preuzeće komplet tržište.

Jedino što mislim da onda neće biti toliko pristupačni, ali brend se uvijek plaćao.

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja