Jump to content

Moto Zajednica

Kupovina novog motora u 2026, koji je vaš izbor

Recommended Posts

• Drug član, 2378 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Prosla su ta vremena kada su servisi imali pune magacine rezervnih i potrosnih delova.

Niko vise nece da zarobljava pare..

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 227 postova
  • Motocikl: Dl 650/22; NT 1100

Ima jos jedan veliki faktor, Evropa je jedno tržište, odakle god se poruči brza posta i stiglo, kod nas te plati, pa posalji dhl-om, pa stiglo u Bg, pa čekaj carinu, pa daj papire kao da je raketno gorivo, pa stoji na pregledu, a dani idu, troškovi rastu i dok dodje do onog ko poručio, prodje vreme, potroše se novci.

Iz tog razloga verovatno svi, kao i ja, kalkulišu kada poručiti, koliko poručiti i gledamo da to sto manje košta krajnjeg kupca, ali džaba, nameti su ogromni.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 1285 postova
  • Motocikl: NEMAM

Osim toga, kinezi samo štancaju nove modele pa nije zdravorazumski lagerovati delove niti ih fabrika proizvodi i lageruje. Sve se radi po preorderu.

Eto to je jedna u moru sitnica koje utiču na razliku u ceni. Ali avaj, kome to pričati? Kad mi ulete u salon naoružani argumetima protiv Suzukija ja samo klimam glavom k'o konj pred mlinom.

• Sviđa mi se 2
  • Haha 4

• Drug član, 2378 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Preduzetnik sam i radim sam za sada, imam oko 40 liftova u redovnom mesecnom servisu. Tih 40 liftova je od 30 razlicitih proizvodjaca/fabrika.

Prosle godine sam planirao da dam 15000€ ucesce za novi auto, ali sam odlucio da ce stari izdrzati jos i ulozio sam tih 15000 u rezervne delove, i da dopunim magacin, iz iskustva vec znam sta se kvari i crkava. 
Kolega i prijatelj isto ima svoju firmu za liftove i isto ima dobre zalihe delova, gledamo da ne kupujemo iste rezervne delove nego se “dobacujemo” kako kome sta zatreba.

I onda mi VELIKI zastupnik JEDNOG velikog brenda kaze da nema deo na stanju i da se ceka  par meseci :grr:

Pa ja kada bi rekao da lift nece raditi par meseci dok ne dodje deo obesili bi me o onaj neispravni sat na trgu republike (iako postoje stepenice a i zdravije su)

• Sviđa mi se 14
  • Haha 1

• U prolazu, 56 postova
  • Motocikl: Honda NC750XD '26- ; Suzuki Burgman UH200 '21-'26; Peugeot Kisbee '17-'21
8 hours ago, slobasuper9 said:

Za neke proizvođače se kratko čeka ako imaju magacin u EU. Recimo Suzuki. Centrala je u Mađarskoj i povlačimo delove odatle i delovi dolaze jednom nedeljno. A čak se i njima nekad desi da u datom momentu neku sitnucu nemaju na stanju (doduše na nivou statističke greške) pa se pričeka 2-3 nedelje ali ide baš kao podmazano obzirom da pokrivaju ako se ne varam preko 60 dilera.

Ja sam čekao po 2-3 nedelje na neke sitnice vezane za redovno održavanje za Burgman 200. Redak model i zašto da ga imaju na stanju? Ko još van garancije uzima u ovlašćenom servisu?

• Ne silazi, 4033 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb
2 hours ago, slobasuper9 said:

Osim toga, kinezi samo štancaju nove modele pa nije zdravorazumski lagerovati delove niti ih fabrika proizvodi i lageruje. Sve se radi po preorderu.

Eto to je jedna u moru sitnica koje utiču na razliku u ceni. Ali avaj, kome to pričati? Kad mi ulete u salon naoružani argumetima protiv Suzukija ja samo klimam glavom k'o konj pred mlinom.

Velika prednost Suzukija kao i Honde i BMWa je što imaju i auto program, pa se uvoz radi češće a i drže ga ozbiljnije firme. 

Kad kupuješ novo, ne kupiš samo motor već i dilera i uslugu. 

• Ne silazi, 5367 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
pre 41 minuta, Мркс je napisao:

Ko još van garancije uzima u ovlašćenom servisu?

Obično biva, kada tek izađe novi model, prvih par godina nema delova, ni aftermarket, ni preko dilera. Samo ovlašćeni, tj. fabrika.

Uglavnom to nije problem, jer dok prođe garancija pojave se i alternativni načini nabavke. Ali, onaj ko je učestvovao u nekom udesu, njemu eto zatreba i pre vremena.

• Zainteresovan, 624 postova
  • Motocikl: ZZR 1400

Nije sve bas tako kao sto se pise, ogromnu kolicinu delova ljudi sami kupuju i narucuju iz inostranstva zbog tog nedostatka lagera ovde pa stigne brze nego sto bi stiglo kod dilera, tako da kad bi imali kakav takav lager, imali bi i veci profit.

Takodje, narucis rol bar da dodje iz inostranstva, oni ti traze avans, pa majku mu ako te ja zajebem valjda ce jos neko u ovoj zemlji da kupi taj rol bar, ali ne, sve se igra na 100% siguricu.

Promenio član Nightrider Z

• Svrati ponekad, 127 postova
  • Motocikl: Suzuki VStrom 800 RE

Kao što neko napisa par postova iznad, briga me za connectivity module, velike ekrane, osvetljenje dugmiće...pre par godina, kada sam kupovao motor svi su me nagovarali da uzmem Beneli 502, Moto Morini 650 umesto Stroma 650XT ...kažu, manje para ista stvar...čak su i bolji. E sada, kada sam bio klinac kasnih 80. i pocetkom 90. zidove na sobi su mi ukrasavali posteri Japanaca, tako ja uzeh Suzanu i lepo smo se družili 4 godine, sada vozim 800 RE i opet, pre kupovine skupio se Trust mozgova sa savetima o Made in China motorima, a ja tvrdoglav :) ...Jednostavno, kupovina motora je nekada bila ( za nas starije bajkere ...i dalje ) gotovo spiritualno iskustvo u kojem veliku ulogu čini X faktor koji se ne može opisati rečima niti zameniti ekranima, senzorima itd...QJ, Zontes, Benda, Kove, CF...siguran sam da su sve to super motori, ali....   Svako nek se prikloni carstvu koje mu je drago ja sam staromodan, zadrt, konzervativni namcor ali svaki put kad sednem na Suzuki u meni se javi osmeh i onaj klinac iz 80-ih, 90-ih  .....    

• Sviđa mi se 7
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 3629 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Isto, nemam protiv Kineza nista, lepi, brdo opreme ali uvek ima ono ali, otisao sam i kupio Japanca, kakav je takav je opet je Japanac i nisam se pokajao.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 667 postova
  • Motocikl: Apn 6

@Markone88ja sam proslog leta narucivao za burgmana dihtunge preko eurosumara,nigde Nisu mogli da se kupe u Srbiji posto je moj brat majstor😂zatvorio kanal gde prolazi ulje silikonom I motor je skidano jer nismo znali zasto izbacuje ulje,delovi su stigli za dve nedelje cak nisam cimao @slobasuper9za urgenciju.

• BJB Maxi Scooter Club, 1430 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally
pre 36 minuta, easy and slow je napisao:

ali svaki put kad sednem na Suzuki u meni se javi osmeh i onaj klinac iz 80-ih, 90-ih  .....    

Problem je kad uz osmeh iz 90-ih dodju i kočnice i vešanje iz 90-ih.

Tu je po meni velika "bitnost" Kineza za sve nas (nevezano od toga da li bi ih kupili ili ne) - da barem malo poguraju ostale, jer realno ništa novo ne dobijamo dugo sem povećanja cena, pogotovo u tim srednjim klasama od 5 do 12k eura.

Da se ogradim na ovo što mene zanima - u klasi koju sam gledao prilikom kupovine ovog motora, do pre 2-3 godine je bio jedan izbor. Honda (meni omiljeni japanski proizvodjač), sa socijalnim vešanjem, bez ikakve opreme, sa milion mana, i cenom od preko 7000e za motor od 300cc i 28ks (?!). Izašao Voge, sve isto ili bolje, cena od 3700 do 4200.

Rezultat? Evo ih te Honde neprodate u salonima 2+ godine, cena spuštena na 5600e. Ko baš želi Hondu, eto lepe uštede, a ubedjen sam da će sledeća generacija biti u svakom pogledu bolja a jeftinija u početku.

NX500 (motor koji bukvalno stagnira od 2013) je krenuo sa 8000e prošle godine, sad ih je par kolega s foruma uzelo za 6800e.  Razlog za to je vrlo evidentno CF Moto 450MT. Isto sam ubedjen da će za sledeću generaciju napraviti bolji i zanimljiviji motor za manju početnu cenu. 

Ja bih prvi uvek pre vozio Hondu ili Yamahu nego bilo šta iz Kine, i platio više, ali ne po svaku cenu i za lošiji motor. 

• Sviđa mi se 8
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 127 postova
  • Motocikl: Suzuki VStrom 800 RE

@andrej.

Upravo tako, meni je na 650XT nedostajalo...da bolje koči, da ima bolje vešanje, da ne mooram da saltam jednu ili dve niže kada obilazim...sve sam to dobio u 800 RE bez ustupaka i kompromisa...na gore pomenuto u mom prethodnom postu 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Integrisan, 8769 postova
  • Motocikl: TDM 900
19 minutes ago, andrej. said:

Problem je kad uz osmeh iz 90-ih dodju i kočnice i vešanje iz 90-ih.

Tu je po meni velika "bitnost" Kineza za sve nas (nevezano od toga da li bi ih kupili ili ne) - da barem malo poguraju ostale, jer realno ništa novo ne dobijamo dugo sem povećanja cena, pogotovo u tim srednjim klasama od 5 do 12k eura.

Da se ogradim na ovo što mene zanima - u klasi koju sam gledao prilikom kupovine ovog motora, do pre 2-3 godine je bio jedan izbor. Honda (meni omiljeni japanski proizvodjač), sa socijalnim vešanjem, bez ikakve opreme, sa milion mana, i cenom od preko 7000e za motor od 300cc i 28ks (?!). Izašao Voge, sve isto ili bolje, cena od 3700 do 4200.

Rezultat? Evo ih te Honde neprodate u salonima 2+ godine, cena spuštena na 5600e. Ko baš želi Hondu, eto lepe uštede, a ubedjen sam da će sledeća generacija biti u svakom pogledu bolja a jeftinija u početku.

NX500 (motor koji bukvalno stagnira od 2013) je krenuo sa 8000e prošle godine, sad ih je par kolega s foruma uzelo za 6800e.  Razlog za to je vrlo evidentno CF Moto 450MT. Isto sam ubedjen da će za sledeću generaciju napraviti bolji i zanimljiviji motor za manju početnu cenu. 

Ja bih prvi uvek pre vozio Hondu ili Yamahu nego bilo šta iz Kine, i platio više, ali ne po svaku cenu i za lošiji motor. 

Japanci su napravili vakuum. Za svu muku koju sad imaju sa kinezima u vidu konkurencije su većim delom i sami odgovorni. Ne zbog loših motocikala (o tome nema govora) već zbog pasivnosti koju si pomenuo u svom postu. Planski su napravili liniju modela gde neće da ti ponudi univerzalni motocikl nego te tera da ideš od "jeftinijeg" ka skupljem. Ja sam lično u jednom trenutku hteo da kupim nov motocikl. Međutim... Nisam imao šta da kupim. Ono što je bilo jeftinije nije bilo pogodno za nas dvoje odraslih a ono što jeste bilo pogodno je bilo preskupo. Prazan prostor, vakuum! Tako su i motociklizam iz neke filozofije, priuštivog vozila, jeftine vožnje i slobode oterali u lifestyle-u luksuz. Ko se seća, ja sam imao žustre rasprave o tome i pisao sam o tome godinama pre navale kineza. No nema veze, vreme je pokazalo da sam bio u pravu.

Od svih kineza, koji su manje više generični... Tu se CF Moto izdvaja. Najpre po pristupu tržištu. Taj MT450 je popunio vakuum i ogroman prazan prostor. Neko je slušao, uvideo i doneo odluku da će takav motocikl biti bez konkurencije u prvom mahu. 

Druga stvar, 800 MT. Po meni je to i dalje najbolji kinez. To je opet prvi veliki kinez. Full size motocikl. On je bio alat za probijanje na tržište i motocikl koji treba da ukoreni brend. A to nije mala stvar, jer kada se radi tako nešto, onda se taj motocikl pravi da bude iznad proseka. A to nije retko i slučajno. To je Toyota uradila sa Prijusom da bi dokazala hibridnu tehnologiju. I oni sami kažu, taj auto nije morao da bude toliko kvalitetan ali jeste da bi se hibrid ukorenio. Sa druge strane, žao mi je što npr. Yamaha ispustila "Tenere" kao pod brend. Imaju neverovatan pedigre i istoriju. Ajde Tenere 700 jeste pun pogodak, ali zašto su napustili veliku Teneru nije mi jasno. Još uvek nemaju malu Teneru? No dobro valjda oni znaju bolje od mene.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1770 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------EX Honda Africa Twin '17--------------------------EX V Strom 650XT '24---------------SUZUKI DRZ400----BMW 1200 RT
WWW.INSTAGRAM.COM

580 likes, 28 comments - moto.jefff on March 15, 2026: "Oh, that’s an issue 😅 Had a nice day offroad at...

Vidim da ima neki amortizer na kormanu pa kontam moguce da nije sve oem pa je pukao ...

Meni npr.  drago sto su se pojavili kinezi. Naterali su i japance da spuste cene i motori su sada manje vise pristupacniji nego pre.

Za 6-7k eur mozes da uzmes sasvim solidan motoric i da se vozis.

Na konto stroma koga pominjete, jednostavno placas to sto dobijas. Za 8k eur neunistiv motor na kom sve radi kako treba i nista te nece izdati dugi niz godina, nista nije vau ali radi. Tih motora je prodato na tone, citam Suzukijev V twin 650cc ugradjen u vise od pola miliona motora... 

E sad to sto je pola foruma tik ispod Rossija ne znam...

Nisam znao da nemam kocnice i vesanje za ovih 15k km dok nisam procitao ovde na forumu... 

Motor sasvim lepo ide, koci i amortizuje. 

Davao sam motor i drugima da probaju, voze GSove, nakede, niko se nije zalio da lose koci. Meni je to skroz korektno. Kad mi dosadi menjacu ga za bolji i to je to.

Promenio član Rider000
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• MK SO Zandarmerije, 869 postova
  • Motocikl: SUZUKI VSTROM 650 XT,SYM SYMPHONY 125sr

bas tako. dosta toga je i subjektivna stvar.

u mnogo tema se provlaci fraza nema vesanje nema kocnice, kocnice i vesanje iz 90- tih... 

neko nije ni probao,neko procitao na forumu pa siri dalje. sve zavisi i sta je ko vozio...

mogu da pricam samo o svojim utiscima jer jedino  sam u njih siguran :

aa 500 mi je imao nula kocnice. vozio sam i uzivao

bandit 1200,nesto bolje ali opet nikakve(poredim sa najboljima koje sam vozio a pojavice se u ovoj listi)

kawa er 5 mozda malo bolje od bandita,meni sasvim dobre,ja vozim kao baba.

probao sam stroma 650 u sumaru,utisak je bio(pored ostalog) jbt ovo ubija kako koci

kupio ga, prvih 50 km dok su malo legle,evo koci polako sve bolje, prezadovoljan sam kocenjem...

vesanje-srecom nisam level vozaca koji  se u to razume.mogu vesanje od apenca da stave ja to necu umeti da razlikujem. moja voznja dozvoljava vesanje od poni bicikle.

ja sam zaljubljive prirode kad su motori u pitanju,i u tu vezu ulazim kao da ce trajati zauvek.

ne mogu da volim kineza i nikad necu moci.  razumem ljudi koji bi da plate manje,voze 3 god. i kupe drugi.  ja nisam za tu vrstu ljubavi :)

stoga ne mogu da volim kineza,a kako da vozim motor koji ne volim...  a blagosloven sam time da ne vidim te detalje koje drugi vide. niti volim da se pridruzujem pljuvanju necega po principu svi pljuju,daj i ja cu,da ne ispadne da se ne razumem...

meni je novi strom svemirski upgrade  u odnosu na sve ovo pre,i uvek ce biti jer vozim kao baba.

ako pod baba podrazumevamo da vozim normalno i vidim znakove pored puta.  

motori o kojima sam mastao kao klinac imaju dusu,istoriju i pricaju neku pricu

kinez je nema.mislim da je nikad nece ni imati.  to je kao parkside alat iz lidla.kupi ga nije skup vrsi posao.

• Sviđa mi se 9

• Integrisan, 8769 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ogibljenje nije stvar brzine. Stvar je komfora. Ja kad kažem ogibljenje mislim na ono koje se zamenom komponenti trimuje po vozaču i načinu vožnje. To je nivo koji ne može da se razume dok se ne proba.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1770 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------EX Honda Africa Twin '17--------------------------EX V Strom 650XT '24---------------SUZUKI DRZ400----BMW 1200 RT

Ja ne vozim kao baba. Odgovara mi. 

Doduse ja sam lagan, oko 75kg plus prtljag...

• Andragog, 5834 postova
  • Motocikl: MV AGUSTA 1000 EXC450

Vozio sam Stroma 650 par puta i 1000 malo vise i sada vozim V2 Suzuki ( Cagiva Navigator).( Imao sam SV 650 tri godine) Posle onoga što sam video od Čede: ,,Turska-Gruzija" Strom je OPASNA sprava. :takoje::takoje::takoje::oda2: :vstrom:

pobesneli smo mi,vidim. novi nam motori ne valjaju. drago mi je sto nisam na tom nivou da mi ne valja vesanje novog motora. 

to rece neko,dobro je te procitah ovde da nemam te neke bitne stvari na motoru.reklamiracu,u garanciji je  :)

ogibljenje neka trimuju po rosiju, meni i sa apenca da ugrade,necu videti manu.

Promenio član brankoXM

14 minutes ago, brankoXM said:

pobesneli smo mi,vidim. novi nam motori ne valjaju. drago mi je sto nisam na tom nivou da mi ne valja vesanje novog motora. 

to rece neko,dobro je te procitah ovde da nemam te neke bitne stvari na motoru.reklamiracu,u garanciji je  :)

ogibljenje neka trimuju po rosiju, meni i sa apenca da ugrade,necu videti manu.

...ne moraš da probaš kineza, probaj versysa, strpa vstrom u džep i kaže ššššš

to nije strasno,japanac je.

probao oba,kupio stroma.leg'o mi,sta cu  :)

• Podržavam 1

• U prolazu, 56 postova
  • Motocikl: Honda NC750XD '26- ; Suzuki Burgman UH200 '21-'26; Peugeot Kisbee '17-'21

Sveža info od danas, od Cule auto a vezano za Versysa 650 po ceni od 8.082e. Sve rasprodato. Biće jedan izložen ali moguće da je i on prodat. Što se tiče modela za test vožnju, neće biti moguće, iz opravdanih razloga u vidu negativnih iskustava sa klijentima koji su uzimali motor na test.

1 hour ago, brankoXM said:

to nije strasno,japanac je.

probao oba,kupio stroma.leg'o mi,sta cu  :)

Naravno, sve je stvar ličnih preferenci. 

👌

Taj motor je definicija šta čoveku zaista treba, da mu radi posao i pokriva potrebe. 

A oba su varijacija na temu. 

Versys 650 je (barem meni) više legao jer je agilniji, i nekako zabavniji. 

Da imam potrebu da nekog nekad vozim, verovatno bi birao stromića.

Stromić je upeglaniji, prefinjeniji i ima daleko lepši ton.

Versysov zvuk je.. Pii... 😂

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja