Jump to content

Moto Zajednica

Ibarska Polumir

Recommended Posts

• Drug član, 1391 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Znali su ali uživo i to poštujem naravno.. Ali preko ekrana svi smo bezgresni ili smo majstori.. trećih nema. Znam kako je poginuo Pero, i meni je jedan na pocetku karijere tako uleteo, ostao sam bez prstiju

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Skuteras, 3743 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Meni su se ovakve stvari desavale na mnogo manjim brzinama. Jednostavno ne budem tu u datom trenutku, iz nepoznatih razloga. Srecom na praznim putevima. I ovaj nije bio dobro prisutan, a vozio je solidno brzo , sto se vidi po nagibu. Praznici su bili, lepo vreme, ocekivane guzve… bas nije vreme za jurcanje magistralom. 

• Sviđa mi se 8

• BJB Maxi Scooter Club, 1806 postova
  • Motocikl: Bmw R1200Gs

@Gajo Sevojno je ozbiljan trkač, dečko vozi stazu i vitla po planinama dugi niz godina i njegovo vidjenje brzine, nagiba, peglanja itd nije isto kao nekog ko je umeren, opusten, voli da razgleda, kruziraitd. Svi imamo različita očekivanja od voznje tj uzivanja u istoj. I samo treba svačije poštovati jer svako ima pravo na svoj izbor. U skladu stim birati drustvo tj ekipu s kojom voziš i svece da funkcionise.
Sto se tiče ove situacije dečko je za trenutak bio neoprezan i eto kurslusa. Imao je više sreće nego sto je tezak, da je kombi sekund zakasnio bio bi ceoni sudar sa nedaj Bože mnogo gorim posledicama.
Desilo mi se x puta slično ali eto imao sam sreće koja je iskreno mislim jako bitan faktor u svemu ovome sto mi radimo. I što više km pod dupetom to iskustvo veće i bolja reakcija u svakoj situaciji. Znači samo kilometri ne godine, neko za 10 god predje 10k km a neko 15-20k godišnje po raznim putevima za voznju i to znanje i iskustvo je pravo.

Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

• Drug član, 2293 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
14 minutes ago, Nole Bg said:

Svi imamo različita očekivanja od voznje tj uzivanja u istoj. I samo treba svačije poštovati jer svako ima pravo na svoj izbor.

Uh, sa ovim se ne slažem. Ne mogu da poštujem nekog ko svesno ili nesvesno vozi tako da ugrožava druge ljude. Da se razumemo ne govorim o ovim situacijama iz teme nego uopšteno. 

Postoji brza vožnja, a postoji i divljačka nepotrebno rizična brza vožnja. Ovo drugo tek ne mogu da opravdavam i poštujem.
Evo baš sam malopre gledao video jednog kolege sa foruma. Dosta brza vožnja. Ali tako tečno, precizno i stabilno, bez usiljenih i rizičnih preticanja. Vidi se da ima obzira i prema onima koje pretiče. Ne pretiče tik uz retrovizor, što mnogi iz nekog meni neobjašnjivog razloga vole da rade. Da ne vidim brzinomer mislio bih da vozi sličnom brzinom kao ja na toj deonici. A on cepa duplo brže. Ali se vidi da je daleko od izlaska iz svoje zone komfora. 

Za kilometražu se slažem. Ali bih dodao da su trening (na parkingu) i ciljane vežbe takođe odlična stvar. Ne za trkače naravno, nego za nas prosečne vikend vozače.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

• Drug član, 1391 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr
pre 47 minuta, balinjera je napisao:

U koju kategoriju bi sebe stavio?

Dobro pitanje 😁, stavio bih se u neku kategoriju između. 😅.. Bezgresan nisam sigurno a majstor jos manje.. Tek kad čovek malo vozi na stazi i u tom trkačkom okruženju, onda shvati da uvek ima bržih i boljih i to ihaha.. Ma malo lupetamo, slazem se da ima mnogo divljaka po ulici koji stvarno rizikuju previse ali iskreno retko viđam ove dobrice kojih na forumu ima mnogo.. ja njih slabo viđam po ulici.. obično motori voze dinamično.. bas po nekad naleti neki čoper da gnjavi ali to i ide uz taj tip motora. 

• Sviđa mi se 3
  • Haha 1

• Svrati ponekad, 443 postova
  • Motocikl: ex Yamaha BT 1100 Bulldog ex V-Strom 650 XT ex Suzuki V-Strom 1050XT now BMW R1250GSA
On 4/21/2025 at 1:03 PM, QmBGD said:

Evo snimak na Ig: 

WWW.INSTAGRAM.COM

956 likes, 133 comments - srbija.sad on April 20, 2025: "Jezivi snimak obaranja motoriste kod Raške: Kamera je...

Hvala Bogu kolegama glava ostala na ramenima. Ovaj snimak nama koji gledamo dosta pokazuje, ucimo na njihovim greskama. Pogledajte putanju motora koji je dotakao kombi pre ulaska u krivinu i pokusaj vozaca da stigne vozaca ispred njega. Ucenjem na poligonu ucimo upravljanje motorom na malim brzinama a ne na vecim brzinama. Nadam se da nece biti vise ovakvih slucajeva i da ce ostatak sezone i u ubuduce necemo citati vesti gde kolege imaju ovakve situacije. Cisti putevi i da se uvek nasmejani vratite kuci svojima.

Promenio član Bratislav 1973
  • Sviđa mi se 2

• Cool tip, 3101 postova
  • Motocikl: Xjr 1300 black lady
Pre 8 sati, Gajo Sevojno je napisao:

Mogu misliti kakva je to vožnja sa 40 godina bez greške... bravo. Znaci nikad ti nije kliznuo zadnji na dodavanje gasa, nikad nije prednji klizao pa da ga spašavaš puštanjem kočnice, nikad se nisi zaleteo pa precenio krivinu pa ga obarao do granica mogućnosti gume.. nikad nisi kao pocetnik bar malo ispravio krivinu? Ako je sve to tačno ili si neverovatan talenat ili nikad nisi poterao motor kako treba i kao proizvod toga nemaš pojma da vozis. U mojoj moto karijeri sam upoznao mnogo likova koji su bili ubeđeni da znaju da voze, čak jednog koji je imao 30 godina iskustva i pred zajedničku voznju nam je svima u grupi bio učitelj..a bilo je i onih kojima su tvrdili da im vatra izbija na auspuh kako dobro voze.. i gle čuda,  sastali se na destinaciji koja je prepuna krivina i jako tehnički zahtevna.. ovaj sto je bio sa 30 godina iskustva se ispostavilo da je iskustvo gradio u gradu, nije znao da vozi krivine a ovi sto im vatra na auspuh izbija odmah odustali od vožnje posle sat vremena i proveli ostalih 7 dana predviđenih za voznju u hotelu na all in.. :) 😀 

Bukvalno sve kako si napisao...Bukvalno nikad nista ozbiljno, da bih obratio paznju.A neka ti kolege opisu moj tempo kad vozim...

• Sviđa mi se 1

• Cool tip, 3101 postova

Ono cime se ja vodim ceo zivot je da potezem koliko sam siguran da mogu da vladam voznjom. Razumna voznja. Takozvani trkaci koji fenomenalno peglaju i imaju vanserijske vestine, mene ne zanimaju.Meni je to cista glupost. Evo koliko me ljudi zna ja o motorima i voznji skoro pa nikad i ne pricam... Bole me bre uvce sta vozis, ko si, kako vozis, a nikako me ne zanima koliki ti je. Ove ljude sa snimka ja samo zovem amaterima, jer se tako ponasaju. Amaterski. Kad neko vozi magistralu i leze na koleno mi je isto amater. I tako.

• Sviđa mi se 7
  • Podržavam 1

• Drug član, 3012 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750

Ja 3x ispao iz krivine i sve 3 desne. Prvi put mi ni sad nije jasno kako i zasto, drugi put pratio kolegu, on ispade ali kontrola proklizavanja ga izvuce, moje magare ode pravo, moja greska jer sam se fokusirao na njega. Treci put u Bosni na onom struganom asvaltu, samo me izbaci, a ostrugali ga u sred krivine usta ih jebem.

Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1128 postova
  • Motocikl: Lep

Ne juri i ne "obara na koleno" svako da bi se pokazao ili da ga neko vidi. Ima dosta ljudi koji bas traze gde je sto manja guzva i peglaju za sebe. Da, nije bezbedna voznja, ali je isto voznja i nacin voznje motora. Nazalost, koliko god bilo lagano reci "eno staze", ta ista staza ne radi svaki dan, cak naprotiv bude 6-7 termina za celu godinu, a da se ne lazemo da se svaki put pakuje motor na prikolicu i ide preko grane... nismo Rokfeleri. Znam da ovo zvuci kao glupo opravdanje, samo mislim da nije bas sve tako crno i belo. Da prvi ljudi u automobilima postuju pravila moglo bi se reci da je na motoru svako govno ko ga prekrsi.

Promenio član Abi
  • Sviđa mi se 1

• nekrunisani kralj moto cigana, 3224 postova
  • Motocikl: 4x4
On 21. 4. 2025. at 18:29, Andrej_Hotstepper je napisao:

...aj da bar ovde nemamo takvih komentara. Sve sveci i moralisti. 

Nek baci kamen ko je bez greha. 

Screenshot_2025-04-24-02-09-45-22_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

• Hvala 1
  • Haha 1

• Cool tip, 3101 postova
Pre 4 sati, Abi je napisao:

Ne juri i ne "obara na koleno" svako da bi se pokazao ili da ga neko vidi. Ima dosta ljudi koji bas traze gde je sto manja guzva i peglaju za sebe. Da, nije bezbedna voznja, ali je isto voznja i nacin voznje motora. Nazalost, koliko god bilo lagano reci "eno staze", ta ista staza ne radi svaki dan, cak naprotiv bude 6-7 termina za celu godinu, a da se ne lazemo da se svaki put pakuje motor na prikolicu i ide preko grane... nismo Rokfeleri. Znam da ovo zvuci kao glupo opravdanje, samo mislim da nije bas sve tako crno i belo. Da prvi ljudi u automobilima postuju pravila moglo bi se reci da je na motoru svako govno ko ga prekrsi.

Sve si ti u pravu. I svako je odgovoran za svoju glavu koju nosi. Adrenalin ide sa cenom, ulica nosi svoje rizike i nepredvidjene situacije. Evo kao na snimku, to je to...:moto2:

• Podržavam 1

• Drug član, 2786 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Cudno mi je da su komentari ovoliko sareni. Postoje neka pravila koja se moraju postovadi zarad bezbednosti.

Ako je grupa, vodi je najsporiji. Jer ako vodi neko ko je sposobniji/iskusniji, ovi manje iskusni pokusaju da prate. I onda izlaze iz zobe komfora i svojih mogucnosti.

Ali najbitnije:

Voziti u skladu svojih mogucnosti i UVEK u zoni komfora! Mora da se ostavi mnogo prostora za ispravljenje tudjih gresaka, a ne da se vozi na granici pa da nema prostora za ispravkeni korekcije.

Dacu glup primer, ali poucan:

Vozamo se "po gradu".

Prolazim kroz krivinu na Miseluku lagano, jednom rukom. Tipa 40 km/h, ako i toliko.

Da kazemo da moze da se prodje 60km/h bez problema, laganica.

Vidi drugar kako to "lako" izgleda i ide za mnom sa sve devojkom na motoru. 

Jedva se izvukao da ne kresne barijeru. I nista mu nije jasno... Razlika je u tome sto sam ja tad imao 20 godina staza i bar 5 na svom SVu a on je posle 10 godina seo na Horneta te godine.

Da smo krenuli na put a ja predvodim, bilo bi sranje, sve da vozim na 30% onoga sto motor i ja mozemo, jer je u tom trenutku to biko iznad njegovih mogucnosti.

• Sviđa mi se 6
  • Podržavam 1

• Drug član, 1586 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650
Pre sat vremena, abarth_maniac je napisao:

Cudno mi je da su komentari ovoliko sareni.

U opste nije, ali je cudno. Neko voli belo, neko crno na eurokremu, ali je cudno da se namecu neki komentari kao ispravni!

To sto ja vozim sporije, ne treba da predjem na šah, ali da neko napise kako je vele majstor i da ga s'oprostenjem baca vrhunski je... malo... jbg, glupo. Procitace neko nespreman, sešće na dobar motor kao lik sa klipa (msm da je gs 1300), i napravice lom.

Ovo su javni putevi, vrlo cesto puni saobracaja. 

Stara poslovica glasi da se najvise dave plivaci. Neplivaci manje ili uopste...

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

• Integrisan, 10025 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Nisam bas sve procitao a verujem da u pogresnoj temi i kuckam.. 

Kako starim (fizicki, duhom i kao vozac motocikla) sve mi je teze da odrzavam na otvorenom putu (meni) vecu brzinu.

Vidim da nisam precizan, ponekad se i uplasim. Pre 20 godina uopste mi nije bio problem da na autoputu odrzavam 180kmh cbr-om, naprotiv! Kada se na 100kmh spustim imam osecaj da stojim, sada bas retko predjem 120kmh, do stotke mi odgovara.

Pada li vam 😜 tempo sa porastom staza? 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Integrisan, 9454 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Manje je do godina koliko je do treninga.

Da bi se bilo u kondiciji mora se vežbati.

Lani dok se islo u teretanu, bajs i 2 x nedeljeno pikao fudbal bez problema svaki vikend se peglala lepa km (takodje je bitan faktor da imamo konstantnu učestalost u voznji a ne "možda jednom mesečno").

Jbg nema žene, nema dece i obaveza.

Kondicija dobra, snaga dobra, stres izbačen..... kilometri, koncetracija nikakav problem peglati.

Sad je to dosta palo jer za sebe nemam vremena, odmah se odrazi kad zajasem.

Rekoh sebi da čim završim sa planiranim vraćam se bar na trčanje.

Ako čovek zanemari sebe, ispusti tu kariku....ode mas u propas!

• Sviđa mi se 8

• Ne silazi, 1260 postova
  • Motocikl: Hornet 600
Pre sat vremena, N.F.S. je napisao:

tempo sa porastom staza? 

Apsolutno. Ne prija mi ta vrsta koncentracije, razrogačene oči i zveranje u sto pravaca.

• Sviđa mi se 2

• Skuteras, 3743 postova
  • Motocikl: T-Max 500
8 hours ago, abarth_maniac said:

Ako je grupa, vodi je najsporiji. Jer ako vodi neko ko je sposobniji/iskusniji, ovi manje iskusni pokusaju da prate. I onda izlaze iz zobe komfora i svojih mogucnosti.

Ali najbitnije:

Voziti u skladu svojih mogucnosti i UVEK u zoni komfora! Mora da se ostavi mnogo prostora za ispravljenje tudjih gresaka, a ne da se vozi na granici pa da nema prostora za ispravkeni korekcije.

Dacu glup primer, ali poucan:

Vozamo se "po gradu".

Prolazim kroz krivinu na Miseluku lagano, jednom rukom. Tipa 40 km/h, ako i toliko.

Da kazemo da moze da se prodje 60km/h bez problema, laganica.

Vidi drugar kako to "lako" izgleda i ide za mnom sa sve devojkom na motoru. 

To ja govorim kad kazem da uvek nekome proradi crv. Ja cesto vozim preterano brzo na nekim putevima, ali to nije toliko koliko moze da ide moj drug sa 1290. Sta, treba posto po to da idem za njim. Gde su neke spore krivine ok, ali kad izadjemo npr. u Dolinu jorgovana ne vidim razlog da se

trudim da ga pratim u tocak, kad znam sta mogu da napravim. Teraj ti brate, eto mene stizem za minut-dva. 

Promenio član muljaz
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 76 postova
  • Motocikl: Kavasaki EN450A Yamaha Diversion 900

Jednostavno ne jurim i ne zurim nigde,kazem ko hoce neka tera,hocu da uzivan u voznji i da mogu skrenem pogled od puta na okolinu oko sebe.

Promenio član vojakis
  • Sviđa mi se 5
  • Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja