Jump to content

Moto Zajednica

Heavy enduro ekipa

Recommended Posts

• Drug član, 1637 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥

Ja kad pipnem zadnju na  strmoj rastresitoj  nizbrdici odmah proklizavanje i zanošenje ,samo prednja u mom slucaju funkcionise.

Doduse ubacim samo u enduro mod nista ne ugasim od pomocnih sistema...Offa imam mozda 100 km uvr glave tako da nisam neki reper ali sam to za prednju zapamtio testirao i primenio. 

Enduro pro nisam nikad ni usao da  podesim to mi je spansko selo trenutno za moj nivo voznje znanja i vremena..

Promenio član Džim Džarmuš
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 233 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ660 Tenere

низбрдо највише задња, "седнеш" назад десно изназад ауспуха баланс у нули, осим ако није мотогуци, онда лево - шала мало ал кад видим вододерине, кривине, суву земљу или блато, са предњом пазим, моторно кочење највише, задња и балансирање, јака предња ме зезне у тим ситуацијама

Promenio član тене рас

• Advanced Member, 2118 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Nisu baš ni svi ABS-ovi jednaki. Neki su prefinjeni i baš efikasni, neki vrlo sirovi. Novi 701, nikada nisam osetio potrebu da gasim ABS. T-7, prva stvar koja se uradi jeste gašenje ABS-a.

Ja na off-u gotovo uvek isključim zadnji. Jednostavno se prerano javlja a često zapravo i hoću da točak blago blokira. Prednji isključujem na rastresitom, peskovitom, strmom ili blatnjavom. U tim situacijama i on se aktivira ranije nego što je stvarno potrebno, čim oseti i najmanje klizanje. U onom njegovom pulsiranju se valjda dovoljno remeti i ogibljenje, dodatno gubi trakcija a put kočenja definitivno produžava. A praksa je pokazala da svako klizanje ne znači nužno i stvarno proklizavanje točka i gubitak kontrole.

Za vožnju po dobrom makadamu mi je skroz dobro kada je uključen. Znam kako sam se iznenadio kada sam prvi put vozio Tuarega van asfalta, koliko zapravo snažno i agresivno može da se koči na makadamu (pri tome ne mislim da je ABS to omogućio, već samo da sam uz njega imao sigurnost da kočnicu stiskam jače). Do tada sam mislio da je trenje osetno slabije.

Inače, jedan trik za strmije/klizavije nizbrdice: kočite zadnjom ali istovremeno dodajte i "malo" gasa. Motor će usporavati ali točak ne može da blokira. Naravno, ovo ne radi baš najbolje ako se vozi 5 na sat.

Da sumiram:

Sa isključenim ili nepostojećim ABS-ovima mi se nikada nije desilo da ne mogu zaustaviti motor na nekoj nizbrdici. Nikada nisam došao u situaciju da gubim kontrolu ili da motor neće da usporava. Sa UKLJUČENIM ABS-om je bilo tih momenata.

• Hvala 1
  • Podržavam 4

• 8-bit, 1967 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
On 7/19/2025 at 8:34 AM, Gliga said:

Inače, jedan trik za strmije/klizavije nizbrdice: kočite zadnjom ali istovremeno dodajte i "malo" gasa. Motor će usporavati ali točak ne može da blokira. Naravno, ovo ne radi baš najbolje ako se vozi 5 na sat.

Zavisi šta ko smatra za strmo i klizavo.

Po meni za to najbolja brzina je nula brzina. Obično gasim motor i zadnji kočim kvačilom.

Kako li se toga ne setih juče :staa2:

IMG-f9e2549f7be67a4f4f0040dae0834076-V.thumb.jpg.ca59bcb97343081736967ce105ac691b.jpg

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 579 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Evo ono bas na cega mislim. Lepo objasnjena tehnika. Ne moze samo zadnja i kocenje motorom ako je jako strmo, nece biti dovoljno. Nizbrdica 30 stepeni+, ni po klizavom/mokrom asfaltu zadnja nije dovoljna nekada.

@živke Koliko dugo vozis motore i offroad?

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1

• 8-bit, 1967 postova
2 hours ago, Blackened said:

Ne moze samo zadnja i kocenje motorom ako je jako strmo, nece biti dovoljno.

Ako si moj post komentarisao, tako je. Mora i prednja.

Kad je baš baš strmo, siđe se sa motora pa pored, kvačilo i prednja.

• Svrati ponekad, 161 postova
  • Motocikl: Transalp750 / cbf1000 / Tomos Tori
8 hours ago, mradomir said:

Zavisi šta ko smatra za strmo i klizavo.

Po meni za to najbolja brzina je nula brzina. Obično gasim motor i zadnji kočim kvačilom.

Kako li se toga ne setih juče :staa2:

IMG-f9e2549f7be67a4f4f0040dae0834076-V.thumb.jpg.ca59bcb97343081736967ce105ac691b.jpg

Jel Maljen, pred Kraljev sto..?

• Sviđa mi se 1

• 8-bit, 1967 postova
3 minutes ago, SrdjanRadivojev said:

Jel Maljen, pred Kraljev sto..?

Jeste Maljen. Domaći teren, ali nas pošteno namučio.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja