zoleprole 67 Napisano pre 5 sati U prolazu, 86 postova Lokacija: Kać Motocikl: nemam Prijavi odgovor kao problematičan Molio bih nekog ako ima ista ili slična tema da stavi link. Voleo bih iskusne bajkere da napišu svoja iskustva koji su najčešći kvarovi koji se dese na putovanjima sa motorom po belom svetu. Bilo bi lepo da početnici a i oni iskusni koji nemaju znanje iz "kako radi motor", steknu malo neophodnog znanja koje bi mogli da primene ako se nadju u nezgodnoj situaciji. Znači pre nego što se počne paničiti ili zvati pomoć na putu a i van puta, šta bi trebalo onako "stručno" pogledati na mašini ako recimo neće da upali ili recimo ne prima gas tačnije neće da vuče pa moramo stati, predpostavljam da su to najčešće situacije u kojoj se vozači motocikla zateknu. Naravno treba prvo pročitati gore zalepljen tekst "problematika zvana motocikl....." Bilo bi lepo i da neko napiše šta bi bilo poželjno poneti sa sobom od rezervnih delova i alata kada se krene na put. Da i mi duduci malo nešto naučimo. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slammer 683 Napisano pre 5 sati Usamljeni kauboj daleko od doma svog, 430 postova Lokacija: Leskovac - Novi Sad Motocikl: Yamaha FZ1 GT Prijavi odgovor kao problematičan Ako nece da upali, prvo proveriti da nije u brzini. Salim se, pratim i ja temu. U subotu mi je prvi put stao auto na 200km od kuce. Slep bi izasao 30.000 da nisam uspeo da nadjem majstora koji radi za zadusnice. Batalio sam ga tamo i nastavio autobusom. Od alata ja nosim mali Bosch srafciger sa bitovima, alat iz motora, multitool, Airman kompresor, sprej za gume, vezice, WD40, buster, duck tape, gurtne...za sad mi srecom nista nije zatrebalo osim bustera, al sam mogao i bez njega. Ubacicu jos i rezervnu univerzalnu sajlu, to bas vredi imati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 8439 Napisano pre 4 sati Solo Rider, 3221 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Kao relativno iskusan motorista i solo rajder najvažnije stvar je da si solventan. Kinta te vadi iz govana gde god da si....i odlično sredstvo protiv glavobolje. Sve ostalo je je u Božijim rukama i koliko si sposoban nešto na licu mesta da uradiš .....a i to je svedeno na minimum....Srećno 3 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3641 Napisano pre 4 sati Malinar u pokusaju, 1719 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan 1. namotaji i punjenje 2. pumpa za benzin Po meni najčešći uzrok "izdaje" motocikla. Zato sam sa banditom 600 2001. išao gde god sam pomislio, ovo prvo nema, ima eksterni alternator (kao na automobilu bukvalno) koji nikom nikad crkao nije i gorivo mu je na prirodan pad. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13483 Napisano pre 4 sati Ne silazi, 7555 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Da vozilo ne bi stalo na putu, to se u 90% slučajeva rešava u garaži pre puta. Druga stvar zavisi šta voziš pa se raspitaš koje su bolje na tom modelu. Svaki motor ima neku specifičnost. Te stvari adresiraš pre nego što se pokvare. Električni sistem, odnoso aku i punjenje, ležajevi točkova, sajle gasa i kvačila, to je nešto što bi trebalo da se proveri tj. održava. Naravno, što manje imaš nakačene gluposti na motoru to bolje. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skittles 4524 Napisano pre 4 sati Nemanja Stojanović, 1471 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CF RedBull 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Ja mogu samo da ti dam savet da uzmeš i nekoliko puta (sa vremenskim razmakom između) rastaviš i sastaviš što više od motora možeš i umeš (polako od plastika pa sve dublje). Videćeš koji ti alat treba, gde se šta kako skida (ovo je na svakom motoru različito) i kao i sve u životu, postaje lakše vremenom i što ga više puta uradiš. Tako da umesto na putu da žuriš ili sjebeš još nešto (žabicu itd), mnogo je bolje da znaš tačno kako ćeš da dođeš do problema, a i budeš malo prisniji sa mašinom. Takođe povećava i osećaj da znaš ti to i sad ćeš rešiti umesto da sediš i gledaš i ne znaš ni odakle da kreneš. Ja bih na spisak dodao kompresor - na bateriju ili kablove, imaju prednosti i mane oba, al bitno da imaš neki. Uz njega obavezno šrafiće one za zapušavanje. To ti rešava gume, a za agregat - benzin, vazduh, struja. Ako ne radi, nema nešto od ta tri. Od alata najbolje je poneti ono šta umeš da koristiš, i koliko god znao, nikad nije na odmet i Banetov alat Ja sam inače takođe u grupi "umem da zamenim sijalicu i to je to" a sajlu npr ne znam dal bih se snašao. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mire019 527 Napisano pre 4 sati (promenjeno) MK "Triumph" Zaječar, 338 postova Lokacija: Zajecar Motocikl: Honda CB 1300F Prijavi odgovor kao problematičan U suštini treba ti alat da možeš da rasturiš sve da dođeš do glavnog osigurača, kutije sa osiguračima i akumulatora, može da se desi na putu (meni se dešavalo) da se olabavi klema na akumulatoru u toku vožnje. Takođe ako nemaš rezervne osigurače, ubaci jedan komplet ispod sedišta. Uglavnom set malih nasadnih ključeva recimo od 8 do 13mm, imbusi od 3 do 8, krstasti i ravan šrafciger su sve što ti treba. Ja uvek nosim i multi tool sličan Leatherman-u. Uz to par vezica i izolir traka. Ako te ništa od toga ne spasi, uglavnom mora da dođe kombi po tebe. Promenio pre 3 sati član Mire019 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 5025 Napisano pre 2 sati Drug član, 1075 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000, BMW F800GS 2008. Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam već negde pisao, ali uvek, UVEK, nosim telefon sa sobom. Na njemu ima kamera. Ako mi stane motor, ja svakako mogu samo da se slikam I pored toga stigoh do raznih meridijana tako što na servis nikad nisam žalio pare. Odvezem i kažem vidi šta treba da se radi, pregledaj ga celog, skrenem pažnju ako sam ja nešto primetio i ne cinculiram ako imam u vidu neki dalji put. Ako se ima love za 15.000km godišnje za gorivo, mora da se ima za održavanje i pre no što se napravi 1km. 1 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2467 Napisano pre 1 sat (promenjeno) Andragog, 5044 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Honda prepunjava regler, puče akumulator, ne pali... konektori izgoreli, namotaji izgoreli (prvo Honda pa svi ostali) BMW GS i ostali modeli propelera, pumpa goriva ne radi Promenio pre 1 sat član srbac Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4334 Napisano pre 59 minuta motoras, 2492 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Hoće da spadne crevo vakuma sa karburatora ili sa slavine. Dok se snadjes šta je, odvalis se od guranja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bole37 5864 Napisano pre 24 minuta Drug član, 880 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon. Prijavi odgovor kao problematičan Nadjes nekog majstora za motocikle, uslihtas se da si mu ortak, pa se vozis sa njim. Sad kad sam isao za Kragujevac, ja smeker instaliram rucice sa grejacima i grejac sedista. I tako na pola puta pripisa se meni, ja stanem na pumpu, i da krenem da jurim kolonu...prc. Ispraznio se akumulator... Onda vatas na sarm vozace da navatas kablove... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...