SriverFX 27 Napisano pre 7 sati U prolazu, 58 postova Lokacija: Serbia Motocikl: BMW 1250 RT Prijavi odgovor kao problematičan Videh da je pre par dana izasao ovaj klip gde je jednom strancu proklizao motor kod Majdanpeka. Hteo sam da proanaliziramo, da li je po vasem misljenju razlog za pad tehnika voznje, los put, ili oba? Cujem u klipu da je krivina ozloglasena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
the_doctor 8483 Napisano pre 7 sati Drug član, 878 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R1200 GS - 2006 K25 Prijavi odgovor kao problematičan Asfalt sigurno. Gladak i uvek sa slojevima prašine zbog kopa. Prolazio tuda. Vozio kao po jajima. Pisao sam baš o tome u putopisu. Crna tačka. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SriverFX 27 Napisano pre 7 sati U prolazu, 58 postova Lokacija: Serbia Motocikl: BMW 1250 RT Prijavi odgovor kao problematičan Jbt kad GS ljosne sa sve onom elektronikom.... da te bog sacuva. I to mi se cini da je bas zadnji tocak proklizao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
the_doctor 8483 Napisano pre 7 sati Drug član, 878 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R1200 GS - 2006 K25 Prijavi odgovor kao problematičan Ako nema gripa tj dobrog kontakta sa podlogom džaba sve. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grafigo 3284 Napisano pre 7 sati Drug član, 813 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Versys vel'ki, zeleni. Prijavi odgovor kao problematičan Ako usporis snimak videces i da je pritisnuo kocnicu trenutak pre pada, pa je verovatno i to doprinelo padu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 16162 Napisano pre 7 sati Integrisan, 9337 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Asfalt kao asfalt šarekolikog je oblika, boje, držanja..... te zbog toga treba da ga "čitamo" kako ne bi ljosnuli. Svaka pogrešna procena ili još bolje radnja na klizavoj podloZiiii rezultira tOj sa snimka..... Jbg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3118 Napisano pre 7 sati Drug član, 1838 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Bilo u drugoj temi. Reko bi da brzina od 40 na sat nije neka. Cak bi rekao da je stajao i time izgubio balans i jos pipnuo kocnicu, kako mu kolega iza nije pao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SriverFX 27 Napisano pre 7 sati U prolazu, 58 postova Lokacija: Serbia Motocikl: BMW 1250 RT Prijavi odgovor kao problematičan 11 minutes ago, grafigo said: Ako usporis snimak videces i da je pritisnuo kocnicu trenutak pre pada, pa je verovatno i to doprinelo padu. Moguce, da je samo koristio motorno kocenje moguce da ne bi pao. Ovaj iza nije... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7548 Napisano pre 7 sati Drug član, 3121 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan Kočio prednjom... O čemu pričamo?? Taj "luksuz" modernih motora koji rade sve umesto tebe je mač sa dve oštrice - ljudi nikada ne nauče da voze. Sa druge strane, tvrdim da učenje vožnje motora počinje na biciklu. Osećaj za gde je kraj gumama i šta smeš a šta ne smeš... Tek pre 4 godina sam kupio prvi motor sa ABSom i niiiikad nisam naterao motor da aktivira ABS osim u slučajevima kad sam hteo da vidim "živo me interesuje kako to radi". A ovo je osnova vožnje motora - ne shvatam zašto kočiš prednjom ako si preterao? Prednja uspravlja motor i širi putanju. Liže se zadnja, zadnja natera motor da "čučne" i da skrene.. Ja inače puno koristim zadnju, zadnje pločice trošim jedne po sezoni.. Prednje sam menjao možda na dva motora.. 3 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnca 1364 Napisano pre 7 sati Vinyl rider, 828 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan Zanemarili ste da je proklizao na "sredini asfalta" gde se talozi nakapano ulje od "NOV NOV NOV" i "SVI servisi u ovlascenom servisu" vozila, plus kamiona i TAM-ica na umoru !!! ULJE NA PUTU JE KRIVO !!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SriverFX 27 Napisano pre 7 sati U prolazu, 58 postova Lokacija: Serbia Motocikl: BMW 1250 RT Prijavi odgovor kao problematičan 2 minutes ago, Andrej_Hotstepper said: Kočio prednjom... O čemu pričamo?? Taj "luksuz" modernih motora koji rade sve umesto tebe je mač sa dve oštrice - ljudi nikada ne nauče da voze. Sa druge strane, tvrdim da učenje vožnje motora počinje na biciklu. Osećaj za gde je kraj gumama i šta smeš a šta ne smeš... Tek pre 4 godina sam kupio prvi motor sa ABSom i niiiikad nisam naterao motor da aktivira ABS osim u slučajevima kad sam hteo da vidim "živo me interesuje kako to radi". A ovo je osnova vožnje motora - ne shvatam zašto kočiš prednjom ako si preterao? Prednja uspravlja motor i širi putanju. Liže se zadnja, zadnja natera motor da "čučne" i da skrene.. Ja inače puno koristim zadnju, zadnje pločice trošim jedne po sezoni.. Prednje sam menjao možda na dva motora.. To je tacno, zadnja kocnica je podcenjena jako.. Gledajuci "Twist of the wrist" skontao sam da bi ovaj mogao da prodje bez pada da je imao adekvatnu kontrolu gasa umesto kocenja i time dobio bolju raspodelu sile po osovinama.... 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3118 Napisano pre 7 sati Drug član, 1838 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao: A ovo je osnova vožnje motora - ne shvatam zašto kočiš prednjom ako si preterao? Prednja uspravlja motor i širi putanju. Liže se zadnja, zadnja natera motor da "čučne" i da skrene.. Ja inače puno koristim zadnju, zadnje pločice trošim jedne po sezoni.. Prednje sam menjao možda na dva motora.. E vidis, jes da mi tek manje od dve godine u moto svetu al slusam starije i iskusnije. Kad sam u nekoj temi napisao da zadnja obara motor pojedinci su hteli da me lincuju, Kad god mislim da nece nesto biti ok pipnem zadnju, motor se namesti i lagano prolazim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7548 Napisano pre 7 sati Drug član, 3121 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan 1 minute ago, RankoBg87 said: E vidis, jes da mi tek manje od dve godine u moto svetu al slusam starije i iskusnije. Kad sam u nekoj temi napisao da zadnja obara motor pojedinci su hteli da me lincuju, Kad god mislim da nece nesto biti ok pipnem zadnju, motor se namesti i lagano prolazim. Mene je Sv650s gen1 najviše naučio o vožnji. Karburator, jako je braap, naučio me da budem smooth, među gas u šaljtanju u nižu, ništa naglo.. I zadnja moraš da ližeš jer jako lako blokira zadnji - sva masa je napred. ...jbš mi sve ima da ga kupim opet, nek stoji 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnca 1364 Napisano pre 7 sati Vinyl rider, 828 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, RankoBg87 je napisao: E vidis, jes da mi tek manje od dve godine u moto svetu al slusam starije i iskusnije. Kad sam u nekoj temi napisao da zadnja obara motor pojedinci su hteli da me lincuju, Kad god mislim da nece nesto biti ok pipnem zadnju, motor se namesti i lagano prolazim. Takozvani TRAIL-BRAKING , treba ga nauciti i koristiti 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3118 Napisano pre 7 sati Drug član, 1838 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan To je opet nesto drugo, to vise stavljaju akcenat na prednju al ovo sa zadnjom je opet nesto drugo. Mnogo je tehnika a i ne vozi se svaki motor isto. Ovo moje cudo moze lepo da se dozira bez problema. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 17597 Napisano pre 6 sati Integrisan, 5190 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Meni deluje da je do vozaca i njegovog ulaska u krivinu a ne do asfalta. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SriverFX 27 Napisano pre 6 sati U prolazu, 58 postova Lokacija: Serbia Motocikl: BMW 1250 RT Prijavi odgovor kao problematičan Svakako je do oba. Ali bih voleo da neko objasni kako pravilno uci u krivinu cak i ako su uslovi kolovoza otezani (klizav kolovoz) a da motor ne prokliza. Gledao sam u "Twist of the wrist" dokumentarcu kako se to radi al ne mogu da nadjem sad Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SriverFX 27 Napisano pre 6 sati U prolazu, 58 postova Lokacija: Serbia Motocikl: BMW 1250 RT Prijavi odgovor kao problematičan @Andrej_Hotstepper je u pravu, ovde je kocenje prednjom doprinelo da zadnja osovina seta kao na offroadu, samo sto ovo nije offroad i motor je pod nagibom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dragan_alumiroi 799 Napisano pre 6 sati Zainteresovan, 569 postova Lokacija: Novi Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Asfalt je tu kao led klizav. I ne samo tu već na bar polovini tog spusta. Isto i kod kružnog ka Srebrnom jezeru i od AR ka Mladenovcu preko brda (mislim da je preko Orašca). To je onaj beli asfalt što se presijava na suncu. Meni je bilo različito na tim mestima sa različitim gumama. Mekše su, logično, bolje držale. Sa Metzelerom Z8 sam pao. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1132 Napisano pre 6 sati Zainteresovan, 442 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan Ja nisam nigde vozio klizaviji asfalt nego u Majdanpeku. Kao staklo... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17351 Napisano pre 6 sati Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3695 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 49 minutes ago, RankoBg87 said: E vidis, jes da mi tek manje od dve godine u moto svetu al slusam starije i iskusnije. Kad sam u nekoj temi napisao da zadnja obara motor pojedinci su hteli da me lincuju, Kad god mislim da nece nesto biti ok pipnem zadnju, motor se namesti i lagano prolazim. Svako kočenje (usporavanje) će da podigne motor iz nagiba u kom se nalazi (u momentu dok usporavanje traje), stim što je ovo mnogo izraženije prilikom upotrebe prednje kočnice u odnosu na kočenje zadnjom (ili ako kočimo motorom). Iz ovog razloga se kočenje vrši pre ulaska u krivinu, a tokom nagiba se ili održava brzina, ili se ubrzava). Kočnica se u krivini koristi isključivo iz razloga ako smo se baš jako zajebali prilikom procene krivine i u tom slučaju je zadnja kočnica bolje rešenje, ali je u svakom slučaju bolje još malo oboriti motor (kontra upravljanjem) nego kočiti. Ovaj što je pao je ili kočio prednjom, ili je naleteo na neko ulje. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5979 Napisano pre 6 sati (promenjeno) Drug član, 2060 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, SriverFX said: Gledajuci "Twist of the wrist" skontao sam da bi ovaj mogao da prodje bez pada da je imao adekvatnu kontrolu gasa umesto kocenja i time dobio bolju raspodelu sile po osovinama.... Ako se ne varam - "Twist of the wrist" se fokusira na vožnju na stazi, i kako postići bolje vreme itd. Daleko je ovo od toga. Ovde je bilo više faktora i sve je po malo doprinelo ovom padu koji je super prošao: 1. Vozač nije pročitao stanje asfalta koji je očigledno klizav. 2. Loše je ušao u krivinu (krenuo sa unutrašnje strane i otišao široko). 3. Stajao je, ne znam zašto. 4. Verovatno je u blagoj panici pipnuo kočnicu, a abs nije uspeo da odradi u tim uslovima. Vrlo bitna stavka: verovatno bi prošao bez povrede da je nosio neke bolje čizme. A što se tiče ulaska u krivinu, upravo je u toj temi i postovan ovaj klip, a ima i dosta korisnih saveta. Pogledaj je: edit: Inače jednom sam u životu prošao tim putem; nisam znao da je klizav zbog prašine, a nisam ni primetio, doduše ja vozim lagano. Možda sam imao sreće. Promenio pre 6 sati član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13186 Napisano pre 5 sati Ne silazi, 7482 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ne vezano za ovaj klip a na konto uvek aktuelne teme prolaska kroz krivine mogu samo reći da na javnom putu treba što manje obarati motocikl. Ja se trudim da to bude minimalno tek koliko je potrebno. Što manje u nagibu to bolje. Znam sad da ćete da dočekate na nož ali obaranja na javnom putu su samo bespotreban rizik. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
admiki 1808 Napisano pre 5 sati Drug član, 632 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Ovde je bilo kočenje zadnjom. Mislim da je u zadnjem trenutku vidio ono ulje i pokušao da skrati krivinu. A i izgleda da nikad nije radio "policajku" sa biciklom, nije ni pokušao da parira. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10620 Napisano pre 5 sati Hronični Motociklopata, 7368 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Uvek razni izgovori, ulje ovo ono... retko ko ce da prizna da je sam kriv, jer u 90% ovakvih padova je vozac jedini krivac. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...