Jump to content

Moto Zajednica

Udes kod Majdanpeka

Recommended Posts

• U prolazu, 58 postova
  • Motocikl: BMW 1250 RT

Videh da je pre par dana izasao ovaj klip gde je jednom strancu proklizao motor kod Majdanpeka.
Hteo sam da proanaliziramo, da li je po vasem misljenju razlog za pad tehnika voznje, los put, ili oba?
Cujem u klipu da je krivina ozloglasena.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 878 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS - 2006 K25

Asfalt sigurno. Gladak i uvek sa slojevima prašine zbog kopa.

Prolazio tuda. Vozio kao po jajima.

Pisao sam baš o tome u putopisu.

Crna tačka.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 813 postova
  • Motocikl: Versys vel'ki, zeleni.

Ako usporis snimak videces i da je pritisnuo kocnicu trenutak pre pada, pa je verovatno i to doprinelo padu.

• Integrisan, 9337 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Asfalt kao asfalt šarekolikog je oblika, boje, držanja..... te zbog toga treba da ga "čitamo" kako ne bi ljosnuli.

Svaka pogrešna procena ili još bolje radnja na klizavoj podloZiiii rezultira tOj sa snimka..... Jbg

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Bilo u drugoj temi. 

Reko bi da brzina od 40 na sat nije neka. 

Cak bi rekao da je stajao i time izgubio balans i jos pipnuo kocnicu, kako mu kolega iza nije pao. 

• U prolazu, 58 postova
11 minutes ago, grafigo said:

Ako usporis snimak videces i da je pritisnuo kocnicu trenutak pre pada, pa je verovatno i to doprinelo padu.

Moguce, da je samo koristio motorno kocenje moguce da ne bi pao. Ovaj iza nije...

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Kočio prednjom... O čemu pričamo?? 

Taj "luksuz" modernih motora koji rade sve umesto tebe je mač sa dve oštrice - ljudi nikada ne nauče da voze.

Sa druge strane, tvrdim da učenje vožnje motora počinje na biciklu. 

Osećaj za gde je kraj gumama i šta smeš a šta ne smeš... 

Tek pre 4 godina sam kupio prvi motor sa ABSom i niiiikad nisam naterao motor da aktivira ABS osim u slučajevima kad sam hteo da vidim "živo me interesuje kako to radi". 

A ovo je osnova vožnje motora - ne shvatam zašto kočiš prednjom ako si preterao? Prednja uspravlja motor i širi putanju. Liže se zadnja, zadnja natera motor da "čučne" i da skrene.. 

Ja inače puno koristim zadnju, zadnje pločice trošim jedne po sezoni.. Prednje sam menjao možda na dva motora.. 

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

• Vinyl rider, 828 postova
  • Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина

Zanemarili ste da je proklizao na "sredini asfalta" gde se talozi nakapano ulje od "NOV NOV NOV" i "SVI servisi u ovlascenom servisu" vozila, plus kamiona i TAM-ica na umoru !!!  ULJE NA PUTU JE KRIVO !!!

• U prolazu, 58 postova
2 minutes ago, Andrej_Hotstepper said:

Kočio prednjom... O čemu pričamo?? 

Taj "luksuz" modernih motora koji rade sve umesto tebe je mač sa dve oštrice - ljudi nikada ne nauče da voze.

Sa druge strane, tvrdim da učenje vožnje motora počinje na biciklu. 

Osećaj za gde je kraj gumama i šta smeš a šta ne smeš... 

Tek pre 4 godina sam kupio prvi motor sa ABSom i niiiikad nisam naterao motor da aktivira ABS osim u slučajevima kad sam hteo da vidim "živo me interesuje kako to radi". 

A ovo je osnova vožnje motora - ne shvatam zašto kočiš prednjom ako si preterao? Prednja uspravlja motor i širi putanju. Liže se zadnja, zadnja natera motor da "čučne" i da skrene.. 

Ja inače puno koristim zadnju, zadnje pločice trošim jedne po sezoni.. Prednje sam menjao možda na dva motora.. 

To je tacno, zadnja kocnica je podcenjena jako..

Gledajuci "Twist of the wrist" skontao sam da bi ovaj mogao da prodje bez pada da je imao adekvatnu kontrolu gasa umesto kocenja i time dobio bolju raspodelu sile po osovinama....

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

pre 2 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao:

E vidis, jes da mi tek manje od dve godine u moto svetu al slusam starije i iskusnije. 

Kad sam u nekoj temi napisao da zadnja obara motor pojedinci su hteli da me lincuju, 

Kad god mislim da nece nesto biti ok pipnem zadnju, motor se namesti i lagano prolazim. 

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
1 minute ago, RankoBg87 said:

E vidis, jes da mi tek manje od dve godine u moto svetu al slusam starije i iskusnije. 

Kad sam u nekoj temi napisao da zadnja obara motor pojedinci su hteli da me lincuju, 

Kad god mislim da nece nesto biti ok pipnem zadnju, motor se namesti i lagano prolazim. 

Mene je Sv650s gen1 najviše naučio o vožnji. Karburator, jako je braap, naučio me da budem smooth, među gas u šaljtanju u nižu, ništa naglo.. I zadnja moraš da ližeš jer jako lako blokira zadnji - sva masa je napred.

...jbš mi sve ima da ga kupim opet, nek stoji 🤣

• Sviđa mi se 1

• Vinyl rider, 828 postova
  • Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина
pre 2 minuta, RankoBg87 je napisao:

Kad god mislim da nece nesto biti ok pipnem zadnju, motor se namesti i lagano prolazim

Takozvani TRAIL-BRAKING , treba ga nauciti i koristiti

• Sviđa mi se 1

To je opet nesto drugo, to vise stavljaju akcenat na prednju al ovo sa zadnjom je opet nesto drugo. 

Mnogo je tehnika a i ne vozi se svaki motor isto. 

Ovo moje cudo moze lepo da se dozira bez problema. 

• U prolazu, 58 postova

Svakako je do oba. Ali bih voleo da neko objasni kako pravilno uci u krivinu cak i ako su uslovi kolovoza otezani (klizav kolovoz) a da motor ne prokliza. Gledao sam u "Twist of the wrist" dokumentarcu kako se to radi al ne mogu da nadjem sad :D

• Zainteresovan, 569 postova

Asfalt je tu kao led klizav. I ne samo tu već na bar polovini tog spusta.

Isto i kod kružnog ka Srebrnom jezeru i od AR ka Mladenovcu preko brda (mislim da je preko Orašca). 

To je onaj beli asfalt što se presijava na suncu.

Meni je bilo različito na tim mestima sa različitim gumama. Mekše su, logično, bolje držale. Sa Metzelerom Z8 sam pao. 

• Sviđa mi se 1

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3695 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
49 minutes ago, RankoBg87 said:

Svako kočenje (usporavanje) će da podigne motor iz nagiba u kom se nalazi (u momentu dok usporavanje traje), stim što je ovo mnogo izraženije prilikom upotrebe prednje kočnice u odnosu na kočenje zadnjom (ili ako kočimo motorom).

Iz ovog razloga se kočenje vrši pre ulaska u krivinu, a tokom nagiba se ili održava brzina, ili se ubrzava).

Kočnica se u krivini koristi isključivo iz razloga ako smo se baš jako zajebali prilikom procene krivine i u tom slučaju je zadnja kočnica bolje rešenje, ali je u svakom slučaju bolje još malo oboriti motor (kontra upravljanjem) nego kočiti.

Ovaj što je pao je ili kočio prednjom, ili je naleteo na neko ulje.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2060 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
1 hour ago, SriverFX said:

Gledajuci "Twist of the wrist" skontao sam da bi ovaj mogao da prodje bez pada da je imao adekvatnu kontrolu gasa umesto kocenja i time dobio bolju raspodelu sile po osovinama....

Ako se ne varam  - "Twist of the wrist" se fokusira na vožnju na stazi, i kako postići bolje vreme itd. Daleko je ovo od toga. Ovde je bilo više faktora i sve je po malo doprinelo ovom padu koji je super prošao:
1. Vozač nije pročitao stanje asfalta koji je očigledno klizav.
2. Loše je ušao u krivinu (krenuo sa unutrašnje strane i otišao široko).
3. Stajao je, ne znam zašto.
4. Verovatno je u blagoj panici pipnuo kočnicu, a abs nije uspeo da odradi u tim uslovima.

Vrlo bitna stavka: verovatno bi prošao bez povrede da je nosio neke bolje čizme.

A što se tiče ulaska u krivinu, upravo je u toj temi i postovan ovaj klip, a ima i dosta korisnih saveta. Pogledaj je:

edit: Inače jednom sam u životu prošao tim putem; nisam znao da je klizav zbog prašine, a nisam ni primetio, doduše ja vozim lagano. Možda sam imao sreće.

Promenio član živke

• Ne silazi, 7482 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ne vezano za ovaj klip a na konto uvek aktuelne teme prolaska kroz krivine mogu samo reći da na javnom putu treba što manje obarati motocikl. Ja se trudim da to bude minimalno tek koliko je potrebno. Što manje u nagibu to bolje. Znam sad da ćete da dočekate na nož ali obaranja na javnom putu su samo bespotreban rizik. 

• Podržavam 1

• Drug član, 632 postova
  • Motocikl: -

Ovde je bilo kočenje zadnjom.

Mislim da je u zadnjem trenutku vidio ono ulje i pokušao da skrati krivinu.

A i izgleda da nikad nije radio "policajku" sa biciklom, nije ni pokušao da parira.

• Hronični Motociklopata, 7368 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder

Uvek razni izgovori, ulje ovo ono... retko ko ce da prizna da je sam kriv, jer u 90% ovakvih padova je vozac jedini krivac.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja