Jump to content

Moto Zajednica

CF Moto 450 MT

Recommended Posts

• BJB Maxi Scooter Club, 6388 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Sutra ujutro se ide ćiku pa da iskoristim priliku da odvozam motorče malo off road. Pored Grobnika ima put posut krupnim tucanikom i eto malog treninga za jednog čikicu početnika... 

20250820_075857.jpg

20250818_105052.jpg

20250820_075910.jpg

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Tuareg 660
Pre 22 sati, živke je napisao:

Evo jedan vrlo dobar upgrade za prednje vilice, provjereno.

1512ed25-2139-47eb-b287-766559867a1a.jpg

• Drug član, 2522 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

@AnteK zna li se cena ? Morao bih malo da uđem u materiju da vidim šta zapravo ove rade. 
Ali kruće linearne opruge bi mi sigurno dobro došle. 

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Tuareg 660
pre 8 minuta, živke je napisao:

@AnteK zna li se cena ? Morao bih malo da uđem u materiju da vidim šta zapravo ove rade. 
Ali kruće linearne opruge bi mi sigurno dobro došle. 

Pošalji im poruku na FB, čovjek se zove Paul Susbauer, ja sam sebi ugradio na Tuareg i kolega isto,

puno manje ponire kod kočenja sa linearnim oprugama, a damping je osjetno bolji kada prelaziš

preko rupa sa tim ventilima, pogotovo oni jači udarci, a CF450 je tu baš jako tvrd, klikanje čini malu

razliku jer je protok ulja vrlo limitiran tako kako je serijski. U zadnje vrijeme se malo bavim ovjesom

pa skupljam iskustva. Još jedan prijatelj je kupio Tuareg pa ću mu stavit moje cartridge a sebi stavit

Andreani, čisto da vidim ima li razlike i koliko ako ima. Par linearnih opruga za Tuareg je 180 $ a ventil

80$, pa mislim da će biti otprilike tako i za MT. 

Promenio član AnteK
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

@AnteK u zadnje vreme baš slabo vozim, pogotovo neki ozbiljniji off, pa i nemam nešto volje da se trenutno mlatim sa ogibljenjem. Meni završava posao i ovako, za sada. Kad bih našao neke povoljne linearne opruge za svoju težinu stavio bih to, možda se zezao sa uljem malo, i to je to. 

• Sviđa mi se 1

Društvo, naš drug @bajkerlaki organizuje vožnju i promociju svog kampa u nastajanju, za vozače cfmoto motora. 
Polazak je iz Niša.

0-02-05-5b81e9e3fb321ca591d750a7267a964f7950f5a7da8f1ce84a47b246e27ec8de_22395a5d9b0.thumb.jpg.758e9601dccdeb12ccf77e4f02f53134.jpg

Grupa se u manastiru deli na offroad vozače i drumaše.
Za offroad ćemo napraviti neku lepu laganiju rutu da se provozamo po Jastrepcu, spustimo se na jugo-zapadu ka Blacu i da pridveče stignemo u kamp. 
A tamo roštilj, piće i druženje. Noćenje u šatoru, doručak , pa kud koji mili moji :) 

Već nas ima nekoliko zainteresovanih sa 450mt.

Broj mesta je ograničen! 
Ako ste zainteresovani možete i meni da se javite. (nije da sam u organizaciji ali sam predložio da vožnja ima i offroad opciju - i eto :D )
Vidimo se! 

@aca-pn @MladenV

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 4

• U prolazu, 40 postova
  • Motocikl: Suzuki K5 1000, CFMOTO 450 MT

Podstaknut takmičenjem na kome smo bili posmatrači, gde je učestvovao Blagojević, malo sam se raspitao da li postoji neko takmičenje za amatere. Nije baš realno da mi učestvujemo na hard enduro trci, a još manje na Red Bull Romaniacsu (sama kotizacija je 2.500 €, da ne pominjem potrebne veštine, koje lično meni MALO nedostaju :) ).

Ispostavlja se da CFMOTO na globalnom nivou organizuje CFMOTO MT CHALLENGE. Na YouTube-u ima dosta snimaka, ostaviću link dole, ko želi može da isktražuje dalje.
Ostaje da vidimo hoće li se nešto slično organizovati i kod nas.

2. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 40 postova
  • Motocikl: Suzuki K5 1000, CFMOTO 450 MT

@LukaJovanovic će da nam poremeti planove da idemo u Australiju na CFMOTO MT CHALLENGE globalno FINALE, i ovako, a kamo li ako smrša još koj gram, čovek leti ne vozi.
Sada vidim na intagramu CFMOTO SCB da su zaptavo objavili da će se održati 13. septebra MT CHALLENGE WEST BALKAN nisu objavili gde i šta i kako. 

Hm, prvi put čujem za ovo , i zapravo zanimljivo zvuči :)

Ako će neko da nam poremeti planove, biće to Dušan Blagojević :)

• Haha 1

• BJB Maxi Scooter Club, 6388 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Posle nešto više od 2300 km, stigli kući. Danas laganih 570 km, pola AP pola okolni putevi...

Lanac izdržao, guma zadnja izdržala (realno, može još 'iljadu-dve) To rešavam u narednim danima...

Na cajgeru 16350 km...

• Sviđa mi se 5
  • Hvala 1

• U prolazu, 29 postova
  • Motocikl: Honda CRF300L
Pre 8 sati, živke je napisao:

Društvo, naš drug @bajkerlaki organizuje vožnju i promociju svog kampa u nastajanju, za vozače cfmoto motora. 
Polazak je iz Niša.

0-02-05-5b81e9e3fb321ca591d750a7267a964f7950f5a7da8f1ce84a47b246e27ec8de_22395a5d9b0.thumb.jpg.758e9601dccdeb12ccf77e4f02f53134.jpg

Za offroad ćemo napraviti neku lepu laganiju rutu da se provozamo po Jastrepcu, spustimo se na jugo-zapadu ka Blacu i da pridveče stignemo u kamp. 
A tamo roštilj, piće i druženje. Noćenje u šatoru, doručak , pa kud koji mili moji :) 

Broj mesta je ograničen! 
Ako ste zainteresovani možete i meni da se javite. (nije da sam u organizaciji ali sam predložio da vožnja ima i offroad opciju - i eto :D )
Vidimo se! 

@aca-pn @MladenV

Javite ako pored svih CFova ostane neko mesto, prikljucila bi se jedna - dve honde. Taman mi nije daleko mnogo.

Jel neko sa foruma vozi ovaj 450MT u Kraljevu? Danas videh jedan, lepo izgleda, bas me zanima kakav je u odnosu na hondicu. Zanima koliko se oseti ta razlika u tezini van asfalta

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 58 postova
  • Motocikl: CFMoto 450MT

Meni je stigao poziv od Lazara, ali sam pre neki dan 'skraćen' za žučnu kesu i nema sedanja na motor i unarednih dve nedelje

• Tužan 1

• Svrati ponekad, 174 postova
  • Motocikl: Transalp750 / Tomos Tori
37 minutes ago, Skandi said:

Javite ako pored svih CFova ostane neko mesto, prikljucila bi se jedna - dve honde. Taman mi nije daleko mnogo.

Jel neko sa foruma vozi ovaj 450MT u Kraljevu? Danas videh jedan, lepo izgleda, bas me zanima kakav je u odnosu na hondicu. Zanima koliko se oseti ta razlika u tezini van asfalta

Pustio sam Zivketu poruku, ako moze honda banuo bi i ja.

• Sviđa mi se 2

Bićemo u kontaktu, pa javljam kakva je situacija sledeće nedelje. 

Malo smo se zezali sa podešavanjem ogibljenja na motoru mog druga.#450mt# 
I on i ja smo tu negde oko 90kg bez opreme.

Za tu težinu zadnja opruga i fabrički preload je skroz ok, nismo morali ništa da diramo, ima ok statički (rider) sag. 
Napred je druga priča. I sa maksimalnim preload-om jedva dođemo do nekog prihvatljivog SAG-a, ali očigledno je da to nije dobro. Potrebna je kruća prednja opruga, i da bude linearna. 
Dakle ako ste oko 90kg i više - napred preload slobodno na max. 

Comp i Reb fabrički imaju oko 21 klik, i podešeni su negde na sredinu. Stavili smo i jedan i drugi skroz na Soft. Ima neke razlike, ali ne drastične. Kao što sam više puta rekao - i viljuškama je potrebno neko vreme da se razrade, a i nije loše proveriti da li su šrafovi na donjem trouglu pretegnuti. Kod mene je to bio slučaj, kažu da to utiče negativno na rad amortizera .  Potrebno je popustiti, poravnjati štapove i stegnuti na meru.
Elem, na kraju smo sva podešavanja stavili skroz na soft (i zadnji amort). I kaže ovaj drug da misli da oseća razliku, ali više po gradu, na ležećim, nego ovako u terenu. Mana je što dosta više tone napred na kočenju.

Njegov utisak je da u terenu amortizacija ne radi dovoljno dobro, da mu motor leti na sve strane. Upoređuje sa mojom starom Tenere koju je dosta vozio, jer nema smisla da upoređuje sa svojim KTM EXC. 
Kod mene od starta drugačiji utisak: odmah je očigledno da je ogibljenje tvrđe i da je motor neudobniji u odnosu na XT660Z (imalo je RaceTeach ventile u štapovima), ali moj utisak je da sam brži i sigurniji tamo gde ogibljenje baš dolazi do izražaja - kamenjari , krupan makadam itd. 

Snimali smo malo, moraću malo i u tome da se izveštim, ovaj slow motion itd. 

Jbg nisam se setio da kažem pre snimka koje podešavanje testiramo u tom snimku. Ali kao što rekoh i nisu neke velike razlike. 
Ono što ja vidim u nekim delovima je da izgleda da prednji amortizer radi sasvim korektno, tj prednji kraj je miran, ali mi deluje u nekim situacijama da zadnji točak baš skače i leti levo desno. Gume su bile na oko 1 bar.

edit:
Posle malo diskusije - chatGPT kaže da treba da pojačamo rebound damping. Da ide više ka H . 
Kaže da skakanje zadnjeg točka levo desno (obratite pažnju na 9 i 23 sec recimo) gotovo sigurno ukazuje na nedovoljno rebound dampinga, ako je sve ostalo ok kao što jeste.

Probaćemo da snimamo još malo na nekom težem terenu kad bude bilo prilike.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 1

• Enduraš, 6535 postova
  • Motocikl: 450MT

Ubedljivo najbolji video o ogibljenju 450mt, proverio lik na dyno fabricki amortizer i ispada da je kompresija suviše jaka tj tvrda, a povrat slab. 

Kod zadnjeg amortizera je suprotno, kompresija suviše slaba, a povrat jak.

Kod sebe sam stavio viljušku kompresiju na najmekše a povrat na sredinu otprilike, zadnji amortizer par klikova od najmekseg, gume ispustio na 2 bara i motor je neuporedivo udobniji. Preload je napred na max, a pozadi nisam dirao. Tacno je da motor više potanja kod kočenja i da lakše sabije viljušku do kraja, ali to.je cena koju sam spreman da platim radi udobnije vožnje. Ono.kako je bilo fabricki je meni neprihvatljivo. Da je sreća da sam tako podesio pre onog silnog kamenjara po bugarskoj, mnogo bi se manje zamarao.

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• Drug član, 4235 postova
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01

Jamija upravo, vidićemo šta će bit…..

Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

• Sviđa mi se 1

• Nemanja Stojanović, 1746 postova
  • Motocikl: Honda GL 500 Interstate + Honda NX500

Meni deluje da ne pokriva dovoljno, a i debljina upitna.

Naručio sam nešto slično za NC, kada je stiglo izgledalo kao igračka.

image.thumb.jpeg.f93202054207bc2401624f7d58c1b915.jpeg

Evo kako treba da izgleda skidplate za 450MT.

Nije se kinez zeznuo sigurno ne brini :) 

• Podržavam 1

On 8/20/2025 at 12:23 PM, živke said:

Polazak je iz Niša.

Broj mesta je ograničen! 
Vidimo se! 

@aca-pn @MladenV

@SrdjanRadivojev @Skandi sad sam se čuo sa Lazarom i ok je da se priključe i vozači drugih marki , a ima i mesta u kampu. 

Samo razmislite do ponedeljka da li kampujete ili ne, da bi znali brojno stanje. Hvala i vidimo se!

• Sviđa mi se 5

On 8/20/2025 at 4:22 PM, Duta_91 said:

@LukaJovanovic će da nam poremeti planove da idemo u Australiju na CFMOTO MT CHALLENGE globalno FINALE, i ovako, a kamo li ako smrša još koj gram, čovek leti ne vozi.
Sada vidim na intagramu CFMOTO SCB da su zaptavo objavili da će se održati 13. septebra MT CHALLENGE WEST BALKAN nisu objavili gde i šta i kako. 

Sada ima detalja na stranici! Zvuči vrlo zanimljivo! Još ako bude lepo vreme, pa organizuju i kamp - biće vrhunski! 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja