Gliga 6917 Napisano pre 22 sati Advanced Member, 2384 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, knez.mladja je napisao: @gliga imam ja visoko sediste. Kad ti bude plan da prodjes blizu sezdeset prvog bloka javi se. Stvarno mnogo znaci Sent from my SM-A546B using Tapatalk Načelno jednom sedmično dolazim za BG, lako napravim da mi tvoj kraj bude usput Hvala ti unapred. Javiću ti se svakako Pre 3 sati, Motorcyclist je napisao: Zar se ne gubi na ubrzanju sa 15T zupcanikom? Mora da se gubi, fizika i mehanika su jasne. Ali postavlja se pitanje da li "stalno" voziš motor tako da izvlačiš maksimum iz njega (kao što @Blackened voli). Odnosno, da li ćeš taj gubitak ubrzanja uopšte primetiti u svakodnevnoj upotrebi... Npr. ja 95% vremena (lupio sam procenat, naravno) svaki motor vozim isto. Od 0-80 jednako brzo dođem MT-om, Koveom, Tuaregom, sa GS1300 i bilo kojim drugim motorom. I to bude mnogo brže nego što većina automobila može. To znači da ove slabije verovatno koristim na 70-80% njihovog kapaciteta, a snažnije motore na osetno manje. Razlika postaje primetna sa povećanjem brzine. Jači motori od 80 do 120 ili 140 stignu dok trepneš, slabijem motoru treba vremena. Dakle prestizanja... I osetna je razlika kada se vozi u dvoje. MT ima jako kratke brzine i agregat lako ide u visoke obrtaje. Ne deluje kao da mu to predstavlja neki problem ili da mu je mučenje. Ja mog koristim prevashodno kao transportno sredstvo na relaciji NS-BG-NS. Izbegavam autoput kada god je moguće, ali opet od Stare Pazove do BG uvek idem autoputem. Trenutno na 120 vrti preko 7000 obrtaja ako se dobro sećam. Na 143 je u crvenom. I ne, ne pada mi na pamet da autoputem vozim 110 Iz tog ugla posmatrano, meni zamena lančanika deluje kao sve primamljivija opcija 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 8878 Napisano pre 22 sati Drug član, 3038 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Imajte u vidu da je zadnju gumu u fabričkoj dimenziji teško naći, a u dimenziji 140 80 18 je razlika tolika kao da si stavio pozadi dva zuba manji lančanik (1 zub napred = 3 zuba pozadi ) . Tako da većina će u nekom trenutku svakako ubrzati motor i bez namere 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22663 Napisano pre 22 sati Integrisan, 7177 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan 6 minutes ago, živke said: Imajte u vidu da je zadnju gumu u fabričkoj dimenziji teško naći, a u dimenziji 140 80 18 je razlika tolika kao da si stavio pozadi dva zuba manji lančanik (1 zub napred = 3 zuba pozadi ) . Tako da većina će u nekom trenutku svakako ubrzati motor i bez namere Jel kod nas se na tehnickom proverava da li je dimenzija menjana? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22663 Napisano pre 22 sati Integrisan, 7177 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan @Gliga Pretpostavljam da su visoki obrtaji dosta vise opterecujuci za manje kubikaze. Npr. moj GSR se vrti poprilicno visoko na autoputu u 6. sigurno oko 8000 obrtaja. Pretpostavljam da to nije toliko opterecujuce jer je I4 masina koja se vrti do 14.000? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 8878 Napisano pre 22 sati Drug član, 3038 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 4 minutes ago, Motorcyclist said: Jel kod nas se na tehnickom proverava da li je dimenzija menjana? Ne znam nisam radio tehnički, ove godine prvi put treba. Mislim da ne. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrej. 3498 Napisano pre 22 sati BJB Maxi Scooter Club, 1150 postova Lokacija: Žabalj Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan pre 6 minuta, Motorcyclist je napisao: @Gliga Pretpostavljam da su visoki obrtaji dosta vise opterecujuci za manje kubikaze. Npr. moj GSR se vrti poprilicno visoko na autoputu u 6. sigurno oko 8000 obrtaja. Pretpostavljam da to nije toliko opterecujuce jer je I4 masina koja se vrti do 14.000? Ovaj moj bi se raspao 12 puta do sad. Na 80-90% do crvenog nema šta da im fali, pogotovo što neće niko na AP ceo dan svaki dan 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 7217 Napisano pre 21 sati Enduraš, 6670 postova Lokacija: Paracin Motocikl: 450MT Prijavi odgovor kao problematičan Ko voli da se zavlači motorom po šumskim puteljcima, vozi spore offroad deonice ne bi mu preporučio da stavlja 15 lancanik, za takve stvari i sa 14 je u nekim situacijama preduga prva brzina, a kao sto je poznato motor ne voli voznju na pola kvačilo, takvom vožnjom brzo nastrada, dosta ljudi kako sam čitao je već menjalo lamele. 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mandrak_ 97 Napisano pre 20 sati U prolazu, 71 postova Lokacija: Banat, Vojvodina Motocikl: '25 CFMOTO 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan pre 41 minuta, aca-pn je napisao: Ko voli da se zavlači motorom po šumskim puteljcima, vozi spore offroad deonice ne bi mu preporučio da stavlja 15 lancanik, za takve stvari i sa 14 je u nekim situacijama preduga prva brzina, a kao sto je poznato motor ne voli voznju na pola kvačilo, takvom vožnjom brzo nastrada, dosta ljudi kako sam čitao je već menjalo lamele. Prica se da je na '25 modelima stavljeno FCC kvacilo komplet, korpa i lamele, dok su na ranijim modelima stavljali samo lamele FCC. Mozda to ima neke veze sa prerano stradalim kvacilima. Sada je komplet Japansko kvacilo u tom agregatu ali ni to nije uteha ako pogledamo recall za '22/'23 T7. Ali potpisujem da je 14T taman za tehnicki off road, nisam probao 15T ali mi van puta 14T izuzetno pase a razmisljao sam i o 13T U videu dole se rasklapa '25 450 SR agregat: 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
chief.fire 183 Napisano pre 19 sati (promenjeno) U prolazu, 68 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Kawasaki KLX 250 Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Motorcyclist said: @Gliga Pretpostavljam da su visoki obrtaji dosta vise opterecujuci za manje kubikaze. Npr. moj GSR se vrti poprilicno visoko na autoputu u 6. sigurno oko 8000 obrtaja. Pretpostavljam da to nije toliko opterecujuce jer je I4 masina koja se vrti do 14.000? Naprotiv.... manje kubikaze se itekako vrte u visokim obrtajima a filozofija je jednostavna: em su mali em sa malo snage, jos kada se ne bi vrteli visoko preformanse bi im bile nikakve. Svi motori od 50ccm se vrte jos kako, od skutera i mopeda pa redom... i radi to godinama bez problema i bez opterećenja E sad trkacki konstruisane masine su vec nesto drugo Promenio pre 19 sati član chief.fire 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6775 Napisano pre 19 sati (promenjeno) Ne silazi, 4871 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan pre 19 minuta, chief.fire je napisao: Svi motori od 50ccm se vrte jos kako, od skutera i mopeda pa redom... Izvinte što upadam, ali ovo nije baš tako jednostavno. Zavisi od dizajna agregata, da li imaju 2 ventila (jedan usisni i jedan izduvni), takvi najbolje rade na nižim i srednjim obrtajima, 3 ventila (dva manja usisna ventila i jedan veći izduvni), takvi su efikasniji na nešto višim obrtajima, pa onda idu oni sa 4 ventila (2+2), takvi mogu da se vrte još brže, itd. I uopšte, od same konstrukcije makine, dužine klipa, prenosa,... mnogo toga zavisi kako će se ponašati na kojim obrtajima. Promenio pre 19 sati član boza_kg 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22663 Napisano pre 19 sati Integrisan, 7177 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Recite mi u NS, da li se negde nudi test voznja? Gde ste uzimali? Neko iz okoline NS da se mozda vidimo na prolece da vidim i uzivo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 6917 Napisano pre 19 sati (promenjeno) Advanced Member, 2384 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Javi se meni za gledanje i probu Gota/Tago je novosadski prodavac i ovlašćeni serviser, tamo na putu ka Zrenjaninu. Nemam pojma da li imaju test primerak. @aca-pn Računao sam se podrazumeva to što ti kažeš Veći prednji lančanik ima smisla isključivo za čisto asfaltnu primenu (a po meni i to samo ako je uključena redovna upotreba autoputa). Čitam kako se ljudi žale na trzanje pri niskim obrtajima i sve razmišljam kako ja to nikada ne osetim. I shvatim da skoro nikada nisam ispod 4000 Doduše, nisam to primećivao ni kada vozim na nižim obrtajima (lagano krstarenje kroz naselja, poštovanje ograničenja od 40-50). Jedina izmena na motoru je što sam skoro potpuno ukinuo prazan hod ručice gasa. Ne volim kada to postoji. Promenio pre 17 sati član Gliga 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22663 Napisano pre 18 sati Integrisan, 7177 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala puno Gligo, cujemo se :). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alexanto 10158 Napisano pre 17 sati BJB Maxi Scooter Club, 6647 postova Lokacija: Žabalj-NS Motocikl: AA500/MT450 Prijavi odgovor kao problematičan pre 56 minuta, Gliga je napisao: ... Manji prednji lančanik ima smisla isključivo za čisto asfaltnu primenu (a po meni i to samo ako je uključena redovna upotreba autoputa). ... Misliš veći? (d'izvineš)... Ja sam umesto 14T stavio 15T i progledao sam. Doduše trenutno mi je pozadi 46T umesto 47T. Duži prenosni odnosi, smanjeno cimanje na malom gasu. Na 120 kmh sam na 6200 rpm. Ovih dana treba da stavim zadnji lančanik Manji - 45T i očekujem da na 120 kmh budem na 6K rpm... I dalje ima snage za obilaženja i to sa sve 3 kofera i suvozačom. Za off road sam ljuti početnik, vozim lagane deonice i njih polako tako da je meni ovaj setap sasvim po meri. To opet ne znači da je nekom drugom ok. Sve ovo sam već pisao par puta pa ne znam zašto opet valjda će nekom pomoći... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 22663 Napisano pre 17 sati Integrisan, 7177 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Pomoci ce nama, buducim vlasnicima 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 6917 Napisano pre 17 sati Advanced Member, 2384 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan @alexanto Mislim na veći (lančanik) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...