Jump to content

Moto Zajednica

CF Moto 450 MT

Recommended Posts

• BJB Maxi Scooter Club, 6334 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

@Satelis

Bilo bi lepo da može da se pomeri ali prc - ne može jer odole imaju neke matice privarene  3 - 4 komada. Pomerio sam do te zadnje matice i ne meRe više levo ni...

Vezica ne smeta matici španera, ovo nije dobar ugao fotke, to sam gledao da mi ne pravi problem. Ovo je za sad jedini način a ako ne bude funkcionisalo, moram napraviti tu "ruku" drugačije...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 120 postova
  • Motocikl: Cfmoto 450 MT

Pozdrav ljudi. Stavljeni novi ležajevi međutim i cev koja se nalazi unutar točka (koja je inače od aluminijuma!) je takođe bila oštećena usled pretezanja i loše postavljenog točka. 

Međutim saga se nastavlja. Nisam prešao ni 100km od popravke i na ekranu je ispisano da moram na servis. Da li je neko imao ovo? 

20250715_155328.jpg

IMG-ab435ef1cfaa463cc9b3c994e696a201-V.jpg

Promenio član ivannadjalin

• Drug član, 1276 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Imas 1 gresku i redovan servis za 100km. 

Pa ta greška je obaveštenje za servis na kom sam bio pre manje od 200km... Da li to može da znači da majstor u servisu nije evidentirao servis? 

• Svrati ponekad, 256 postova
  • Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X

Na Voge recimo ova obaveštenja vezana za intervale redovnog servisiranja mogu da se ponište tek kada se pojave

• BJB Maxi Scooter Club, 6334 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Biće da nije resetovan servisni interval... Mada, ti si prešao 10050 km a obaveštava te da je vreme za servis za 100 km :stabre:

• Drug član, 3381 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Nema veze, na novijim fabričkim dijagnostikama se "resetuje" servis i zadaje kad će upaliti obaveštenje... Verovatno da je samo neko pogrešio.. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2469 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Odakle ta informacija @aca-pn ?
Nisam čuo i nema mi nikakve logike.

Da ti, kao ovlašćeni prodavac i serviser prodaš motor sa lošom mapom, a onda naplaćuješ 200 da to središ ? 
A i mapa je takva kakva je zbog EURO5 normi, tako da mi nije logično da može nešto da se poboljša a da ostane u zakonskim okvirima tj da se radi u ovlašćenom servisu. 

On 7/1/2025 at 1:53 PM, živke said:

Sve se kanim da napišem nešto na temu tuninga ovog motora, ali nikako da stignem.

Ali ukratko : moje iskustvo kaže da nije baš zahvalan za tuning, nažalost. #450mt#

Dakle što se tiče tuninga ovog motora, mape itd. Vrlo sam zainteresovan za temu jer to je jedino što bih poboljšao kod ovog motora. Fali mu malo snage na asfaltu, u međuubrzanjima, za preticanja itd. I naravno - da se sredi jerky throttle, to jest seckanje na gasu. 
Napomena da nisam nikakav stručnjak, samo entuzijasta koji se zainteresovao i hoće nešto da odradi.

Veliki problem u celoj priči što 95% ljudi koji o tome pišu i pričaju zasnivaju svoje mišljenje na subjektivnom osećaju. A on je mnogo često lažan. A drugi problem je što već vidim da se motori dosta razlikuju od primerka do primerka. 

Dakle za seckanje. Verovatno će mnogi od vas da prepoznaju osećaj. Kao danas motor secka, strašno, nervira me. Sutra odem u ovlašćeni, oni ubace novu mapu - wow, novi motor, nema dalje. Posle 5 dana voziš grad - i primetiš da opet secka dosta ?! Da li se nešto promenilo ili si samo ti želeo da veruješ da je stvar bila sređena i da je mnogo manje seckao posle dodavanja mape ? 

Ili recimo - kad je bio onaj mod za ručicu kvačila koji navodno rešava seckanje. Uradim mod, smeo sam da se zakunem da se mnogo bolje ponaša. A ispostavilo se da sam pogrešio sa izmenom i da nism promenio bukvalno ništa što se motora tiče. Samo placebo efekat. 

Karikiram, ali shvatate poentu. 

Dakle to za seckanje je isključivo subjektivni osećaj, ali slično je i za to kako motor ide, tj tuning. Meni se čini da EURO5+ 2025, od druga - dosta manje secka fabrički od mog motora.

Dalje - mape. Naravno da će onaj ko prodaje neku mapu da je hvali, dodaje 5, dodaje 10 konja, rešava seckanje, i šta sve ne. I naravno da će svako od nas sam sebe da ubeđuje da se motor mnogo poboljšao, jer - razmišljali smo puno, vagali, čitali dali smo 200 - 300 evra, glupo bi bilo da smo se zeznuli i dali pare badava :D 

Opet se i tu vraćamo na specifičnosti svakog primerka. Čovek hvali mapu koju je instalirao - kaže vrh, drugi motor, nema seckanja, nema više one dosadne knedle u drugoj brzini ... Ja i drug se pogledasmo - nikad nismo primetili nikakvu knedlu u drugoj brzini, lepo vuče svuda.

Kasnije mi je jedan drugi prijatelj, da ga ne imenujem, za koga smatram da je dosta objektivan rekao da je probao tu mapu, da zaista deluje da rešava seckanje, tj dosta je bolje, ali da njemu deluje da motor osetno slabije ubrzava, tj prigušen je. Meni to nije prihvatljiv kompromis. 

I sad, šta sam ja uradio ? Posle dugo istraživanja, odlučim da idem na decat, high flow filter i novu mapu uz to. Nešto slično sam već radio na Tenere i subjektivni osećaj (opet) mi je bio da sam dobio značajno poboljšanje. Isto su rekli i drugari koji su znali i probali motor.

Ovoga puta sam hteo da odradim i neka merenja, prvenstveno ubrzanja i međuubrzanja.

Dakle - uzeo sam titanijumske cevi bez katalizatora i ECU sa prerađenom mapom za njih od Uncle Wanga, i DNA filter. Sa Wangom sam bio u kontaktu, objasnio mi je kako je rađena mapa (na dyno stolu) i za koji setup itd. Za mapu i cevi sam video dosta komentara da je odličan upgrade.

Međutim, realnost je drugačija. Nema nikakve promene u tome kako motor ide.  Zvuk se promenio, postao je malo jači, ali i iritantniji, mene je nervirao u početku. I desila se neka promena, osećaj kao da malo jače povuče, cimne u srednjim obrtajima. 
I ja razumem zašto se neko oduševi tim zvukom i "cimom" i stekne utisak da motor mnogo bolje ide. Ali merenja, a i drugari koji su ga probali i obratili malo više pažnje kažu isto - nema razlike u odnosu na stock motor, odnosno motor pre izmena. 
Opet subjektivni osećaj da malo manje secka, jači zvuk i to je sve.
edit: Da , na poslednjoj celodnevnoj vožnji TETom, po vrućini smo primetili da moj motor uvek ima 2 - 3 stepena manju temperaturu od drugarevog stock motora EURO5+. Sad, zbog čega tačno - ne znam.
Ja sam i dalje u kontaktu sa Wangom, rekao je da će da mi pošalje i neku novu mapu odnosno ECU da probam, pa da uporedim i to. Imam i ideje šta bih još mogao da probam, pa ću videti. 

Ali meni trenutno deluje da ovaj motor jednostavno nije pogodan za ovaj tip tuninga. 

I za kraj, čuo sam se i sa Moto Doktorom, jedinim koji radi tuning na stolu u ovim krajevima (po super povoljnoj ceni :D ). Šalu na stranu, izuzetno korektan čovek, i jedini za koga mi deluje da ne zavlači i ne ulepšava stvari nego priča onako kako jeste. 

Objasnio sam mu šta sam od izmena uradio na motoru i sve što sam iznad napisao, i pitao ga da li misli da mogu nešto da dobijem ako radim tuning na stolu kod njega.
On je išao na to da ako želim bolja ubrzanja moram da promenim lančanike, pa da onda radimo, ali meni to nije ok jer mi trenutni odnos odgovara, a i izgubio bih putnu brzinu na AP. Na kraju - došli smo do toga da sa izmenama koje ja imam na motoru (decat , filter, čak mogu da stavim i aftermarket top) mogao bih da dobijem 4 - 5% poboljšanja u najboljem slučaju (u srednjim režimima) - dakle 2 - 3 ks. 
Taj dobitak trebao bi da se prenese i na ubrzanja, što znači da bih ja od 80 - 120 u petoj bio brži 0.3 sekunde ( meni je sa većom gumom to ubrzanje bilo oko 7 sekundi ). 
Dakle - maltene neprimetna razlika (aplikacija kojom merim dozvoljava grešku od 0.2 sekunde). 

Suma sumarum - dobro razmislite ako razmatrate neku mapu za koju vam kažu da sama po sebi dodaje 4 - 5 - 10 konja itd. Najbolje je ako postoji mogućnost da se proba ili da postoji neki vid garancije - da možete da vratite ako niste zadovoljni. Jednostavno deluje da osim tog cimanja - fabrička mapa prilično dobro uklopljena uz agregat, i nema mnogo mesta za neki lak dobitak.
Toliko od mene za sada, javljam kad bude nekih novosti.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 8
  • Hvala 2
  • Podržavam 2

• Drug član, 1168 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Realna osvrt. Jedini isplativi i primetan tuning ovog motora je da proda i kupi nešto od 700-800ccm, sve ostalo bacanje para.

Ne mogu sad naširoko da pišem ali se potpuno slažem da bilo kakav tuning atmosferskog motora, posebno benzinskog nema smisla tj dobija se jako malo, pričam o  software tuning 

Benziski motor mora da radi sa tačno odmerenom smešom goriva i vazduha. Da bi se dobila dodatna snaga mora da se doda goriva a na gorivo mora da se doda vazduh i tu nastaje problem jer vazduhu nema. Može nesto sitno preko većeg i otvorenig usisa ali to je malo. Zato se tuniraju turbo motori jer se tu vazduh moze dodati kroz turbinu

Da bi se iz atmisferca nešto dobilo mora mehančki da se radi, da se poboljša usis, da se poveća broj obrtaja i sl, a od mape nema leba.

Verujem da kroz mapu moze da se reši to trzanje na malim obrtajima, to jeste software problem zbog emisija gasova.

Ako neko hoće bolje ubrzanje iz iste snage mora raditi sa obrtnim momentom na točku, tj skraćivati prenos, ali ti onda znači više šaltanja.

• Hvala 2
  • Podržavam 1

• 8-bit, 1967 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
6 hours ago, živke said:

Sutra odem u ovlašćeni, oni ubace novu mapu - wow, novi motor, nema dalje. Posle 5 dana voziš grad - i primetiš da opet secka dosta ?! Da li se nešto promenilo ili si samo ti želeo da veruješ da je stvar bila sređena i da je mnogo manje seckao posle dodavanja mape ? 

Ne mora da znači da je placebo. Postoji nešto što se zove long term fuel trim. Sa promenom mape se poremeti, pa se u momentu motor drugačije ponaša (možda i bolje ide). To se ispegla za 50 do 100km i vrati se na staro.

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Enduraš, 6507 postova
  • Motocikl: CRF300L
8 hours ago, živke said:

Odakle ta informacija @aca-pn ?

Tako kaže jedan prodavac polovnog mt-a, da je uradio chiptuning u ovlašćenom servisu i platio 200e. Ne verujem u tu priču  i meni to nikakve logike nema, al reko da pitam mozda nisam informisan. Mislio sam da kupim neki polovan da se ne zezam sa razradom i prodjem jeftinije, ali sa ovim cenama polovnjaka to nikakvog smisla nema.

• Nemanja Stojanović, 1710 postova
  • Motocikl: Honda GL 500 Interstate + Honda NX500

Ako je to onaj moj "exclusive" pusti ga, nema to veze sa ovlašćenim 😂

I nemoj da ga uzimaš za više od 7k, a i to je upitno dal dati.

• Haha 1

• Enduraš, 6507 postova
  • Motocikl: CRF300L

Ne, sivi jedan iz Obrenovca. Zar stvarno misliš da bi ulazio u pregovore za exlusive verziju, nemam ja te pare 😀

Promenio član aca-pn
  • Haha 4

On 15. 7. 2025. at 16:38, alexanto je napisao:

Biće da nije resetovan servisni interval... Mada, ti si prešao 10050 km a obaveštava te da je vreme za servis za 100 km :stabre:

@alexantoRučno se resetuje kad se uđe u information meni, označi u maintrnance delu to obaveštenje za servis i drži se ENT nekih 10ak sekundi i onda resetuje na 5000km. 

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• U prolazu, 84 postova
  • Motocikl: 450 MT

@aca-pn, @živke  Tokom prvog servisa na moje pitanje da li je seckanje na manjim obrtajima u drugoj i trecoj brzini smanjeno sa motorima 2025, jer sam to citao i na stranim forumima, Fića točak je odgovorio da ima bolju mapu za 200e... Moj odgovor je bio drugi put. 

Inace kao i Hondu CRF 250 rally na dalje cu sam servisirati.

@živke auuuu brate sad si me ubio u pojam sa ovim tvojim iskustvom sa tjuningom ali hvala ti na detaljnom tvojem iskustvu.

@ivannadjalin da li si dobio odgovor zasto je otisao lezaj koji kosta mozda 2e?

Bukvalno mi dodje da stavim motor na oglase. Apsolutna bruka i sramota i nikako ne sme da se dovodi u razamtranje razlog to sto je manja cena celog motora. Na ovakvim delovima ne sme se stedeti. Sta je sledece, lanac se raspadne na 15000, pukne salja kocnice/kvacila na 12000km, ode lezej volana na 13500?? To su isti delovi koji se ugradjuju u sve vrste motora i ja sam bez reci.

Poceo sam da trazim na youtube kako se menjaju lezajevi jer jelte sad sam na 4000km i vozim off roud pa onda popizidim pa odem na oglase, gledam koji su novi oglasi tenere, jer ne mogu da verujem da cu menjati lezajeve u prvoj godini posedovanja novog motora, i tako u krug.

@knez.mladja nema na čemu, bolje da znaš šta da očekuješ. Što se mape tiče - kao što rekoh - neka ti je instalira da probaš, ako stvarno poboljšava nešto - zadržiš je i platiš, u suprotnom ti vrati tvoju fabričku. Ako odbije - možda i nije toliko siguran u to što priča. 

Iako sam ja prekinuo garanciju i počeo sam da održavam motor - drugarima sam preporučio da to ne rade, barem ne još. Pisaću detaljnije kad uhvatim vremena. 

27 minutes ago, knez.mladja said:

Sta je sledece, lanac se raspadne na 15000, pukne salja kocnice/kvacila na 12000km, ode lezej volana na 13500?? To su isti delovi koji se ugradjuju u sve vrste motora i ja sam bez reci.

Iskreno meni ovo nikakav problem nije, sve su to potrošni delovi i lako se menjaju. Bitniji su mi krucijalni sklopovi: agregat, ogibljenje, ram, elektronika.

Dalje ne možeš da porediš različite tipove motora i vožnje. Ili samo vožnje. Koliko će sve to da traje nekom dugoprugašu na 450MT koji cepa samo otvoren put, offroad, blato i perionicu nije video. A koliko nekom ko često cepa po blatu, vodi, prašini, pa posle perionica pod pritiskom da se skine blato itd. 

Inače eto čisto poređenja radi - na xt660z Tenere obično su ljudi prijavljivali da ležaj volana strada na 20 - 25 hiljada. Da ne pominjem opet što je bilo primeraka kojima se raspadne menjač itd. Nego nije bilo toliko komunikacije na netu, pa se nije ni znalo toliko za to.

Pazi, nije da ih branim, samo iznosim kako ja gledam na to. Kvalitet je opao strašno svuda. Evo drugu sa novom Tenere (30 hiljada, mislim da je 3 godine star) proklizale lamele, kvačilo postalo pretvrdo. Nije do njega i vožnje, da ga je zapalio ili tako nešto, nego vremenom je došlo do toga, i nije samo njemu. Bio je čak i opoziv za to ali njegov motor ne upada u one koji su obuhvaćeni opozivom, iz nekog razloga. Pa će morati sam da finansira to. Nije samo do kineza. Mada i na našem motorčetu se mnogi žale na to isto , da brzo stradaju lamele :D Videćemo.

Inače moraću i ja uskoro da proverim ležajeve, da kojim slučajem ne oštetim točkove. Već sam prešao preko 9 hiljada. A na zimu - skida se i zadnja viljuška da vidimo kakva je situacija tu. 
Kad se vozi u "ekstremnim" uslovima - i održavanje mora da bude odgovarajuće, skraćuju se intervali provere i zamene delova. 

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 1399 postova
  • Motocikl: Tuareg 660
pre 56 minuta, živke je napisao:

Inače eto čisto poređenja radi - na xt660z Tenere obično su ljudi prijavljivali da ležaj volana strada na 20 - 25 hiljada. 

Inače vezano uz ležajeve volana, namjenjao sam ih se dosta što sebi što drugima, tu je najveći problem

što bi trebao nakon možda par-tisuća-km malo dotegnuti ležajeve, možda 1/8-1/4 kruga, i onda će dugo

trajati, a to rijetko tko od servisera radi. Pogotovo ako se voziš dosta van ceste. Jer kada dobije malo lufta

brzo strada, a onim klasičnim metodama provjere drmusanjem vilica se ne osjeti. 

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Ne znam šta da vam kažem. Ali izgleda da je ovaj moj kaput... U Tago moto centru me zavlače. Ostaje jedino u Guevaru da se odnese. 

20250718_122126.jpg

20250718_122130.jpg

• Zbunjen 1

Pogledaj nivo ulja. Isteruje kroz čep i osećaju se vibracije na fuzasterima. 

Izgleda da nije samo ležajeve polomio 🙂

@knez.mladja kao odgovor na reklamaciju sam dobio nešto poput ''nismo mi zeka je. i dovezi ti motor da ti ga mi porpavimo. Ne bi trebalo da bude skupo...''

A videćemo sad koliko to nije skupo s obzirom na sadašnje stanje. 

• Tužan 1

Čekaj nisam ispratio sve. Šta je konkretno problem sa agregatom? Diže nivo ulja?

Ili su ga prepunili pa izbacio malo na poklopcu?

Promenio član živke

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja