Urban Rider 1493 Napisano Jul 26, 2023 Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Gde je kod nas moguće kupiti nove gume za motor, a da nije u pitanju internet prodaja i kako znati da li su gume pravilno skladištene? Deformacije često mogu biti minimalne, pa ih je golim okom nemoguće uočiti i osete se tek u vožnji, a s obzirom na odnos prema kupcu u Srbiji generalno, već mogu da zamislim scenario u kome prodavac prebacuje krivicu na vulkanizera koji je montirao gume u slučaju eventualnog problema. Razmišljam da zamenim gume na Interceptoru jer nisam zadovoljan gumama sa kojima je stigao (CEAT Zoom Cruise), ali nije baš česta dimenzija, 100/90/18 prednja i 130/70/18 zadnja, pa se teško nalaze kod nas. Dobio sam preporuku za Pirelli Phantom Sportcomp, sa kojima se Interceptor prvobitno isporučivao, ili se možda još uvek isporučuje na zapadnim tržištima, kao i za Bridgestone BT46, ali ih jedino ima na autogume.rs, s tim da zadnju Pirelli Phantom Sportcomp imaju jedino u RS verziji koja mi je preskupa, a Bridgestone imaju samo na sajtu Uz to, ne mogu da garantuju za DOT osim da ću dobiti gume proizvedene u protekle dve godine, što mi baš i ne odgovara. Bridgestone BT46 sam našao preko kupujemprodajem, ali bih izbegao da kupujem gume od fizičkih lica zbog problema sa skladištenjem koji sam naveo iznad, kao i zbog garancije, pa me zanima da li neko može da mi preporuči neke druge gume u ovim dimenzijama koje je moguće kupiti kod nas. Hvala! LR Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nenad8300 34 Napisano Jul 26, 2023 U prolazu, 24 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Elektricni monocikl - V13 i Master Pro Prijavi odgovor kao problematičan xmoto.rs, najbolje cene i sveži dotovi, oko svega dogovor, bas imam pozitivna iskustva sa njima. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1493 Napisano Jul 26, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala ali xmoto.rs je internet prodavnica, koja nema svoj lager i radi isključivo po porudžbini, a uz to nisu specijalizovani za prodaju guma, a to bih da izbegnem. @Jovan Ristic Naišao sam sasvim slučajno tvoj članak o gumama i temu ispod nakon što sam pokrenuo ovu, pa mi je palo na pamet da bi ti možda mogao da znaš, a i značilo bi mi da čujem tvoje mišljenje, ako budeš imao vremena i volje naravno:) Hvala! https://forum.bjbikers.com/topic/191154-koliko-stare-gume-smeju-da-budu/#comments Promenio Jul 26, 2023 član Lone rider Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gost Napisano Jul 26, 2023 Prijavi odgovor kao problematičan Nece te gume spasti od mrtvackog sanduka, pogotovo kad pricamo dal je DOT godinu ili dve star ili dal su savrseno skladistene ili bas i nisu. Evo ja ti to potpisujem. Samo umece voznje, i gola sreca, kao i uvek kod nas... To su nebulozne price. Koje ulje je bolje,dal ono od 1400din/l ili 1680din/l, dal je DOT godinu ili dve star na novoj gumi. Dal je lanac ZVX ili ZMVX itd...Prazne price, za dokolicare. Pogotovo ako ne ides do krajnjih limita na svom motoru. Tek onda nema razloga za paniku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
yogibear 15665 Napisano Jul 27, 2023 Drug član, 1787 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Pre 10 sati, Lone rider je napisao: Gde je kod nas moguće kupiti nove gume za motor, a da nije u pitanju internet prodaja i kako znati da li su gume pravilno skladištene? Letnje gume auto moto - Prodaja ugradnja vulkaniziranje centriranje trapa WWW.AUTOGUME.INFO Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1493 Napisano Jul 27, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala. Već sam pričao sa njima. Nemaju ništa na stanju, naravno, ali mogu da uvezu Dunlop. Klasika Pritom nemaju istu prednju i zadnju nego su mi rekli da GT601 zadnju, mogu da uparim sa StreeSmart prednjom... Promenio Jul 27, 2023 član Lone rider Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1493 Napisano Jul 27, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 15 sati, Pingvin37 je napisao: Nece te gume spasti od mrtvackog sanduka, pogotovo kad pricamo dal je DOT godinu ili dve star ili dal su savrseno skladistene ili bas i nisu. Evo ja ti to potpisujem. Samo umece voznje, i gola sreca, kao i uvek kod nas... To su nebulozne price. Koje ulje je bolje,dal ono od 1400din/l ili 1680din/l, dal je DOT godinu ili dve star na novoj gumi. Dal je lanac ZVX ili ZMVX itd...Prazne price, za dokolicare. Pogotovo ako ne ides do krajnjih limita na svom motoru. Tek onda nema razloga za paniku. Pa pazi ima veze kako su skladištene jer deformacija gume može da utiče na upravljivost motora kao i na komfor u toku vožnje. Ne vidim potrebu za spominjanjem mrtvačkih sanduka... A što se DOT-a tiče, naravno da je bitan jer performanse gume opadaju sa godinama vozio ili ne vozio, a kao neko ko relativno malo prelazi i ko će najverovatnije pre zameniti gume zbog starosti nego zbog istrošenosti, bitno mi je da kupim gume sa što skorijim DOT-om. P.S. Ako nekoga zanima, Plattner je zvanični distributer Pirelli moto guma za Srbiju. Promenio Jul 27, 2023 član Lone rider 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gost Napisano Jul 27, 2023 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Lone rider said: Pa pazi ima veze kako su skladištene jer deformacija gume može da utiče na upravljivost motora kao i na komfor u toku vožnje. Ne vidim potrebu za spominjanjem mrtvačkih sanduka... A što se DOT-a tiče, naravno da je bitan jer performanse gume opadaju sa godinama vozio ili ne vozio, a kao neko ko relativno malo prelazi i ko će najverovatnije pre zameniti gume zbog starosti nego zbog istrošenosti, bitno mi je da kupim gume sa što skorijim DOT-om. P.S. Ako nekoga zanima, Plattner je zvanični distributer Pirelli moto guma za Srbiju. Sve si u pravu sto si rekao u globalu, ne sporim ja nista. To su neka osnovna teorijska pravila. Ali u realnosti pri voznji je malo drugacije. Sitnice (a u ovom slucaju dot jedna ili dve godine) nije od krucijalnog znacaja za voznju. I jedno pitanje. Kako ces precizno znati kako su gume skladistene osim ako nemaju na oko i dodir vidne deformacije (u tom slucaju racun, pa se reklamiraju, to se podrazumeva)? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1493 Napisano Jul 27, 2023 Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan @Pingvin37 DOT nema apsolutno nikakav značaj za vožnju ali ima za životni vek guma. U situaciji sam da sam sa gumama na autu prešao svega 40.000km, da šara ima i više nego odgovarajuću dubinu ali da moram da ih zamenim jer vozim 6 godina na njima a kupio sam ih nove sa DOT-om iz 2016-te. Za skladištenje ne možeš nikako da znaš ali nekako verujem da je manja šansa da kompanije specijalizovane za prodaju guma ne znaju kako se iste pravilno skladište, a što se tiče deformacije, ne može da se vidi golim okom kao što sam napisao, ali će se osetiti u vožnji. Veruj mi, pišem iz ličnog iskustva. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gost Napisano Jul 27, 2023 Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da ti verujem, pogotovo ako ces da mi poklonis te gume nove koje skidas Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4267 Napisano Jul 27, 2023 motoras, 2461 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Pogledaj dali ima u BiH ili Hrvatskoj. Odeš, vidiš i montiras. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1493 Napisano Jul 27, 2023 Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan pre 16 minuta, Pingvin37 je napisao: Naravno da ti verujem, pogotovo ako ces da mi poklonis te gume nove koje skidas Ako budem odlučio da ih zamenim i ako ti budu odgovarale, hoću. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 2017 Napisano Jul 27, 2023 (promenjeno) Drug član, 804 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo su gume koje sam kupio preko X Moto 7.7. Za te četiri nedelje koliko su bile na stanju su mogli da ih tapkaju kao košarkašku loptu, i ne bi ih deformisali. Poenta - kupi od onih koji prodaju u najvećim količinama. Imaju najveći promet pa se time povećavaju šanse da dobiješ sveže gume. Stariji se možda sećaju scene gde lik traži savršenu kutiju jaja iz filma Clerks. Ovo me malo podseća na tu priču. Jedini način da ostvariš zamišljeno je da ideš od prodavca do prodavca, nađeš gume sa DOT-om koji ti odgovara i kupiš ih. Promenio Jul 27, 2023 član Mr_Wolf 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vex 4034 Napisano Jul 27, 2023 Drug član, 471 postova Lokacija: v.gradiste Motocikl: V2- americki Prijavi odgovor kao problematičan Kolega moj savet- prodaj motor stradace zivci. Vozis masinu koja razvija male brzine a radis doktorsku disertaciju o gumama. Prednja mi je dot 2512, tj oridjinal OEM, zadnja 1621 zamenjena. Vise poverenha mi uliva prednja. Dok sam vozio R znacio je DOT, al jos vise proizvodjac i sama guma. Kupovao i nove sa starijim datumom, 2-3 godine i trajale isto kao i one od par meseci.Vozio i polovne, secene slikove,slikove... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1493 Napisano Jul 27, 2023 Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Kolega opet imaš napad pameti? Šta kao gume nisu bitne ako ne voziš R-a? Važi, samo ti veruj u to. A za to što voziš na prednjoj gumi staroj više od 10 godina, i to ne zbog nedostatka novca, jer u tom slučaju ne bi vozio Victory, i time se još hvališ iskreno nemam komentar. Ostavio si me bez teksta. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1493 Napisano Jul 27, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan @Paljevina Hvala na preporuci. Proveriću, ali sam gotovo siguran da neće imati gume u dimenzijama koje meni trebaju. Vidi, nisam zaludan stvarno, već se radi o tome da imam vibraciju na kormanu zbog prednje gume, što nije redak slučaj sa CEAT Zoom Cruise gumama. I drugi vlasnici Interceptora su se žalili na isti problem i u 99,99% slučajeva je bila u pitanju prednja guma. Točak je izbalansiran, ali se zbog deformiteta, guma kreće gore-dole i u ovo sam se lično uverio. Sad, mogu ovo da pokušam da reklamiram i da se nadam da će mi uvažiti i rešiti reklamaciju do sledeće sezone u najboljem slučaju. Dok sam vozio Meteor 350, pokupio sam ekser negde i pošto nisam hteo da vozim na zakrpljenoj gumi, poručio sam od distributera novu, takođe CEAT-ovu gumu, jer ih kod nas nema u prodaji i stigla je - nikad. Zato mislim da mi je jednostavnije da zamenim gume i zaboravim na ovo, a ako ih već menjam, hoću da stavim nešto kvalitetnije. Ja sam na novom autu skinuo Kleber gume posle par meseci vožnje i stavio Michelin jbg. Promenio Jul 27, 2023 član Lone rider Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Budimir 76 Napisano Jul 28, 2023 U prolazu, 79 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha TDM 850 4tx Prijavi odgovor kao problematičan Ja kupio u kompp.co.rs i zadovolan sam. Negde su iz Batajnice ali imaju i radnju iza Arene Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vex 4034 Napisano Jul 28, 2023 Drug član, 471 postova Lokacija: v.gradiste Motocikl: V2- americki Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, Lone rider je napisao: Kolega opet imaš napad pameti? Šta kao gume nisu bitne ako ne voziš R-a? Važi, samo ti veruj u to. A za to što voziš na prednjoj gumi staroj više od 10 godina, i to ne zbog nedostatka novca, jer u tom slučaju ne bi vozio Victory, i time se još hvališ iskreno nemam komentar. Ostavio si me bez teksta. I kao u Monty python's flying Circus - sta ce tek biti kad dodje ulje na red! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1493 Napisano Jul 28, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Obratiću se tebi za stručni savet, bez brige. Šteta bi bilo da takav kapacitet i riznica znanja i iskustva, pre svega, ostanu neiskorišćeni! Kako ono ide, ulje se menja jednom u 10 godina? Promenio Jul 28, 2023 član Lone rider 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vex 4034 Napisano Jul 28, 2023 Drug član, 471 postova Lokacija: v.gradiste Motocikl: V2- americki Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, Lone rider je napisao: Obratiću se tebi za stručni savet, bez brige. Šteta bi bilo da takav kapacitet i riznica znanja i iskustva, pre svega, ostanu neiskorišćeni! Kako ono ide, ulje se menja jednom u 10 godina? Nije stvar u savetu, nego u tvom pisaniju,takvu su nam temu ugasili. Svaki savet koji si dobio nije odgovarao zbog raznoraznih stvari. Ulje menjam jednom do dva puta godisnje, a ne prelazim beku kilometrazu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1493 Napisano Jul 28, 2023 Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ne razumem onda tvoju potrebu da se uključuješ u diskusiju. Ako već ne možeš da pomogneš, gledaš lepo svoja posla i ne provociraš ljude okolo. Ovo nije prvi put da ostavljaš zlurade komentare. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Drinkero 726 Napisano Jul 28, 2023 Svrati ponekad, 233 postova Lokacija: Downtown LA Motocikl: Tomos APN6 Grasshopper Benelli BN 125 ex-Red Baroness Honda VFR 800 VTEC Maleficent Ducati Multistrada 1200s Prijavi odgovor kao problematičan Stari dot ne vozim ni na autu, pa necu ni na motoru, u rasprave oko brenda tek necu da ulazim, svako nek kupuje ono sto odgovara njegovom dzepu i nacinu voznje. Gume sam kupio u kompp-u, narucio preko sajta, sutradan stigle kod majstora. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano Jul 28, 2023 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 18 sati, Mr_Wolf je napisao: Ovo su gume koje sam kupio preko X Moto 7.7. Za te četiri nedelje koliko su bile na stanju su mogli da ih tapkaju kao košarkašku loptu, i ne bi ih deformisali. Poenta - kupi od onih koji prodaju u najvećim količinama. Imaju najveći promet pa se time povećavaju šanse da dobiješ sveže gume. Stariji se možda sećaju scene gde lik traži savršenu kutiju jaja iz filma Clerks. Ovo me malo podseća na tu priču. Jedini način da ostvariš zamišljeno je da ideš od prodavca do prodavca, nađeš gume sa DOT-om koji ti odgovara i kupiš ih. ako ćemo po nauci da bi guma ,,sazrela,, treba 6 meseci da bi imala pune perfomanse a ova tvoja još nije.Druga zamerka mi je na taj užasni mišelin.U nekoj drugoj temi sam već pisao da sam video baš mnogo prednjih gde su se posmačinjale one sitne štraftice-utori. zadnja katastrofa .Na mt07 vozi žensko ,motor kupljen maja 2022 oni veliki utori na radnjoj trenutno imaju 2-3mm smaknutu spoljnu ivicu u odnosu na onu koja prvo nailazi tokom okretanja.Guma na 20% potošenosti.Video sam stvarno mnogo tih katastrofalno isprojektovanih šara. Postoji još gore a to je da sam viđao ljude kojima se sve to već desilo na prošloj mišelinci recimo četvorci i onda kupe peticu. Ko sado mazo fazon. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urban Rider 1493 Napisano Jul 28, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 682 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650 Prijavi odgovor kao problematičan @drice_z izbini, greškom sa tebe tagovao umesto @DrinkeroOvo je upravo i moja poenta jedino što ja ne mogu da odem i kupim gume bilo gde zbog dimenzija. Iskreno nadao sam se da ću dobiti preporuku za još neku sport touring gumu osim Bridgestonea i Pirellija kada sam pokretao temu, ali očigledno da dosta ljudi ne kapira poentu pa je tema otišla i pogrešnom pravcu. Promenio Jul 28, 2023 član Lone rider Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 2017 Napisano Jul 28, 2023 (promenjeno) Drug član, 804 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan pre 4 minuta, sasa ns 1 je napisao: ako ćemo po nauci da bi guma ,,sazrela,, treba 6 meseci da bi imala pune perfomanse a ova tvoja još nije.Druga zamerka mi je na taj užasni mišelin.U nekoj drugoj temi sam već pisao da sam video baš mnogo prednjih gde su se posmačinjale one sitne štraftice-utori. zadnja katastrofa .Na mt07 vozi žensko ,motor kupljen maja 2022 oni veliki utori na radnjoj trenutno imaju 2-3mm smaknutu spoljnu ivicu u odnosu na onu koja prvo nailazi tokom okretanja.Guma na 20% potošenosti.Video sam stvarno mnogo tih katastrofalno isprojektovanih šara. Postoji još gore a to je da sam viđao ljude kojima se sve to već desilo na prošloj mišelinci recimo četvorci i onda kupe peticu. Ko sado mazo fazon. Imaš u temi za NT1100 zašto sam uzeo ove gume. Za sada su dobre, a videćemo kakva je situacija ubuduće. Meni npr. uopšte ne pada na pamet da tražim "idealnu kutiju jaja". Kupio sam gume koje bi trebale da su među najboljima trenutno na tržištu. Ako se pokaže drugačije - neću ih više uzimati. Promenio Jul 28, 2023 član Mr_Wolf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...