Jump to content

Moto Zajednica

Recommended Posts

• U prolazu, 19 postova
  • Motocikl: royal enfield himalayan 450

I ja imam nešto da kažem za dnevnik svog iskustva. Ukupno sam čekao četiri mjeseca – dva mjeseca isporuku motora, a zatim još dva mjeseca povrat novca. Smatrao sam da za svoj novac ne treba da dozvolim da me neko zavlači, pa sam odustao od kupovine.

Što se servisa tiče, čini mi se da ih ne radi veliki broj ljudi, pa je možda najbolje osloniti se na provjerene servise i redovno održavanje. Lično mislim da bi interval zamjene ulja i servisa trebalo praktikovati na 5–7 hiljada kilometara, kako preporučuju japanski proizvođači.

Za to vrijeme čekanja istraživao sam i Royal Enfield. Moj lični utisak je da završna obrada i kvalitet nisu na nivou koji sam očekivao. Takođe, rezervni dijelovi i dodatna oprema djeluju prilično skupo, a na pojedine stvari se čeka mjesecima iz Indije. Na primjer, zaštitni kavez za Royal Enfield Himalayan 450 košta oko 350 evra, što mi djeluje prilično mnogo.

Elektronika u dosta slučajeva zeza jako je loša imaju ljudi problema sa gasom pošto je elektronski...

Tako da priča to je izdžljivo i jednostavno kao TIM 539 nije baš istinito i tačno možda kao indiski TAFE 🤔

Naravno, ovo je samo moje lično iskustvo i mišljenje.

novema-nova-20240520-133103-645.jpg

Promenio član nitro187

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 4021 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb
56 minutes ago, nitro187 said:

I ja imam nešto da kažem za dnevnik svog iskustva. Ukupno sam čekao četiri mjeseca – dva mjeseca isporuku motora, a zatim još dva mjeseca povrat novca. Smatrao sam da za svoj novac ne treba da dozvolim da me neko zavlači, pa sam odustao od kupovine.

Što se servisa tiče, čini mi se da ih ne radi veliki broj ljudi, pa je možda najbolje osloniti se na provjerene servise i redovno održavanje. Lično mislim da bi interval zamjene ulja i servisa trebalo praktikovati na 5–7 hiljada kilometara, kako preporučuju japanski proizvođači.

Za to vrijeme čekanja istraživao sam i Royal Enfield. Moj lični utisak je da završna obrada i kvalitet nisu na nivou koji sam očekivao. Takođe, rezervni dijelovi i dodatna oprema djeluju prilično skupo, a na pojedine stvari se čeka mjesecima iz Indije. Na primjer, zaštitni kavez za Royal Enfield Himalayan 450 košta oko 350 evra, što mi djeluje prilično mnogo.

Elektronika u dosta slučajeva zeza jako je loša imaju ljudi problema sa gasom pošto je elektronski...

Tako da priča to je izdžljivo i jednostavno kao TIM 539 nije baš istinito i tačno možda kao indiski TAFE 🤔

Naravno, ovo je samo moje lično iskustvo i mišljenje.

novema-nova-20240520-133103-645.jpg

Čekaj.. 

Ti na kraju nisi ni kupio RE ili jesi? 

..za fabrički bash plate, to i nije skupo.. 

Vidi kolko su kod ostalih..

• Svrati ponekad, 230 postova
  • Motocikl: KLE 500 C 2026

Da se cekaju, cekaju se al se mogu naci povoljno na Ebayu umest oda ides preko zastupnika. OEM vizir je 50 dolara, vile 250, rezervoar isto toliko. Platices carinu i carinjene al u poredjenju sa oficijenim zastupnicima i cenama tri puta je jeftinije.

• U prolazu, 7 postova
  • Motocikl: Royal Enfield Bullet 350

Imam jedno pitanje za sve koji voze RE motocikle. Kakva su vam iskustva sa fabrickim lancima? Ja imam problem sa tim i to me bas nervira. Znam da zatezem i zatezao sam lanac sada na putu do Grcke i nazad, ali mi je neverovatno da se do Beograda ponovo otegao, pa su ga u servisu dodatno zatezali i rekli mi da je pri kraju. Tacno je da sam ga cele zime vozio po najgorim uslovima. Tacno je da ga nisam cistio i mazao na 350-400km kako su mi sada rekli vec na 800, jer sam mislio da tako treba i oslanjao se na vizuelnu inspekciju, ali neverovatno je da posle 10.000 lanac pri kraju.

Dodatno, svakako planiram zamenu fabrickog DID lancem i zamenu fabrickih lancanika nekim kvalitetnijim, ali se plasim oko garancije. Mislim pitacu i njih da li je problem staviti skuplji lanac, ali eto zanimaju me vasa iskustva sa zamenskim setom lanac-lancanici.

• Ne silazi, 5358 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
Pre sat vremena, Bullet RE je napisao:

Imam jedno pitanje za sve koji voze RE motocikle. Kakva su vam iskustva sa fabrickim lancima? Ja imam problem sa tim i to me bas nervira. Znam da zatezem i zatezao sam lanac sada na putu do Grcke i nazad, ali mi je neverovatno da se do Beograda ponovo otegao, pa su ga u servisu dodatno zatezali i rekli mi da je pri kraju. Tacno je da sam ga cele zime vozio po najgorim uslovima. Tacno je da ga nisam cistio i mazao na 350-400km kako su mi sada rekli vec na 800, jer sam mislio da tako treba i oslanjao se na vizuelnu inspekciju, ali neverovatno je da posle 10.000 lanac pri kraju.

Dodatno, svakako planiram zamenu fabrickog DID lancem i zamenu fabrickih lancanika nekim kvalitetnijim, ali se plasim oko garancije. Mislim pitacu i njih da li je problem staviti skuplji lanac, ali eto zanimaju me vasa iskustva sa zamenskim setom lanac-lancanici.

Ako sam zameniš lanac i lančanike, to ti ne utiče na garanciju. Proveri za svaki slučaj, ali ne bi trebalo da utiče, osim ako ti nekim slučajem spadne lanac i polupa nešto, ali tad ti svakako garancija ne važi.

• Hvala 1

• Svrati ponekad, 103 postova
  • Motocikl: Royal Enfield Guerrilla 450

Ovo je zabrinjavajuće da ti je na 10.000km otišao lanac. Ja sam juče napunila 10.000km ali nisam primetila da ima nekih problema na lancu. Pritom ga nisam u početku redovno podmazivala (negde između 800 i 1000km), sad se trudim da to bude na 500-600km.

Što se servisa i samog Triona tiče, ja sam odmah uz motor poručila dodatnu opremu, koju sam čekala ravno 6 meseci. Motor mi je nakon uplate posle 3 nedelje bio u Srbiji, ali sam čekala jedno 6 ili 8 nedelja da se ocarini i zvanično mi isporuči. Zbog toga sam baš ludela (gledaš ga u salonu, a ne možeš da ga preuzmeš). 

Od sranja koja su mi se desila je otpadanje, tačnije lomljenje šrafa na ručici kvačila. To su mene okrivli u servisu da sam pala, iako sa motora nisam pala. Jeste mi ispadao u mestu (jbga, bio mi težak), u početku dok sam se učila sa njim, ali nisam pala sa njega, međutim oni sebi daju pravo da tako kažu. Pored toga, kada ga operem, dešava mi se da poludi elektronika tripper dash-a pa neće da šalta po meniju, već sam radi po svom nahođenju.

Osim toga, Bogu hvala nije bilo nekih ozbiljnijih stvari.

Ja sam generalno prezadovoljna svojim izborom, jer je meni Guerilla legla kao da su ga za mene lično pravili. To ne znači da je motor najbolji na svetu, niti da valja čemu, samo eto, meni je lego ko "dupe na nošu" :D

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 519 postova
  • Motocikl: Benelli Leoncino 500Trail............Suzuki VStrom 800DE

Los lanac ce trajati kratko, mozes da ga cistis i podmazujes na 300km ne vredi produzices mu zivot 10-15% a sam/sama sebi nabijas obaveze bez potrebe.

Kad sam vozio benelija na 17-18k sam zamenio lanac i lancanike, a odrzavao sam ga maksimalno. Stavio posle DiD totalno druga prica... presao sa njim 18000km nije mrdnuo.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Ne silazi, 3333 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Niste ispratili. Na mnogim kinezima lanci upravo toliko traju, od 10 do 15 hiljada, jer su baš lošeg kvaliteta. Istežu se neravnomerno, korodiraju, blokiraju. 
Ja sam recimo odlučio da na 12 hiljada km mimo preporuka zamenim samo lanac, jer su fabrički lančanici bili sasvim ok i stavio sam najjeftiniji koji sam mogao da nađem, mislim da je bio oko 4500 dinara. U fazonu neka istera koliko istera, da dokrajčim lančanike, pa ću onda neki kvalitetniji set da stavim kompletan. 
Za sada 5 hiljada prešao sa njim, još uvek deluje ok :)

Promenio član živke
  • Podržavam 1

• U prolazu, 7 postova
Pre 3 sati, Natasa92 je napisao:

Ovo je zabrinjavajuće da ti je na 10.000km otišao lanac. Ja sam juče napunila 10.000km ali nisam primetila da ima nekih problema na lancu. Pritom ga nisam u početku redovno podmazivala (negde između 800 i 1000km), sad se trudim da to bude na 500-600km.

Što se servisa i samog Triona tiče, ja sam odmah uz motor poručila dodatnu opremu, koju sam čekala ravno 6 meseci. Motor mi je nakon uplate posle 3 nedelje bio u Srbiji, ali sam čekala jedno 6 ili 8 nedelja da se ocarini i zvanično mi isporuči. Zbog toga sam baš ludela (gledaš ga u salonu, a ne možeš da ga preuzmeš). 

Od sranja koja su mi se desila je otpadanje, tačnije lomljenje šrafa na ručici kvačila. To su mene okrivli u servisu da sam pala, iako sa motora nisam pala. Jeste mi ispadao u mestu (jbga, bio mi težak), u početku dok sam se učila sa njim, ali nisam pala sa njega, međutim oni sebi daju pravo da tako kažu. Pored toga, kada ga operem, dešava mi se da poludi elektronika tripper dash-a pa neće da šalta po meniju, već sam radi po svom nahođenju.

Osim toga, Bogu hvala nije bilo nekih ozbiljnijih stvari.

Ja sam generalno prezadovoljna svojim izborom, jer je meni Guerilla legla kao da su ga za mene lično pravili. To ne znači da je motor najbolji na svetu, niti da valja čemu, samo eto, meni je lego ko "dupe na nošu" :D

Ja problema sa šaltanjem po meniju nemam, jer nemam meni 🤣

Što se lanca tiče istegao se, tu nema dileme, mada vozio sam ga stvarno po najgorem mogucem vremenu. Bukvalno na -10 i po kisi i po blatu. Trudio sam se da ga odrzavam po nekim preporukama tipa na 700, 800km. Medjutim kada sam ga prvi put zatezao gledao sam neke RE klipove i saznao da se zatezanje radi na svakih 1000km sto mi je iskreno bio šok. Na poslednjem servisu mi serviser rekao da ima jos malo prostora za zatezanje i da moram da ga mazem na 350,400km i cistim svaki drugi put ili svaki put ako me uhvati kiša. Ovo za kisu je ok, ali sad krenem do Niša i na pola puta nazad da stanem da ga mažem mi je besmisleno. Koliko znam to niko nikad nije radio... Zato moram sada da rešim novi kvalitetniji set koji sa osnovnim odrzavanjem mora da izgura najmanje 20 hiljada.

Novi originalni RE lanac sa 104 segmenta košta 4000 dinara, a kvalitetniji DID 9000. Što se lancanika tice koliko kapiram razlika je u hiljadu,dve ukupno za oba. Ma dao bih i 3 puta toliko samo da ne moram da ga zatezem na hiljadu km.

• Drug član, 3437 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija, Stromčina - Šarac

Zašto misliš da je originalni RE lanac išta bolji od onog iz prve ugradnje? Uzmi DID i koji odgovara, biće u izvrsno.

Mi smo godinama na slabijim motorima (ispod 50-60 konja) vozili lanac za lift (bilo ih je), traju koliko traju, zatezali smo ih na svakih pola godine. Bolje od tog koji je trenutno na tvom motoru. A mazanje, kad se setiš. Ništa O ring, X ring, običan lanac za lift.

• Sviđa mi se 4

• U prolazu, 7 postova
pre 6 minuta, misa-pei je napisao:

Zašto misliš da je originalni RE lanac išta bolji od onog iz prve ugradnje? Uzmi DID i koji odgovara, biće u izvrsno.

Mi smo godinama na slabijim motorima (ispod 50-60 konja) vozili lanac za lift (bilo ih je), traju koliko traju, zatezali smo ih na svakih pola godine. Bolje od tog koji je trenutno na tvom motoru. A mazanje, kad se setiš. Ništa O ring, X ring, običan lanac za lift.

Pa ko je rekao da je bolji...samo sam konstatovao cenu, a svakako hocu da stavim DID. Jedino sam hteo da cujem iskustva drugih na RE motorima i sad mi je sve jasno.

• Integrisan, 8754 postova
  • Motocikl: TDM 900

Izgleda da su na novijim motociklima počeli da stavljaju neke bezveze lance koji kratko traju. DID je malo izvikan, bilo je negativnih iskustva čak i sa aftermarketom.

Meni se Regina dosta dobro pokazala, izgurala je baš dosta. 

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 780 postova
  • Motocikl: SV650A

Nije vezano za RE motore, ali moje iskustvo sa lancima je nesto ovako.

Podmazujem na 200-300 km ako je SAE 90, 500-600 km ako je neki sprej. Ako sam na putu (onda samo sprej), podmazem i posle, recimo, 300 km kako se ne bi zamarao sledeceg dana. Isto i posle voznje po kisi. 

Cistim lanac obicno posle 2-3000 km (asfalt). Na putu, ne. Presudno mi kako lanac izgleda, ne i kilometraza.

Lanci mi terali obicno 25-35 000 km. Lancanike menjam u kompletu (mada teskog srca kad je u pitanju zadnji :) ).  

Ako se rukovodim fabrickim specifikacijama, onda na oko 15 000 km, lanci su bili na granici dozvoljenog istezanja (znate ono kad se mere segmenti od 15 linka).  

Podignem zadnji tocak, rukom zavrtim tri kruga i prskam po lancu. Pazim da ne preteram. Ne znam kako da objasnim kojom brzinom okrecem tocak :) .

PS

Pazim na ubrzanja, jedino kad sam u situaciji da moram jace da "stisnem" onda jbg. Obicno ne vozim iznad 130, mada i to se desi na kracim deonicama. 

Promenio član Petre
  • Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 5358 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
Pre 2 sati, Alekre je napisao:

Izgleda da su na novijim motociklima počeli da stavljaju neke bezveze lance koji kratko traju. DID je malo izvikan, bilo je negativnih iskustva čak i sa aftermarketom.

Meni se Regina dosta dobro pokazala, izgurala je baš dosta. 

Regina i RK su odlični lanci. D.I.D.pored toga što pravi odlične lance takođe radi i odličan marketing, bukvalno na sve strane iskače D.I.D. logo

• Drug član, 2157 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Na stromu imam 14500km. Fabricki lanac. Samo ulje. Ne perem nikad posto uvek sija. Nije dotezan ni jedan jedini put. Izgleda kao nov.

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja