Jump to content

Moto Zajednica

Piaggio Beverly 300 HPE

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 246 postova
  • Motocikl: Vespa GS 160, Vespa GTS 300 HPE

JASO, API i ACEA su različiti standardi koji opisuju određena svojstva ulja, uglavnom vezana za aditive. Obično neće biti sve tri oznake na pakovanju. SAE se odnosi na gradaciju, odnosno kinematski viskozitet ulja i to uvek piše na ambalaži. Znači, SAE mora biti isti i jedna od ove tri oznake.

Inače, od crte do crte ima oko 2 dl, bar na vespi je tako, pa vi vidite koliko je to ulja...

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 415 postova
  • Motocikl: Nmax 155

U martu sam zvao PGS i pitao za ulje za Beva 300ie rekli su da se ranije preporučivao Eni, a sada Castrol. 

Evo i linka ka korisničkom uputstvu, doduše MP3 ali isti agregat, gde isto preporučuju Castrol.

WWW.MANUALSLIB.COM

PIAGGIO MP3 300 hpe 2020 Manual Online: Recommended Products. Piaggio Group recommends the use of products from its Castrol official partner for the scheduled maintenance of...

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 3770 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Ma OK, kompanije naprave neko partnerstvo, pa se međusobno izpreporučuju. Piaggio preporučuje CAstrol ulja, a Castrol preporučuje Piaggio skutere :) Čudna mi čuda. Specifikacija, odnosno karakteristike su ovde bitne.

Al s druge strane, ako taj Castrol već ima da se kupi, što da ne, mirnija glava.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 415 postova
  • Motocikl: Nmax 155

Naravno, nije reč o partnerstvu, ali ako već pričaju o tom Castrol u ovlašćenom neka ga sipaju. Nego što kažeš verovatno im ostalo na zalihama Enija i greota da se baci.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 103 postova
  • Motocikl: Piaggio Beverly 300 hpe
Pre 2 sati, boza_kg je napisao:

Morao bi da prokomentariše neko stručniji. Na netu, samo za Eni i-Ride racing piše 5W-40, API SL| JASO MA, MA2.

Da li je to dovoljno, ne znam. @Jozza može li pomoć :)

Ja sam pogrešio kada sam prethodno napisao da proizvođač zahteva API SN, jer Castroll power racing poseduje taj standard i noviji je od API SL, tako da ga prevazilazi. JASO MA2 je prisutan pre svega zbog katalizatora u izduvnom sistemu. Malo je čudno zašto proizvođač preporučuje JASO MA jer se MA oznaka odnosi na sisteme sa mokrom spojnicom, što Beverly 300 nema, a 400 ima... ili grešim? ACEA standard nije bitan ukoliko poseduje JASO MA2, jer se ACEA standard odnosi na karakteristike vezane za naknadni tretman izduvnih gasova, što znači da ulje treba da štiti katalizatore kod motocikala. Kod automobila su to SCR, DPF, GPF sistemi itd...

Posedujem ogromno iskustvo oko problema na sistemima naknadnog tretmana gasova usled neadekvatnog tipa ulja, što je najlakše primetiti jer problemi nastupe relativno brzo. Isto tako, dva proizvođača sa istim tipom ulja, koji zadovoljavaju iste standarde ipak u nekim karakteristikama mogu da budu drugačiji. Recimo, karakteristika isparljivosti može da bude različita što će automatski dovesti do različite potrošnje ulja, između ostalog.

Kad vam neko sipa u motor ulje i gleda samo viskoznost i uz to priloži komentar kako je to sve isto, jasno vam je koliko (ne)zna ništa, a ja to doživljavam na svakom ćošku. 

Proveriću samo koje se ulje sipa, neću nikoga da optužujem bez dokaza. Imam nekih 500km do servisa, pa ću svakako javiti dešavanja. 

• Podržavam 1

• Drug član, 1184 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥
On 6.10.2022. at 17:02, bakica je napisao:

Ja sam pogrešio kada sam prethodno napisao da proizvođač zahteva API SN, jer Castroll power racing poseduje taj standard i noviji je od API SL, tako da ga prevazilazi. JASO MA2 je prisutan pre svega zbog katalizatora u izduvnom sistemu. Malo je čudno zašto proizvođač preporučuje JASO MA jer se MA oznaka odnosi na sisteme sa mokrom spojnicom, što Beverly 300 nema, a 400 ima... ili grešim? ACEA standard nije bitan ukoliko poseduje JASO MA2, jer se ACEA standard odnosi na karakteristike vezane za naknadni tretman izduvnih gasova, što znači da ulje treba da štiti katalizatore kod motocikala. Kod automobila su to SCR, DPF, GPF sistemi itd...

Posedujem ogromno iskustvo oko problema na sistemima naknadnog tretmana gasova usled neadekvatnog tipa ulja, što je najlakše primetiti jer problemi nastupe relativno brzo. Isto tako, dva proizvođača sa istim tipom ulja, koji zadovoljavaju iste standarde ipak u nekim karakteristikama mogu da budu drugačiji. Recimo, karakteristika isparljivosti može da bude različita što će automatski dovesti do različite potrošnje ulja, između ostalog.

Kad vam neko sipa u motor ulje i gleda samo viskoznost i uz to priloži komentar kako je to sve isto, jasno vam je koliko (ne)zna ništa, a ja to doživljavam na svakom ćošku. 

Proveriću samo koje se ulje sipa, neću nikoga da optužujem bez dokaza. Imam nekih 500km do servisa, pa ću svakako javiti dešavanja. 

Evo vidim da se na forumu ljudi žale na potrošnju ulja kod Yamahe X MAX ( ne znam da linkujem temu pa šaljem sliku ) . Svi motori teoretski troše ulje  , ali ja nisam do sada čuo za ekstremnu potrošnju na x maxu i beverliju 300 hpe ( kad se održava sa kvalitenim uljem i po pravilu ) .Nema druge osim da su ti sipali baš loše ulje  , koje je verovatno iz bureta u rinfuzu  od ko zna kad ..

Screenshot_20221013-001408_Chrome.jpg

Promenio član Džim Džarmuš
.

• Svrati ponekad, 246 postova
  • Motocikl: Vespa GS 160, Vespa GTS 300 HPE

Druže, nekoliko ljudi se direktno ovde žalilo na potrošnju ulja. Još dosta primera ima kod ljudi koje poznajemo. Provereno. To što ti za to nisi čuo nije nikakav argument. Ljudi su išli u ovlašćene servise, jer su motori novi. Nemoguće da svi imaju staro ulje u buretu. Uostalom, sačekaj servis na 5000 km, pa nam javi. Ovako ispadne da ljudi lažu...

Promenio član zhex
  • Sviđa mi se 1

Pre sat vremena, zhex je napisao:

Druže, nekoliko ljudi se direktno ovde žalilo na potrošnju ulja. Još dosta primera ima kod ljudi koje poznajemo. Provereno. To što ti za to nisi čuo nije nikakav argument. Ljudi su išli u ovlašćene servise, jer su motori novi. Nemoguće da svi imaju staro ulje u buretu. Uostalom, sačekaj servis na 5000 km, pa nam javi. Ovako ispadne da ljudi lažu...

Jedini koga sam ja video da se žalio na potrosnju kod novog  beverlija , je @bakica čovek kome sam odgovorio da su mu sipali loše iz  "bureta".Ovi o kojima ti  pričaš su Vespe koje "na papiru" imaju isti motor samo malo starije godište.Pa i pumpu za gorivo su ispravili na bev. 2022 nakon opoziva serije pumpi na  beverliju iz 2021.

pre 3 minuta, zhex je napisao:

U pravu si, OK. Ne vredi se nastavljati sa tobom. Uživaj do servisa, pa se javi.

Hoću , hvala , samo bih te zamolio da mi ubuduće ne inputiraš  tvoje reči i zaključke kao moje , tj. da sam  napravio kontekst da neko laže ( to je TVOJ zaključak i tako si TI  rekao/shvatio).Pročitaj sve ponovo  pažljivo i videćeš da se moj kontekst vrti oko ekstremne i normalne potrošnje ulja kod jednog člana @bakica kad je beverly u pitanju.

• Sviđa mi se 1

Agregat radi perfektno, da još jednom napomenem. Nema nikakvog neobičnog ponašanja, zvukova itd, koji bi sugerisali da je nešto neispravno. 

Ono što ću sada uraditi, jer sam prešao 5000km, nakon zamene ću detaljno ispratiti tačno koliko ml troši na 1000km. Do sada nisam precizno zapisivao na kojoj km sam dosuo i koliko je tačno potrošio, pa neću da iznosim cifre otprilike. 

Neko je spomenio da je od min do max 200ml, ali meni se čini da je manje, jer nikada nisam uspeo da dospem neku značajniju količinu. Uglavnom, proveriću.

Razmišljam da možda uradim još jedan servis sledeće sezone, i ako ne budem imao nameru da ga prodajem, lepo da se zahvalim svim servisima i da uzmem stvar u svoje ruke, i da ga održavam samostalno, jer samo mi je to garancija da je sve urađeno kako treba. 

• Sviđa mi se 3

Samo mali apdejt. Servis sam uradio pre desetak dana, ali nisam stigao da vozim gotovo ništa jer sam bio na putu.

Uglavnom popričao sam sa serviserima, jer moram priznati da sam imao malu dozu skepticizma prema ozbiljnosti i pristupu rada servisa, ali kada sam zašao u malo dublji razgovor zaključio sam da su ok momci.

Elem, servis na 5000km obuhvata samo zamenu ulja i filtera ulja, kao i i servis na 1000km. Tek onaj na 10 hiljada koji preporučuje Piaggio obuhvata i zamenu filtera vazduha. Na moje pitanje da li šteluju ventile na tom servisu, jer je tako u rasporedu datom u uputstvu, odgovor je bio da ih šteluju ukoliko ima indicija da treba... Uglavnom, svakako će moj zahtev biti da se prekontrolišu zazori jer ne verujem da je Piaggio dao da se to radi bez razloga. 

Što se potrošnje ulja tiče, insistirao sam da vidim tačno model ulja koji sipaju. U pitanju je Eni I-ride racing 5w40 koji u potpunosti odgovara standardima preporučenim od strane Piaggia, tako da nema razloga da ulje pravi problem. Naveli su mi slučajeve gde su ljudi dolazili sa jako niskim nivoom ulja i da ti motori znaju da potroše dosta ulja. Konkretno, jedan korisnik je uradio servis na 1000km, nije došao na inspekciju nego tek na preko 5000km sa prolupalim motorom. Ostao bez ulja u potpunosti, obrijao radilicu tako da je napravio havariju. Samo mi nisu jasni takvi likovi kad vide lampicu, da ništa ne odreaguju već nastave da voze. 

Uglavnom, sada ću upratiti tačno za 1000km koliko će potrošiti, i da rešim sve nedoumice. 

Pre 4 sati, bakica je napisao:

Samo mali apdejt. Servis sam uradio pre desetak dana, ali nisam stigao da vozim gotovo ništa jer sam bio na putu.

Uglavnom popričao sam sa serviserima, jer moram priznati da sam imao malu dozu skepticizma prema ozbiljnosti i pristupu rada servisa, ali kada sam zašao u malo dublji razgovor zaključio sam da su ok momci.

Elem, servis na 5000km obuhvata samo zamenu ulja i filtera ulja, kao i i servis na 1000km. Tek onaj na 10 hiljada koji preporučuje Piaggio obuhvata i zamenu filtera vazduha. Na moje pitanje da li šteluju ventile na tom servisu, jer je tako u rasporedu datom u uputstvu, odgovor je bio da ih šteluju ukoliko ima indicija da treba... Uglavnom, svakako će moj zahtev biti da se prekontrolišu zazori jer ne verujem da je Piaggio dao da se to radi bez razloga. 

Što se potrošnje ulja tiče, insistirao sam da vidim tačno model ulja koji sipaju. U pitanju je Eni I-ride racing 5w40 koji u potpunosti odgovara standardima preporučenim od strane Piaggia, tako da nema razloga da ulje pravi problem. Naveli su mi slučajeve gde su ljudi dolazili sa jako niskim nivoom ulja i da ti motori znaju da potroše dosta ulja. Konkretno, jedan korisnik je uradio servis na 1000km, nije došao na inspekciju nego tek na preko 5000km sa prolupalim motorom. Ostao bez ulja u potpunosti, obrijao radilicu tako da je napravio havariju. Samo mi nisu jasni takvi likovi kad vide lampicu, da ništa ne odreaguju već nastave da voze. 

Uglavnom, sada ću upratiti tačno za 1000km koliko će potrošiti, i da rešim sve nedoumice. 

Ako si bio u servisu na Novom Beogradu u YBC , utisci su mi isti , momci vrlo servilni, ljubazni u komunikaciji .Samo mi je jedna stvar čudna , kada sam pitao na prvom servisu da vidim ambalažu iz koje sipaju rekli su mi da je nemoguće da mi pokažu -jel sipaju iz bureta Eni koji im je ostao na lageru . I druga stvar koju su mi rekli je da motor troši ulje u granicama normale cca 50 ml na 1000 km , čovek je bio sa beverlijem 2021 300 hpe ispred mene na proveri nakon 2000 km posle prvog servisa i kaže da su dosuli 100 ml  svi smo bili prisutni tu .Uskoro ću i ja na proveru kad dobacim ukupno 3000 km , pa pišem iskustva.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 32 postova
  • Motocikl: Beverly S 300HPE

Ja sam bio za Medley_a kod njih na 1000km i rekli su mi da svratim na 3k na proveru nivoa ulja (bez najave, bez plaćanja, da banem samo- stvarno su ok), redovna zamena je na 5k. Izgleda da Tajvanci nisu konzistentni kod sklapanja mašina i da se desi da izađe lošija kanta koja troši više pa kako ti se zalomi. Ja sam sam proveravao na 2500 i nivo je na max.

• Sviđa mi se 2

Pre 10 sati, dexex je napisao:

Izgleda da Tajvanci nisu konzistentni

Što bre Tajvanci, to su pošteni ljudi :) Medley se pravi u Vijetnamu valjda, a Bev HPE - ne znamo.

• Svrati ponekad, 136 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300

Ne bi smelo da lokacija fabrike utiče na kvalitet proizvoda. Postoji kontrola kvaliteta, fabrike se sele tamo gde su im uslovi bolji i povoljniji i to je jedini razlog. Piaggio ima tri fabrike u Italiji, i po jednu Indiji, Vijetnamu, SAD, Kina i Indoneziji.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Ali nema na Tajvanu ;) A dal utiče na kvalitet, pa sad...I cena radova utiče na kvalitet.

Čitam da će uveženi vozači iz Šri Lanke da krenu da voze buseve po Beogradu. Kažu da će biti obučeni i da neće biti problema. Aj da vidimo i to čudo.  U ŠR se inače vozi levom stranom, kao u Engleskoj :)

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Svrati ponekad, 136 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300

Da, nema na Tajvanu. :-D 

To je ta surova globalizacija, radnici i privreda idu tamo gde im je bolje. Jbg, nekome smo mi zapad. Da li će taj sa Šri lanke da vozi autobus bolje od nekog našeg, ne znam. Da li će imati incidente, imaće itekako. Nije dobro ni da nase voze ni naši penzioneri koji svako malo naprave neki haos. O kulturi da nećemo da plaćamo javni prevoz da i ne govorim. Posle se čudimo što ne možemo da platimo naše vozače ili da obnovimo vozni park (pored vrhunskog rukovodstva u lokalnim vlastima i javnim preduzećima :grr: ). 

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 32 postova

Ma ja gledam klipove na YT i sve neki Tajvanci, Vijetnamci,Filipinci... još malo i propričaću tako da meni to isto :P

Ko vam kriv kad vozite Koreance.

• Haha 1

On 2.11.2022. at 22:36, dexex je napisao:

Ja sam bio za Medley_a kod njih na 1000km i rekli su mi da svratim na 3k na proveru nivoa ulja (bez najave, bez plaćanja, da banem samo- stvarno su ok), redovna zamena je na 5k. Izgleda da Tajvanci nisu konzistentni kod sklapanja mašina i da se desi da izađe lošija kanta koja troši više pa kako ti se zalomi. Ja sam sam proveravao na 2500 i nivo je na max.

Nema informacija da bilo koji motor ima povećanu potrošnju ulja sem ovih HPE motora. Meni konkretno ni Iget50 nije pomerao nivo ni za milimetar, a od njega bi se još i očekivalo jer je mašinica koja se vrti dosta visoko. Meni lično je čist gubitak vremena odlazak do servisa da bi se samo proverio nivo ulja, jer mislim da ako je nekome teško da u 2000km izvuče šipku od ulja onda jbg... a pritom je nešto što stoji u korisničkom uputstvu. 

Kontrola kvaliteta mora da postoji, i ukoliko postoje propusti u tom segmentu, bez obzira gde se vršila montaža i proizvodnja, onda je to na nivou neke trećerazredne kineske kompanije. Mislim da Piaggio to ne bi smeo da dopusti. 

Ono što je nepobitna činjenica je da ni jedan agregat nije ''u dlaku'' isti, ma koliko god proizvodnju podigli na vrhunski nivo. Iz tog razloga svaki agregat ide na probni sto gde mu se proveravaju performanse i sve ostale karakteristike tokom ispitivanja. Postoji tolerancijsko polje za sve vrednosti koje treba da budu zadovoljene. Tako neki agregati imaju vrednosti pri donjoj granici polja, a neki pri samom vrhu ili ga čak prevazilaze. Gde će se koji ugraditi, obično se raspoređuje prema tržištu na kom će završiti. Naravno, svaki motor je apsolutno ispravan dokle god se nalazi u zadatim granicama, iako parametri mogu da pokažu jasnu razliku od jednog do drugog primerka. 

To znam provereno, jer tako funkcionišu stvari u automobilskoj industriji. Ne verujem da je ovde išta drugačije.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 32 postova

Ja samo prenosim šta su mi rekli, pretpostavljam da znaju zašto to kažu, ja ne znam šta je u pozadini. Moguće da nije samo nivo ulja, možda mu proveravaju i miris ;)

Generalno ja na moju "mašinu:vitez:" nemam zamerki , ide kad mu daš gas a hoće i lepo da koči :)

Pozdrav drugari. Ova ''oštra'' beogradska zima me je naterala da oko praznika izvučem skuter iz garaže i malo se provozam. 

I dalje ostajem dužan informaciju o potrošnji ulja nakon servisa, ali neću uopšte da ga proveravam dok ne pređem 1000km, a pošto se slabo vozilo nisam još ni blizu. 

Slučajno naleteh na ovaj video gde Švaba navodi da na drugoj Vespi po redu na HPE motoru ima znatnu potrošnju ulja. Tako npr. kad ide na duge distance potroši i po 200ml ulja na 1000km. To mi se negde otprilike slaže sa mojim primerom, ali znaću precizno kao što rekoh, samo da ga stignem provozati. 

Vizir mi je definitivno stavka koju moram da rešim pred sezonu, makar i onaj skroz kratki, ali biće bolje sigurno nego bez ičega.

Stvar od koje sam bio odustao, ali ponovo sam odlučan da je rešim je glasniji auspuh. Počelo je polako da me nervira koliko sam nečujan kad kruziram. Dešava mi se da me ni pešaci ne opaze iako sam samo na par metara od njih, a o automobilima da ne pričam. Obilazak vozila u gradskoj gužvi sa desne strane je čista kocka, jer je gotovo 100% sigurno da si neprimetan. Pošto su renomirani auspusi preskupi za neki moj pojam trenutno, probaću da zbudžim neku kinezaru, pa i ako se i zeznem nije mi žao para. 

1155167170_WhatsAppImage2023-01-10_at14_22.36(1).thumb.jpeg.08bdbfe7aa20fa3fc0879f7ad62074e1.jpeg749641338_WhatsAppImage2023-01-10at14_22_36.(1).thumb.jpeg.e6f95a56760ddd2ad012715cc80bbf80.jpeg1044154107_WhatsAppImage2023-01-10at14_22_36.thumb.jpeg.bc81be98b1f08a2fc936d8affb66dd1d.jpeg

• Sviđa mi se 2

@bakicakoliko vidim on spominje lošu gumicu,dihtung kao uzrok potrošnje na vespi 300hpe i nudi rešenje u vidu zamene iste.Jutros sam zvao servisere iz ovlašćenog i oni kažu da ako je motor u garanciji mogu da zamene na teret garancije.Pošto moj Beverly( 300 hpe )za sad ne troši ulje ja nemam osnov za reklamaciju a ti svakako možeš reklamirati i rešiti to u garanciji.

U kom delu videa je to? Ja sam jedino video da priča o zameni klipnih prstenova ili narodski rečeno karika... Sama tolerancija mere klipa i klipnih prstenova je u stoti deo milimetra, tako da ''zev'' karike od motora do motora gotovo da ne sme da ima razlike, pogotovu kad je reč o novim motorima. Takvi propusti bi baš bili ogromno pitanje za kontrolu kvaliteta proizvoda.

On takođe navodi da bi možda stavio komplet malossijev klip sa karikama.

Opet, da ne širim priču, u zavisnosti od tačno navedene količine potrošenog ulja ću eventualno poduzimati neke korake, jer neću ništa otprilike da radim. Ako treba tražiću direktno od proizvođača koliko je propisana dozvoljena potrošnja ulja, i ukoliko je u tim granicama ne pada mi na pamet da mi neko otvara nov agregat... :takoje:

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9334 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
On 10.1.2023. at 15:01, bakica je napisao:

Tako npr. kad ide na duge distance potroši i po 200ml ulja na 1000km. To mi se negde otprilike slaže sa mojim primerom, ali znaću precizno kao što rekoh, samo da ga stignem provozati. 

To je velika, prevelika potrosnja ulja, ode cela litra na 5K ili ti u motoru ne ostane nista da podmazuje.

Potrosnja kao potrosnja nije toliki problem jer se kontrolise i doliva.

Do problema moze kasnije doci ... gde ode ulje koje se trosi (?) .... pravi naslage na celu klipa, u kanalu karika, na pecurkama ventila, dizni, l. sondi, katalizatoru.

Garancija treba da resi i pokrije problematiku, do tad u agregat bi sipao min. 10W40 gradaciju.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja