Jump to content

Moto Zajednica

Crna kompletna izduvna grana

Recommended Posts

  • U prolazu, 17 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha MT 07

Ne razumem zašto aftermarket proizvođači imaju jako malo ako uopše crnih kompletnih izduvnih grana? Zadnji lonac da ali cevke ne. Postoje raznorazne farbe za visoke temperature i kunu se u njih što se tiče izduva ali znam provereno da ta boja kao i svaka druga posle nekog vremena počne da puca i otpada. Nije trajno rešenje. Ako neko zna za neku boju koja zaista može da istrpi sve te temperature i traje zamolio bih da mi što pre saopšti.

Sa druge strane, proces bruniranja, posebno popularan kod oružja je upravo jedini način da se dobije postojana i otporna boja. Gomilu kojekavih šrafova sam brunirao jer mi nije bilo jasno zašto stavljati nerđajuće sjajne šrafove na crn motor. Pod bruniranjem mislim na toplo ne hladno bruniranje jer prohrom i nerđajući čelik se ne može brunirati hemijski već samo toplo. Jasno je da su šrafovi mali i sve se to jako lako uradi ali izduvna grana je pozamašnih gabarita. Naime, šrafove sam zagrejao brenerom do crvenog usijanja i potopio u ulje. Najbolje je crno staro ulje iz motora ne sveže da bi se dobila što tamnija nijansa, skoro crna. Ako ne uspe iz prve, postupak ponoviti sve do željene boje. Bojim se da zagrevanje izduvne grane do crvenog usijanja, obzirom da se radi o relativno tankim cevima može dovesti do deformacije. Da ne spominjem kako zagrejati celu granu brenerom istovremeno i kolika to kada treba biti da se potope svi delovi.

Verujem da će mnogi reći, ma šta se zamaraš sa tim, sedi i vozi, k'o da je bitno boja izduva. U suštini nije, to je samo estetski ali kad neko voli svoj motor kao ja, takva "sitnica" mi bode oči. Neću se smiriti dok i taj deo ne bude crn ili recimo jako tamno siv, skoro crn. Inace cela izduvna grana je SC Project, jako bučna i sa DB killer-om, nisam probao bez. Znam da je buka u garaži čak i sa kacigom na glavi jedva podnošljiva 😄

Cela grana je iz 5 delova, dve izduvne cevke iz motora, sabirnica, srednja cevka i zadnji lonac. Zadnji je već crn, želeo bih i da ostatak bude isti takav a ako ne bar približno.

Ko god ima neki konstruktivan predlog, samo napred, da skratim ovu "muku".

 

Živeli 🍻

IMG_8144.JPEG.3c176c2740b438f3ed4bc46deaa54871.jpg

  • Zbunjen 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 17 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha MT 07

Svaka čast prijatelju, savršena mat crna, upravo to što želim. Hvala brt. Čim završim kačim sliku. 🍻

 

Priprema je jednostavna, malo obrusiš , 320 - 400 granulacija tek da bude hrapavo, očistiš dobro ili acetonom ili medicinskim benzinom i onda u nekoliko tankih slojeva nanosiš boju da se ne pojave kapi i curenje. Bolje 3 ili 4 puta u tankom sloju nego 2 puta u debljem. Neki čak posle svakog sloja opet malo obruse da se sledeći sloj bolje "zalepi".

 

Promenio član Gaz

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 362 postova
  • Lokacija: Zaječar
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer
3 hours ago, misa-pei said:

Kakvu si pripremu radio? Neka podloga?

Nikakva podloga. Očistio čeličnom četkom na brusilici komplet staru farbu do metala. Prošao finom šmirglom. Prebrisao Body 770 Antisil-om pa farbao dve ruke. Namontirao na motor i izvozao prvu sezonu. Sledeće godine iz zezanja prešao još jednom ali tako što sam samo lepo oprao deterdžentom, pošao skoč krpom ovlaš, opet antisil i na ta dva postojeća sloja dodao još jedan. 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 304 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Triumph Tiger 800

Ja sam na svoj Hondi farbao i ispalo je fenomenalno.. Drzalo je lepo jednu sezonu ali na kraju je boja krenula da bledi na prvoj krivini.

 

Na zalost na osnovu svog a i tudjih iskustava skapirao sam da nikakvo farbanje izduvne grane nije trajno reselje. Ni sam nisam poverovao kada mi je @N.F.S. rekao da nece dugo izdrzati jer je prve sezone boja bila fantasticna ali vec sledece sam morao ponovo da farbam. Nisam farbao preko stare farbe vec sam je ponovo skinuo skroz pa farbao iznova. Drugi put je izdrzala jos manje pa sam na kraju skinuo boju i ispolirao celu granu autosol pastom. Nakon toga sam je svakih par meseci lagano tretirao autosolom i nije mi vise padalo na pamet da farbam granu.

 

Prvi put sam koristio Motip farbu (800c) drugi put Dupli (isto 800c cini mi se). Motip je bila dosta bolja ali nije ni ona izdrzala duze od jedne sezone.

Promenio član DeusExMachina

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Integrisan, 9272 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: ---Honda---

Ko pere na pusku, boja se ne drzi ni mesec dana...

Sent from my M2003J15SC using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja