živke 7411 Napisano Sreda u 12:01 (promenjeno) Drug član, 2517 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ponavlja se jedna priča stalno, ali i to je ok. Trening bezbedne vožnje obavezno, pa tek onda sve ostalo. Iz ličnog iskustva kažem da mnogo znači (obavezan je motor sa točkićima) a onda redovno uvežbavanje naučenog. Ovo radi možda 1% vozača, ako i toliko. 32 minutes ago, feniks said: Prvi je "gledaj kuda želiš da ideš" (vođenje vozila pogledom kroz krivinu). Evo šta sam ja napisao na tu temu: On 10/12/2023 at 11:15 AM, živke said: Jako velika vrednost ovog treninga je što te drugi posmatraju i odmah sugerišu šta ne radiš ispravno. U toku vožnje trening motora sa točkićima - ja sam konačno uspeo da osetim to o čemu oduvek čitam ali nisam "doživeo" - da motor ide tamo gde gledaš i koliko je bitan pogled. Džaba desetine videa i tekstova koje sam pročitao, tek sada kada sam osetio, video snimak i pričao sa drugarima koji su me gledali - sam shvatio zapravo šta to znači. Slično važi i za stabilnost prilikom naglog kočenja. Dakle tačno se sećam kakvo je to otkriće za mene bilo. Vozim krugove na trenažnom motoru, već sam se oslobodio, naginjem motor do kraja ali ne ležim na točkiću, i kako god podignem glavu da pogledam sa strane ili u instruktora - odmah osetim kako širim putanju. A oni se za to vreme deru: POGLED, POGLED! Ne gledaj u nas! To se i na videu mnogo jasno vidi. Kažem, čitao ja o tome, gledao stotine videa itd, i mislio sam da razumem ali tek sam na treningu stvarno osetio kako to funkcioniše. Ilustracija, radim osmice Promenio Sreda u 12:10 član živke 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 5056 Napisano Sreda u 21:21 Drug član, 2550 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Jedno pitanje, malo ono sala i ozbiljano. Kako se najbolje ponasati nizbrdo? Veca je sila i skroz drugi osecaj, da li manje gasa, kocnica, sta je najbolje u takvim situacijama. Opet sve zavisi od motora, brzine, dosta i tu ima faktora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2203 Napisano Sreda u 21:59 (promenjeno) Zainteresovan, 803 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Sve je to isto, samo malo različito: "Kojom brzinom (stepen prenosa) ideš uzbrdo, istom brzinom se spuštaš." Uglavnom je tako. Ti to već praktikuješ (Avala) i dobro ti ide - kada ide (sa onim ritmom ubrzanje/kočenje). Na tvom videu to izgleda kul. Sve je to ok, ako nema nepredviđenih okolnosti, tipa kamenja, grane, neke životinje, off roudera koji su naneli blato i jedne, najopasnije, stvari a to je lišće. Ili nekog idiota koji je, autom, od skretanja za Čarapićev brest, krenuo uzbrdo prema Avali (da skrati put). Kao čovek koji je vozio Alpe, mislim da bi, sigurno, mogao podeliti sa nama, neko, tvoje iskustvo. Pre 1 sat, RankoBg87 je napisao: Opet sve zavisi od motora, brzine, dosta i tu ima faktora. Sve zavisi od tebe, samo, od tebe. I, tvoje, simbioze sa vozilom. Odnosno, koliko ometaš motocikl u njegovom, pravolinijskom, kretanju. Jer kada te motocikl doživi kao strano telo, on te zbaci. Ovo je samo u svrhu ilustracije (uopšte mi nije smešno). Tehnika upravljanja sa i bez tehnološćih asistencija. Multistrada raspolaže sa bukvalno svim modernim elektronskim sistemima koji predstavljaju poslednju reč tehnike kad su motocikli u pitanju, na klik dugmeta – isporuka snage motocikla, kontrola proklizavanja, kontrola podizanja prednjeg točka, ABS sistem, svaki aspekt ogibljenja napred i nazad... Zanimljivo je videti koliko novi motocikli nude mogućnost prilagođavanja potrebama i želji vozača. Veština upravljanja je, opet, nešto drugo. Čovek je lepo objasnio sve. Promenio Sreda u 23:39 član feniks 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 5056 Napisano Sreda u 22:50 Drug član, 2550 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...