Jump to content

Moto Zajednica

Krivina za početnike

Recommended Posts

• Ne silazi, 3344 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

GS me ne zanima koliko god bio dobar. 

Probao F800gs, bas me nije kupio napravio krug i reko nije to to, džaba mu sve ono na dugme kad cim sam seo nije to to. 

Afrika, Strom, Versyis su mi top. 

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1048 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)

Zanimljiv video, tocak je dosta stvar osecaja i brzine promene pravca (takodje sirina zadnjeg tocka tu utice). Ali utice i na same perfromanse u nekoj meri.

Mada druge stvari su bitnije. Ovako bih grubo rangirao po prioritetu za krivine sta je bitno. Pored ociglednih stvari kao sto su dobre gume i vestina.

- Oslanjanje
- Tezina/geometrija motora
- Kocnice
- Velicina tocka
- Snaga motora
- Elektronika

Screenshot 2026-05-10 at 14.30.42.png

• Zainteresovan, 536 postova
  • Motocikl: TDM 900

Kao klinac sam MZ vozio instinktivno da tako kažem,nisam znao šta radim, kakav položaj tijela,kakav trail braking,kakav counter balancing samo ludost i instinkt...i bilo je dobro,bio sam u društvu od 5 MZ najbrži ili jedan od dvojice najbržih. Taj koji je ponekad bio brži imao je brdo iskustva i bio stariji od mene mnogo. Onda ogromna pauza od vožnje motora,baš dugogodišnja. Kad sam se vratio,vratio sam se na Beverly i vidio da ne vozim ni blizu kao prije ali sam mislio to je zato što vozim skuter. Sad na TDM kao totalni početnik sam bio. Vremenom mi se učinilo da sam opet dobar,vozio sam u društvu par brzih ljudi na GS-ovima i bio zadnji na vožnjama ali sam držao priključak sa grupom. E onda naiđemo na grupu Italijana na raznim motorima,kruzeri,supermoto,R mašine i maxi skuter. Oderaše me svi redom osim par žena a posebno me odera deda na maksi skuteru,neki Kymco. Dere plastike po cesti u serpentinama. Ovaj drug na GS je vozio nekad dvotaktne 500-ke, dobro vozi i kreće GS-om da se krlja sa njima. Ja sav sretan, sad će me osvetiti :D ali... Nakon 500 metara me čeka i kaže:"Ovi su ludi,oderaše me". Na kraju uz pivo usvojismo zaključak da nas je oderao Vale lično sa naprednim članovima akademije,da spasimo bar trunku ega.😂 Uglavnom, onda razmislih o svojoj vožnji. Gume vožene do ruba,nema chicken stripes itd. a spor sam. E od tad sam počeo da razmišljam,analiziram svoje greške i shvatam i počeo da izbacujem glavu i tijelo iz centralne ose a motor manje obaram,savijem unutrašnji lakat čime se automatski vrši pritisak na korman i radi counter steering itd. i sve je sad puno bolje. Takođe koljeno ide na stranu ne zato što obaram na koljeno nego čim ga malo izbacim na stranu uz pomjeranje pola dupeta i kukova automatski pritisnem drugo koljeno na rezervar,pritisnem i fuzaster i motor skreće čak i bez nagiba. Malo i pretjerujem sa koljenom  i vjerovatno mi se smiju kad me vide ali baš me briga kako kome izgleda ja hoću da se naviknem da to radim prirodno i "vežbam pizda mi materina" 😂  Sad na gumi 3-4 mm ruba ostane netaknuto a osjetno sam brži. A nekad sam to sve radio instinktivno ,bez predznanja doduše na sporijem i lakšem motoru.
P.S.

Deda na Kymcu bi me opet oderao u serpentinama samo bi mu sad za to trebalo 5 sekundi više vremena a one žene bi se baš namučile da me prate 😂😂😂

Promenio član igogitar
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Drug član, 3385 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija, Stromčina - Šarac

Onda kad naučiš (svako od nas) da je svejedno kojom brzinom voziš i ne dozvoliš da te neko napaljen ili "odličan vozač" ili stvarno uvozan lik povuče da se juriš sa njim, tek onda počinješ da postaješ pravi, ozbiljan motorista. Brzinu stičeš svojim uvozavanjem, a ne jurcanjem za nekim. Biti najbrži ne znači niti imanje znanja vožnje, niti tehnike. 

U svakoj vožnji, ma i najkraćoj, nauči se i doživi nešto novo. 

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 4

• Zainteresovan, 536 postova

Ne radi se o tome da želim biti najbrži nego jednostavno želim naučiti,želim znati. Jurim za nekim ne zbog ega,nego pokušavam shvatiti svoje greške i vidjeti gdje sam. I u tom jurenju znam gdje je granica i kad trebam odustati. To je najvažnije,znati kad je dosta. Da me deda ne odera još bih vozio kao kolac fiksiran na centralnu osu motora. Prije par dana Vojak-Opatija- Plominka...pravo uživanje kad znam šta radim a ne kad nižem grešku za greškom i pitam se u čemu je štos. A što se tiče ega moja pametna saputnica mi ekspresno našla rješenje. Kaže kupi onu lažnu pletenicu i stavi na kacigu nek misle da si žena. 😂😂😂

Koleginice ne zamjerite ,znam da mnoge od vas voze mnogo bolje nego ja,šalimo se malo 

Promenio član igogitar
  • Haha 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1952 postova
  • Motocikl: BMW F900 GS⬜🟦🟥

Meni je jako bitno koliko sam raspoložen za vožnju.

kad nisam raspoložen i ono  što znam ne primenjujem tako efikasno i agilno

čim osetim da sam manje u fokusu da mi oči lutaju da me mrzi da se cimam tj da bi radije blenuo po livadama  ..odma drugi ja 

ali zato kad udjem narajcan,željko sa 101%fokusa bukvalno trans .

Promenio član Džim Džarmuš
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

• Integrisan, 8533 postova

Veštinu treba posedovati za ukočiti, proći krivinu i izbegnuti prepreku. Da kažemo, brzina dolazi kao rezultat te veštine ali ima tu jedna bitna stvar... Ako negde možeš da prođeš znatno brže nego ostali je super, osim što ideš toliko brzo da vidiš 60 metra a treba ti 130 metra da se zaustaviš. Kad ti fali 70 metara prostora možeš da budeš Rossi, Marquez, Hailwood i Agostini u jednom. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 3

• Drug član, 1534 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr
Pre 5 sati, igogitar je napisao:

Sad na gumi 3-4 mm ruba ostane netaknuto a osjetno sam brži.

Ово сам и ја приметио код себе. Некада сам гулио и предњу малтене до ивице а задњу на првом кружном току а на планинама редовно наилазио на такве екипе које ме прођу као да бициклу возим. Е онда почео да се мало удубљујем у тематику и схватио да је положај тела и поглед најважнија ствар за вожњу мотора. После година тренинга, стазе, проучавања разних клипова, сати проведених на мотору постављеним на штендере и тако висим у гаражи на мотору свако вече после посла, жена је хтела и код психијатра са ме пошаље.. и ствари су полако почеле да долазе на своје место. Гуму више на улици не гулим до краја, са сваке стране бар 1цм остане и није ме нико обишао на тим уским и техничким деоницама па бар једно 3 године.  А још сам далеко од доброг положаја тела, jош правим грешке  и даље учим. Тренинг је чудо, нарочито кад се добро поткујеш са теоријом. Једно без другог не иде.

• Sviđa mi se 5
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1478 postova
  • Motocikl: Yamaha Fazer FZ6 S2 ABS '08

Ja sam posle operacije dosta usporila tempo, džabe se onda mučio hirurg sa mnom 4 sata i ja se posle mesecima oporavljala da se sad dokazujem nekom (pa ni sebi) i ne daj Bože prospem negde. Imam možda 1,5-2cm do kraja, bezveze sam pogledala skoro kad sam proveravala lanac, više mi drugi zagleđuju gumu nego ja. Odavno se time više ne zamaram.

Sećam se koliko sam se zamlaćivala kad sam kupila nove gume CBR-ki, pa se mučim da ih ogulim, budala.

Uživam da vozim sama, ne jurim nikog, dešavalo mi se da fiksiram motor koji je ispred mene i da uletim u kontra smer jer sam za nijansu brža i ne smem da gledam izlaz iz krivine jer ne znam da li ispod mene ima peska itd. Sreća pa nije bilo vozila iz kontra smera, inače bi jeli pasulj. To je samo do mene, što bi rekli ameri "skill issue"...

Izvinjavam se svim uličnim Rosijevcima, nek' idu, ja ću polako penzionerski (a nekad ću kad sam sama da stisnem malo motor za svoj merak). 😀

• Sviđa mi se 6

• Drug član, 1048 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)
10 hours ago, Alekre said:

Ako negde možeš da prođeš znatno brže nego ostali je super, osim što ideš toliko brzo da vidiš 60 metra a treba ti 130 metra da se zaustaviš

Da, ovo ne sme da se radi. Kada se i slucajno na momenat desi takva situacija ja se momentalno osecam nelagodno. A cesti udesi kada motor udari u traktor od nazad. Pogotovo nocu paziti, tu su i zivotinje veci rizik na sumraku recimo.

11 hours ago, igogitar said:

Ne radi se o tome da želim biti najbrži nego jednostavno želim naučiti,želim znati. Jurim za nekim ne zbog ega,nego pokušavam shvatiti svoje greške i vidjeti gdje sam.

Da, i ja sam slican, bitno je ne reskirati nista zarad malo brzeg prolaska jedne krivine, nego drzati se svoje tehnike ali mozes malo pomerati granicu.
Kada je nov put, dosta je prilagodjavanje u hodu, nijedna krivina nije ista i to je neka vestina predvideti, a takodje je i zabavno iznova usavrsavati isti put koji poznajes u svaku neravninu.
Motor nisam vozio na stazi ali kola povremeno, i neverovatno je koliko tu ima detalja, kada vozis iste krivine hiljadu puta, uvek ima jos malo mogucnosti za napredak.

Vremenom sam napredovao sa krivinama, i bas uzivam u tome - mogu satima da vozim dosta blizu limita i mene i guma i motora :) 
Tipa TA/TF krug od 500km sam odvozao sa oko 80kmh prosecnom brzinom, sa uzivanjem, bez ikakvih rizicnih situacija. Kada se udje u tok, mogao bih tako ceo dan voziti. Mislim da sam mogao i unazad isti dan, jos mi se vozalo, mada bilo bi previse :) 

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 1337 postova
  • Motocikl: Hornet 600

Svakom početniku bih posavetovao da vozi sam. Nikako grupe ili iskusniji. Tu se prave najveće greške i stiču loše navike.

Sve samo dolazi na mesto. Ono što ne znaš pitaš pa sam probaš u svojoj zoni komfora.

Niko se nije rodio naučen, ništa nije sramota.

• Sviđa mi se 5
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 3344 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Zavisi i sa kakvim iskusim se vozis, mene je drugar pratio sta radim, malo bude napred pa pozadi i onda kaze to nije dobro moras ovako, ono ti bilo ok itd. 

Ima i normalnih iskusnih koji hoce da pomognu. 

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 1337 postova
  • Motocikl: Hornet 600

Pa naravno. Niko iole normalan neće da odmogne ali svako ima svoju metodologiju kako da stigne iz tačke A u tačku B.

A možda je njegov način tebi težak ili ti ne prija. I ne možeš da se opustiš.

Zamisli da ti je neko sedeo u kolima prvih 50 K km i kenjao kako da voziš?:D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja