RankoBg87 7320 Napisano Februar 11 Ne silazi, 3283 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Pratim ih, ludi, vezba i samo vezba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2586 Napisano Februar 18 (promenjeno) Drug član, 881 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Mantalno razgibavanje. Narativne sposobnosti su kompleksan skup jezičkih i kognitivnih veština koje omogućavaju strukturirano prenošenje iskustava, događaja i informacija u obliku priče. Ovaj čovek lepo priča. Promenio Februar 18 član feniks 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2586 Napisano Mart 21 Drug član, 881 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1877 Napisano Mart 22 Drug član, 1002 postova Lokacija: Novi Sad - Koh Phangan Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Kako vidis ovo - Malo tesko videti polozaj tela horiznotalno, ali deluje uvijen, glava i gornji deo tela suprotno od krivine, pa samim tim previse nagnut motor. Nema vremena za korekciju sa tim polozajem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_Jgd 1881 Napisano Mart 22 Drug član, 1455 postova Lokacija: Jagodina,Serbia Prijavi odgovor kao problematičan Većina koju ja viđam se ovako postavlja. Gornji deo tela obavezno suprotno od krivine. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Džim Džarmuš 4206 Napisano Mart 22 (promenjeno) Drug član, 1934 postova Lokacija: 🌍🌎🌏🇷🇸 Motocikl: BMW F900 GS⬜🟦🟥 Prijavi odgovor kao problematičan Pa to kao rade kaunter stiring pa im ode glava suprotno.. Promenio Mart 22 član Džim Džarmuš Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 16727 Napisano Mart 22 Integrisan, 8489 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Šta lovi krivine koji moj... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1877 Napisano Mart 22 Drug član, 1002 postova Lokacija: Novi Sad - Koh Phangan Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 10 hours ago, Džim Džarmuš said: Pa to kao rade kaunter stiring pa im ode glava suprotno.. Da, sve counter Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abi 2832 Napisano Mart 24 (promenjeno) Drug član, 1270 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: Lep Prijavi odgovor kao problematičan Svaka njemu cast sto vezba i hoce da napreduje, ali vec poceo da drzi treninge. Sto je najgore, nije on izuzetak, isuvise je mnogo njih u mnogim sferama koji pocnu da "predaju", a da ni sami ne znaju. Promenio Mart 25 član Abi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2586 Napisano Mart 28 Drug član, 881 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Pseudologia fantastica. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 15389 Napisano April 7 Integrisan, 3288 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA Prijavi odgovor kao problematičan Pisalo se dosta o ulasku u krivinu, da treba malo mrdnuti telom iz ose, lakše se savlada krivina. Nije me to interesovalo, sve sam mislio, to je za osobe koje peglaju krivine na R mašinama, nije to za mene ... U nedelju, od Obrenovca ka Šapcu (i nazad), setim se toga, aj da probam. Kez od uva do uva ! Dugačke, pregledne krivine, ja zadnji u koloni, i uvek pred krivinu popustim malo gas. Malo strah, malo i zbog svoje sigurnosti, a posle po gasu. Probam u jednoj "da vozim dupetom" Isti gas, ista brzina, samo malo se pomerim u stranu, motor ide kao tramvaj po šinama. Leva, desna, nema veze, ja oduševljen ! Naučio sam nešto novo... Sledeće je, na koleno ! 5 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 7320 Napisano April 7 Ne silazi, 3283 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Ne bi ti ni tad probao da nas nisi jurio 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 23368 Napisano April 7 (promenjeno) Integrisan, 7507 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan On 3/25/2026 at 12:25 AM, Abi said: Svaka njemu cast sto vezba i hoce da napreduje, ali vec poceo da drzi treninge. Sto je najgore, nije on izuzetak, isuvise je mnogo njih u mnogim sferama koji pocnu da "predaju", a da ni sami ne znaju. Ima takvih koliko hoces... Vec vidim klince paljevine kako pokusavaju da obaraju na koleno u saobracaju jer odakle im da plate termin na Navaku... Evo sta mu je odgovorio covek: ''Čovječe dodji kod mene u Hr idemo na Grobnik. Tamo si svakako sigurniji i tamo ćeš da učiš i vježbaš o tome o čemu pričaš. Na javnoj cesti kad tad najebemo. Usput. Još si zelen i ništa ne znaš.. Tek si zagrebao površinu. Ajd što lupetaš da li si svjestan da te prati mladi ljudi i pokušaće to raditi šta im pričaš dalje neću pisati. Frende dodji i idemo na grobnik. Ps ima da se Usereš kad vidiš kako se vozi.. Pa onda probaj to o čemu pričaš." Ja verujem da na tom Grobniku ima vozaca da ne bih smeo ni izaci na tu stazu da mi se ljudi smeju... Tipa ono daj da ja malo sviram posle SRV-a tako bih se osecao... Sto bas nije neki pristup jer nije sramota ne znati i hteti nauciti. Samo su mi odbojni likovi koje nista nije sramota i kojima je ego neverovatan. Promenio April 7 član Motorcyclist 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 9223 Napisano April 7 Ne silazi, 3164 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 14 minutes ago, Blaza said: Sledeće je, na koleno ! Samo pazi da motor ne bude 5 metara od tebe dok prolaziš krivinu na kolenu 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Buda-420 6 Napisano April 7 (promenjeno) U prolazu, 4 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, Motorcyclist je napisao: ... Ja verujem da na tom Grobniku ima vozaca da ne bih smeo ni izaci na tu stazu da mi se ljudi smeju... Tipa ono daj da ja malo sviram posle SRV-a tako bih se osecao... Sto bas nije neki pristup jer nije sramota ne znati i hteti nauciti. Samo su mi odbojni likovi koje nista nije sramota i kojima je ego neverovatan. Mislim da nije dobro da ovako mislis. Niko se nije rodio brz, svi su krenuli iz spore grupe. Voznja na stazi je uglavnom organizovana po grupama, tako da nema ekstremnih odstupanja medju vozacima. Ovo pisem jer mislim da svako ko moze, treba da proba, pa makar bio "los" ili "spor" edit: i sam si ovo rekao, zbrzao sam, onda eto da naglasim Promenio April 7 član Buda-420 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2586 Napisano April 10 Drug član, 881 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Realno. Zašto bi vozio motor "na koleno" ako idem, samo, do prodavnice? Ima boljih tema. On 7. 4. 2026. at 10:29, Blaza je napisao: Pisalo se dosta o ulasku u krivinu, da treba malo mrdnuti telom iz ose, lakše se savlada krivina. Nije me to interesovalo, sve sam mislio, to je za osobe koje peglaju krivine na R mašinama, nije to za mene ... U nedelju, od Obrenovca ka Šapcu (i nazad), setim se toga, aj da probam. Kez od uva do uva ! Dugačke, pregledne krivine, ja zadnji u koloni, i uvek pred krivinu popustim malo gas. Malo strah, malo i zbog svoje sigurnosti, a posle po gasu. Probam u jednoj "da vozim dupetom" Isti gas, ista brzina, samo malo se pomerim u stranu, motor ide kao tramvaj po šinama. Leva, desna, nema veze, ja oduševljen ! Naučio sam nešto novo... Sledeće je, na koleno ! Vožnja motocikla telom (body steering) Podrazumeva prebacivanje težine, pravilno držanje i korišćenje kukova za upravljanje, što omogućava stabilniji prolazak kroz krivine i veću sigurnost. Koristeći težinu tela, pokrete kukova i pritisak odgovarajućeg stopala ili oslonac (pri naginjanju i skretanju), za razliku od, neopravdano, favorizovanog "counter steering-a." Ovde imamo dve mogućnosti (iste, ali malo različite). Mala brzina kretanja 1. Iako je vrlo efektivan za naglo skretanje, pri maloj brzini i suptilne promene težine, ograničen je na otprilike 1-2% upravljanja telom pri velikim brzinama (u poređenju sa direktnim "counter steering-om"). 2. Pri maloj brzini, za naglo skretanje, oštru krivinu i raskrsnicu koristi se i tehnika "kontranagib" (Counterbalance/Counterlean), gde telo ide suprotno od motocikla. Velike brzine Pogledajte bilo koju GP trku, bilo kog vozača (kamera, sa pogledom na guzu). Svaki profesionalni trkač to radi. Pre krivine prebaci deo debelog mesa u pravcu skretanja, koči, izbaci koleno (ponekad i celu nogu), stvarajući telom efekat padobrana (kako bi što više usporio, uz doziranu upotrebu kočnica). Zavisno od toga koliko brzo žele da nagnu motocikl to će i naginjanje tela, prema unutra, biti brže. Šikana (niz uskih krivina sa više promena pravaca) ili brza, oštra, krivina zahtevaće brzo prebacivanje tela, sa jedne na drugu stranu. Ako se radi o dužoj putanji, pre ulaska u krivinu (kao i u normalnom saobraćaju) nema potrebe za usporavanjem i dodatnim kočenjem. Jednostavno "bace" telo prema unutra u pravcu krivine i "kažu" motociklu želim da skreneš (za nekih 20, 30, 50,100 metara), tako što prilagode vreme i intenzitet spuštanja tela ka unutra. Vremenski interval u kome pomerate telo je važan faktor. Za brze manevre je bitan i odnos "težine" vozača i motocikla (idealno je da masa vozača bude 1/3 mase motocikla). Lakši vozač ili teži motocikl zahteva bržu reakciju tela, dok teži vozač ili lakši motocikl traži sporiju reakciju tela za isti efekat. Isto tako, zavisno od vrste motocikla (sport, enduro, turer, krstaš), različito je vreme i inenzitet "body steering-a." Tako da ova tehnika itekako ima svoju primenu i pri većim brzinama. Posebno kada želite pozdraviti, po protokolu, rukom, drugog bajkera, koji vam dolazi u susret (čak i kroz krivinu). Održavajte opuštene ruke i ramena kako biste izbegli neželjene inpute na upravljaču. I više puta ponovljene stvari. Kontrola motocikla stiskajući rezervoar kolenima. Pre krivine, lagano pomeranje gornjeg dela tela i kukova ("pola guze" ili "cela guza" iz sedišta) prema unutrašnjoj strani krivine. Uvek gledanje daleko kroz krivinu, tamo gde želite da stignete, jer motocikl prati pogled vozača. Pomeranjem tela smanjujete potrebu za ekstremnim naginjanjem samog motocikla, što povećava prijanjanje guma. Za početnike se preporučuje postepeno uvođenje ovih tehnika i fokus na pravilnu tehniku pre brzine. 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drazenye 508 Napisano April 12 Zainteresovan, 400 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Bmw R1150RT Prijavi odgovor kao problematičan @Blaza Po stare dane si poceo da mrdas dupetom??? 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 7320 Napisano April 13 Ne silazi, 3283 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Sad su mi neke stvari jasne Provozao Hayabusu na vrh gasa, ono je voz i raketa u jednom, moze da se vozi normalno i nije gas agresivan al motor nije za svaler gas, godine iskustva za ono treba. Nisam presao 7k ob, bukvalno dovoljno, obisao par auta sa vecim gasom ono je za mene bukvalno teleport, prednja kocnica nije za korišćenje ako si dobro jeo, kroz krivine samo zadnja za korigovanje. I ne moze da se vozi u adv cizmama 3 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...